Keresés

Részletes keresés

alcsapalcsa Creative Commons License 2009.07.01 0 0 1958
nos kicsit meghalt a topic, de sebaj, gondolom mindenki aratáson van:)

megvan az első érés. a győztes egy kerek minisárga koktélparadicsom... viszont mégjobb hír, hogy megjelentek az első kis termések majd mindegyik tő paradicsomon :D

azért ha vkinek van ötlete a kis fekete bogarakhoz, ne fogja vissza magát
alcsapalcsa Creative Commons License 2009.06.26 0 0 1957
ez a szüret csodás:)

az én gondom jelenleg:

1. elég sok bogyó megjelent, de vannak olyan termések, amik már ott vannak több hete és nem növekednek. olyan érzésem van, mintha csak referencia gyümölcs lenne, hogy lássam melyik milyen fajta:)

2. fekete kis izébizé állatkák, de sokan. fekete, szárnyuk van és sokan vannak. ez ellen van vmi okosság? gyűjtsek 1000db katicabogarat, vagy hívjam a légierőt és a b52es megoldják a problémát hosszútávon? vagy van vmi kevésbé halálos csapásmérés is rájuk?

előre is köszönöm az ötleteket
M6TTL Creative Commons License 2009.06.24 0 0 1956
Köszi!
Igen, ott (Várkert rakpart).
Előzmény: Zitka (1955)
Zitka Creative Commons License 2009.06.24 0 0 1955

Gratula! :-)

Az enyémek még ippeg csak sárgászöldek....

Az meg külön pluszpont, hogy nem is kertben termeled, hanem tetőteraszon...

(ha nem túl indiszkrét a kérdés: vhol a Döbrentei tér környékén ? )

Előzmény: M6TTL (1951)
kiwancsi Creative Commons License 2009.06.24 0 0 1954

Hú mekkora leándereknak van itt hely!!!! :-))))

Klassz a gyüjteményed.

Engem meg üt a guta, a sárga lufialakút elfelejtettem elültetni. Remélem jövőre még csíraképes lesz! :-)

TTNora Creative Commons License 2009.06.24 0 0 1953
Ú, micsoda panoráma van erről a tető(?) teraszról! A paradicsomok sem semmik! :-)
Anzika Creative Commons License 2009.06.24 0 0 1952
Te vagy a győztes. Gratulálok!
M6TTL Creative Commons License 2009.06.24 0 0 1951
Nálam megvolt az első szüret, bár az elmúlt napok esőzései eléggé megviselték a paradicsomjaimat. Az első fajták: Gogoshari striped, Jagodka, Goccia di Lemone, Aunt Rugby German Green Cherry, Summer Cider. Este vegyes paradicsomsaláta party!

Az első szüret

A "kert"
Zitka Creative Commons License 2009.06.23 0 0 1950

Én ma bukkantam muskotály küvé blogjára, gyorsan belinkelem a vonatkozó posztot. :-)

http://foldszint.blog.hu/2009/05/20/paradicsom_a_kertben#more1131801

Bárcsak ilyen gyönyörű színűek lennének már a paradicsomjaim...!

Miután elállt az eső, hátramerészkedtem a veteményesbe. Hihetetlen! az elmúlt két és fél napban kb. 10 cm-t nőttek a paradicsombokrok.:-)

amarok0 Creative Commons License 2009.06.23 0 0 1949
Szebbnél szebbek, és nagyon jó, hogy megvagy, élsz és virulsz !  :))
Előzmény: Anzika (1947)
caterina3 Creative Commons License 2009.06.21 0 0 1948
Nagyon szépek! :-)
Előzmény: Anzika (1947)
Anzika Creative Commons License 2009.06.21 0 0 1947

Hetente látogatott paradicsomaim:

Zitka Creative Commons License 2009.06.20 0 0 1946

Idén végre sikerült 2 m-es bambuszkarókat vennem. Az Aldiban volt vmi akció, de akkor észre sem vettem. Aztán pár héttel később 599 helyett 299-ért ott sorakoztak a 10 db-os ill. kisebb méretből a 20 db-os karócsomagok.

No most ha idén még ennél is nagyobbra nőnek, akkor _szétültetem_ őket! :-DDDD

Előzmény: Törölt nick (1941)
TTNora Creative Commons License 2009.06.20 0 0 1943

Én is csak hobbikertészkedem, sosem volt veteményesem. De az idén szórtam cserépbe, még itthon a lakásban "Vilma" paradicsom magot, azt direkt balkon paradicsomnak árulják.

