Vagy napégés, vagy tele van atkával a jobboldali fotó alapján. De ettől függetlenül az Issainak más a levele, teljesen sima, szőrtelen. Talán érzékelhető a fotókról:
Segítséget kérnék.Kb 1 hónapja rendeltem Issai mini kivit.És most így néz ki.Az interneten teljesen más képeket káttam róla.Nem a sárgulásra gondolok.Szerintetek az Issai?
Köszi a gyors választ. Megpróbálom a citromsavas megoldást + tápanyag. Jelen pillanatban sajnos nem áll rendelkezésemre esővíz. A csapvízet forraljam és utána tegyem bele a citromsavat, vagy csak simán?
nekem szerencsém volt a hayward , tomurival, viszont a két méterrel odébb lévő tuscia nagyon nem akar ugrani.
Na nála jövőre lesz a vázkar kinevelés már biztos.
hayward , tomuri dugvanyom is van, pár kezd Új hajtást hozni. kivancsi leszek ősszel lesz-e gyökere.
Egyébként a kivi az a növény, aminél nem elég az, hogy 100 %-osan igyekszel jól csinálni, van pár rafinációs tényező, ami akkor is meghiúsíthatja a kivitartást.
Az elég rossz hozzállás, hogy hagyjam.Éppen ezért írok, hogy a lehető legoptimálisabb körülményeket tudjam biztosítani a fejlődéshez.Ha valambe belekezdek azt szeretem 100%osan csinálni.
Nem, citromsav kell, pl. kertészeti, borászati bolt... Kb. 3 g/10L víz, ecetsav felejtős, tud problémát okozni, főleg hosszabb távon. Vaskelát is jó, de komplex mikroelem sem árthat, illetve plusz Mg bevitel.
Ahol még éppen megél a hortenzia, ott nem olyan fontos a savanyítás. Savanyításra teljesen megfelel az ecet is. Lehet, hogy a hatása majd csak a következő évben látszik meg igazán. Vaskelátot (pl. Fitoferr) tegyetek a locsoló vízbe. Locsolni, locsiolni, öntözni!
Igen okozhatja. Szerezz hordót stb., citromsavas savanyítás bele, és mikroelem bekeverés esetleg táp sem árt. Nekem most olyan a levél, mintha fekete lenne, olyan mélyzöld.
Tavaly tavasszal ültettem egy kivi párost (Hayward termős és Tomuri porzós). Szépen fejlődnek, kb. a kinevelési időszak utolsó fázisában járok (a termős 190 cm magasan van elhajlítva és a vízszintes szár is már kb. 150 cm. hosszú). 1-2 hete a termős levelei elkezdtek sárgulni és némelyiken barna foltok is vannak (a porzóssal nincs gond). A talaj elviekben nem lehet meszes, mert vettem mintát és megvizsgáltam ecettel, nem pezsgett. Illetve akkor a Tomuri is sárgulna valamilyen szinten. Viszont olvasgattam itt, (már sajnos lehet későn), hogy esővizzel lehetne csak öntözni, én pedig gyakran öntöztem csapvízzel az aszájos időszak miatt.
Az lenne a kérdésem, hogy okozhatta-e a csapvíz ezt a klorózist és hogy visszafordítható-e ez a folyamat?
Igen. De a tökéletes az lenne, ha egy erőteljes, ujjnyi vastag hajtás indulna el és tartana a lendület teljes hosszban, 4 méteren. Ha ez nem jön össze, érdemes két évet rászánni a törzs és termőkar kinevelésére 2 részletben. Mivel ez évekig a termés"alapja" lesz, nem szabad ezen időt spórolni.
UHh.Most egy 40 cm hosszan vízszintesen rátekeredett a drótra. Akkor még legalább amíg el nem éri a lejalítás feletti kb2 métert futassam felfelé RÖGZÍTVE és nem tekeredve és lehajtás után se hagyjam tekeredni, hanem fokozatosan rögzítsem ahogyan fejlődik?
És, mikor hajtod le?Amikor már elérte a teljes hosszt? Úgy is lehet, hogy felfelé felfuttatom és amikor eléri a kellő magasságot leszedem a támról és rátekerem a vízszintes drót támra?
Csak ne siesd el. Az Ananasnaya és a Rogów már le is dobták a megkötött kis terméseiket, a Kokuwán meg ott van mind, szépen nőnek. Lehet, hogy örökké megválaszolatlan kérdés marad, hogy ha a Weiki hozott volna virágokat, akkor most is meglennének-e vagy nem. Ha jövőre már virágzik a Weikim, akkor nem is fogom megtudni.