Sajnos sokszor nem lehet kikerülni a permetezést,de próbáljunk tanulni egymástól!Ha hozzáértéssel csinálja valaki,akkor szinte"művészet".Kártevő gondok+megoldások,módszerek,eszközök...Szóval minden!
A drótkefézés sok kártevőt elpusztit ! A meszelés a téli fagysebek ellen jó ,és a talajról nem mászik fel a bogár a világos háttérre ! Nyáron a hangyák ellen jó az egérragasztó törzsön körbekenése ,ez a levéltetvek behurcolását akadályozza !
A friss telepítést ecsettel lemostam. Híg mésszel lekentem az idősebb fákat is, előtte pedig drótkefével megtisztítottam ezek kérgét. Ezt így szokás? Valahol olvastam, de alaposabban nem neztem utána..
Kiskertbe egyszerűbb ez így, még ha esetleg nem is olyan hatásos, mint külön-külön megszórva. Így is örülök ha épp összejön minden tényező ami a permetezéshez kell, ezt háromszorosan nem tudnám vállalni.
Szerintem nem okoz bajt a nagyobb dózis sem vegetációs időn kívül ,de a flakonon rajta van az előírásnak megfelelő dózis ! Gondolom azért írták mert alatta nem sokat ér felette meg felesleges ,pazarlás ! A benne lévő olaj miatt sem ajánlott eltérni a felső dózistól ,bár már nem igen van ásványi olajos vegyszer ! Én nem szeretem ezt a fajta vegyes vágottat jobbszeretem külön alkalmazni a rezet és a ként !
A Növényvédelem topic régi hozzászólásait visszaolvasva találkoztam azzal, hogy az olajos rézként lemosóként nem 3dl/10l, hanem 0,5dl/10l arányban kell keverni. Ez valóban így van? Nagyon sokalltam, de előírás szerűen beletöltöttem a 3% szert, mivel lemosózáshoz ezt írja...
Vegesol erest nem kaptam, így lett olajos rézkén, és ez a 3%-os oldat ment a dióra kajszira meggyre almára szőlőre köszmétére egresre.
Ha az arányokban kiokosítotok, akkor a következő kérdés, hogy a friss ültetésű őszi és szilva is kaphat-e lemosót? Gondolom nincs akadálya, és annak sem, ha ezekre ecsettel vinném fel a szert?
Nincs baj csak rengeteg volt a meló ,összedobtam egy 15 m épületet alaptól a tetőig !! Most meg melóhely is lett ! Egy Kubota 110 GX-t lovagolok, épp szántok már 1 hónapja !
Autó szelep amivel a kiszakadt szelepet pótolják ,vagy valami hasonlót esztergáltatni és belülröl a kalap kivűl meg anya + gumi ! Lehet rézből ,savállóból !
Ha szél van akkor hosszabb permetezőszárral úgy célszerű permetezni, hogy Te állsz a szél felől és kicsit ferdén szembe széllel permetez a cső vége. Akkor a permetlé előbb az egyik oldalát permetezi a vesszőnek, galynak, aztán a szél ráfujja a másik oldalára, Te meg kimaradsz.
Én is kérdeznék. Őszi lemosót megcsináltátok már? Most hétvégére tervezem, de megint szelet mondanak, utána meg esőket vagy 3 hétvégén keresztül. Sajnos csak hétvégén van lehetőségem.
Melyik a leginkább bevált lemosó szer? Bordóilé Neo sc-t vettem eddig. Mindenre egy szert szeretnék használni: dió,kajszi,alma,meggy,szőlő, egres, köszméte ami van. Jó lesz ezekre?
Én nem ragasztanék semmit, vannak menetes műanyag fittingek aminek válla is van, ezek alá gumi alátétet tennék, szerintem nem engedne, de ki kell próbálni, ha enged akkor FBS.
