Keresés

Részletes keresés

CSIxy Creative Commons License 2018.05.14 0 0 42987

Hát ez nekem is fáj! De azt hiszem igaza van, de ez mégsem ok arra , hogy itt hagyjon minket árván! Sokat harcolt az igaz ügyért. Most az aratás teljesen másképp néz ki. De szerintem nem is ez a baj. Beszóltak itt páran Neki , csak nem értem miért és mi célból !!! Én is kicsit ludasnak érzem magam, de úgy gondolom, hogy nem velem van a probléma, mert az észérvelés sosem volt a gyengéje , arra mindig megvolt a gyémántul kicsiszolt válasz Tőle.      ....    János várunk !!

Előzmény: Kivi-füge-bambusz (42986)
Kivi-füge-bambusz Creative Commons License 2018.05.14 0 0 42986

NinoVarga mesterünk hova tűnt el innen? :(

dg46 Creative Commons License 2018.05.13 0 0 42985

A japán körtének az igazán jó alanya az ázsiai vadkörte. 1999-ben vettem egy faiskolai Hosui fajtát, ami valószínű, hogy vadkörte alanyon volt. 

Ebből aztán oltottam az ázsiai vadkörte alanyra, a két fa egymás mellett  volt , a faiskolai alig fejlődött szinte csak sínylődött, míg a másik rendes életerős fává növekedett, jó minőségű gyümölccsel. Az idén tavasszal szántam rá magam a kivágására. 

Nálam az utcára van kiültetve ez az ázsiai vadkörte díszfának. Rendszeresen használom a valódi körték  alanyának is.

Előzmény: Gyula20 (42982)
55judit Creative Commons License 2018.05.13 0 0 42984

Köszönöm Gyula, és neked is Beetee. Én is megcsinálom. :)

Gyula20 Creative Commons License 2018.05.13 0 0 42983

Jártam így én is ,pedig körtébe oltottam a japán körtét .

Megnéztem a japán körtét és szinte végig volt egy lyuk a fa közepén.

Nem tudom mi vagy ki alkotta!

Előzmény: CSIxy (42981)
Gyula20 Creative Commons License 2018.05.13 0 0 42982

Pár éve kísérleteztem japán körtét oltani birsbe , talán két éven át vagy tizenöt oltással.

A birsek gyökérsarjak voltak , egy sem sikerült.

Nálam ez is "sikertelen oltás " kategória.

Viszont oltottam pár körte magoncba , azok nagy része sikeres volt.

Az egyik így néz ki.

Van körte magoncom , tudok adni.

Azért a japán körte leveleit igen szereti a levéltetű, kell nála "hangyakerítés ".

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42980)
CSIxy Creative Commons License 2018.05.13 0 0 42981

A birsre japán körtét nem ajánlanám mert kölcsönösen kinyírhatják egymást . Én oltottam rá pár éve. Kettő szem megeredt , még azon az éven méteres hajtást hoztak. A következő évben amikor a két oltás kinyitotta a virágát  kb két nap alatt zöldre kiszáradt a két oltás és a következő évre meghalt az alany is. Tehát szerintem kölcsönösen vízoldékony anyagokkal kinyírták egymást.  Gyönyörű szép szemzések voltak.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42980)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.05.13 0 0 42980

Az a baj Gyula, hogy akkora fáim vannak mint a tied, és tavaly nem 200 gyümölcsöm volt, hanem 2 darab. Ez azért igencsak szomorú. Elméletileg oltott fák, de kezdek megint kételkedni. :))))) Mondhatnám, hogy az aszály, de ahogy látom felétek még rosszabb a helyzet. Itt szerencsére nem hajlamos berepedezni a föld és könnyen felveszi a vizet mert laza riolittufás a talaj, csak esne már végre....1,5 hónapja nem esett csak egyszer 8mm! Semmi...

Más:
Valakinek van birsen japán körtéje? Mennyire szeretik egymást hosszútávon? Gondolom ezt is törpésíti. Most beoltottam egy jó nagy birsbokrot, megeredt, de nem tudom mire számítsak. Jó lenne ha működne mert nem nagyon találok alájuk alanyt, de nagyon hálás növény(nuku permetezés, pedig hatalmas dzsungelben vannak, félig egy őszibarackfa alatt), isteni gyümölccsel, akarok még pár kordonos tövet. :) 

Előzmény: Gyula20 (42976)
CSIxy Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42979

Nagy mágus vagy!

Van mit ellesni tőled!

Előzmény: Gyula20 (42975)
CSIxy Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42978

Szia Gyula Bá!

Köszi, még nálam sem aktuális. Majd értekezünk, ha élesedik a helyzet.

Addig is köszi!

