Ebben az évben már aszaló géppel készítettem. A gép tálcáira akva, közben 3-4 óránként a táélcákat cserélgetve. Ha szép az idő, az utószárítást a napon végzem.
Tavaly cérnára fűztem fel, és oszlopok közé feszítettem ki a napra.
A San Marzano fajtákból lehet jól aszalni. kevés levűek, húsosak.
Hosszában négy felé vágom, magját kiszedem. Így aszalódik.
Géppel kb 15-20 órát.
Ha napon aszalod, egyhén be kell sózni a legyek ellen. így kb 4- 5 nap.
Ma alaposabban megnéztem a növényeket, hogy meg tudjam írni, melyiken nincs atka. Az a helyzet, hogy tulajdonképpen valamennyi mindegyiken van, csak nem feltűnő. Így nem tudok semmilyen fajtát megadni, a korábbi képeken látható nagy bogyójú, kevéssé osztott levelű nagyon érzékeny, a többin nem okoznak különösebb kárt. Egyébként nagyon sok más növényünkön is szoktak lenni, de csak az üvegházban okoznak akkora kárt, hogy foglalkozni kell velük. A kertben elviselhető szinten marad a fertőzés.
A csalán kivételével a többi megvolt. Az atkát én sem láttam amig nem " két szemüveg+nagyító "- val néztem. Vizet minden másnap kaptak, így nem értettem miért száradnak el a levelek.
hetente kapnak egy rezes permetezést, amibe fokhagyma, és csalánlé ázalékát keverem, némi folyékony tápodattal kiegészítve. hetente egyszer kapnak tövenként kb 5 liter vizet, csak a tövükre. Tagates, calendula és zeller van közöttük védőnövényként.
Tavasszal majd minegyik kertbarátboltban, barkácsáruházban, hipermartetben lehetett kapni valamilyen fajta fekete paradicsomot. Valószínű, jövő tavaszra is így lesz. Most nagy a divatja...
Ilyenkor már/még felesleges keresni. A vetőmaggyártók is most fogják a friss magokat.
Ha még sem kapsz, akkor szívesen küldök az én típusomból.
Sziasztok! Mindenhol keresek és egyszerűen sehol sem találok boltban kumatót, azaz fekete paradicsomot. Ültetni szeretnék, ha valakinek van és pár magot tudna küldeni, annak örülnék nagyon. Válaszborítékot természetesen én küldök.
Amikor olvsatam Elizé hozzászólását, én is pont erre gondoltam.
Szerintem is jó ötlet!
Én a burgonyvésztől való félelmemben fóliasátor alatt tartom a paradicsomjaimat már néhány éve. Így "csak" a gyapottok bagolylepke kártétele ellen kell védekeznem.
Eddig meg voltam elégedve a Lugas F1 fajtával, de már tavaly sem találtam olyan ízletesnek, de vajon miért?
Idén ültettem San Marzanot is. Először megijedtem, mert olyan buja nagy leveleket hozott, hogy talán nem fog teremni nekem, de most látom már ahogy pirosodnak a fürtök, hogy a nagy levelek közt milyen sok van rajta. (Nem kapott trágyát idén a talajuk.)
Vettem egy Romus nevű sárga paradicsomot is, mert ettem már nagyon finom sárga nagy termésűt, de ez nagyon rossz fajzat, nem ajánlom senkinek...
Ez jó ötlet. Nálunk is csak az egyik fajta ilyen nagyon atkás, a többinek nincs baja. Egyébként is érdemes több fajtát ültetni, különböző az ellenálló képességük a betegségekkel, kártevőkkel szemben. Ez az atkásodó fajtánk a burgonyavészre például kevésbé érzékeny, csapadékosabb években kevesebb gond van vele. Én egyébként nem nagyon izgatom magam az atkák miatt, annyi így is terem, amennyire szükségünk van. A fagyokig ki fog tartani, tovább meg úgysem.