Keresés

Részletes keresés

kardhal01 Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1954

A mindenségit! Most látom, hogy a szőlő szélső sorában pár tőkénél tarolt a fagy. Nem tapasztaltam pedig fagyot március 20. után. /Szeged környéke/

szaki_pali Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1953
Hatalmas a hozzászólásod, nem térek magamhoz (mármint az előző).

A frász csak azért jött rám mert akár a visszaesett időjárás miatt lelassul a szőlő növekedése és még elszemtelenedhetnek azok a kis mitugrász atkákocskák! Du eldöl a kérdés, kellően fel vagyok bátorodva, van növszerem is és nem félek használni!
Előzmény: Zalancelot (1952)
Zalancelot Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1952
Ne az én útmutatásom alapján permetezz, hanem nézd meg a szőlőleveleket, hogy megjelentek-e rajta azok a piros kicsi foltocskák, ami az atka csalhatatlan jele.
Ha nem találsz semmi okod aggódni.

Egy bizonyos, most még a rovarkártevők komoly károkat képesek okozni, 3 hét múlva már kinő a lomb a szájukból, akkorra már a kártételük nem lesz szignifikáns.
Előzmény: szaki_pali (1950)
Zalancelot Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1951
Való igaz, nagyon kicsi a ferőzés veszélye.
De ha már mindenképp végigpermetezem az egészet, elsősorban a munka ami dominál nem a költség, hiszen az össz 40 l lébe belemegy 8!! dkg , ami relative olcsó szer, mint a Dithane nem oszt szoroz.

Kicsit a magatartás hajaz ugyan arra a szokásra, hogy ha hosszú útról térsz haza, az asszonyt feltétlen verd meg, mert ha te nem is tudod miért, Ő biztosan tudni fogja!!!
:-)))
Előzmény: Cirfandlia (1949)
szaki_pali Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1950
Igazat adok neked ráérünk a locsolkodással. De az a baj, hogy Zalancelot beültette a bogarat fülembe. Azt mondta támadnak az atkák. Én meg pár napja nem láttam a szőlőt du. első dolgom lesz hogy megnézzem. Ráadásul évek óta nem használtam ellenük semmit, "egyezséget kötöttünk" én békén hagytam őket, ők is békénhagyták a szőlőmet.De ha kell akkor megyek és teszek bele mindent.
Előzmény: Cirfandlia (1949)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1949
Igen, tudom mire jó a dithane és valóban nagyok a hajtások, de felénk -és ahogy követem a Dunántúl más részein is- lassan egy hónapja nem volt eső, meg hajnalonként azért az utóbbi pár napban csípős hüvös van, a peronosznak esélye sincs. Véleményem szerint május közepe előtt (sőt ha tovább tart a szárazság és a rel. páratart. is piszok alacsony akkor akár még tovább) felesleges nyomni peronoszra - ill. én ha lehet nem terhelem feleslegesen a szőlőt, környezetet. (Tudom lebomlik, meg kíméletes szer de akkor sem.)
Előzmény: Zalancelot (1945)
szaki_pali Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1948
Ha oltványt vásárolsz akkor a következőket nézd. A nemesen talász-e rendes hajtást azon lehetőleg szépen berakódott rügyeket. (rügyet láttál nem részletezem). Az oltási hely körben szépen befort legyen, inkább szedd le néhányról a viaszt és nézd meg, óvatosan hajlítsd akkor meglátod, hogy csak a szentlélek tartja vagy tényleg összefort-e. Majd nézd a gyökeret. A gyökér a talpon kell, hogy legyen oldalgyökerek nem szerencsések, pláne nem ha erőteljesebb mint a talpgyökér. Azért ha van rajta vágd le tőben. A gyökérszálak nem baj ha vékonyak (olyan spárga vékonyságúnak kell lenni) csak körbe helyezkedjenek el a talpon. A sokból egyiket körömmel , vagy vmi eszközzel kapard meg. A fekete gyökér így világos lesz. Ha világos (szinte kifehéredik) akkor él, ha nem döglött.

Ásóval a teljes gyökérzettel el lehet ültetni csak a száraz végeket kell lecsípni. Ültetésről nézd Rambo hozzászólását.
Előzmény: Béla1007 (1947)
Béla1007 Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1947

Sziasztok !

Köszi szépen Szaki Pali ÉS RAMBO urak a segítséget.

Azt hiszem döglött lehet az óltványom mert ha elvágom a vesszőt akkor alig halványzőld a felület és nem lehet az hajlítgatni sem amit mondtál vannak pamacs szerű valamik de abból egyet letörtem és az is száraz:(((((((((

Bosszantó a dolog mert dunaújváros mellett vagyok és az óltványokat Abasárról hoztam szóval nem itt van :(( legfeljebb rendelek megint az összel utolsó esély.

Azt mondja meg valaki hogy az óltványról hogy tudom megállapítani hogy élő ???

Ültető eszközöm az ásó.

