Van pár fám, szőlőm és egy picike veteményesem, ahol minden terem. 10l permetlét szoktam keverni és mindent ugyanazzal permetezekezek.
Ez 125km-re van tőlünk, gyakran kéthetente látom csak, így automatikusan permetezek, ha ott vagyok.
A paradicsomot és a többi növényt is kiültetés után 1-2 héttel Rézoxikloriddal lepermetezem. Ettől " megvastagodik" a levele és ellenállóbb lesz a növény a betegségek ellen.
Azután azzal permetezek, ami éppen a kezembe kerül.
Mikor kiültettem a palántákat akkor hallottam a palántadőlésről vagy miről, akkor permeteztem DITHANE-val. Ha jól látom akkor abban mankoceb van. Akkor azzal kellett volna gyakrabban permetezni?
Idén először ültettem paradicsomot így elég kezdő vagyok a témában. Eddig szépen nőttek, de most 1-2 tő elkezdett elszáradni. Először csak elkókadtak, mintha vízhiányos lenne, de mára szinnte csak a zöld paradicsom maradt a száron a levelek teljesen elszáradtak. Mi lehet ennek az oka?
Idén először ültettem paradicsomot így elég kezdő vagyok a témában. Eddig szépen nőttek, de most 1-2 tő elkezdett elszáradni. Először csak elkókadtak, mintha vízhiányos lenne, de mára szinnte csak a zöld paradicsom maradt a száron a levelek teljesen elszáradtak. Mi lehet ennek az oka?
Első lépésben én is poloskára gyanakodtam, de idén még nem láttam őket. Tavaly rengeteg volt. :-( Lehet, hogy idén illegalitásba vonultak, és az éj leple alatt szívogatnak? ;-))
Lehet, hogy mégiscsak kell áztatnom egy kis büdös csalánlevet.
nos lehet csak napozni járnak oda, de rengetegen vannak, majd fotózok :) kaptak egy adag csalánteát. ezzel kapcsolatos kérdésem: sokat olvastam utána, hogy a csalánszert hogyan kell elkészíteni, az egyik szerint 24óra, mert utána kezd vmi lebomlani benne, a másik szerint 8-10nap. én 24órát adtam neki, lett így egy sárgás folyadékom, amit beleraktam a kis kézi adagolóba és nosza. a gondom, hogy a flakon alján volt egy kis maradék kékség (réz) (átöblítettem, de ezt nem tudtam eltüntetni) és az egész mintha reakcióba lépett volna egymással, a kellemes sárga mély vörösesbarna lett, majd ma reggelre szürke:) kiöntöttem. nem vagyok vegyész, de már keresem mi léphet reakcióba a rézzel, ami nem kéket, hanem vöröset ad és lehet a csalánban. ha van erre szaktudása vkinek, akkor köszönöm.
aratásról: a germangreenről leszedtem 1et ami kb akkora volt, mint egy normál paradicsom. a black cherry kezd sötétedni, a mini sárga már lassan mindennapos érésben van. a minisárga íze nekem annyira nem jön be, mint egy piros koktél, de nem rossz. kicsit édeskésebb, de nem olyan intenzív. a nagy örömöm, hogy a green sausage, ami olyan lesz mint egy uborka, már 3cm :)
Egybehangzó válasz jött a házi veteményes topikról ill. az én konyhás levlistámról.
Krumplibogár lárva ez a galád! Felnégyelni, a kert négy szegletére kitűzni :-), és tüzes átkokkal megszórni! :-))))
Sajnos a krumpli és a paradicsom rokonok, úgyhogy tartok tőle, hogy azokat is megtámadja. :-( A három bokor krumplim csak helykihasználás miatt van, hogy legalább ne a gyom nőjön ott... :-)
fúúúú. én is láttam az egyik ezüstjuhar magoncomat lehet, hogy ő intézte el. olyan erősen belehorgonyozza magát a növénybe, mint egy pióca. alig bírtam leszedni. viszont úgy tűnt nekem, hogy magányos harcos... nem tudom, hogy mi ez én sem.
Kedves egészségetekre.:-)) Nálam ma volt meg a második, és, ha jól láttam szépen sárgulgatnak még néhányan, de remélem, nem az irígységtől.:-)) Néhány törpét mindig veszek, mert az viszonylag hamar érik. A potenciális "fa típus" általában későbbi.
A leírásod alapján, vélhetőleg, nem levéltetvekről van szó. Milyen kártételük van ? Lehet, hogy csak hűsölni járnak oda.:-) Egy kis csalánlé + káliszappannal próbálkozhatnál, de félő, hogy szólnak a többieknek is, hogy patyolat nyílt nálatok.:-))
nos kicsit meghalt a topic, de sebaj, gondolom mindenki aratáson van:)
megvan az első érés. a győztes egy kerek minisárga koktélparadicsom... viszont mégjobb hír, hogy megjelentek az első kis termések majd mindegyik tő paradicsomon :D
azért ha vkinek van ötlete a kis fekete bogarakhoz, ne fogja vissza magát