Nálunk meg iszonytatóan sok poloska van, tavaly óta. :-( Azelőtt sokszor még az első fagyokig tudtunk szüretelni. Most meg már annyi poloska van, újabb és újabb generációk, picik és nagyok vállvetve :-), hogy teljesen reménytelen a küzdelem. Úgy kiszívogatják a paradicsomvésztől és csúcsrothadástól még épen maradt paradicsomokat, hogy nem is érdemes leszedni. :-(
Nálunk nagyon száraz volt a nyár, atkásak lettek a paradicsomok. Ha visszaolvasol, képeket is találsz róluk. A fa alatt lévők nálunk is egészségesebbek. A fátyolfólia nagyon jó fagyvédelemre, meg retekre és újhagymára kukacosodás ellen. Paradicsomnál szerintem fölösleges, csak ha kiültetés után még várhatók fagyok, ideiglenesen. Nem hinném, hogy érdemes tartósan árnyékolni. Idén a szárazság volt a probléma, jövőre nem biztos, hogy ugyanez lesz. Én nem nagyon izgatom magam emiatt, elég sokat befőztem, enni még lesz bőven, az ízük se rossz. Legföljebb nem egészségesen fognak lefagyni.
Szerintetek mi az oka, hogy idén augusztus elejétől fokozatosan leszáradtak nálunk a paradicsomok - mármint a levelek. Ami maradt levél, az is sárga, nem üzemel..
Az érett termésnek szerencséje volt, az éretlen meg lassan csak besárgul majd... szóval, a növény nem tűnik betegnek, viszont a termés java odalett. Ez nem tűnik annyira föl, mert van 75 tő, de azért sajnálom nagyon a sok munkát.
Mindkét szomszédnál és minden fajtánál, permetezve vagy sem, locsolva vagy sem - persze letérő mértékben és ütemezéssel - ugyanez a helyzet. Homok van talaj helyett. Az egyik szomszéd öreg paraszt, szerinte melegük van, a másik néni szerint (több évtizedes tapasztalattal a háta mögött) megszorul a levegő a nagy melegben...
Én viszont azt látom, hogy ahol a sorban árnyékot kap egy-egy tő, az zöld marad! Akkor a nap teheti ezt, az UV vagy akármi más hullámhossz...igazam van?
Mivel védjem őket jövőre. Ki tud valamit a fátyolfóliáról?
Sziasztok! Nagyon szeretnék még mindig kumato, azaz fekete paradicsommagot. Cserébe tudok adni körte sárga és sárga kerek nagy paradicsommagot. Írjatok!
Csak hogy ez a fórum is frissüljön, az idei rekorder http://www.picamatic.com/show/2009/09/01/04/35/4924349_2048x1536.JPG Remélem még sokáig elkerülnek bennünket a fagyok.
A lucullus nem egy konkrét fajta, hanem mostanság minden hosszúkás paradicsomra rámondják. Így akár lehet hibrid is, azaz, ha elveted a magját, valamelyik szülői szörnyszülöttre is hasonlító új utód lehet belőle. Hangsúlyozom: LEHET.
Sziasztok! nagyon szeressük a paradicsomot, a feleségem a minap látott a fonyódi piacon lukullusz paradicsomot! hát természetesen venni kellet mert ez a fajta nem található meg a portánkon... :( szedtem ki belőlük jó sok magot kiszárítottam,elraktam. Jövőre tervezem hogy vetek belőle... azaz igazság hogy nem sokat találtam róla... --->semmit! ;( lehet majd belőle valami? tudna valaki mondani valamit róla?
Erdekes szine van, lattam mar a piacon, de nem mertem venni, de ha mondod, hogy finom, fogok venni, megkostolom! Az also kep meg olyan mint egy sargadinnye. Erdekes. Ja es biztos finom is.
Nem a vitázás miatt, csak a pontosítás miatt jegyzem meg, hogy a San Marzanonak hivatalosan 24 fajtája van, amit SM település, és a hozzá sorolt területeken termesztenek (mert csak ezeket lehet SM-nak nevezni), és ezeken kívül számtalan, a nem az azonos nevű termelő helyről származó alfaja létezik.
Nekem is van néhány, a 3-4 cm-es méretűtől, az egész nagyig (Nano, Lungo, Rampicante, SemiRoma..). A legtöbbjük nem csúcsos. Az 1954-es Somos- féle Zöldségtermesztés tankönyv így említi, mint Lucullus fajta. A Lucullus elnevezés az olasz származásra utal, ez az elnevezés terjedt el nálunk, mint elismert fajtanév. (Emellett a népies nevek: juhcsöcsű, tehéncsöcsű, szílva, stb...)
Magát a San Marzano nevet nem is nagyon használják itthon.
két éve vettem magyar paradicsomot. Fajtának Lucullus volt ráírva. Csak egész kis betűkkel, zárójelben volt a SM elnevezés)
De nem hiszem, hogy ez a fő dolog.
Egy biztos, az aszaláshoz ez a fajtakör a legalkalmasabb.
Főzéshez a mélyhűtőbe is szoktam eltenni paradicsomot. Az egészséges bogyókat héjastul, egyben rakom be, felhasználás előtt fagyottan csap alá tartva könnyen lejön a héja. Így nem kell kibontani egy üveggel, ha csak egy-két paradicsom kell a kajába. Ne szoktam túl sok mindent lefagyasztani, így elég sok elfér a mélyhűtőben és nincs vele szinte semmi munka.
Szerintem bármilyen paradicsom nem jó aszalni, csak a vastaghusú mert aszalás után a nem vastaghusúból csak a héja marad. Aszalni a lucullus és a san marzano jó. Én levesbe, pörköltbe, salátába melegszendvicsre szoktam használni. Olajba fűszerekkel valamint jobban kiszárítva aromazáró üvegbe szoktam eltenni télire.
Én mondjuk a magyaros ételek miatt nem kezdenék bele aszaltparadicsom gyártásába, mert sokkal egyszerűbb a paradicsomlé, vagy sűrített paradicsom befőzése. De attól még lehet használni...
Bármely paradicsomot hosszirányban negyedekre végod, és a magok, azazokat körülvevő vízzel ujjal kikaparhatók. pár másodperc az egyész.
Ha karikára akarodm akkor meg keresztbe kettévágni, és kinyomni a magokat a lével. Ez a lé amúgy sem kellene, mert befőzéskor ezt el kell főzni, így mi bele sem tesszük.