Háát elég homokos a talaj, igaz ha nem is naponta de két naponta öntözik, plusz amikor ültettük kapott trágyát. akkor nem csinálok mást csak öntözöm, öntözöm :))
Amit betudsz szerezni, de talán a szarvasmarha trágya a legjobb, legalább is azt még a barkácsáruházak is árulnak zsákosan, de végül is (hogy magamat ismételjem) amit betudsz szerezni. Azért a málna nem a legkényesebb növény, főleg ha mellé kap megfelelő öntözést, akkor valószínűleg bőségesen fog teremni.
Hát igen, az őszi málnát mindenképpen érdemes félárnyékos helyre ültetni, mert a mi nyaraink nagyon forrók és igencsak aszályosak számára a termés kötődéskor és neveléskor, mivel északibb területről származik.
Óvatosan általánosíts, és pláne ne fogd rá a Polkára, amit mindenki dicsért eddig. Ha van jó fajta, akkor azt terjeszteni kell. Nekem eddig 11 frissen ültetettből már 7 szépen sarjad, bízom benne.
Hát, nekem nem jött be a sarjmálna vagy hogy hívják az ilyet, mint a polka... A másik, hagyományos fajtám nagyon gazdagon terem, június második felében már túl van rajta, a sarjmálna akkor kezdett volna lendületet venni, de én pl. nem győztem eleget öntözni, vagy árnyékot kívánt volna nem tudom, de sose termett pár szemnél többet, a többi rásült. Három év után kivágtam az egészet a csudába, maradt a hagyományos. Azt hiszem fertődi, de nem vagyok benne biztos.
Ez jo kerdes... A poccinteses otletet is koszonom! Bar szerintem velem mar az is elofordult, hogy szemmel lathatoan poloskamentes szemet kaptam be, es megis budos volt, nyilvan egy elozo poloskalatogatastol. Na mindegy, remelem ez a ritkabb eset.
Azert ha valaki tud valami poloskaeluzo novenytarsitast, szoljon batran :-)
Hmm.. Érdekes kérdés, de én ezért biztos nem permeteznék. Az én módszerem (mielőtt bekapom) körbeforgatom a szemet, ha van rajta poloska, akkor lepöccintem. A poloska ha megfogják akkor kibocsátja azt a védekező bűzt magából amitől büdös lesz az ember ujja is, ezért inkább a gyors pöccintés.
Szeretnék csatlakozni :-) Egy órája fejeztem be egy málnasor telepítését. Soha nem lesz nagyipari mennyiség, de a napi nasit reményeink szerint ki fogja termelni.
Lenne is egy kérdésem.
A málna kedvenc gyümölcsöm, de meglehetősen összeforrt vele a tudatomban a poloskaíz. Ami viszont utálatos.
Hogyan lehet a poloska ellen védekezni? A legjobb az lenne, ha létezne valami növény, amit odaültetek a közelbe, és a poloskák elmenekülnek. De ennek hiányában hajlandó lennék akár vegyszerezni is, ha muszáj.
Bocsánat, ha olyat kérdezek, ami esetleg oldalanként előbukkan a topikban, ez esetben szóljatok, és visszakeresem.
Vagy volt a trágyában lótetű, vagy nem. Ha volt, vagy megrágja, vagy nem. Nálunk sok a lótetű, de a málnában soha nem tettek kárt. A málna szereti a trágyázást, kiirtani pedig nehéz, úgyhogy szerintem ne aggódj.
Itt a tavasz és nagyon laposodnak a hozzászólások :)
Nekem van ismét :)
Tavaly vettünk lótrágyát, apukám szórt rá valami gyorsító trágyát, vagy mi fenét :)
A málnát amikor elültettük akkor mélyre ásva szórtunk ebből a trágyából, ami már nem friss tavaly nyár végén hoztuk.
Kérdésem: apukámnak azt mondták, hogy a lótrágyában lótetű lehet ami megrágja a málna gyökerét, utána meg annyi neki:( Tudok még most vele valamit kezdeni, vagy így jártam???
Egy nap beáztatás még kifejezetten jó is az ültetés előtt. Annál sokkal több már ártalmas is lehet. A gyökereit egy nedves rongyba becsomagolod így lehet akár hetekig is hideg helyen, mondjuk a teraszon.
Köszönöm szépen a válaszodat, háát biztosat majd csak pénteken fogok tudni mondani, hogy milyen málnákat küldenek, elvileg fertődi, folytontermő és Resa.
Azért akarnám csak permetezni, mert írták hogy tavasszal ilyen lemosó permetezés szükséges, sajnos én se vagyok odáig a fújásokért, csak gondoltam muszáj :)
Mindent jegyzetelek mert úgy látom ezer féle van, és most fejeztem be a fórum összes hozzászólását, de már most azt se tudom hol áll a fejem :)
Ezért kérdeztem, hogy mi a legjobb és kb legolcsóbb lemosó permetszer :)