A fákat ha már halálra ítélted akkor hajtsd is végre az ítéletet, ha egészséges ha nem.(rossz válasz mert az ember sajnálja meg termés meg minden) de lesz időd előkészülni őszre
A területed ezután szabad garázdálkodhatsz rajta ahogy akarsz, de adj neki ganyét ne sajnáld! A könyvben benne van hogyan forgasd meg (ásóval) a területet ha nincs meg bescennelem.
Ha vetni is akarsz közé akkor tedd messzebb mondjuk a szélére a szőlőt és középen lesz helyed a veteménynek. Előre szólók lesz növény melyek nem szeresség még a sétáló árnyékot sem.
A mamát meg próbáld távol tartani mondd meg neki hogy nem hülye csak a mostani fajták így kívánják! (vagy valami mást)
Remek ötlet,már csak a férjemet kell rábeszélni hogy a kisfákat vágja ki.Mondjuk őszig ráér,hacsak a tafrina miatt nem javasolod a kivágását most.
A párom nagyija mindig a szőlősorok közé veteményez.Lehet neki az a szőlős könyv is megvan,csakhát olyan bonyolult az öreglány.(83 éves,hihetetlenül erőszakos,ezért nem is kérdezek tőle semmit!:D)
De azt azért mindenképpen hozzáfűzném, hogy különítsd el a dolgokat. Ahol fa van vagy szőlő ott ne legyen veteményes.
Egy lehetőség a sok közül. A szőlőt művelheted hagyományos módon csak egy karó mellett, Ekkor nem kell huzal, támrendszer stb csak tőkénként egy karó. A kivágandó fák helyére beillesztheted. Mondjuk két sorba fajtánként két tőkével. Kapálsz is akkor rakhatod szükre mondjuk 1x1 m kötésben. Nem kell agyonterhelni és meg is van oldva.
Az a rész amit lerajzoltam a kertnek szánt rész.Ide nem akarok füvet,mert veteményes is egyben,meg van egy kis eprem,amit lassan szét kell ültetnem.Tudom hogy milyen macerás,de kapálok mint a kisangyal.A fák már tuti így maradnak,legfeljebb a 3 kicsi megy amiről beszéltünk.A füves rész is megvan,bőven van hely az üldögélésre is.Kapkodni nem akarok,főleg így hogy nincs is igazán jó hely neki.
2 éve jól megtrágyáztuk azt a hátsó részt.Egyébként sajnos közel vannak a szomszédok.
Én nem kapkodnék a helyedben a hamar munka sosem jó! Előszőr is a talajod valószínűleg még nem alkalmas a telepítésre. Elő kellene készítened. Fel kellene töltened tápanyaggal, telepítési mélységig meg kellene forgatni. (Utólag mindez bajos megoldás, a telepítésed sem lesz jó, csak kinlódni fog a növényed, meg te is)További problémát jelent a fák teljes egészében elfoglalják a kertet. A magrolkelteket én azonnal likvidálnám. Helyette vásárolnék valami oltványt. Sőt a kert képét is átrendezném.
A kertet el kellene dönteni mire kívánod használni. Ha füves helyen akarsz pihenni napozni akkor vágd ki az összes fát és sövénytől sövényig nyírj füvet. Nem lebeszélni akarlak de ha kertészkedni akarsz akkor készülj fel a heti rendszerességgel jelentkező macerára. Úgy mint metszések permetezések, a kapálást a füvesítéssel kiválthatod. Amennyiben kertészkedést választanád akkor hosszirányba telepíts mindent. Bár nem tudom a hosszirányú sövény oldal az északi vagy déli oldal (jobb lenne északi lenne) oda tennék egy-két sor gyümölcsfát. A szőlőket pedig sorban utána. Így igaz elfoglalná a kertet de szép kis kertet alakíthantnál ki. Ha ez kint van városon kívül akkor ez utóbbit gond nélkül megteheted. Ha bent van lakóövezetben akkor kissé macerás lehet a szomszédok miatt.
Én a helyedben nem mondanék le a tavaszi ültetésről. A környezetemben két héttel ezelőtt telepítettek kb. 600 tőkét, neked meg összesen 10-re van szükséged, de akár 5-öt is ültethetsz.
Ha elmész egy kertészeti lerakatba, biztosan találsz csemege szőlő oltványt. Persze, ha most ültetsz, nagyobb macera lesz vele, mert lehetőleg olyat kell venned, amelyik már "hajtogat", de még nem nagyon, ugyanis a friss hajtások könnyen letörnek.
Előtte a földet jól elő kell készítened, a gyökerét vízbe beáztatni, ha elültetted, a gyökerét jól beiszapolni, némi szerves tápanyagot adni neki, amennyire lehet betakarni (felkupacolni) és szorgalmasan öntözgetni, figyelni, hogy ebben a csapadékhiányos időben ne száradjon ki.
10 tőkénél többet nem igazán akarok.Két sorba lenne a legjobb.
