Sziasztok! Nagyon szeretnék még mindig kumato, azaz fekete paradicsommagot. Cserébe tudok adni körte sárga és sárga kerek nagy paradicsommagot. Írjatok!
Csak hogy ez a fórum is frissüljön, az idei rekorder http://www.picamatic.com/show/2009/09/01/04/35/4924349_2048x1536.JPG Remélem még sokáig elkerülnek bennünket a fagyok.
A lucullus nem egy konkrét fajta, hanem mostanság minden hosszúkás paradicsomra rámondják. Így akár lehet hibrid is, azaz, ha elveted a magját, valamelyik szülői szörnyszülöttre is hasonlító új utód lehet belőle. Hangsúlyozom: LEHET.
Sziasztok! nagyon szeressük a paradicsomot, a feleségem a minap látott a fonyódi piacon lukullusz paradicsomot! hát természetesen venni kellet mert ez a fajta nem található meg a portánkon... :( szedtem ki belőlük jó sok magot kiszárítottam,elraktam. Jövőre tervezem hogy vetek belőle... azaz igazság hogy nem sokat találtam róla... --->semmit! ;( lehet majd belőle valami? tudna valaki mondani valamit róla?
Erdekes szine van, lattam mar a piacon, de nem mertem venni, de ha mondod, hogy finom, fogok venni, megkostolom! Az also kep meg olyan mint egy sargadinnye. Erdekes. Ja es biztos finom is.
Nem a vitázás miatt, csak a pontosítás miatt jegyzem meg, hogy a San Marzanonak hivatalosan 24 fajtája van, amit SM település, és a hozzá sorolt területeken termesztenek (mert csak ezeket lehet SM-nak nevezni), és ezeken kívül számtalan, a nem az azonos nevű termelő helyről származó alfaja létezik.
Nekem is van néhány, a 3-4 cm-es méretűtől, az egész nagyig (Nano, Lungo, Rampicante, SemiRoma..). A legtöbbjük nem csúcsos. Az 1954-es Somos- féle Zöldségtermesztés tankönyv így említi, mint Lucullus fajta. A Lucullus elnevezés az olasz származásra utal, ez az elnevezés terjedt el nálunk, mint elismert fajtanév. (Emellett a népies nevek: juhcsöcsű, tehéncsöcsű, szílva, stb...)
Magát a San Marzano nevet nem is nagyon használják itthon.
két éve vettem magyar paradicsomot. Fajtának Lucullus volt ráírva. Csak egész kis betűkkel, zárójelben volt a SM elnevezés)
De nem hiszem, hogy ez a fő dolog.
Egy biztos, az aszaláshoz ez a fajtakör a legalkalmasabb.
Főzéshez a mélyhűtőbe is szoktam eltenni paradicsomot. Az egészséges bogyókat héjastul, egyben rakom be, felhasználás előtt fagyottan csap alá tartva könnyen lejön a héja. Így nem kell kibontani egy üveggel, ha csak egy-két paradicsom kell a kajába. Ne szoktam túl sok mindent lefagyasztani, így elég sok elfér a mélyhűtőben és nincs vele szinte semmi munka.
Szerintem bármilyen paradicsom nem jó aszalni, csak a vastaghusú mert aszalás után a nem vastaghusúból csak a héja marad. Aszalni a lucullus és a san marzano jó. Én levesbe, pörköltbe, salátába melegszendvicsre szoktam használni. Olajba fűszerekkel valamint jobban kiszárítva aromazáró üvegbe szoktam eltenni télire.
Én mondjuk a magyaros ételek miatt nem kezdenék bele aszaltparadicsom gyártásába, mert sokkal egyszerűbb a paradicsomlé, vagy sűrített paradicsom befőzése. De attól még lehet használni...
Bármely paradicsomot hosszirányban negyedekre végod, és a magok, azazokat körülvevő vízzel ujjal kikaparhatók. pár másodperc az egyész.
Ha karikára akarodm akkor meg keresztbe kettévágni, és kinyomni a magokat a lével. Ez a lé amúgy sem kellene, mert befőzéskor ezt el kell főzni, így mi bele sem tesszük.
Ebben az évben már aszaló géppel készítettem. A gép tálcáira akva, közben 3-4 óránként a táélcákat cserélgetve. Ha szép az idő, az utószárítást a napon végzem.
Tavaly cérnára fűztem fel, és oszlopok közé feszítettem ki a napra.
A San Marzano fajtákból lehet jól aszalni. kevés levűek, húsosak.
Hosszában négy felé vágom, magját kiszedem. Így aszalódik.
Géppel kb 15-20 órát.
Ha napon aszalod, egyhén be kell sózni a legyek ellen. így kb 4- 5 nap.