Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Ez az én citromfám, ami inkább bokor. Tavaly télen huzatot kaphatott, mert teljesen lehullott a levele, vissza kellett vágni. Most hajt veszettűl, de nincs virág rajta.
A Rappai félékre gondolsz. Azok biztos hogy nemesek, a levele alapján azoknak tünnek aminek eladta, de ha termés lesz akkor majd kiderül, majd számolj be róla.
Szép a fád gratulálok. Hány éves? Gondolom oltvány, mert az én oriáscitromom már vagy 7 éves de nem nőtt túl sokat, igaz dugvány. Az irodalom szereint is lassú növekedésű. Viszont a leghálásabb citrus, mert még magasabb hőfokon teleltetve is hoz virágot, megbízhatóan.
Nekem csak "mezitlábas" citromom van, kumkuát és Calamondin, ezek teremnek. ( meg ezen kívül avokádó, ananász, banán, karambola, grapefruit, füge, mimosa pudica, stb, szóval olyan növények, melyek nem minden háznál jellemzőek). Múlt évben vettem egy óriáscitromot, de kifeküdt. Sajna!!
Sziasztok!Kénytelen voltam leszüretelni az óriáscitromfáimat,mert a naponta érkező vihar leszaggatja a terméseket.Egyébként is tökéletesen beértek.Kettő éretlenebbet hagytam a fán,az összes termés 18 db lett,de ezek nagyját és hamarabb éretteket már megettük,vagy elajándékoztuk.Azért tudok mutatni egy kis csendéletet belőle,bár ezek már "csak" fél kg átlagsúlyúak.A csúcs 84 dkg volt.A következő képeken egy vegyes beültetés látható/óriáscitrom,kumquat,babér/,illetve narancs és citromvirágok.Az egyik képen jól látható a bibe nélküli meddő virág is.
Köszönöma kiegészítést, de én így tudtam, bocsi... Viszont ha már ezeket leírtad, akkor légyszi nézd meg az enyémet pár hozzászólással leljebb, mert én már teljesen összezavarodtam. Előre is köszi: kaszabi
Akkor pár kiigazítás. A pomelót nem szedik éretlenül általában, nem e miatt vannak benne kis fejletlen csírák, hanem (tipustól, körülménytől függően) nem termékenyül meg a mag csak kis kezdemény van, de ettől még a termés kifejlődik. De ahol megtermékenyül és rendes méretű magja van, az tuti hogy kicsírázik. Igy kitartónak kell lenni a pomelóban való magtalálás tekintetében, nekem 4-ből egyben volt csak abban viszont vagy 50. de én is vettem olyat amiben 3-4 db volt csak. A magról kelt nem terem sokkal hamarabb, mint más citrus, hanem az az előnye hogy várható jó minőségű termése magról is. A pomelót szokták oltani az a legjobb, de mostmár sok helyen dugványt is látok. A magról kelt pomeló felismerése nem nehéz, hosszú, bogas hajtásai vannak, gatyás levél, és ami a legfontosabb a magnövény hajtásai nem szőrősek, a nemes pomeló viszont kisebb nagyobb mértékben szörös hajtásokat hoz.
A bolti pomelót nem hagyják teljesen beérni, ezért nincs benne termékeny mag. Rappaiék szerintem dugványozással szaporítják a nagyját, bár az enyém teljesen olyan, mintha magról kelt volna, de az van a honlapjukona pomelóhoz írva, hogy a magról kelt is hamar terem, elvileg. Az ujjas citrom hajtása szerintem ebben az évben fejlődött, szóval még nem igazán lehet oltani tudomásom szerint, hát...majdcsak megnő egyszer, de köszönöm a tanácsot. Üdv: kaszabi
Ja, tiszta hülye vagyok, a banánomat akartam megmutatni, ami ilyen münyi, ugyanis az anyukája megsínylette a költözésemet és elhalálozott. Segítettek neki a gyapjastetvek is (meg az, hogy amíg nem tudtam berendezkdni itt, anyáméknál tároltam...) Ezt a szegényt ráadásul el akartam ajándékozni a barátnőmnek, be is jelentettem neki, de aztán nem kapta meg, mert akkor meg nekem nem maradt volna :(((
:D Én nem vettem ugyan, hanem trópusi botanika órán megettük a szemléltetőanyagot :)
Volt benne olyan mag, ami terméketlen volt már ránézésre is, olyan kis nyomik voltak. Elültettem ugyan, de persze hogy nem keltek ki :)
Ja, és ettem olyan pomelót, ami inkább narancs volt, a második pomeló pedig inkább grapefruit volt. De a héjának az illata olyan fantasztikus, hogy napokig azt szagolgattam .)
Én csak kétszer vettem, de egyszer sem volt benne mag. (pedig főleg a mag miatt vettem) Gáborke, ha szépen megkérlek, tudnál nekem is adni? Hétköznap 8 és 16 között bármikor el tudnék érte menni.
Nekem ilyen télállóm van és adok ingyé is, igaz, még kicsi. Komolyan nem tudom, hogy ez mi, apró sárga citronyok teremnek az anyján. A borkertben ültettünk belőle ősszel, most van sok kicsi. Ha kell, szólj.
Valamikor régebben írtam, hogy ki van ültetve a nagy szabad földbe, és szépen terem minden évben.
Mielőtt megkérdeznétek mitől ilyen száraz a földje: most értem haza 4 napos távollét után, most öntözök.
Nekem lenne egy olyan kérdésem és egyben kérésem, hogy szeretnék egy banán fát szerezni és az lenne a kérdésem, hogy lenne e valakinek eladó vagy elajándékozandó hajtása :) Nagyon megköszönném a segítséget.