Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Fajtának inkább szemétre való szerintem. Apámnál egy Izabella volt végigfuttatva a ház eresze alatt olyan 20m hosszan. De ezek inkább árnyékolásra jók. Festékszőlő?
Mivel az alanyok hamarabb fakadnak, kicsit hosszabb a vegetációjuk, feltehetően lesz valamekkora különbség. Az is számíthat, hogy a ráoltott nemes mennyire erős növekedésű, mennyi energiát tol vissza a gyökérbe. És az sem mindegy, az oltásforradás mennyire tökéletes, mennyire jók ott a szállítószövetek. Szóval ez szerintem eléggé sok változós, nem hiszem, hogy nagyon tesztelték volna. De feltehetően összeségében nincs olyan egetverően nagy különbség. Én sok helyre azért tettem le alanyt, hogy ha kimegy az első pár évben (szárazság, vad akármi), ne fájjon annyira...
Szerintem nincs, a későbbi termőre forduláson kívül természetesen. Én is hasonló megoldáson gondolkozom, kicsi a kertem, van sok kipróbálnivaló fajtám konténerben, majd azt oltom rá pár év múlva az alanyra amelyik tetszik.
Persze hogy van.A szőlő típusok változó habitusúak minden tekintetben. Ezért használnak több féle alanyt,a helyi adottságokhoz való igazodás kielégítésére.
Teljesen szubjektív, ki mit érez finomnak. A preo szerintem finom, olyan kb mint a borsodi világos sörben, semmi különleges, de legalább sokat meg tudsz belőle inni. Éretten nagyon édes, a kisebb fürtök ropogósabbak és hamarabb is beérnek. A nagyok alja nálam kevésbé érett mint a teteje.
A listádból nekem bajkonur van, finom az is, szponzort pedig ismerősőm dícséri nagyon, jövőre oltok belőle.
Nizinát megemlíteném, mert bár késői (most lett kész), de nagyon finom, méz édes már, hatalmas a bogyója és nagyon húsos. Vastag a héja, de tök jó elrágni mert az a legédesebb. Viszont a magot érdemes nem szétrágni hanem kiköpni, mert nagyok, 4-5 is van benne.
A másik kedvencem a marusja, július elején kész volt és különleges mézédes, muskotályos íze van.
Szultán végre megmutatta magát. Nagyon apró - de hihetetlenül finom és kiváló az állaga:
És itt a Karolus ami a leszármazottja de egy jóval erősebb muskotállyal, hasonló méretekkel, kicsit jobb ellenálló képességekkel. Valakinek azt írtam, kicsik a fürtök. Most nem. Egész jól összeszedte magát. Persze nem kilós, de ez mazsolaszőlőtől már nem is rossz.
Megitélésem szerint ez nagyon profira sikerült! Láttam Borisz Kecskeméti bemutatóját, amihez képest ez pont azt nyújtotta, amit a másikból hiányoltam. Mindenkinek lehetősége van megkóstolni és közelről megnézni a fajtákat. Beszélgetni róla, stb. Nagy dolgok ezek.