Én tavaly május végén mikor már elég szép hosszú volt a hajtás ,véletlenül kihúztam az iskolából 1 élő vesszőt.Gondoltam megpróbálom elültetni hátha megfogja.szerencsém volt.Igaz a föld jó vizes volt.
Mi a különbség a bianka és a bianka E66 klón között?
Én a helyedben biztosan nem vennék postai utánvéttel. Esetleg akkor ha nagyon megbízható a forrás, különben minden sz... rád sóznak. Vásárolj saját szemeddel.
A változatosság gyönyörködtet! Ezért én nem csak fehéret vennék, hanem elszórnék egy két kéket is. Vannak a csmegeszőlők között is szép kék fajták. A fajtákról pedig annyit, hogy több féle főképpen érésidőben más fajta közül válassz. Hogy melyiket az izlés kérdése. Én kedvelem a muskotályos fajtákat. Azt azért vedd figyelembe, hogy kései fajták bizonyos helyeken nem tudnak beérni. Kevés a napfény. Ha déli lankára telepítesz akkor ezekkel sem lesz gondod.
Honnan érdemes oltványt venni?Igazából nekem a postai utánvét lenne jó.Milyen fajtákat ajánlanátok?Van egy fajta amit nagyon szeretnék,de nem tudom mi a neve,vagyis nem hiszem hogy a kecskecsöcsű lenne.
Már próbálkoztam szőlővel,első évben szépen kihajtanak.Az első adag a második évben abszolút nem kezdett el hajtani.A második adag most egy éves,10-ből 5 hajtott is,de nagyrésze valamelyik éjszaka lefagyott.:((
Ezek a párom nagymamája által lemetszett vesszők voltak,amivel nem csinált semmit,csak egy jó ideig vízben voltak.Nameg azt sem tudom milyen fajták,mert a nagyi borászkodik.
Miután kihevertem az újabb foci kudarcot, megnéztem a szőlőt. Szépen hajt de, ahogyan jelezted megjelentek a konkurensek. Még nem permeteztem meg, előbb tanulmányozom az életmódjukat. (A levelek kb. 5-8 cm átmérőjűek).
Én évek óta Abasárról hozom az oltványokat ősszel, télre leteszem a pincébe nedves homokba. Áprilisban semmi baja, és az eredés is tökéletes. Pedig mindig 2 osztályút veszek, de lényeges, hogy ősszel ,amíg van választék!
Na most félretéve a viccet így tudod a reklámot kikapcsolni az aláhúzásos reklámot ha van pl Total Commander nevü filekezelőd. C: fökönvtárba bemégy a WINDOWS/system32/drivers/etc/hosts kijelölöd és lent elinditod a "Szerkesztést" # Copyright (c)........ezt a sort hagyd így és a következőbe ird be 127.0.0.1 www2.keymedia.hu 1-es szám után egy szóköz kell majd fönt Fájl....Mentés majd zárd be az ablakot ezzel kész Nem én találtam ki úgy találtam a pálmák topikban nálam müködik. illetve nem müködik a reklám.
Azt hiszem nekem nincs szerencsém :(((az apósnak is hoztam Abasárról óltványt de neki sem mutat semmi eredést pedig az öregnek van tapasztalata:(( lehet hogy nem kisérletezem az Abasári vonallal mert pont az após mondta hogy a szomszédja is onnan hozatottóltványt és neki sem ered:(((
Nincs véletlen köztetek olyan aki foglalkozik csemege óltvány értékesítéssel mert azt szívesen felkeresném az ősszel ??
Hát ha megvan még az a híres RAMBÓ késed és megmutatod a hirdetés föladójának szerintem többet nem teszi föl. Én egyébként úgy védekezem a hirdetések ellen hogy soha semmit nem olvasok el. Dobtam én már a kukába is hivatalos levelet is. (véletlenül) Mékem egyébként az atkákkal kapcsolatban az a véleményem ha meglátom a csabagyöngyén akkor régen rossz én inkább az érzékenyeb csemege szőlőket lepermetezem atkaölővel. A borszőlőim nem anyira kényesek.
Én most hétvégén még lisztharmat ellen sem biztos, hogy permetezek, mert nincs elég meleg. Ha látok némi atkát, akkor esetleg Thiovit (az gyéríti őket, meg jó lisztharmat ellen), de lehet, hogy csak a jövő héten esek neki. Atkaölőt kifejezetten nem használok, mert felborítja a természetes ragadozó atka / növenykártevő atka egyensúlyt. kézzel tépem a hólyagos leveleket.
Egyébként némi eső jó lenne, mert nagyon csapadékhiányos kezd lenni a föld. Megkapálta anyu a sorközöket - most szép gyommentes.
