Legnagyobb tisztelettel: ezek nem lovasrendőrök, hanem huszárok, ha jól látom akkor éppen tisztiiskolások. A sisakjuk II. vh-s német Stahlhelm-jellegű acélsisak.
Nem tudom. Az viszont tény, hogy Sági Zoltán - a Rendvédelem-történeti Füzetekben megjelent cikk szerzője - rendőr alezredes, aki egy időben a Rendőrmúzeum igazgatója volt, a signum-laudis.hu pedig - amint állítja magáról - egy "Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal".
"A magyar rendőrség szolgálati jeleiben és egyenruházatában a következő jelentős változást a II. világháború, valamint a Magyar Államrendőrség megalakulása hozta. A Királyi Állami Rendőrség megszűnt, az azt felváltó demokratikus rendőrség egyenruhájában is jelezni kívánta a változást. Míg a korábbi egyenruházati és felszerelési tárgyak kihordását 1948. december 31-ig lehetővé tették, a „Zrínyi sisak” viselését 1946. június 4-től megtiltották, helyette az újonnan rendszeresített tányérsapkát kellett viselni."
Ó, de jó! Hatalmas köszönet Csíkszentmihályi Rékának (és természetesen neked is!) A 176-os sorszámúról azt írja a katalógus, hogy 10 cm-es lapokból készült, ha nézem a képet (CS.J. felvételét), a lapok száma is stimmel. Persze, az 1994-es helyszínhez igy sem jutottunk közelebb.
Bocsánat, ne haragudj, nagyon félrenéztem az előzőt, tekintsd úgy, mintha nem létezne! Nem néztem meg a FB-os bejegyzést, azt sem, hogy kitől jött ide a 14966-os komment, csak a képet figyeltem, és első pillanatban azt gondoltam, valaki föltalálta a spanyolviaszt.
Talán valaki meg tudja nézni a "Szent vagy, Uram!" énekeskönyvben, (Harmat Artúr és Sík Sándor munkája) hogy mit énekeltek aznap a Budapest XII. a mai Apor Vilmos tér, Felső-Krisztinavárosi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban.
Sík Sándor (Bp., 1889. jan. 27.-Bp., 1963. szept. 28.) tartományfőnök, egyetemi tanár, költő. Zsidó családból származott, Sík Endre (1891-1978) külügyminiszter testvére.