Pálinkás Jóestét! Úgy látszik jól bepálinkázott a "banda", mert se híre, se hamva a szőlőnek mostanában. Holnap megyek és megnézem, "mi a tőke válasza a metszésre". Megpróbálok hozni néhány fényképet is. Addig is ... Jó éccakát!
A viszki nálam is B listás, gyakorlatilag soha nem iszok olyat. A repire kapottat is elosztogatom, nem kell. Igaz, csak ritkán kapok olyan repi italt, ami a fogamra való.
Az ágyas és különféle ízesítésű pálinkákkal csak az a baj, hogy aki nem szereti annak mindegy. Kóstoltam már "gyümölcs ágyon" meg "erős paprika ágyon" érleltet is. Hát vannak érdekességek az biztos. Én a whisky-vel vok úgy hogy mindegy egyik sem tetszik.
Hehe, éppen ma csináltam meg az idei ágyaspálinkát!
Én nagyobb szájú üvegben érlelem, mert abból könnyebb kinyerni a mazsolát, én ugyanis aranymazsolát használok, amelyik nagyobb, és sárga színű, és akkorára megdagad, mint egy "kecskecsöcsű" szőlő. Ez nem fér ki a pálinkásüveg nyakán - márpedig azt ott nem hagynám semmi pénzért.
A törkölypálinkáról juttattad eszembe! Szereti vki az ágyas pálinkát? Akkor ha érdekli álljon itt egy recept!
A Rambo üvegébe alulra úgy egy újjnyi mazsolát kell belerakni (vizszintes nem függőleges) majd egy kisújjnyi torma úgy 10-15 cm hosszú darab következik. Jöhet rá a törkölypálinka. Már csak 5 év érlelési idő kell hozzá. Utána isteni! Nálam egy 12 literes hordóban is zajlik a folyamat.
Én nem veszem ki a kénlapot, csak a rákövetkező kénezéskor. Amúgy is 5-7 hordót kezelek egyszerre, a kén kicsit ki is fúj a dugó mellett, míg bele nem ütöm a dugót rendesen, meg amíg beteszem a hordóba, azután a pince levegőjét is fertőtlenítem egy elégetett kénlappal, így ott ember megmaradni nem tud. (Lásd még: Sánta Ferenc: Sokan voltunk c. novelláját.)
Egyben marad a kénlap egy hónapig a hordóban, szerintem ezen nem kell aggódni. A drót valóban reakcióba lép a kénessavval, de ami ebből belepereg a hordóba, az semmi, attól nem lesz baja a hordónak, a szüret előtti öblítéskor lazán kijön. De hangsúlyozom: a semminek egy minimális részéről beszélünk - ennél több vegyszermaradvány kerül a hordóba a nehézfém permetezések miatt.
Havonta - öt hetente kénezek, 1 lap/hl mennyiségben.
Én is kiveszem kénezés után a kénlapot. Ennek elsősorban praktikus okai vannak, egyrészt hosszabb idő után valóban elmálik az elégett kénlap, s nehezebb épségben kivenni, másrészt az a tapasztalatom, hogy a fém (vas) drót is reakcióba lép a keletkezett kén-dioxiddal és nem tartom jónak, hogy maga a fém és a kénezéskor keletkezett fém-reakciótermékek a hordóban maradjanak. (Azt gyanítom, hogy a fémmel való reakció tovább folytatódna, ha a hordóban hagynánk). Ilyenkor óvatosan kiveszem a kénlapot, és gyorsan visszazárom a hordót.
A kénlap vastagságára azt tapasztaltam, hogy az általam vásárolt Inka valóban vékonyabb. Papírforma szerint a kén mennyisége ugyan annyi, talán a hordozó anyag csökkent. Talán így a károsanyag kibocsátás csökkent.
A kénezést követően én bizony kinyitom a hordót. A drótot az elégett anyagmaradvánnyal kiveszem. Ha nem öntök bele bort akkor a füst az bent is marad. Többek közt az volt a tapasztalatom, - nem tudom találkozott-e vki vele- hogy ha bent maradt akkor a papír úgy elgyengült, hogy ha nem találtam kifelé lukra akkor beszakadt. Valahogy jobban bírta frissiben. Ha meg bent van akkor a következő öblítéssel majd kijön. Egy évben egyszer mindenképpen öblítek (kívül /belül) akármi is legyen.
A sanaton egy lug. Borászati eszközök borkőmentesítése a fő feladata. Ha úgy használod mint a trisót az új hordó beavatásakor akkor kicsit jobban fog működni mint a trisó. Annyi különbséggel, hogy ki kell öblögetni citromsavas vizzel is a közömbösítés miatt. Én egyszer kipróbáltam egy tenyérnyi penészfolton , az is lehet, hogy nem ette be magát a penész mélyen de a hordó jó lett.
