De azok csak vékony pálcikák, nem igazi karók, nem? Amolyan szobanövénynek valo. Ilyen nádpálcákat vettem egyszer Szigetszentmiklóson a nagybanin 15 Ft-ért darabját.
olasznád(Arundo donax), a megoldás. Egy tő hosszú évekre ellát bármilyen méretben 20 cm-3 m ig, fél cm átmérőtős 3-4 cm átmérőig. Minden évben tavaszzal le kell vágni a szárakat, ezek két, három évig használhatók. A vasakon kívül én ezt használom mindenre. A tő utána szaporodik, és onnan ingyen van bármilyen karó.
Késő tavasszal az Aldiban lehetett kapni akcióban 4-500 ft-ért 20 db 90-120 cm-es, ill. 12 db 120-150 (180??) cm-es bambuszkarót. Vettem egy csomaggal, aztán két hét múlva már 290 ft-ért adták, akkor gyorsan vettem két csomagot a hosszabból. Most egy darabig elég lesz. :-)
A parit karózom ,de idén új fajtákat próbáltam....mint..Korall, Cherrolla F1, Tigris, Black pari.. hát az első kettő olyan erős tövek, hogy kötözni is alig bírom..azért kérdeztem a támrendszert.
Én a futó virágokat szoktam így, a körbemadzagolni ahogy írod...amúgy egy vagy két tövet ültetsz egybe ?
Mi kettőt, de ezek az új fajták olyan erősek, hogy egy is elég lett volna .:-(
Kacsolni szoktam amúgy őket, de ezeket szinte lehetetlen...
Tök hülye offtopic kérdés; ti hogyan juttok megfelelö méretü, tartós karókhoz? Nekem egyre inkább fogynak, és gyakorlatilag lehetetlen az utánpótlás, pedig rengeteg növényhez kellene.
Gyönyörűek a növények (embermagasságúak már), mindegyiken van több fürt is, de hetek óta alig látok színesedést. Vad zöld és kemény mindegyik gyümölcs. Mikor kezd már végre barnulni? :-)
Nem is néztem, hogy mennyibe kerül a szállítás. Valahogy eszembe sem jut, hogy meg lehet rendelni postai szállítással is. Aránylag gyakran megyek Bp-re, majd megveszem egyszer. Idén már nem próbálom ki. Két hete nem láttam a paradicsomaimat, talán majd a jövő héten.
A paradicsom is tám rendszeren van, de az madzag mellett van felvezetve, ez már az ültetéskor rá kerül.
Amikor a palántát kiveszem a cserépből akkor a megfelelő méretü madzag egyik végét körül tekerem a földlabdán és úgy ültetem el, a száron körbe tekerem. a madzagot és a támrendszerhez kötöm.
Ahogy fejlődik a növény mindig tovább tekerem és újra kötöm.
Itt találsz róla elméleti illetve némi gyakorlati ismertetést.
2 éve használom, köznapiasan úgy tudom megfogalmazni, hogy ez egy növényi immun erősítő fermentum.
Nem toxikus a 13 éves pulim is kap belőle 1 evőkanállal az ivó vizébe.
Növény védő szert csak az egész kicsi növénynél használok, Vegesol RS-t ami öko gazdálkodásban használható.
1 l EM-et veszek tavasszal ez nekünk elég egy szezonra, 300x-os hígitásban permetezünk vele hetente, mindenre megy a virágokra és a szoba növényekre is.
Nem kell hozzá beöltözni met mint már írtam nem növényvédő szer nem toxikus, ezzel megelőzni lehet a betegségeket.
Őszre azért a tavalyi tapasztalat alapján az én uborkám is beteg lett de addigra már le is termett.
Ez egy gombabetegség, bogyófoltosodást okoz. Egyes fajták, főleg a hibridek érzékenyebbek rá.
Bordóilé a megoldás. A lébe keverhető kálciumos tápoldat, ami erősíti a szöveteket, és az egyik megelőző szere a bogyórothadásnak. Használható még a vörös és fokhagyma ázalékleve, heti rendszerességgel. (paprikában, uborkában is)
Van pár fám, szőlőm és egy picike veteményesem, ahol minden terem. 10l permetlét szoktam keverni és mindent ugyanazzal permetezekezek.
Ez 125km-re van tőlünk, gyakran kéthetente látom csak, így automatikusan permetezek, ha ott vagyok.
A paradicsomot és a többi növényt is kiültetés után 1-2 héttel Rézoxikloriddal lepermetezem. Ettől " megvastagodik" a levele és ellenállóbb lesz a növény a betegségek ellen.
Azután azzal permetezek, ami éppen a kezembe kerül.