Köszi Béla

csite Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1946

hoopsz, most látom milyen drágán vettem, és még ha a postaköltséget is rárakom (Miskolcon leltem csak olyan helyet, ahol egyben volt minden fajta amit szerettem volna) ...

volt vagy 370Ft/tő, de legalább volt minden

Előzmény: csite (1944)
Zalancelot Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1945
Illletve pontosítom: A Dithane alkalmas a perenoszpora és orbánc megelőzésére, a Thiovit az atkagyérítő hatása mellett elsősorban lisztharmat ellen véd (hiszen kén), a kimondottan atkaölő csak a Flumite.
Előzmény: Zalancelot (1943)
csite Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1944

nem voltam pontos, én szabadgyökerűt vettem, és 270-ért

én kézzel tartottam, amíg be nem iszapoltuk rétegenként, kb. 10cmként haladtunk

ja, és mind megeredt! szépen jönnek a levelei

Előzmény: szaki_pali (1938)
Zalancelot Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1943

Miért?

Mert helyenként már 10 cm-esek a hajtások, általános gombabetegség megelőzése céljából.

Való igaz, nincs fertőzés veszély, de jobb a bajt megelőzni.

Igazán nem oszt szoroz, hiszen 2 putony szer elegendő az egész állományra.

Előzmény: Cirfandlia (1942)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1942
Dithane-t miért tettél bele?
Előzmény: Zalancelot (1939)
szaki_pali Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1941
Én is ennyiért vettem de a konténeres árát nem is sejtem!
Előzmény: Zalancelot (1940)
Zalancelot Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1940
Szerintem hasonló áron lehet, amit Rambó is említett, én is a pótlásokhoz szabad gyökerűt vettem 200-ért, de tőzeges táptalajjal együtt árult oltvány reálisan drágább annyival.
Előzmény: szaki_pali (1938)
Zalancelot Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1939

Szőlész társak!

Megjelentek az atkák a zsenge hajtásokon.

Ti is tapasztaltátok?

Sajnos, az itt is taglalt enyhe tél következményeként a tömeges rajzásuk a előre jelzett mértékben észlelhető.

Másutt is így van ez?

Az első komolyabb csapást megindítottam ellenük Dithane 45, Thiovit Jet és Flumite kombinációjával.

szaki_pali Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1938
Így konténeresen vetted az oltványt? Mibe került? Én szabadgyökerüt vettem és kiváncsi lennék az árára.
Előzmény: csite (1937)
csite Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1937

:)

kb. egy hónapja ültettem így 14 tő csemegét!

Előzmény: RAMBO (1936)
RAMBO Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1936
Előzmény: Béla1007 (1934)
szaki_pali Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1935
Bár mostanra nem ártana ha hajtana szőlőd azért még előjöhet.

Ha most nézed az oltási hely feletti nemes részt akkor éltképes rügy esetén megduzzadt világos, pamacsos csomót kell hogy láss. Ha idén metszetted vissza akkor a metszési felülete világosnak kell lennie. A metszéskor szép vágási felület alakult ki, esetleg megjelent egy nedves csepp is akkor nincs baj. Ha a felület össze vissza törik, sötét a vágási felülete, nem is nedvesedik akkor lehetséges, hogy "döglött" oltványt sóztak rád.

üÜtetéshez kérdés: mid van? ültető fúró, vagy mint az oszlopfúró, vagy ásó?
Előzmény: Béla1007 (1934)
Béla1007 Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1934

Sziaztok !!

Kérdésem lenne : az összel kb októberben ültettem gyökeres csemege oltványokat és még semmi jeleét nem látom annak hogy eredés lenne :(( honnan lehet tudni hogy él a szőlő?? illetve ha ez az ültetés nem sikerült akkor szeretném majd az összel ismét megpróbálni ezért légyszi valaki írja meg hogy hogyan kell ültetni eredményesen .

Köszi szépen Béla 

RAMBO Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1933
A füvesítéssel kapcsolatban: ha öreg a szőlő, akkro a füvesítés miatti vízveszteség nem para. A hajszálcsövesség okozta párolgás akkor lép fel, ha lenyírod a füvet, azaz tarló marad. Egyébként meg a fű legalább annyit párologtat mint a hajszálcsövesség. A hajszálcsövesség ugarolt földön is kialakul, de nincs reggeli árnyékoló és szélfogó hatás.

A tőkék tövét mindenképpen kapálnám, csak a sorközben hagynék füvet, ha csinálnám. Így eső után is játható marad a szőlő (háti permetezéskor nem hátrány).
Jani71 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1932

Köszi a jó tanácsot! Ha a kibontásnál arra gondoltál, hogy a majdani föld feletti rész még "kupac" alatt van, akkor azon már túl vagyok, rég kibontottam, szépen hajtanak (már amelyik).

"Átjött", hogy a fű miért van, csak azért írtam le, hogy nálam is van füvesített rész, hogy szerintem nem befolyásolja a termést annyira. Hangsúlyozom, hogy itt szó sincs bortermelésről, minőségről, csak azért van, hogy legyen egy kis szőlő is ősszel, ráadásul később valami árnyat adó lugas lenne belőle, ha sikerül. Ez így más kategória, nincs annyira jelentősége a dolognak. Ha én is borszőlőt tartanék, és nem lenne annyira vészesen meredek a terep, azt hiszem, hogy nem füvesíteném be, mifelénk őszintén szólva még nem is láttam ilyent borszőlőben.