Hát hogyne szabadna! Én akkor egy alsós, ilyen ebéd utáni "egyszerre mondós" bölcsességgel válaszolnék, miszerint: "köszönjük, viszont kívánjuk". :) De ez csak egy kis vicc. Áldott ünnepeket a Szőlő topic kedves olvasóinak!
Köszönöm, köszönjük, figyelmességeteket a képeket és húsvéti jó kívánságot illetően. Én is kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok mindnyájatoknak, legszívesebben áldott ünnepeket kívánnék – ha szabad – minden kedves topik közremüködőnek ezen a „szabadegyetemen”.
A héten kertészkedtem, most olvastam vissza az elmúlt napok hozzászólásait.
A hordók kénezésével kapcsolatban:
1. A kénlapok felhordott kén mennyisége egyre csökken. Nemrég vásároltam egy csomaggal, vékonyabb mint az 5-6 évvel ezelőtt vásárolt maradék lap. Biztos, hogy nem a hordózó réteg lett vékonyabb. Ez is egy faktor amit figyelembe kellene venni.
(Csak zárójelben jegyzem meg, nemrég dobtam el egy múzeális értékű kis kénlapot, melyett a 60-as években házaló pilisi jóember adott el Apámnak. Azon még jó sok kén volt, kb 5x olyan vastag volt, mint a most forgalomba levő. Ha jól emlékszem, abból 1 hl hordóba – 10 hetente – fél rudat használt fel Apám. Mindig rendben voltak a hordóink.)
2. Kérdésem is lenne. Nagyapám mindig úgy rendelkezett, hogy elégetés után a dugót már nem lehetett kivenni, csak a legközelebbi kénezésnél. Apám is így csinálta. Természetesen én is, fel sem vetődőtt bennem más megoldás lehetősége, nem foglalkoztatott a kérdés. 1974-ben megnősültem, ekkor mi már nem borászkodtunk, szőlőinket korábban elvették, ami megmaradt eladtuk. Apósom azonban mennyiségi szőlőtermelést folytatott. (Etyekre szerződött hosszútávra – ott pezsgő alapanyagra mindent átvettek.) Ő úgy kénezett, hogy a kénlap elégése után gyorsan kivette a drótot. Azzal indokolta, hogy nem tesz jót a hordónak a benn maradt kénlap maradéka valamint a drót sem ideális. A sietség valamint az esetenként szükebb hordólyukak miatt 1-1x előfordult baleset is: beakadt és beszakadt az elégett kénlap. Az ő tanácsára azóta is kiveszem elégés után a lapot, de nem vagyok igazáról meggyőződve. Bár lehet, hogy tökéletes megoldás ebben az esetben sincs.
A jó bor és a kannásbor közötti különbséget az tartja fenn, hogy az utóbbit fogyasztók nem a kulináris élvezet kedvéért, hanem az alkoholért fogyasztják. Ergó nekik a minősége nem sokat számít, lényeg, hogy olcsó legyen és ártson!! Márpedig az utóbbit fogyasztóknak van legnépesebb tábora ezért sajnos nem fog eltünni, mint ahogy a különbség sem. Amíg veréb van...
Én azért aggódnék a borod miatt. Ha a hordót kimostad kiszárítottad és utána megkénezted annak rendje szerint, az oké! Csakhogy utánna 2 havonta legalább illő a kénezést megismételni. Az összel pedig nem 2 hónapja volt. Ha így történt ahogyan leírtad lehet probléma azzal a hordóval, vagyis a kénlap hogy nem égett el teljesen ez problémát is jelezhetett. (ne így legyen!) A saját tapasztalatomat mondom. A fejtett bort mindíg frissen mosott hordóba (és kénezett) öntöm, ezt az eljárást csak akkor mellőzöm, ha a hordóban előtte 2x fejtett bor volt, és utána must kerül a hordóba.
Hát, megmondom az őszintét, azt, hogy ekkora különbségek vannak nem tartom jónak, mert ha a minőségi mérce az ország teljes területén és minden emberben megfelelő lenne, akkor nem lenne ekkora különbség a "jó" bor és a "kannás" közt, mert egyszerüen a pancsot és vinkót nem lehetne eladni, kvázi nem termelnének olyant.
Másrészt az adottságbeli különbségek szükségszerűek, azzal nem lehet mit tenni, valószínűleg a Kiskunság homokjában, ha megvesznek (nem vásárol, hanem betegre dolgozza magát :-) ) akkor sem fognak tudni "minerális" ízű, vagy normális aszú bort előállítani, bár ez utóbbit még csak-csak, ha nagyon nagy pézt fektetnek be a speciális klíma megteremtésébe ...