nos kicsit meghalt a topic, de sebaj, gondolom mindenki aratáson van:)
megvan az első érés. a győztes egy kerek minisárga koktélparadicsom... viszont mégjobb hír, hogy megjelentek az első kis termések majd mindegyik tő paradicsomon :D
azért ha vkinek van ötlete a kis fekete bogarakhoz, ne fogja vissza magát
1. elég sok bogyó megjelent, de vannak olyan termések, amik már ott vannak több hete és nem növekednek. olyan érzésem van, mintha csak referencia gyümölcs lenne, hogy lássam melyik milyen fajta:)
2. fekete kis izébizé állatkák, de sokan. fekete, szárnyuk van és sokan vannak. ez ellen van vmi okosság? gyűjtsek 1000db katicabogarat, vagy hívjam a légierőt és a b52es megoldják a problémát hosszútávon? vagy van vmi kevésbé halálos csapásmérés is rájuk?
Nálam megvolt az első szüret, bár az elmúlt napok esőzései eléggé megviselték a paradicsomjaimat. Az első fajták: Gogoshari striped, Jagodka, Goccia di Lemone, Aunt Rugby German Green Cherry, Summer Cider. Este vegyes paradicsomsaláta party!
Idén végre sikerült 2 m-es bambuszkarókat vennem. Az Aldiban volt vmi akció, de akkor észre sem vettem. Aztán pár héttel később 599 helyett 299-ért ott sorakoztak a 10 db-os ill. kisebb méretből a 20 db-os karócsomagok.
No most ha idén még ennél is nagyobbra nőnek, akkor _szétültetem_ őket! :-DDDD
Én is csak hobbikertészkedem, sosem volt veteményesem. De az idén szórtam cserépbe, még itthon a lakásban "Vilma" paradicsom magot, azt direkt balkon paradicsomnak árulják.
Aztán, mikor szépen megnőttek, szétültettem őket, és most a hétvégi házban a teraszlépcsőinket díszítik. Tegnap már tele volt borsó méretű gyümölcsökkel. :-)
hivatalosan a kacs(kocs)olásnak a lényege, hogy a főhajtáson jöjjön a termés, mivel ilyenkor nem kell a +hajtásokra is használni a tápanyagot. egy idő után már nem tud elég anyagot felhozni és a paradicsomok lesznek kisebbek. de vki itt írta, hogy a determináltat nem kell vágdosni, így lehet azért nem volt különbség, de a nem determináltnál, mikor megnő 2-3mesre, ott már érezhető a különbség. gondolom én.
Mondjuk én nem vagyok mérvadó, mert abszolút hobbykertész színvonalon űzöm az ipart :-), minden évben van 10-15 tő paradicsomom, általában többféle. Az egyik évben szorgalmasan hónaljaztam, de nem vettem észre, hogy jobb lett volna a termés, mint a köv. évben, mikor szinte rájuk se néztem. Nem a termésmaximalizálás a célom, a kiskertem amolyan biodiverzitási projekt. :-DDDDD
Ontopik ügyben: idén éppen kumatot ültettem (saját palántanevelésből, magról), tavalyelőtt San Marzanot, mindig van újabb kísérelteznivaló.
Amikor nem csíptem ki a hónaljhajtásokat, sokszor körbe kellett karóznom a tövet (plusz a nagykarót), mert ezek is jól megvastagodtak, és meg kellett őket támasztani. SZépen termettek ezek az oldalhajtások is.
nos pontosan arra gondoltam. elképzelhető, hogy nem ez a neve, bár ma vmi szakirodalmat olvastam a neten és ott is talán ezt a szót használták. mindenesetre a nálunk honos szlengben, így hívják. :)
nos idén kezdtem bele nagy paradicsom háborúmba... :) kb 40féle paradicsomot palántáztam és ültettem ki. mivel most kezdtem a tudáshalmozást, így valszeg sok hibával sikerül az első évem... kezdve azzal, hogy igen későn jöttem rá a determinált és nem determinált különbségére, illetve a kacsolás hihetetlen lélekemelő voltára. ma azt is megtudtam, hogy a determináltakat nem kell kacsolni, bár ha ezt korábban tudom, akkor jobban összpontosítok a palánták megjelölésére.:)
mindenesetre a sok bénázás késői kiültetés, (szerintem sokszor rossz kacsolás) után, most kb így néz ki: (néhány kép)
Black Prince - Tigerella mind a kettő magyar mag (Budapesti Kertimag Vetőmagkereskedelmi zRt.) van olyan tő amelyik hatalmas, vannak amik csenevészek.. fogalmam sincs miért, de mindegy. Fekete és csíkos, de gondolom ezt nem kell mondanom. a fotón látszik a csíkos, kis kedvencem...
