"De a hírek szerint egyedül a 4-es vonalon marad teherforgalom... Vagy mégsem?"
A 4-es vonal az egyetlen a 28-as listáról, amin nem csak szatelit kiszolgálás van, tehát teljes hosszán van teherszállítás. Talán ezért emelték ki.
A másik 27 vonalon, ha leáll a személyszállítás, akkor átkeresztelik mellékvonalról vontatóvágányra és csak addig marad meg a vágány, ameddig használják is, a nem használt további szakaszokat felszedik. A megmaradó szakaszt pedig csak pl. 20 km/ó sebességre kell fenntartani, forgalmista, bakter, sorompókezelő nélkül, majd a vonali tolatásvezető dob vasat, teker sorompót és remélhetőleg saját magával nem meneszti szembe a kiszolgáló vonatot.
Ha én értettem félre a terveket, akkor mindenkitől bocsánatot kérek előre is.
Ezek még nem lejátszott meccsek.
Most kezdik a szakszervezetek a tiltakozásokat, a MÁV vezetősége is tiltakozni fog, változhat a 28-es lista, stb...
Miből gondolod, hogy valóban annyira hülyék, hogy egy rendes táblázatot nem tudnak megszerkeszteni? Lehet, hogy így van... de az is lehet, hogy úgy gondolkodtak: "Ott, FENN eldöntötték, hogy 1000-3000-6000 km vasútvonalat meg fognak szüntetni... ha használható adatokat kapnak tőlünk, akkor különösebb erőfeszítés nélkül is képesek kiválasztani, hogy melyik vonal kap kegyelmet és melyik nem... ne könnyyítsük meg a hóhéraink munkáját... izzadjanak meg kicsit ők is..."
Korábban többször is szóba került a Rédics-Lendva közötti vasútvonal újraépítése... számolgatták, megéri-e... Ha a Lenti környékén lakók egy normális szociÁLliberális jelöltet küldtek volna a Hazugság-házba, akkor talán pozitív lett volna a végeredmény, és nyilván megmarad a Zalaegerszeg-Bak-CSömödér-Lenti-Rédics közti 23-as vonal... de hát ha nem voltak hajlandók megfelelő embert választani, akkor megérdemlik sorsukat...
Az egyik a Suzuki gyár szállításai, amik Ausztria felől/felé történnek. Értelmetlen dolog lenne Almásfüzitő-Tatabánya-Budapest-Esztergom útvonalon hordani napi 2 vonatpárt.
Lábatlan, Piszke és Nyergesújfalu környékén van rakodás, ide megy naponta 2* tolatós teher.
Minimális fenntartással biztosítják a 40-es pályát, azt had menjen. Nem romlik meg amíg lassan odaér.
Amíg megéri a Cargonak (bárki is legyen a tulajdonosa a következő években) kifizetni a pályahasználati díjat, mozdonyt, mozdonyvezetőt, tolatásvezetőt, addig megmarad a teherforgalom. Ehhez kell az is, hogy legyen fuvaroztató, aki az adott állomásokon rakodik.
A pályavasút szempontjából csak azt a szakaszt éri meg fenntartani, ahonnan bevétele (pályahasználati díj) van. Neki mindegy, hogy ki fizeti, SZESZA, Cargo, ÖBB, MMV, Floyd, stb... Azokon a szakaszokon, ahol senki sem fizet pályahasználati díjat, azokon a szakaszokon lesz bezárás előbb-utóbb.
Vannak olyan szakaszok, amelyeket muszály lesz fenntartani más okból (pl. Dunaújváros-Paks az erőmű miatt) ezekre az állam külön fog pénzt adni, hiszen állami érdekből történik.
A megmaradó szakaszokon a forgalom nagysága és a pályahasználók érdekérvényesítő képessége fogja meghatározni azt is, hogy milyen szinten történjen a fenntartás illetve az üzemeltetés. (pl. egyszerűsített forgalmi szolgálat bevezetése, rádiós forgalomirányítás bevezetése, sorompókezelés, pályasebbesség, biztberek fenntartása vagy leszerelése)
" Például...Zala megyében szinte nem is marad mellékvonal." Mi az, hogy "szinte"???????? CSAK a nemzetközi vonalak maradnak meg: A Budapest-Zágráb (30-as és 60-as), a Pécset Béccsel összekötő 17-es... és a most (meg)épült-épülő 25-ös...
Hasonlóan a 64-es és 62-es vonalakhoz, itt is csak a személyszállítást hagyják abba, mert olcsóbb (tehát kevesebb veszteség keletkezik) ha buszoztatják a népet.
A 62-es vonalon továbbra is van teherforgalom Sellye-Drávafok között.
A 27-esen továbbra is lesz teherforgalom Hajmáskér-Papkeszi-Fűzfő között
Az adatok onnan vannak meg, hogy elfogtam egy levelet (egy zug-e-mailt), amiben benne vannak ezek is. Akitől kaptam, azt mondta, hogy bizalmas, tehát nem szívesen tenném közzé az egészet, vagy küldeném tovább.
(Taxxxx!!: Ugye milyen irónikus, amikor a másik oldal sem hajlandó kiadni az adatait?)
