Tegnap, hazafelé jövet útba ejtettem a 87-es vonal (sajnos bezárásra kerülő) felső részét...
Eger-Felnémet állomáson szálltam fel a 9:25-ös Eger-Szilvásvárad vonatra. Itt volt kereszt az érkező 35527-tel, amely a szokásos két mellékkel jött, 80-90 %-os kihasználtsággal, 2 leszálló volt. A 35532-vel (Bzmot+Bzx+Bzx+Bzmot) pontosan indultunk Felnémetről, a kihasználtság 50-60% körül volt a mellékben, még pont találtam egy szabad 4-es részt. Szarvaskőn egy diákcsoport szállt fel (kb. 20-25 10 év körüli gyerek + tanárnő), így a kihasználtság jóval 100 % felett volt (általában 3-an ültek egy ülésen). A közbeeső állomásokon minimális utascsere, 2-3 leszálló, valamivel kevesebb felszálló volt. Szalajkavölgy mh-re teltházzal érkeztünk (bár ez ilyenkor egyáltalán nem meglepő), itt az utasok nagyrésze leszállt, rajtam kívül egy anyuka és 10 év körüli fia maradt a mellékben. 4 perc késéssel értünk Szilvásváradra, ennek ellenére elég "nyugis" volt az átszállás, legalább +8-10 perc késéssel indultunk a Bzmot 215-tel. Az egri vonatról - rajtam kívül - még 5-en szálltak át, egy utas Szilváson csatlakozott. Nagyvisnyó-Dédesen egy idősebb hölgy szállt fel, ő talán 90%-os jegyet vett. Csokvaományon egy fő leszálló volt, Sátán pedig leszállt az Eger felől jövő anyuka a fiával [haláli volt a kissrác, végig a Bz előterében kuksolt, a vezetőállás nyitott ajtaja előtt :-) ]. Királdon 6 új felszálló csatlakozott - egy kivételével fizető utasok voltak, általában diák jegyesek - egy utas pedig leszállt. A pálya állapota Királdig viszonylag tűrhető (általában 40-es, az átjáróknál lassújelek vannak), de Királd-Putnok között szinte végig 20-as lassújel van. Ennek ellenére ezen a szakaszon a "legnagyobb" az utasforgalom a helybéliek elmondása szerint. Egyébként számomra érdekes, hogy Királd környékén - ahol amúgy is 20-al döcög a Bz - már fénysorompósak az átjárók, lejjebb azonban andráskereszt + 10-es lassújelek vannak. Meg persze a tekerős sorompó :-) A táj gyönyörű, aki még nem járt erre vonattal, mindenképpen próbálja ki, amíg teheti! :-(...
Putnokra végülis pontosan érkeztünk, összesen tizen. Innen az 5415-ös személyvonattal (M41 2156 + 3 Bo) folytattam utam Miskolc felé. Megjegyzem, a Bz szövetülései sokkal különbek voltak, mint ezek a retkes 20-37 -esek :-)
Elnézést a hosszúságért, és az OFF jellegű dolgokért...
De kell! Csak a fajlagos üzemanyag fogyasztásuk sokkal kevesebb.Még a legnagyobb teljesitményü,vagy inkább fogyasztásu is kevesebb energiát használ el ugyan annyi tonna megmozgatására,mint a közúton haladó.
Most nézegetem a vonalakról készült táblázatokat. Van benne olyan aadt, hogy "Átlagos utas szám / vonat" illetve "Napi vonat db" Ezekből ki lehet számítani egy éves utasszámot. A meglepetés pedig akkor jön, ha ezt összevetjük ugyanezen táblázat "Éves utasfő (ezer)" rovatával. Az esetek felében azonosnak tekinthető. A másik felében 0,5-3 közti az arány.
Mit szokott írni taxxx az ilyen színvonalú munkákra?
Hasonló a helyzet, ha a vonalhossz, vonatmennyiség, vonatkm adatokat nézzük. (és nem hagytam figyelmen kívül, hogy nem minden vonat közlekedik végig)
Amúgy a Cargo mért köt szerződést 1 fuvaroztatóval, ha a bevételek csak negyedét fedezik a költségeknek? Erre már elődje sem volt köteles, elég régóta.
Friss személyes tapasztalatok alapján hozzáfűzhetem:
Kisbér és Pápa között egyedül utaztam a Bzx-ben egy májusi kora délutáni vonaton ( asszem 39422 sz.), de ez a forgalommentes időszak. A motorkocsiban sem volt 1-2 embernél több. Máskor láttam már egész jó kihasználtságú vonatokat...
A vonalon van teherforgalom, pl Franciavágáson láttam fát rakodni Eas kocsiba.