Az baj ha van a közelében gyümölcsfa?Helyem még van rengeteg,csak az ilyen dolgoknak szánt terület be van ültetve gyümölcsfákkal..Előrébb nem tudom tenni,fű van meg tuják.
Tedd le összel pláne ha nem tudod megfelően raktározni. További előnye még, hogy a téli csapadék (már ha van lásd idei tél) jól beiszapolja a tőkéket.
A telepítésedet a művelésed határozza meg. Ha egy sorba kerül és nem lesz több besűrítheted akár 60-80cm -re is. Én azért azt mondom 1 méternél ne álljanak közelebb egymáshoz a tőkék. (nálunk azt tartják hogy 1 ölre 1 töke (3,6 m2))Ha több soron ültetsz akkor 2,5x 1 sor és tötávval számolj de jobb lenne megadnád a telepítésre szánt terület nagyságát esetleges elképzeléseidet, abból lehetne egy tervet adni, és művelési módot is igazítani.
Nem csináltunk vele semmit.De most egyet kibogarásztam a földből,nagyon sok gyökere van csak hajszál vékony.
És akkor már kérdezek is tovább.Ősszel érdemes gyökereseket ültetnem,vagy (úgysem leszek előrébb és elég) tavasszal?Mi a megfelelő távolság kb. a tőkék között?
Előtte talpaltad a vesszőt mielőtt földbe dugtad? Vagy csak eldogtad a földbe és egyszer kihajtott?
Könnyen előfordulhat, hogy nem képződőtt annyi gyökere, hogy ellássa a rügyet, a következő szezonra azért nem jött elő. Az biztos, hogy gyökeres oltvánnyal nagyot nem tévedhetsz.
Sima vessző volt mind.Kb. 3 centi lógott ki a földből,amire kupacot húztunk.Ki is hajtott mind,de a második kihajtásnál már gondok vannak.Ezért szeretnék inkább gyökereset.2 év próbálkozás elég volt,inkább a biztosra mennék.
Az a kérdés mit raksz le? Kész oltványt vagy sima vesszőt? A kész oltványt nagyon nehéz elrontani lejjebb olvashatsz róla. A sima vesszőnek technikája van érdekel?
Mások okulására áljon itt egy hiba amit most követtem el. Beindult a szőlő nedvkeringése immár másodszor (amikor "másodszor is lébe jön" akkor kell az oltást végrehajtani) és én annak rendje módja szerint elvégeztem az oltást (oltásokat). Volt nagy öröm, mert úgy nézett ki, hogy az eredés sikerült a lé nem csöpög , él a hajtás, növekszik. Az oltási hely mintha befort volna. Az oltást követő 7-10 nap után lazítottam a szerelésen. A fóliát ami védte az oltási helyet kibontottam, de azért immel ámmal még védte. Gondoltam én. A szőlő nem így gondolta, lekókadt. Az egyik oltási hely már úgy kiszáradt, hogy kivehető a csap. Szóval így jártam, valszeg kezdhetem jővőre előlről. Konklúzió ne siettessük a folyamatot.
Csak kiegészíteném Zalancelot válaszát azzal, hogy forgalomban Delaware-t biztosan nem fogsz kapni. A bortörvény egyértelműen tiltja a használatát, a telepítését is. Műkedvelőktől még innen onnan beszerezheted, de ha kicsit utánajársz még az is előfordulhat ("a károsanyag kibocsátása miatt"), hogy lebeszéled magad a telepítéséről.
Régen én is azt hittem hogy a finom csemegeszőlő csak fehér lehet de már nem igy van én pl nagyon szeretem a Hamburgi muskotályt. és a cardinalt igaz ez elég kényes . Fehér szölőből ajánlanám a pölöskei muskotályt. És ha korán szeretnél szőlőt enni akkor a Csabagyöngyét.
A fehér Delaware (zalaiasan delovári), direkttermő, csak a vesszőjét simán elültetheted. Eléggé igénytelen, nagy lombot nevel, és kettős hasznosítású.
Bora nem különleges, de a direkt termőkre jellemző erős labruska íze sincs.
A fürtje közepes nagyságú (átlag 10 dkg), vastag héja van, ezért sokáig eltartható.
Sokak ezért is termelik, mert az októberi szüret után még hónapokig eltartható!!!
A vesszővel is elkéstél, mert nekem van ugyan néhány tőkém, de a vesszejét a többivel együtt fölaprítottam.
Nem tartom valószínűnek, hogy lerakatban találj, lévén direkt termő, nem hiszem, hogy forgalmaznák. Szerintem ezt már csak a következő metszés idején tudod beszerezni.
Én tavaly május végén mikor már elég szép hosszú volt a hajtás ,véletlenül kihúztam az iskolából 1 élő vesszőt.Gondoltam megpróbálom elültetni hátha megfogja.szerencsém volt.Igaz a föld jó vizes volt.
Mi a különbség a bianka és a bianka E66 klón között?