Pár adatot azért másoltam be ide, hogy a konkrétan említett vonalakról ne csak a levegőbe beszéljünk, és ne a biztos nagy a forgalom, biztos lenne rá igény, biztos.... mondatokkal dobálózzunk. Ebből a szempontból Taxxx-nak igaza van: Ha a helybeliek az elmúlt 10 évben nem használták ki jobban a vasúti utazás lehetőségét, akkor most ne mondjanak olyanokat, hogy biztos lenne rá igény, meg biztos mindenki vonattal járna, és biztos elnéptelenedik a falu, ha nem jön arra vonat.
Sejtésem szerint a személyszállítás eredménye....és ha a cargot privatizálják, akkor az aligha fogja kifizetni a személyszállítás veszteségét. Meg gondolom ezt nem fogja ezt kifezetni fizetni az állam sem, egyszerűbb a személyszállítást beszüntetni.
27-es. Hülyeség. Nitrokémiát hogy szolgálják ki??? Peremartoni vegyi üzemet(Papkeszi)hogy szolgálják ki?? Balaton É-D partra hogy lehet átjutni majd?? Télen ez az egyetlen kapcsolat!!!!!
A vasútvonalak felhozása egyáltalán nem növeli az utak forgalmát (ideális esetben), csakhogy ehhez komoly pályarehabilitációra van szükség. Erre pénz nincs, és reálisan nézve nem is lesz.
Egy példa
Van a 84-es amit felújjítottak pár éve, nem végig, de Recsk-kőrakodó és Kál Kápolna között.
1975 ös gyártású 48.3 kg síneket láttam.
Felújjítás éve 96-97
A betonaljon 97 es jelzés van.
Ez egy majd 28 kiloméret szakasz.
A vasúttal párhuzamosan 5 percenként megy átlagosan a kőszállító kamion néha párban is.
Sajnos csak nappal szembe tudtam fényképezni, délután ez van.
Közel fél órát álltam a napon az útátjáró közelében nem minden kamiont - kőszállítót fotóztam le.
Szerintem a kőnek - ilyen forgalom esetén irányvonatokkal megoldva a vasúton a helye.
A képek a verpeléti útátjáróban készültek, volt egy téglaszállító Leier Mátraderecske-1. kép - és 8-10 kamion is összesen 1 a vizsgált 30 perc alatt.
A forgalom még gyérebb is volt, mert egy helyen felakadt az egyik kőszállító, emiatt az egyik személyvonatot visszatartották.
Vekések mesélték, hogy tavaly Szegeden volt a 3-as villamos külső szakaszának búcsúztatója (Postás-telepnél). Mikor ment a villamos bemondták hogy megszünik a villamosvonal, ez volt az utolsó szerelvény erre. Erre néhány villamoson ülő fiatal srác elkezdte leszedni a kapaszkodót / égóket kicsavarni, magyarul kezdték szétszedni a tuját. Erre valaki közölte velük, hogy nem ez a villamos szünik meg, csak a külső szakaszon a villamosközlekedés….Nah erre gyorsan visszatekerték az égőket. Hiába, nah hát magyarok vagyunk :))
Minden esetre kíváncsi leszek, hogy a mai 11-órai Képviselőház elötti demonstráció(k)nak lesz-e valami eredménye...én bíznék benne, de egyenlőre nem tudok...
Nem 942 km-ről van szó, hanem legalább 3500-ról. Ha elfogadjuk a 942 km-re eső 6 milliárdot, akkor arányosan nézve is 22 milliárdról beszélünk. A 942 km tehát az első ütem - vélhetőleg azért ennyi, mert az előzetes számítások szerint 942 km-re (és éppen erre a 942 km-re) esik annyi pampogás, amennyi még éppen kezelhető.
Az adott 28 vonalon (valamint összességében a 3500 km-en) jelenleg a vasúti szolgáltatás nem éri el azt a szintet, amitől az utasok autóba ülésének mértéke kordában lenne tartható. Tegyük fel, valaki számára fontos a személyszállítási modal split személyautó felé való, további elmozdulásának a fékezése. Pl. azért, mert ennyi útbővítést mégse tud csinálni senki a rendelkezésre álló idő alatt.
Ezt a fékezést az érintett vasútvonalak felhozásával, vagy a buszra való átültetéssel lehet elérni. A buszra való átültetés növeli ugyan az utak forgalmát, de korántsem annyival, mint a szgk-ba való átülés. A vasútvonalak felhozása egyáltalán nem növeli az utak forgalmát (ideális esetben), csakhogy ehhez komoly pályarehabilitációra van szükség. Erre pénz nincs, és reálisan nézve nem is lesz. Tehát a közelebbi és távolabbi jövőt illetően a 3500 km vasútvonal semmiféle segítséget nem nyújthat - ezért aztán felesleges a létezése. (Hogy csak személyszállítási szempontból, vagy általában, az ehhez képest egy másik kérdés.) Valószínűleg ez a fontosabbik kérdés, és nem a 6 vagy a 22 milliárd, vagy az azok égisze alatt végrehajtható létszámcsökkentés (mint harmadik tényező).
Mindemellett a lobbiérdekek természetesen játszanak (kinek a zsebéből kinek a zsebébe), csakhogy azok mindenfajta felállásban játszanak. (Az ügyes zsebművész tetszőleges színű zsebeket közel azonos hatásfokkal képes kezelni.)