A vonal élvezetes, a táj szép, mindenki próbálja ki amíg teheti.....
A Tatabánya-Pápa (13. sz.) vonallal kapcsolatos véleményedhez szeretnék hozzászólni.
A Tatabánya - Oroszlányi Hőerőmű elág. (volt Bokod mh.,: Kecskéd és Dad között félúton) szakasz nagy teherbírású pálya. A Kisbér-Pápa közötti szakaszon a 80-as években hajtottak végre korszerűsítést, ezután a sebességet 40-ről 50 Km/h-ra emelték. A legkevesebb felújítást a Bokod-Kisbér szakasz kapta, de azért elbírja az M41-eseket is (legutoljára a Bz "krach" idején jártak erre), és a megengedett sebesség itt is 50 km/h - igaz több lassúmenettel.
Ami a vonal személyforgalmát illeti, a vasút mellett fekvő településeket most nem említve, a Tatabányáról érkező vonatok egy részéhez csatlakozó autóbusz van a megállóhelytől távolabb fekvő Szákszendre (ahova egyébként busszal sem lehet átszállás nélkül eljutni). A kisbéri buszcsatlakozások biztosítására (Réde, Súr, Hánta felé) az elmúlt években kevesebb figyelmet fordítottak, ezek helyreállításával a vonal elosztó szerepe erősíthető lenne, és olyan települések bekapcsolását biztosíthatja, amelyeknek szintén nincs autóbuszon sem közvetlen kapcsolatuk a megyeszékhellyel, Tatabányával.
A Kisbér-Veszprémvarsény szakaszról Székesfehérvár felé jelentős az átszálló utasforgalom. A Veszprémvarsány-Pápa szakasz egy részén pedig tudomásom szerint teherforgalom is van.
Miközben egyetértek veled, hogy Pápa és Csorna között hadd pörögjenek a Bz-k, a fentiek alapján a Pápa-Tatabánya vonal sem a bezárás sorsára érdemes, egyik szakaszán sem.
Éredemes lenne azzal is foglalkozni, hogy Tatabánya az elővárosi forgalom végállomása lesz, így Kisbér felől a ráhordó szerep is erősíthető (gondoljunk a Vác-Drégelypalánk szakaszra).
Egyetértek azzal a véleményeddel, hogy a menetrend visszahat a személyforgalomra. A hajnali vonat néhány éve Kisbértől csak Környéig közlekedik (és Tatabánya felé még csatlakozása sincs), nos ez biztos nem hat valami kedvezően az átlagos utasszámra- de ez a menetrenszerkesztés bűne. Egyébként fogalmam sincs, hogy a sajtóban megjelenő átlagos utasszámokat honnan vették, de úgy gondolom kihatással lehetett az adatokra az is, hogy a megszüntetési szándékot akarták vele igazolni. Tény az, hogy péntek és vasárnap délután a forgalomra tekintettel általában mellékkocsival közlekednek a Bz-k.
Én tehát úgy látom, hogy - és most nem szeretnék egy szakaszt sem megnevezni - vannak sokkal rosszabb állapotban lévő és perspektívátlanabb vonalszakaszok is. Lehetne tehát mellékvonal-kérdésben kompromisszumos megoldást találni, persze csak akkor, ha az illetékesek engednének az 1000 km-es rémálomszerű csonkítás tervétől. És ha a párhuzamos közlekedés megszüntetésén nem csak azt értenék, hogy hol vegye át a busz a vonat szerepét, hanem azt is, hogy mely szakaszokon veheti át a vonat az autóbusz szerpét.
Na, mára beszüntetem a hülye kérdéseimet, megyek székesfővárosunkba a hétvégén, útközben megnézem hogy funkcionál a pillanatnyilag még működő állami vasúttársaság....
párhuzamos busz-vasút közlekedésnek minősül-e, ha nincs olyan busz viszonylat egy adott útvonalon, mint vonat, de fizikailag lehetséges létrehozni(pl. 37-as vonal)?
Az hogy mi alapján döntöttétek el, hogy mi minősül párhuzamosnak és mi nem (feltéve hogy tényleg ez az indoka a vonalbezárásoknak, miután ez került nyilvánosságra)?
Én most tudtam meg, hogy orvos volt korábban. Ha ott is úgy gyógyított, hogy amputációval kezdte a terápiát, akkor nem csodálom, hogy nem sokáig maradt orvos.
Megkerestem a mai Békés Megyei hírlapból a vasútmegszüntetésekkel kapcsolatban megjelent véleményeket. Mint az várható volt a Vésztői polgármester (a Vasutas Települések Szövetségének elnöke) tiltakozik. Vésztő- Körösnagyharsány utasforgalma vajon mekkora?
