Zsebi41, meg tudnád mondani, hogy ezen az ültetvényen mivel, hogyan védekeznek pl. a paradicsomvész ellen? Nekem, bár rendszeresen permetezek réztartalmú szerekkel, nem sikerül ilyen jól megvédeni a növényeket. Talán te ismered a titkot, és kész vagy megosztani. Előre is köszi.
indulunk lassan egy kis hosszú hétvége bulira és gyorsan begyűjtöttem a finomságokat, majd egyszer mindegyik paradicsomról csinálok leírást is... remélem tetszenek a képek
Pink-Brady (érhet még:)) és BigRainbow kicsit összevágva
Ez a szezon elment, ma 9kg parit szedtem le 15 tő Lugas pariról. Néhány zöld szem maradt rajta, nem hiszem hogy beérleli. Thiovit jet van itthon , azzal lefújom hogy lássam mi történik. Megelőzni volna jó, de nem tudom mikor,- mivel.
Le is fotóztam, talán tanulságos, ha fölteszem. Ilyen formán szárad, ha atkás. Az utolsó előtti kép egy levél színe, az utolsó a fonáka. Én most reggelente slaggal bevizezem őket. Hamar leszárad, így valószínűleg nem árt, de könnyen lehet, hogy nem is használ. Valószínűleg nem mennek még tönkre egy darabig, ha meg mégis, ott a többi a fajta. Azokat nem vizezem. Ezek a sor szélén vannak, így ez megoldható.
Paradicsomnál nehéz ügy. Az atkák nem szeretik a párás környezetet, a Phytophtora, ami nagyobb veszélyt jelent a paradicsomra nézve, viszont igen. Más növényeknél a levelek nedvesítése hatásos lehet az atkák ellen, paradicsomnál kockázatos. Ha nedvesebbre fordul az idő, talán javul a helyzet, a rezes permetezés pedig védi a növényt a gomba fertőzéstől. Nálunk a tető alatt, cserépben tartott paradicsomok mind atkásak, de ki szokták húzni a fagyokig így is és elég szépen teremnek. A szabadban lévők közül az egyik fajtánk atkás, az elég ronda, az ugyanott lévő másik 5 fajta nem. Úgy látszik, a fajtától is függ, hogy mennyire érzékeny. Van persze permetező szer is atkák ellen, de mi nem használunk. Érésben lévő paradicsomot semmiképpen nem fújnék be vele.
Az is lehet, nálunk az egyik fajta atkás, meg azok is, amik fal mellett, száraz helyen vannak. Nézd meg alaposan, esetleg nagyítóval, főleg a levél fonákát. Finom szövedék kell legyen rajta, benne a nagyon apró, narancsos színű állatkák. Ha beszórod földdel , mondjuk egy letépett levelet, beleragad a hálóba. Az ilyen levelek sárgulva vagy zöldesen száradnak el, nem feketednek. A Phytophtora sötét, vizenyős foltokat okoz, utána szárad el a levél, rámegy a szárra és a termésre is. De a termésre később.
Paradicsomot hagyni kell megérni... zöldet is.. :)))
Ha már puhul jó...
Félbevágod és kikaparod a látható magokat mondjuk egy papírszalvétára, majd hagyod rászáradni. Nekem így is jó lesz. ;)
Extrábban: magokat egy sűrű szitába kaparod, párszor óvatosan leöblíted vízzel, hogy a rajta lévő gyümölcslé is lemosódjon, majd kiteríted valamilyen műanyag/fém/fa felületre hogy száradás után pergősen össze tudd szedni/önteni. :)
Én is rendeltem idén tavaszra pár extrább fajtát (van köztük átfedés is pl. az Aunt Ruby's German Green és a Brandywine Pink), de most nincs mindegyik neve előttem.
ez a hét már csodálatosan indult... bár kicsit vízhiányosak lettek reggelre a paradicsomok, de talán ennyi nem is árt nekik, ne érezzék, hogy mindig csak a kánaánban élhetnek :D
egy jó kosár termést szedtem, legközelebb fényképezővel megyek ki, mert mire beértem a szebbek, már nem voltak fotózható állapotban, mivel a lányommal közösen gyomortartalommá változtattuk őket :)
és egy kis leírással és válasszal a milyenekre: Chocolate Cherry - édes roppanós csoda... Bonny Best - heirloom - Brandywine Pink - heirloom - Golden Sunburst - heirloom - Djena Lee's Golden Girl - heirloom - mikor megérik szinte áttetsző lesz, mézédes Black Russian - heirloom - De Berao Andenhorn Gelbe Mirabelle Braune Pflaume Marmande super Big Rainbow - heirloom - Green Sausage White Oxheart Aunt Ruby's German Green - heirloom
majd egyszer kiegészítem, ha sikerül fotót is csinálnom.. :)
Szerintem igen. A nem elkülönítetten nevelt magtermelésnél mindíg ott a veszélye a keresztbeporzásna. De a saját magoknál is fenn áll ez a lehetőség. Így nyugodtan fogj róla mgot.
olyan növényi magok, melyeket mi genetikai törzsnek nevezünk, azaz régi, mára kiveszőfélben lévő növényfajták magjai. Hivatalosan az 1945 előtt termesztett fajták magjait jelenti külföldön. Ezek nagyrésze nem hibrid. Mintegy növényi "ereklyék", fajkülönlegességek, génbankok.
hybrid
ez az F1 jelű hibridek csoportja
és az Open Pollinated
csoport a nyilt beporzású növényekről gyüljtött magokat jelöli, A nyílt beporzást a szél, rovarok stb végzik. itt nem garantált a genetikai fajtaazonosság.
gyakorlatilag ez a mi "fogott", vagy saját mag kategóriánk.
mit jelent egy paradicsomnál a heirloom, hybrid és Open Pollinated genetikai megnevezés? a hybrid érthető, nem szedhető a magja, de a másik kettő mi? gondolom az egyik a szabadon szedhető......
másik kérdés: az egyik romus paradicsomom hirtelen hozott néhány sárga hajtást a tetején, olyan mintha télen a sötétben növögetne. hozott termést is, de erősen klorofil hiányosnak néz ki. válaszokat előre is köszönöm....
Itt néhány kép a pár nappal ezelőtti helyzetről: Lugas http://www.picamatic.com/view/4568083_P1100688/ Az egyik kedvenc, valamilyen holland fajta, de a nevét nem tudom, tényleg tudja valaki? http://www.picamatic.com/view/4568088_P1100687/ A másik kedvenc a korall: http://www.picamatic.com/view/4568137_P1100668/ Ennek sem tudom a nevét, ez nagy méretű húsos típus: http://www.picamatic.com/view/4568091_P1100686/ Pritamin paprika http://www.picamatic.com/view/4568125_P1100675/ Még egy pár kép: http://www.picamatic.com/view/4568293_P1100677/ http://www.picamatic.com/view/4568283_P1100678/ http://www.picamatic.com/view/4568276_P1100673/
Mihez képest vékony...? :-) A hosszabbak úgy egy-másfél cm átmérőjűek, a rövidebbek 7-10 mm-esek. Nálam tökéletesen megtartják a kumatokat is, ami brutálisan vastag és nehéz növény.