A tökös mákosba én nem teszek sót hiszen cukros mákkal keverem. És így nem ereszt annyi levet sem. Igaz fagyasztott tökből nem szoktam csinálni csak frissen gyalultból.
Gondolom nem kell nagyon jó étvágyakat kívánni :))
Örülök, hogy ízlett. Mi nem termelünk sütni való tököt helyhiány miatt, de mindig vásárolok a kanadait mert avval könnyebb megbirkózni. Mivel az karácsony után már nem nagyon van a piacokon elég sokat fagyasztok sült állapotban kis dobozokban, részben süteménybe, de sokat használok levesekhez, abból több félét szoktam készíteni a kedvenc, a puliszka galuskával, tetején jóféle szalonna pörccel, és pirított tökmaggal.
A liszttel elkeverjük a kakaóport, a szódabikarbónát és a nádcukrot. Adunk hozzá olvasztott vajat, egy egész tojást, és egy csipet sót. Majd elkezdjük kikeverni a tésztát, először csak a tej egy részével, majd folyamatosan adagoljuk, hogy végül egy sűrű, de folyékony masszát kapjunk. Teáskanállal egy sütőpapírral borított sütőlapra kis korongokat szaggatunk. Nem szabad túl nagyokat és maradjon is köztük hely, mert sütés közben kicsit megnőnek. 180 C fokos sütőben 8-10 perc alatt légkeveréssel megsütjük a kekszeket. A töltelékhez szobahőmérsékletű krémsajtot és vajat kikeverünk, porcukorral édesítjük. Hozzákeverjük a sütőtök pürét, és a krémet fahéjjal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 10 percre betesszük a hűtőbe, hogy visszadermedjen. Majd a teljesen kihűlt kekszeket megtöltjük a krémmel (két darabot "összeragasztunk" vele).
Bocsánat szégyellem magam, de ez aggkori szenilitás, már a másolás se megy.
Köszi, jónak tűnik. És nem ez volt az utolsó tököm, van még a pincében (és a fagyasztóban is...)
Bár a receptet a teljes hozzávalók listájával is bemásolhatnád, hátha valaki csak receptből tud sütni, és nem kell a liszt arányát szemre megsaccolni... ;)
Ez az éretlen sütőtök (meg úgy egyébként a Góliás) nem egy nagyon édes fajta. Pont jó volt a főzelékhez is.
ügyes vagy! Küldök egy másik finom sütit ha még maradt egy kis tököd.
Csokis keksz sütőtökös krémsajtos
» 5 dkg Holland kakaópor » szódabikarbóna » só » 6 dkg vaj » 15 dkg barnacukor » 1 tojás » 2,5 dl tej » 12,5 dkg krémsajt » 12,5 dkg puha vaj » porcukor » 10 dkg sült sütőtök A liszttel elkeverjük a kakaóport, a szódabikarbónát és a nádcukrot. Adunk hozzá olvasztott vajat, egy egész tojást, és egy csipet sót. Majd elkezdjük kikeverni a tésztát, először csak a tej egy részével, majd folyamatosan adagoljuk, hogy végül egy sűrű, de folyékony masszát kapjunk. Teáskanállal egy sütőpapírral borított sütőlapra kis korongokat szaggatunk. Nem szabad túl nagyokat és maradjon is köztük hely, mert sütés közben kicsit megnőnek. 180 C fokos sütőben 8-10 perc alatt légkeveréssel megsütjük a kekszeket. A töltelékhez szobahőmérsékletű krémsajtot és vajat kikeverünk, porcukorral édesítjük. Hozzákeverjük a sütőtök pürét, és a krémet fahéjjal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 10 percre betesszük a hűtőbe, hogy visszadermedjen. Majd a teljesen kihűlt kekszeket megtöltjük a krémmel (két darabot "összeragasztunk" vele).
Nagyon finom, egyszerű azok közül akik ettek belőle senki nem találta ki miből van a töltelék, csak mindenkinek ízlett.
csak annyira rohan az idő, hogy az előző szezon palánta neveléshez használt cuccok, még itt vannak mellettem egy másik szobában a melóhelyen :) magok, tálcák stb.
Biztos, hogy mire itt lesz az ideje felfogsz pörögni. Én is úgy vagyok, hogy ősszel már alig várom, hogy a kert kiürüljön, és mondhassuk, hogy vége van.
De már februárban vetem a bent a palántaneveléshez a magokat, ekkor meg azt várom, hogy minél előbb lehessen kint dolgozni. Ez már hosszú évek óta mindig így megy.
tegnap este nem volt szükségem inhalálásra, tormát reszeltem :) hát nem egyszerű az biztos...
most a hűtőben pihen légmentesen lezárva, majd este megkóstolom, hogy kell e még ízesíteni, majonézes változatot készítettem úgy talán nem csíp annyira, feladat még van bőven mert kb. az 1/3-át reszeltem le, pontosabban egy zepteres eszközzel pépesítettem
Nekem az előszoba ablakban van még paprikám, már nincs egy levele se, de a paprikák még tartják magukat, fogalmam nincs milyen fajta de nem embernek való kegyetlenül erőd a lányom nem hitte el, hogy csak fél körömnyi kell az ételbe gondolta a pörköltbe tesz egy felet, az étel ment a szemétbe. Volt két ismerősöm akiknek semmi nem volt elég erős nekik nevelte.
Sajnos az egyik meghalt, a másik most jár kemora, úgy, hogy szegény a szemétbe fogja végezni, van pont elég csilim, és tulipán paprikát evvel nem tudok mit kezdeni ez paprika sprének való.
ha már a topic címe "kertből a konyhába" némi szójátékkel "Kertből a spájzba" is nevezhetjük :)
decembertől véglegesen beköltöztünk a birtokról, csak 1-1 napra ugrunk már ki, egyrészt ellenőrizni minden rendben van e, másrészt vételezni némi krumplit, hagymát és egyéb a nyáron és ősszel elrakott finomságokat
szó szerint bespájzoltam.....
a paprikakrém az minden pörkölt alapú ételnél jól jön, a chutney pedig nagyon megkönnyíti a dolgunkat, hiszen pár perc alatt tudunk finom kajcsit készíteni, több fajta gyümölcsből is megpróbáltuk, meggy és szilva de igazából az őszibarackos jött be, így abból készítettünk jelentősebb mennyiséget
az uborkákat igyekszem különböző módon ízesíteni, nálunk a répás változat is nagy kedvenc
a ketchup szintén népszerű nálunk, csípős változatot is szoktunk befőzni
a múlt héten daráltam le a zölden leszedett és a szobában utóérett paprikákat, kicsit fakóbb lett a színe mint az előző adagoknak, na mindegy is jó lesz az
Még ha egy része fás is akkor is a teteje lehet még jó, a fád rész úgy ahogy írtad jó még a húslevesbe. A karalábé leves ha sok jól fagyasztható, olyan jó elővenni ha nincs idő a levesfőzésre.