Ahol majd nem dübörög vasparipa VÉLEMÉNYEK Többen meglepődtek, nem értik, s egyben ellenzik a lépést Munkatársainktól
Egyre többen kapják fel a fejüket a hírre, miszerint megyénkben öt vasútvonalat is megszüntet az illetékes minisztérium.
Vannak olyan vélemények, miszerint összekötő kapocs lehetett volna a jövőben Magyarország és Románia között a Mezőhegyes—Battonya vonal, az pedig tény, hogy Kisszénásról nincs a vasúttal párhuzamos — tehát rövid — út Kondorosra.
— Azért érthetetlen a számunkra ez a kormánydöntés, mert vésztői székhellyel nemrég alakult meg a Körös-vidék Térségi Vasút, igaz, kísérleti jelleggel — mondta Kaszai János, Vésztő polgármestere, aki egyben a Vasutas Települések Szövetsége (VTSZ) országos elnöke is. Mint kifejtette, ennek az lett volna a feladata, hogy felmérje, miként lehetne továbbra is működtetni a szárnyvonalakat. A Vésztő—Körösnagyharsány közti vonal megszüntetésével a 194 kilométeres térségi vasútból 32 kilométert vonnak ki a vasúti forgalomból.
— Ha a kormány nem várja meg a térségi vasút eredményeit, akkor nincs tovább értelme a kísérletezésnek. Abban bíztunk, Románia uniós tagságával esetleg újra megnyílhat számunkra a vasúti közlekedés Nagyvárad felé — fogalmazott Kaszai, aki kifejtette: a VTSZ rendkívüli gyűlést fog tartani.
— A faluban élőket több szempontból hátrányosan érinti a Murony—Békés vasútvonal megszüntetése — mondta Fekete Ferenc, Murony polgármestere. A községből többen a közeli városba járnak be dolgozni, mint ahogy sokan tanulnak ott. Pataki István, Békés polgármestere szerint a két település között már korábban is szünetelt egy ideig a vasúti kapcsolat, ám az autóbuszok jól pótolták a vonatokat.
A fő topicban az előbb írtam adatokat, azaz nincs közvetlen busz:
Sszob-Bszentgyörgy, Rédics-Zeg és Dombóvár(Godisa)-Komló közt.
Akkor hogy is van ez a PÁRHUZAMOSSÁG? Busz-vonat relációban párhuzamos, de vonat-busz relációban már nem? Vagy azt nézzük, hogy a vasúti pályával párhuzamosan van-e közút? Mert akkor az egész MÁV-ot bezárhatják.
Abban egyetértünk, hogy teljesen más a célközönség, mint ahogy gyaníthatóan abban is, hogy az említett Vác-Bp vonalon az indulási állomástól a célállomásig utazók döntő része a vonatokon közlekedik.
Most hallottam egy véleményt a Duna TV-ben, és nagyon igaznak tűnik. Azért kellett a reformot felszámolással kezdeni, hogy a volánok tervezett privatizációjához megerősítsék kicsit a piacaikat, monopolhelyzetbe hozzák őket, ahol csak lehet.
Igaz, hogy ez nem nagy tétel, de egy Budapest-Szeged vonalon mégsem lehet megszüntetni a forgalmat. Így a kisfalvakba egyébként is járó buszokon nem 5-10, hanem mondjuk 10-15 utas lesz.
És elhangzott az is, hogy a vasútfelszámolás a 30-40 éve tanult "barnaköpenyekesek" begyöpösödöttsége, tehát ugyanaz a hatalmas szakmai baklövés, amit a hirhedt Gulyás Úr csinál az off 4-es metróval. Mondta ezt egy olyan ember, aki szerint a MÁV alkalmatlan feladata ellátására, mert drága pénzen minősíthetetlen szolgáltatás nyújt! Ő azonban különbséget tudott tenni MÁV és vasút között, a mi "szakembereink" sajnos nem.
Igen, a 29-fős utasátlagot nem tudom, mikor, hogyan számolták? Az ország egyik legszebb vonala, sokan (én is sokszor) csak a látvány miatt is végigmennek győrig, nem beszélve a turista forgalomról, Porva- Csesznek, Zirc/Bakonybél télen Eplény is, ha egyszer nem csak pénzagyú emberek döntenének itt, hanem pl. környezetvédők, turizmusból élők?? Nagyon jó lesz, ha majd -mint a felszedett Zugligeti vill. vonalán is- a Bakonyban többször annyi busz füstől... De a busz, az amúgy is úgy szar, ahogy...