Előzmény: Gyula20 (42969)
123János Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42977

Nálam van még gyümölcs a Sunflower Pawon, de megsem fordul a fejemben, hogy ritkítani kellene. Éppenséggel attól tartok, hogy úgy járok, mint tavaly és lepotyognak az apró gyümölcsök.

Előzmény: Gyula20 (42976)
Gyula20 Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42976

A magonc PAW nálam is eldobta mint a hét virágát . Szerettem volna megtudni, hogy

milyen a termése , de még mindig várni kell legalább egy évet.

Azt hiszem ezután csak oltott PAW-ot ültetek.

A WELLS kötött rendesen , kicsit sokat is. De véleményem szerint még mindig szelektál , mert

úgy látom sok lesz az egyes termés .

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42971)
Gyula20 Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42975

A hűtő zöldségtároló részében volt eltéve , pár hónapig és kettős papírzacskóban.

Mostanában indult el egy pár korábbi PAW.

A WC gurigák már majdnem szétestek , de így fogom őket átrakni .

Majd elkorhadnak. Persze lehetséges , hogy az átrakásnál szétesnek.

Ezeket a magokat november közepén raktam földbe. Vagy két hónapig bent voltak , aztán kerültek ki az

üvegházba. Kicsit későn indulnak.

Pár hónapja nem volt nálunk eső , nagyon erősen locsolunk .

Ha nem lenne vizünk azt hiszem nem sok értelme lenne  a kertészkedésnek

Szinte egész nap locsolunk.

Ilyen repedések vannak a földön , néhol befér a tenyerem.

Előzmény: 55judit (42972)
beetee Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42974

Én hűtőben egy lezárt dunsztosban tárolom a magokat télen, hogy ne száradjanak ki.

Ha észreveszem, hogy elkezdenek penészedni, akkor kiveszem, és lemosom. És megy vissza kicsit nedvesen.

Eddig működik.

Előzmény: 55judit (42972)
55judit Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42973

Sajnálom.Én sem adtam még műtrágyát, csak régebben áztatott lótrágya lét kétszer. mert nincs több. :)

A Suni termett tavaly először, az Overleese most először. Ezen olyan erős, agyas termések növekednek, hogy sajnálok hozzányúlni. Pedig elsőre biztos sok neki.  A Sunfloveren viszont az előbb leszedtem mégis a nagyobb csokrokból. Tavaly 1 szem 6 dekás termése volt. Most hátha picit nagyobbak lesznek.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42970)
55judit Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42972

Köszönöm. Még annyit légy szíves, hogy a hűtőben (gondolom 7-8 fokon) szárazon, vagy nedvesen teletek? vagy csak be egy zacsiba és kész?

Előzmény: Gyula20 (42968)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42971

Itt már virágzik a mini és a szőrös is, ja meg pirosodik a június közepi meggy! Talán a pawok meg úgy vannak vele, hogy teremjen az sivatagban, 32 fokban akinek két anyja van.

Előzmény: Gyula20 (42969)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42970

Fogalmam sincs, hogy miért, de nálam mindkét Sunflower ledobta a terméskezdemények 90%át. Pedig nagyobb fáim vannak. Sőt, a prima1216 is ledobta, pedig az is nagyobb mint amekkora volt a te Overleeseden tavaly, amikor elsőnek termett. Locsoltam is őket, rendszeresen, de mértékkel....műtrágyát nem kaptak... Egészen szomorú vagyok, hisz mindkettő részben vagy teljesen önporzó. Arra is gondoltam, hogy túlságosan nitrogénes a talaj és inkább nőne még. Csalánnal van tele mindegyik tőnek a környezete. Más okát nem látom. 

Előzmény: 55judit (42966)
Gyula20 Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42969

Jelzek , még mindig csak bimbós .

Úgy emlékszem előbb a mini jön , de még

az sem virágzik.

Minden nap többször megnézem.

Előzmény: CSIxy (42963)
Gyula20 Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42968

Még ősszel elraktam a hűtőbe , aztán elfelejtkeztem róla. A feleségem azt hitte. hogy

tudok róla, így nem szólt. Aztán vagy két hete már kidobással fenyegetőzött , mármint

a magokat.

Egy hétre vízbe tettem , lassan mind lesüllyedt .Ma pedig elvetettem .

Remélem legalább egy részük elindul.

Ha már elindulnak a magok , szépen kiemelik és ledobják a burkot , akkor ültettem át

hosszú és nagy PET-be.

Legalább 2 literesbe.

De legalább addig nem foglalnak el nagy helyet.

Előzmény: 55judit (42965)
gáborke Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42967

Vannak kivételek, de kevés gyümölcstermő ilyen. Nekem 2 éves oltott őszi már terem. De az oltványt magonccal összehasonlítani nem korrekt, ezerféle nemes és alany van, nekem 1 éves kajszioltvány már virágzott, más fajta 4 év után. A paw oltás viszont jóval hamarabb terem, 1-2 éves oltvány már virágzik a jobb fajtákból, sőt nálam be is érett, túl is terhelte a fát.

