Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Stimmel. Ami nem látszik, de ott van még az a télálló kaktusz és a télálló citrom. Jó, nem vágom ki a többit... Hatból csak egy terem, teremhetne mind a hat is..:)
Szai a kepet Floridabol kulde a fiam , amikor eldicsekedtem hogy milyen fam lesz .es Ő visszakerdezett hogy ilyen ??? ilyen lesz majd...)))
Voltam a Bene Lacinal , mar a masik topikba irtam hogy milyen novenyeket vasaroltam , nagyon orulok mert minden nagyon szep ..kulonosen orulok a masfelmeteres kumkvatomnak , es a datolyaszivamnak is ,,, meg biztosan elmegyek hozza ebben az evben,,,rengeteg kulonlegessege van ,,,erdemes elmenni hozza ,,,
Szerintem ne vágd ki a a többit, így szép együtt. Ha jól tudom a termés után elpusztul az anyatő és csak a sarjak élnek tovább, ha kivágod őket esetlen nem hoz új sarjat és nem marad banánod.
Gratulálok!! Gyönyörű, kevés helyen hallottam, hogy virágzott volna a szabadföldi banán nálunk. Egyedül a pesti fűvészkertben tudom, hogy virágzott, de azt szinte körbeveszi a fűtött üvegház.
Milyen magas, a törzsét úgy 1,5 m-re az egész növényt úgy 3 m-re becsülöm a kép alapján.
És ez már a mai állapot. Az anya tőnek összesen 3 levele van , ebből egy szakadt és egy rövidebbre nőtt. Remélem összeköttetésben maradtak a tövek és segítenek a többiek is ennek a termő növénynek. Hivatalosan valószínűleg ki kellene vágnom az összes nem termő növényt.
Nagyon szép a télálló banánod, nekem is van ilyen banánom. Hány éves a te banánod és hogyan telelteted, hány éves korába virágzik? Nekem eddig minden télen elpusztult a télálló banánom, azért lenne jó ha tippet adnál a teleltetésre. Nekem van még egy nagyonszép hidegtűrő banánom Musa sikkimensis 'Red Tiger' a pontos neve cserépbe van és nagyon szépen fejlődik.
Nem tudom mennyire kapcsolódik ide.Veszprémben az egyik kertészetben 1000ért voltak kiscitromfácskák.Még nem voltak metszve,meg ilyesmi, olyan reményteli ágaknak tűntek.Megkérdeztem, és oltottak.Hátha valaki arról a környékről ír, és érdekli.
jajdejo hogy te is megprobalsz gyokereztetni citromhajtast ,kepzeld el, nekem harom hajtasom is kigyökerezett, ketto eleg rendesen, mar az egyiken megjelent egy icipici hajtaska is , a harmadikon csak egyetlen gyokerke van. Meg mindig ,paras helyen tartom olyan formaban hogy az asvanyvizes PETpalackot elvagtam es azt helyeztem rajuk. Igaz hogy KurdiLaci azt mondta hogy a nedves homokbol csak akkor ultessem at foldbe ha mar vannak uj levelek . Nem birtam a'' veremmel''))))) es mar atultettem de nem haragudtak meg erte .
Ma megint kaptam ketto citromhajtast , es azokat is elokeszitettem , bekentem a hajtas veget gyokereztetoporral, es ledugtam a nedves homokba .
Az itteni tapasztalatok és ötletek alapján a citromfámról levágott ágacskákat elültettem gyökereztetni. Egy műanyag cserépbe földet raktam, arra homokkal kevert perlitet, majd ebbe raktam az ágacskákat. Meglocsolotam és átlátszó fóliával befedtem.
Idáig megtaláltam a fórumon a tevékenységeket, de hogyan tovább?
Mennyi időnként kell locsolni? Mikor kell kibontani a fóliából? Hogyan kell locsolni, felülről, vagy alulról tálkából?