A paradicsom fát kaptam. hatalmasra nő, ez már látszik. fogalmam sincs mi lehet a hivatalos neve, de a levele nagyon egyedi, a többihez képest.
A 3. kép Black Cherry (fekete) és Romus (sárga) a bal sarokban talán egy kis sárga minivel. a sárga mini mostmár rájöttem bokrosra nő, sokat harcoltam a kacsokkal, de mostmár hagyom :) túlélt engem, így behódolok a kívánságai alatt. [BC-Livingstone Seed Co. Romus-Garafarm Kft. MiniSárga-Rédei Kertimag zRt.(talán)]
a következő egy amerikai Aunt Ruby's German Green (zöld-Livingstone Seed Co.) ez is hatalmas a többihez képest.
utolsó kép a BigRainbow néven futó csoda, azért töltöttem fel, mert hatalmas virágai, olyanok mint egy mini napraforgó, illetve egy ideig olyan volt, mintha nem futna tovább és a tetején ezzel a csoda virággal befejezné pályafutását, de most úgy tűnik beindult.
majd ha több bogyóm lesz, lehet még feltöltök néhány képet :) a többiről is.
néhány kérdés: vki meséljen már erről a kacsolásról, mikor, mennyit, miért stb...
Il1321-et kellene inkább kérdezned, ő már egészen járatos a biotermesztésben. Amúgy a gombaölőszerek szerencsére nem nagyon veszélyesek, így az sem baj, ha levéded őket. Én csak reménykedem, hogy nem korán fertőződnek meg a paradicsomaim.
A neten talált. (Én bioparival próbálkozom, de, vannak még hiányosságaim...)
Növényvédelem kérdés: A paradicsomvész elleni védekezésről szeretnék információhoz jutni. Köszönöm. dr. Némethy Zsuzsanna szakértő válasza (Növényvédelem témakör): A paradicsomvész betegségét egy peronoszpóra gomba okozza. A betegségről, a járványok kialakulásáról és a védekezés lehetőségeiről részletes cikket olvashat a cikkeink között, a következőre kattintva: http://www.agraroldal.hu/paradicsom-burgonya-fitoftora_cikk.html Ha elolvasás után még kérdése van, szívesen válaszolok. Üdvözlettel: dr. Némethy zsuzsanna Villányi Emil szakértő válasza (Növényvédelem témakör): Ez peronoszpóra féle gombabetegség, nagyon hasonló ebből adódóan, mint a szőlő peronoszpórája. Tehát ha meleg az idő és csapadék is van (eső,vagy öntözés) akkor kialakul ez a veszélyes betegség. Védekezés: palántakortól-kötődésig Amistar 0.1%-os oldat és/vagy Ridomil Plus 0.4%, bogyófejlődés alatt Ridomil Plus 0.4%, vagy Ridomil MZ 0.25%-os oldatával kell permetezni.
Ugyanúgy kell kezelni, mint bármelyik másik paradicsomot. Sok fajta van, azt kell tudni, hogy folytonnövő, vagy determinált fajta-e, ettől függően vagy kell kacsolni, vagy nem. Az egyes fajtáknak a betegségekkel szembeni érzékenysége is elég különböző.
a trágyalé pont megfelelő neki. :-D amúgy meg nem tudom. nekem 2 tő "berner rose" van. dézsában az erkélyen. locsolni kell, mint állat.... nagyjából ennyi. és korábban(bimbós állapotban és azelőtt) megszórtam acrobattal, sanmite-val, aliette-vel. nagyjából ennyi.
komolyan mondtam. nem véletlenül van várakozási ideje a permetszereknek. ha tehát folyamatosan rézzel telíted a palántádat, az szépen belemegy a termésbe és szépen megeszed. valószínüleg nem komoly mennyiség, de ha ehetsz rézmentes parit is, akkor minek direkt rezezni?
nálam eddig tökéletesen bevált a hagyományos vegyszeres protokoll. étkezési növényen nem kísérleteznék ilyennel. amúgy elvileg! működhet a dolog, ha nem zománcozott rézdrótot használt...