Előzmény: Gyula20 (42962)
55judit Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42966

Megállt a természetes gyümölcshullás, ami maradt, azok nagy iramban nőnek. Gondoltam rá hogy szedek le a megmaradottakból, mert első termésnek szerintem sok 15-16 szem. De sajnálom. Ha nem bírja, biztos lepotyog még ugye? nehogy úgy járjak hogy megerőlteti magát a kis fa, és jövőre nem lesz rajta semmi. Ritkítsak?

A másik fán ami 2. éve terem, kevesebb van, talán 4-5 szem marad. Arról még potyog, és a nagyobb szemek is kisebbek mint az Overleese-n. pedig ennek voltak kisebbek a virágai, és olyan pici terésekkel indított hogy azt hittem mindet leszórja.

55judit Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42965

Ezeket most vetetted? Eddig hogyan tároltad a magokat?

Előzmény: Gyula20 (42961)
55judit Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42964

Ügyes vagy Gyula!

Idén én is vetek néhány magot. Lesz pár szem Sunflower, és Overleese termésem.

Úgy tudtam, hogy mielőtt kinő a magonc a földből, hoz egy kb20 cm-es karógyökeret. A papír guriga 10 cm mély, ráadásul a mag kicsivel lentebb van mint a henger teteje. Elég ez? Tudom, bevált. De mégis érdekelne, hogy milyen mély nevelő edényre van szükség. Pl. ha kinövik a magoncok a gurigát, mibe rakod? Mekkorák akkor a növénykék?

CSIxy Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42963

Ez tetszik!

Pár nap múlva mennék két ágacska porzós kiviért Hozzád. Kezdenek kipattanni. :)

Gyula20 Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42962

Korábban én is így gondoltam , de most már tudom , hogy a három éves őszibarack magonc már terem , míg az oltvány

négy -öt éves korában .

Persze lehetséges , hogy ez csak kivétel és csak nálam.

Nem szoktam a ritkítani a PAW-okat, Viszont jobban örülök az egyes-kettes

termésnek mint a négy -ötösnek.

Az egyesek és  kettesek szép formás és nagy gyümölcsök , míg a nagyobb számúak

nem igazán egyenletesek  és általában kisebbek.

Ezek szép nagyok lesznek.

Ezek biztosan jóval kisebbek.

Előzmény: gáborke (42960)
Gyula20 Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42961

Így készítem a PAW magoncokat.

Wc papír gurigák kivis dobozba / sajnos az elmúlt években  vásárolni

kellett a kivit /

Nyolc darab fér el egy kivis dobozban.

Van pár műanyag dobozom , amiben pontosan két kivis

doboz rakható.

A képeken láthatóak a magok , erre kerül még virágföld vagy egy centi.

Jól belocsolom , aztán A4-es filmpausz kerül rá.

Hetente -kéthetente kicsit locsolom .

Pár éve így megy- úgy tűnik bevált.

gáborke Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42960

Az oltott növény mindig hamarabb terem. A nemes fajták jórészt öntermékenyek sztem., de a magoncok egy jó része is. A pawnál az eltérő idejű hím és nőivarú virágrészek termékenysége miatt gyengébb a kötödés, de sok virág esetén, már állandóan van jelen virágpor ezért a porzás 1 növénynél is kielégítő (főleg ha sok a légy, bogár stb.). Az első virágos évben nekem sem kötött a magoncom, a 2. évben 2-3 gyümit (vagy 20 virágból), most meg annyi van hogy ritkítani kell valszin.

Előzmény: Gyula20 (42958)
beetee Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42959

Citromnál ez úgy van, hogy a magonc tizen-huszon évesen kezd teremni.

Az oltvány már abban az évben hozhat virágot....

:)

Előzmény: Gyula20 (42958)
Gyula20 Creative Commons License 2018.05.12 0 0 42958

Már a negyedik vagy ötödik éve terem az oltott  Wells PAW -fám.

Van egy közel azonos nagyságú valamilyen magoncom. Talán egy évvel fiatalabb és

még mindig nem terem.

Az idén volt rajta hét virág , de lepergett.

Lehetséges , hogy a PAW-nál gyorsabban termőre fordul az oltott fa mint a magonc?

/ Ez őszibaracknál biztos, hogy nem igaz , mert sokat kísérleteztem a témában/

A másik amit szeretnék megemlíteni, nem biztos , hogy komolyan kell venni azokat 

a leírásokat, amelyek azt írják, hogy két különböző PAW kell a porzáshoz, vagy kézzel kell porozni.

Pár éves tapasztalat alapján állítom , hogy ezek nélkül is terem , legalábbis a Wells.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!