Ha a nyugati vidékeken is ilyen van, az azt jelenti, hogy jobban teljesítenek. A zugárusok. Jó hírünket viszik a világba a túristák.:))
Ha már a túrista is ehhez folyamodik, az szomorú. Dohányboltot nem talál az elcseszett boltkinézet miatt, nem valószínű, hogy az áraktól dobná a hátast.
Inkább utóbb..ébrednek fel.. És az már késő lesz..
Mondom éna nyugati határon, ahol eddig nem is hallottam a feketekereskedelemről.
Erre mi történt?
A napokban /nem Trafikban/ egy német súgta a fülembe,hogy "schwarze cigarette..?"-azt hittem elájulok.., megkérdeztem, hogy miből gondolja, hogy Magyarországon kap.., ere azt mondta, hogy Baranya megyében járt és ott mondták neki, hogy csak ezt a kérdést kell feltennie /bárhol/ és azonnal hozzák az "olcsó cigarettát" ...
Hát itt tartunk, ez az eredménye a nagyszerű Trafik ötletnek! Sokszoros gratuláció az "ötletgazdáknak".
Törvények, szabályozások ész nélküli, átgondolatlan meghozatala ezt eredményezi. Bezárják az árukör egy részét, de a bolt nem zárhat be, bár azt, amit törvényesen megnyert, törvényesen nem árulhatja. Ésszerű, logikus. Hol a meghirdetett ellátási felelősség?(Pl.: Bivalytosznád egyetlen trafikját 30 napra eltiltják a dohányárutól.)
Van a Fidesz, aki eltúlnyomó többségggel kormányoz.
Van egy kivételezett kör, akiket segíteni akar, és ennek érdekében a törvényhozás tisztességes(nek tűnő) üzleti szabályozás kereteit habozás nélkül átlépi.
A kivételezés eredménye: a kivételezett haveri körrel kivételesen ki lett ...szva.
Nem védem a mutyisokat, de ez az igazi szívatás. Kötelező ellátási kötelezettség, de nem tudja ellátni, mert megtiltották. Érdekes koncessziós szerződés
Törvényileg maradhat, bár most nem foglalkoznak vele, de ha nem tud megélni, mehet a levesbe. Ha rossz helyen nyitott(hiper, vagy akárhol ) akkor menjen is. Tanulja meg, hogy egy/több koncesszió nem ad tudást is.
Igazán nem az érdekel ebben a felállásban, hogy ki működteti. A hozzánemértésüket a fogyasztóval fizettetik meg. Észérv, és indok nlékül.Persze a hozzánemértés is lehet indok, de nem erre. (mint minden másban) A régi nem kapott plusztámogatást, vagy ment a bolt, vagy nem. Vagy megtanulta, vagy nem. A saját zsebéből. Nem adta drágábban a zsemlét, mert még tanulja a szakmát..........
Persze hogy nem jönnek ki, mert nem értenek hozzá, mert nem a tulaj működtet, mint korábban, mert az árak magasabbak, mert a feketepiac felpörgött, és a külföldről behozatal is.
A legszebb, hogy a jóember azt mondja a dohányforgalmazónak és a dohányosnak is tanulni kell. A forgalmazó, boltos tanuljon kereskedelmet, ez rendben. Én mint dohányos azonkívül, hogy bemegyek, megveszem,elszívom, azonkívül mit tanuljak? ( a feketepiac hollétén kívül)
Valahogy ennek kellett volna levetítődni az illetékes elvtársnál. Miért utólag gondolkoznak. Fennt! Ezt a feketes.ggü is látta, mondta.
A dohányboltosok a 10 %-ból nem jönnek ki, régen a 3 % is jó volt, bár majdnem mindent árulhatnak mellé. Most akkor egy elbaxott törvény megjavítására emeljük 12%-ra? maaaargit, nooormális?