Aztán, mikor szépen megnőttek, szétültettem őket, és most a hétvégi házban a teraszlépcsőinket díszítik. Tegnap már tele volt borsó méretű gyümölcsökkel. :-)

Előzmény: Törölt nick (1941)
alcsapalcsa Creative Commons License 2009.06.20 0 0 1940
hivatalosan a kacs(kocs)olásnak a lényege, hogy a főhajtáson jöjjön a termés, mivel ilyenkor nem kell a +hajtásokra is használni a tápanyagot. egy idő után már nem tud elég anyagot felhozni és a paradicsomok lesznek kisebbek. de vki itt írta, hogy a determináltat nem kell vágdosni, így lehet azért nem volt különbség, de a nem determináltnál, mikor megnő 2-3mesre, ott már érezhető a különbség. gondolom én.
Zitka Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1939
Én is ilyen sajnálós vagyok. :-)  Némelyik bokrom a nyár végére igencsak cifrán néz ki emiatt... :-DDD  Nagy karó, kis karó, keresztkaró, madzagok...
Előzmény: Törölt nick (1938)
Zitka Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1936

Mondjuk én nem vagyok mérvadó, mert abszolút hobbykertész színvonalon űzöm az ipart :-), minden évben van 10-15 tő paradicsomom, általában többféle. Az egyik évben szorgalmasan hónaljaztam, de nem vettem észre, hogy jobb lett volna a termés, mint a köv. évben, mikor szinte rájuk se néztem. Nem a termésmaximalizálás a célom, a kiskertem amolyan biodiverzitási projekt. :-DDDDD

Ontopik ügyben: idén éppen kumatot ültettem (saját palántanevelésből, magról), tavalyelőtt San Marzanot, mindig van újabb kísérelteznivaló.

Amikor nem csíptem ki a hónaljhajtásokat, sokszor körbe kellett karóznom a tövet (plusz a nagykarót), mert ezek is jól megvastagodtak, és meg kellett őket támasztani. SZépen termettek ezek az oldalhajtások is.

Előzmény: alcsapalcsa (1934)
Tibeth Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1935

Ámulattal olvaslak titeket.

Én is vettem néhány extra magot méregdrágán, s hogy jó legyen, komposztba ültettem.

Úgy nőtt ki, mint a fű.

Most fogom a fejem, mert rájöttem, tavaly a befőzésnél a "cefrét" is a komposztba dobtam, meg a növényszárakat ősszel.

Remélem, nem a felejtős koktélparit hagytam meg:-(

Én azt hallottam, hogy az alsó hajtásokat kell lecsípni.

alcsapalcsa Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1934
nos pontosan arra gondoltam. elképzelhető, hogy nem ez a neve, bár ma vmi szakirodalmat olvastam a neten és ott is talán ezt a szót használták. mindenesetre a nálunk honos szlengben, így hívják. :)
Előzmény: Zitka (1933)
Zitka Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1933

A kacsolás alatt a paradicsomnál a hónaljazást érted?

Mert a szőlőnél OK, ott tényleg kapaszkodó kacsok vannak... De paradicsomnál...?

Előzmény: alcsapalcsa (1931)
alcsapalcsa Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1932
A lemaradt képek... ezt is megtanultuk ma:)
BC-Tiger ill. ParaFa
Black Prince - TigerellaParadicsom Fa

BC-Romus ill. Zöldnémet
Black Cherry - RomusGerman Green

és a nagy más BR
Big Rainbow
alcsapalcsa Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1931
nos idén kezdtem bele nagy paradicsom háborúmba... :) kb 40féle paradicsomot palántáztam és ültettem ki. mivel most kezdtem a tudáshalmozást, így valszeg sok hibával sikerül az első évem... kezdve azzal, hogy igen későn jöttem rá a determinált és nem determinált különbségére, illetve a kacsolás hihetetlen lélekemelő voltára. ma azt is megtudtam, hogy a determináltakat nem kell kacsolni, bár ha ezt korábban tudom, akkor jobban összpontosítok a palánták megjelölésére.:)

mindenesetre a sok bénázás késői kiültetés, (szerintem sokszor rossz kacsolás) után, most kb így néz ki: (néhány kép)

Black Prince - Tigerella
mind a kettő magyar mag (Budapesti Kertimag Vetőmagkereskedelmi zRt.) van olyan tő amelyik hatalmas, vannak amik csenevészek.. fogalmam sincs miért, de mindegy. Fekete és csíkos, de gondolom ezt nem kell mondanom. a fotón látszik a csíkos, kis kedvencem...

A paradicsom fát kaptam. hatalmasra nő, ez már látszik. fogalmam sincs mi lehet a hivatalos neve, de a levele nagyon egyedi, a többihez képest.