Előzmény: szaki_pali (1924)
szaki_pali Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1931
Nem tűnik rossz ötletnek a védelem, megfontolom. Tavaly kicsit sok tőkém ment rá a frissen telepítettből, mire észrevettem, hogy tőke már késő volt!
Előzmény: csicsa10 (1930)
csicsa10 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1930
Ahogy írtam akinek muszály az fűvesítsen.Neked a meredekség miatt kell, az ok.
Egyépként akinek mindenkép fűvesíteni kell (uj telepítésnél)PVC-csővet,hosszában el fűrészelve,5-10cm-es darabot szépen rá lehet rakni a tőke tővére.

üdvCSaba
Előzmény: Amphenol (1928)
szaki_pali Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1929
Szép lehet a kilátásod onnan fentről!

A folyadék pótlásról pedig az jutott eszembe, hogy kár átálni a damilra hiszen ilyen vészterhes időben - mikor a bor csak saját élvezeteket szolgál - megvonni saját magunktól a fröccsöt (értsd izzadság pótlást) emberiség elleni vétek!!!

Egy ötlet azonban azoknak akik továbbra is a kemény izzadságos munkával szeretnék a szőlejüket művelni. Lejtőn (hegy völgy irányban) sztem nem használható! Én egy ideig úgy műveltem a sorközt, hogy a rotációs kapához vásároltam egy kultivátort. Pár ezer forint volt akkoriban, most nem tudom. No ehhez minden faxni nélkül hozzá kötöttem a robit. Eredmény?! Az az lett, hogy eső után előbb lehetett a területre menni mint robival. Kevesebb ideig tartott az egész művelet, benzin sem kellett annyi. Talán a fáradság nem változott vagy a fordulóknál keményebben kellett tartani. Egyebekben tökéletes.
Előzmény: Amphenol (1927)
Amphenol Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1928
Kimaradt :

A Rotációs kapa okozta károk : Ahogy pattog a talajon néha be-be ugrott egy-egy
tőkébe , valamint amikor már kihajtott a szőlő akkor a sor mellé sem lehetett
közel menni .

Damillal idáig egy tőkét sikerült meghámoznom , de túlélte .... az első
kaszálásnál kisfordulaton szándékosan "leseprem" az öregebb tökéről az
előregedett háncsot ( a lemosó permet hatásosabb a háncs alatt telelőkkel
szemben ) .

Amúgy a 9 sorban kb. 600 tőke az egész terület ...

Az eső utáni 2-3 -at úgy kell érteni , hogy ez első két napon ragad , a negyediktől
meg szikrázik a talaj ...

AMp

Előzmény: Amphenol (1927)
Amphenol Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1927
Nem irtam el ... Kapálógéppel is küzdöttem , de a hegy meredeksége miatt hatalmas szívás volt . Valamint tömény agyagszerű a talaj . Csak az eső utáni 2-3 napon lehet normálisan földmunkát végezni benne ....

A képen talán látszik a meredekség , ráadásul azóta 135 tőkével nőtt a terület ..

Rotációs kapa 2-3 liter benzin , 2 liter izzadtság + sorok kézi kapával , soronként
többször reszelni , kalapálni ....

FS 350 kasza : kb. 40 centi damil , 1/2 liter benzin , 1 dl izzadtság :-))

Tavalyelőtti kép :

AMp
Előzmény: csicsa10 (1926)
csicsa10 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1926
Én azt mondom,hogy csak az fűvesítsen akinek muszály.
A fűvesített földön fű(gyom)gyökerei mellett ki párológ a nedvesség,ezt mondják(csöves szellőztetésnek).
A másik nézzél meg egy fűvesitett területett szárasságban. Egy-két centis repedés a földön,ki tudja milyen mélyen.Ott is kipárológ a nedvesség.Én nekem van ismerösőm akinek már 15-éve fűves a szőlője,hát az borzalmas(nyírni nem kell neki).Szerintem ha nem hektárakról beszélünk, akkor inkább kapálni.

(Amphenol

Én is kb 4-5 évig kapálgattam , de tavaly óta átálltam a damilra
( az új ültetést szintén azért még kapálom ) . Amit több napig
kapáltam , most kb 1,5-2 óra alatt lekaszálom ...)

Amphenol,gondolom csak el írtad,amit írtál.
Ha meg igy van akkor probáld meg kapálógéppel:))

üdv:Csaba
Előzmény: RAMBO (1917)
Ferig Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1925
Ismerek olyan gazdát, aki a páratlan sorközöket kaszálja, a párosakat kapálja. Ez a művelési mód a két módszer előnyeit és hátrányait kombinálja. Egy példa: Hosszú esős ciklus után, amikor a kapált részekre még nem lehet rámenni, a füvesített sorokból a szőlő simán megpermetezhető.
Előzmény: RAMBO (1917)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!