Jó ötlet! Főleg a töltésnél, a vegyszerek bekeverésénél zavar, hogy nem látom mikor éri el a vízszint a 10 litert. Mivel szigeteljem a lyuknál a csövet? Mi ragad a műanyaghoz?
Mindenesetre nem valami bizalomgerjesztő az a pár dekás műanyag vacak ...
Faternak van egy vegyépszeres békebeli permetezője, még nagyfateré volt ... állítom, az még 50 év múlva is permetező lesz, pedig már majdnem annyi van benne most is.
Amúgy azt szoktam kölcsönkérni, ezért is kéne végre egy saját ...
Azt hallottam, hogy 'ami nem kínai, az hamisítvámy'. :-)
Én meg olyan permetezőt szeretnék, amelyikben egy függőleges csík átlátszó (mint a motorolajos flakonon), hogy lássam mennyi permetlé van már, vagy még benne. /Ha valaki lát ilyet - szóljon!/
Ha nem akarsz sokat költeni, akkor vedd meg a legolcsóbb 3-4 000 Ft-os háti színes műanyagot (Tesco). Ha rendszeresen megolajozod a dugattyúját használat előtt (pár csepp) és kimosod használat után, akkor 10 évig is bírja.
Ha sok pénzed van, akkor vegyél lengyel, vagy olasz gyártmányt.
Úgy van, ha túl van a permetezés a 12 órán, akkor már a gomba győzött a virág nagy része elpusztul ! Elosztva 3 menetben, társítom valami rovar ,vagy gombaölőhöz !
Az utolsó írásod nem teljesen világos, az elejét nem értem, hogy mit akartál írni?
Arra utaltál, hogy 12 órás időablak áll a megfelelő védekezéshez rendelkezésre, vagy ha eső van, amikor virágzik a fa, akkor 12 órán belül le kell permetezni, mert különben a nedvesség hatására a gombák 12 óra elteltével már nem állíthatóak meg hatásosan?
A bórt van értelme akkor is ráfújni a fára, amikor gyümölcsök vannak rajta?
A gyümölcsterméshez is kell a fának, vagy csak feleslegesen elhasználja így, és csak a virágzáshoz van rá szükség fokozottabban? Tehát csak a termés után induljon a felkészítés?
PL virágzásban a Chorust amikor fújni kell ha eső van akkor 12 óra áll rendelkezésre a permetezésre ,ha ezt az időt meghaladja a vegyszer kijuttatása akkor már szinte elkéstél és nem ér semmit ,jobb ha két eső közt lefújod mint ha az eső miatt vársz 16-24 órát mert akkor már elkéstél ! Amikor a tavaszi hóvihar volt 5-6 éve akkor a szélvihar és a hó miatt nem tudtam a vegyszert kifújni az egyik sárgabarackom fájába került !! Kiment az egész fa, a fagy és a monilia elvitte !!
Minden fánál ! Nekem is van cseresznye ,szilva ,sárgabarack ,őszibarack ,alma ,körte ! Midnél ez az eljárás ,nyáron szinte nem is kell gombaölőt fújnom ! Most kicsi volt a sárgabarack termés ,kétszeri lefagyásom volt ! 26kg volt a sárgabarack tisztán amiből lekvár lett olyan 50 üvegnyi és egy 20 literes diszperzites vederrel még oda adtam ajándékba a volt kollégámnak + a szomszédoknak reklámszatyor szám szedtem a hullott barackokat minden nap 3-4kg lehetett szatyronként ! És ez gyenge termés volt ! Tavaly 130kg volt 1 fán ! Szilvából 1 fán volt 110kg és nem lett leszedve mert nem tudtam oda adni még ingyen sem !!! A mostani őszibarack olyan 50-60 kg van a fán ,alacsony, a 100km szélben csak 7db dió méretű barack esett le róla ! Permetezve nem volt ebben az évben ! Csak amiket írtam, de az időzítések nagyon fontosak nem lehet hibázni, ha elkéstél már nem ér semmit ,a bajt csak megelőzni lehet gyógyítani nem !