Hatalmas a hozzászólásod, nem térek magamhoz (mármint az előző).
A frász csak azért jött rám mert akár a visszaesett időjárás miatt lelassul a szőlő növekedése és még elszemtelenedhetnek azok a kis mitugrász atkákocskák! Du eldöl a kérdés, kellően fel vagyok bátorodva, van növszerem is és nem félek használni!
Ne az én útmutatásom alapján permetezz, hanem nézd meg a szőlőleveleket, hogy megjelentek-e rajta azok a piros kicsi foltocskák, ami az atka csalhatatlan jele. Ha nem találsz semmi okod aggódni.
Egy bizonyos, most még a rovarkártevők komoly károkat képesek okozni, 3 hét múlva már kinő a lomb a szájukból, akkorra már a kártételük nem lesz szignifikáns.
Való igaz, nagyon kicsi a ferőzés veszélye. De ha már mindenképp végigpermetezem az egészet, elsősorban a munka ami dominál nem a költség, hiszen az össz 40 l lébe belemegy 8!! dkg , ami relative olcsó szer, mint a Dithane nem oszt szoroz.
Kicsit a magatartás hajaz ugyan arra a szokásra, hogy ha hosszú útról térsz haza, az asszonyt feltétlen verd meg, mert ha te nem is tudod miért, Ő biztosan tudni fogja!!! :-)))
Igazat adok neked ráérünk a locsolkodással. De az a baj, hogy Zalancelot beültette a bogarat fülembe. Azt mondta támadnak az atkák. Én meg pár napja nem láttam a szőlőt du. első dolgom lesz hogy megnézzem. Ráadásul évek óta nem használtam ellenük semmit, "egyezséget kötöttünk" én békén hagytam őket, ők is békénhagyták a szőlőmet.De ha kell akkor megyek és teszek bele mindent.
Igen, tudom mire jó a dithane és valóban nagyok a hajtások, de felénk -és ahogy követem a Dunántúl más részein is- lassan egy hónapja nem volt eső, meg hajnalonként azért az utóbbi pár napban csípős hüvös van, a peronosznak esélye sincs. Véleményem szerint május közepe előtt (sőt ha tovább tart a szárazság és a rel. páratart. is piszok alacsony akkor akár még tovább) felesleges nyomni peronoszra - ill. én ha lehet nem terhelem feleslegesen a szőlőt, környezetet. (Tudom lebomlik, meg kíméletes szer de akkor sem.)
Ha oltványt vásárolsz akkor a következőket nézd. A nemesen talász-e rendes hajtást azon lehetőleg szépen berakódott rügyeket. (rügyet láttál nem részletezem). Az oltási hely körben szépen befort legyen, inkább szedd le néhányról a viaszt és nézd meg, óvatosan hajlítsd akkor meglátod, hogy csak a szentlélek tartja vagy tényleg összefort-e. Majd nézd a gyökeret. A gyökér a talpon kell, hogy legyen oldalgyökerek nem szerencsések, pláne nem ha erőteljesebb mint a talpgyökér. Azért ha van rajta vágd le tőben. A gyökérszálak nem baj ha vékonyak (olyan spárga vékonyságúnak kell lenni) csak körbe helyezkedjenek el a talpon. A sokból egyiket körömmel , vagy vmi eszközzel kapard meg. A fekete gyökér így világos lesz. Ha világos (szinte kifehéredik) akkor él, ha nem döglött.
Ásóval a teljes gyökérzettel el lehet ültetni csak a száraz végeket kell lecsípni. Ültetésről nézd Rambo hozzászólását.
Köszi szépen Szaki Pali ÉS RAMBO urak a segítséget.
Azt hiszem döglött lehet az óltványom mert ha elvágom a vesszőt akkor alig halványzőld a felület és nem lehet az hajlítgatni sem amit mondtál vannak pamacs szerű valamik de abból egyet letörtem és az is száraz:(((((((((
Bosszantó a dolog mert dunaújváros mellett vagyok és az óltványokat Abasárról hoztam szóval nem itt van :(( legfeljebb rendelek megint az összel utolsó esély.
Azt mondja meg valaki hogy az óltványról hogy tudom megállapítani hogy élő ???
hoopsz, most látom milyen drágán vettem, és még ha a postaköltséget is rárakom (Miskolcon leltem csak olyan helyet, ahol egyben volt minden fajta amit szerettem volna) ...
Illletve pontosítom: A Dithane alkalmas a perenoszpora és orbánc megelőzésére, a Thiovit az atkagyérítő hatása mellett elsősorban lisztharmat ellen véd (hiszen kén), a kimondottan atkaölő csak a Flumite.