Sziasztok! Mindenhol keresek és egyszerűen sehol sem találok boltban kumatót, azaz fekete paradicsomot. Ültetni szeretnék, ha valakinek van és pár magot tudna küldeni, annak örülnék nagyon. Válaszborítékot természetesen én küldök.
Amikor olvsatam Elizé hozzászólását, én is pont erre gondoltam.
Szerintem is jó ötlet!
Én a burgonyvésztől való félelmemben fóliasátor alatt tartom a paradicsomjaimat már néhány éve. Így "csak" a gyapottok bagolylepke kártétele ellen kell védekeznem.
Eddig meg voltam elégedve a Lugas F1 fajtával, de már tavaly sem találtam olyan ízletesnek, de vajon miért?
Idén ültettem San Marzanot is. Először megijedtem, mert olyan buja nagy leveleket hozott, hogy talán nem fog teremni nekem, de most látom már ahogy pirosodnak a fürtök, hogy a nagy levelek közt milyen sok van rajta. (Nem kapott trágyát idén a talajuk.)
Vettem egy Romus nevű sárga paradicsomot is, mert ettem már nagyon finom sárga nagy termésűt, de ez nagyon rossz fajzat, nem ajánlom senkinek...
Ez jó ötlet. Nálunk is csak az egyik fajta ilyen nagyon atkás, a többinek nincs baja. Egyébként is érdemes több fajtát ültetni, különböző az ellenálló képességük a betegségekkel, kártevőkkel szemben. Ez az atkásodó fajtánk a burgonyavészre például kevésbé érzékeny, csapadékosabb években kevesebb gond van vele. Én egyébként nem nagyon izgatom magam az atkák miatt, annyi így is terem, amennyire szükségünk van. A fagyokig ki fog tartani, tovább meg úgysem.
Zsebi41, meg tudnád mondani, hogy ezen az ültetvényen mivel, hogyan védekeznek pl. a paradicsomvész ellen? Nekem, bár rendszeresen permetezek réztartalmú szerekkel, nem sikerül ilyen jól megvédeni a növényeket. Talán te ismered a titkot, és kész vagy megosztani. Előre is köszi.
indulunk lassan egy kis hosszú hétvége bulira és gyorsan begyűjtöttem a finomságokat, majd egyszer mindegyik paradicsomról csinálok leírást is... remélem tetszenek a képek
Pink-Brady (érhet még:)) és BigRainbow kicsit összevágva
Ez a szezon elment, ma 9kg parit szedtem le 15 tő Lugas pariról. Néhány zöld szem maradt rajta, nem hiszem hogy beérleli. Thiovit jet van itthon , azzal lefújom hogy lássam mi történik. Megelőzni volna jó, de nem tudom mikor,- mivel.
Le is fotóztam, talán tanulságos, ha fölteszem. Ilyen formán szárad, ha atkás. Az utolsó előtti kép egy levél színe, az utolsó a fonáka. Én most reggelente slaggal bevizezem őket. Hamar leszárad, így valószínűleg nem árt, de könnyen lehet, hogy nem is használ. Valószínűleg nem mennek még tönkre egy darabig, ha meg mégis, ott a többi a fajta. Azokat nem vizezem. Ezek a sor szélén vannak, így ez megoldható.
Paradicsomnál nehéz ügy. Az atkák nem szeretik a párás környezetet, a Phytophtora, ami nagyobb veszélyt jelent a paradicsomra nézve, viszont igen. Más növényeknél a levelek nedvesítése hatásos lehet az atkák ellen, paradicsomnál kockázatos. Ha nedvesebbre fordul az idő, talán javul a helyzet, a rezes permetezés pedig védi a növényt a gomba fertőzéstől. Nálunk a tető alatt, cserépben tartott paradicsomok mind atkásak, de ki szokták húzni a fagyokig így is és elég szépen teremnek. A szabadban lévők közül az egyik fajtánk atkás, az elég ronda, az ugyanott lévő másik 5 fajta nem. Úgy látszik, a fajtától is függ, hogy mennyire érzékeny. Van persze permetező szer is atkák ellen, de mi nem használunk. Érésben lévő paradicsomot semmiképpen nem fújnék be vele.
Az is lehet, nálunk az egyik fajta atkás, meg azok is, amik fal mellett, száraz helyen vannak. Nézd meg alaposan, esetleg nagyítóval, főleg a levél fonákát. Finom szövedék kell legyen rajta, benne a nagyon apró, narancsos színű állatkák. Ha beszórod földdel , mondjuk egy letépett levelet, beleragad a hálóba. Az ilyen levelek sárgulva vagy zöldesen száradnak el, nem feketednek. A Phytophtora sötét, vizenyős foltokat okoz, utána szárad el a levél, rámegy a szárra és a termésre is. De a termésre később.
Paradicsomot hagyni kell megérni... zöldet is.. :)))
Ha már puhul jó...
Félbevágod és kikaparod a látható magokat mondjuk egy papírszalvétára, majd hagyod rászáradni. Nekem így is jó lesz. ;)
Extrábban: magokat egy sűrű szitába kaparod, párszor óvatosan leöblíted vízzel, hogy a rajta lévő gyümölcslé is lemosódjon, majd kiteríted valamilyen műanyag/fém/fa felületre hogy száradás után pergősen össze tudd szedni/önteni. :)