A 3. kép Black Cherry (fekete) és Romus (sárga) a bal sarokban talán egy kis sárga minivel. a sárga mini mostmár rájöttem bokrosra nő, sokat harcoltam a kacsokkal, de mostmár hagyom :) túlélt engem, így behódolok a kívánságai alatt. [BC-Livingstone Seed Co. Romus-Garafarm Kft. MiniSárga-Rédei Kertimag zRt.(talán)]

a következő egy amerikai Aunt Ruby's German Green (zöld-Livingstone Seed Co.) ez is hatalmas a többihez képest.

utolsó kép a BigRainbow néven futó csoda, azért töltöttem fel, mert hatalmas virágai, olyanok mint egy mini napraforgó, illetve egy ideig olyan volt, mintha nem futna tovább és a tetején ezzel a csoda virággal befejezné pályafutását, de most úgy tűnik beindult.

majd ha több bogyóm lesz, lehet még feltöltök néhány képet :) a többiről is.

néhány kérdés: vki meséljen már erről a kacsolásról, mikor, mennyit, miért stb...
Altamir Creative Commons License 2009.06.14 0 0 1929
Il1321-et kellene inkább kérdezned, ő már egészen járatos a biotermesztésben. Amúgy a gombaölőszerek szerencsére nem nagyon veszélyesek, így az sem baj, ha levéded őket. Én csak reménykedem, hogy nem korán fertőződnek meg a paradicsomaim.
Előzmény: BöPö (1928)
BöPö Creative Commons License 2009.06.14 0 0 1928
Köszönöm! És Te hogyan kezeled paradicsomvész esetén? (Ha nagyon nem muszáj én sem permeteznék)
Előzmény: Altamir (1926)
Altamir Creative Commons License 2009.06.14 0 0 1927
A cikkben lévő hivatkozás Azért a fertőzött leveleket leszedheted, hátha még sem használ.:o)
Előzmény: BöPö (1925)
Altamir Creative Commons License 2009.06.14 0 0 1926
A neten talált. (Én bioparival próbálkozom, de, vannak még hiányosságaim...)

Növényvédelem kérdés:
A paradicsomvész elleni védekezésről szeretnék információhoz jutni.
Köszönöm.
dr. Némethy Zsuzsanna szakértő válasza (Növényvédelem témakör):
A paradicsomvész betegségét egy peronoszpóra gomba okozza. A betegségről, a járványok kialakulásáról és a védekezés lehetőségeiről részletes cikket olvashat a cikkeink között, a következőre kattintva:
http://www.agraroldal.hu/paradicsom-burgonya-fitoftora_cikk.html
Ha elolvasás után még kérdése van, szívesen válaszolok.
Üdvözlettel: dr. Némethy zsuzsanna
Villányi Emil szakértő válasza (Növényvédelem témakör):
Ez peronoszpóra féle gombabetegség, nagyon hasonló ebből adódóan, mint a szőlő peronoszpórája. Tehát ha meleg az idő és csapadék is van (eső,vagy öntözés) akkor kialakul ez a veszélyes betegség. Védekezés: palántakortól-kötődésig Amistar 0.1%-os oldat és/vagy Ridomil Plus 0.4%, bogyófejlődés alatt Ridomil Plus 0.4%, vagy Ridomil MZ 0.25%-os oldatával kell permetezni.
Előzmény: BöPö (1925)
BöPö Creative Commons License 2009.06.14 0 0 1925
Valószínüleg paradicsomvész ütötte fel a fejét,3-4 tő fertőződött meg.Mit ajánlotok mivel permetezzek?? Már tele vannak apró parikkal...
CBNora Creative Commons License 2009.06.12 0 0 1922
Ugyanúgy kell kezelni, mint bármelyik másik paradicsomot. Sok fajta van, azt kell tudni, hogy folytonnövő, vagy determinált fajta-e, ettől függően vagy kell kacsolni, vagy nem.
Az egyes fajtáknak a betegségekkel szembeni érzékenysége is elég különböző.
Előzmény: Törölt nick (1918)
libapék Creative Commons License 2009.06.12 0 0 1921
a trágyalé pont megfelelő neki. :-D
amúgy meg nem tudom. nekem 2 tő "berner rose" van. dézsában az erkélyen.
locsolni kell, mint állat.... nagyjából ennyi.
és korábban(bimbós állapotban és azelőtt) megszórtam acrobattal, sanmite-val, aliette-vel. nagyjából ennyi.

Előzmény: Törölt nick (1918)
libapék Creative Commons License 2009.06.12 0 0 1920
komolyan mondtam.
nem véletlenül van várakozási ideje a permetszereknek.
ha tehát folyamatosan rézzel telíted a palántádat, az szépen belemegy a termésbe és szépen megeszed.
valószínüleg nem komoly mennyiség, de ha ehetsz rézmentes parit is, akkor minek direkt rezezni?

nálam eddig tökéletesen bevált a hagyományos vegyszeres protokoll.
étkezési növényen nem kísérleteznék ilyennel. amúgy elvileg! működhet a dolog, ha nem zománcozott rézdrótot használt...
Előzmény: somosd (1919)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!