Sziasztok, ma megcsináltam első sörömet egy American IPA-t, ami egyben all grain is. Saját recept. 6,8%-osra terveztem, főzés utáni gravity 1,074 lett szal elég bitang lesz, közel 8%-os. (84% volt a hatékonyságom) Ez eddig mind szép és jó, de vettem Agrowebshopban egy átfejtőcsövet, és kb használhatatlan, ezért literenként mertem át egy szűrőre ami nem bizonyult elég jónak, tiszta pelenka nem volt itthon sajnos :S Elég cápás jelenleg a söröm. Van bármi esély arra, hogy ez még letisztul? Illetve egy pici bogár a már lehűtött leszűrt sörlevem habjára rárepült, rögtön ki is szedtem, mondjátok, hogy nem baszhatom ki emaitt mind a 25-27 liter sörömet. Előre is köszi.
Szerintetek ez a befőzőautomata alkalmas lehet sörfőzésre? A LIDL-ben mától 19e Ft. keverni ugyanúgy kell, mintha fazékban főzne az ember, de a kiemelhető szűrő, csap, időkapcsoló és hőmérséklet szabályzás esetleg megfelelővé teheti sörfőzésre is... Mit gondoltok?
"A higiéniai ismeretek hiánya, a nem kellő fertőtlenítés nagyon könnyen vezet olyan fertőzésekhez, amit sokszor csak a teljes főző- és erjesztőberendezés cseréjével lehet megoldani."
Ez hatalmas csapás lenne, mivel ez volt az első söröm ezzel a berendezéssel. Ráadásul extract és tök kevés cuccal érintkezett a sörlé. Viszont lehet a palackozásnál csúszott be valami hiba, esetleg a palackok nem voltak megfelelően fertőtlenítve. Mindenesetre nagyon szomorú lennék ha mindent le kellene cserélni.
"A rettegett Brettanomyces fertőzés jele az erősen lópokrócos, istállószagszerű illatkomponens, illetve az izovaleriánsav termelés miatt a lábszagra emlékeztető jelleg."
Szia, nem vagyok nagy szakértő, de úgy emlékszem valahol olvastam hogy fény hatására a komló aromái átalakulnak ilyen istállószaggá(meg hogy ezért is kell barna üvegbe palackozni), fény esetleg nem érhette? (gondolom jelentősebb mennyiségű)
Sziasztok. Valószínűleg elfertőződött a söröm és amire leginkább hajaz az eddig olvasottak között az az "istállószag". Plusz a pohárba töltés után 2 perccel gyakorlatilag elillan az összes aromája. Pedig szép tükrös és a habja is szép és sokáig kitart. Tuti a fertőzés igaz?
Függ sok mindentől: cefrézővíz, máslóvíz mennyisége, mennyire kavarod, gondolom a cefrézés hosszától is, vagyis kb a recepttől... (Nekem elsőre 77%-os kihozatalt sikerült elérnem (70-nel számoltam), ezt kb folyamatos kavarással, 3-szoros cefréző és 3,5-szeres máslóvízzel sikerült elérnem (becefrézés 35°C, 52°C 10 perc, 62°C 60 perc, 72°C 30 perc, kicefrézés 78°C-on)).
Ha egy adott recept szerint dolgozol, ahol kihozatal is van írva, akkor szerintem nem érdemes sokkal alálőni, max egy kevéssel. Ha meg saját recepted van, akkor ahhoz hasonlóakat keresni.
Sziasztok! Mivel még csak most tervezgetem, hogy a közeljövőben főzök saját sört, van egy-két dolog ami nem teljesen tiszta. Ahogy látom, a legtöbb sörtervező alkalmatosságnál(én a Brewers Friendét próbálgatom jelenleg) meg kell adni a kihozatalt százalékos értékben. Ide én jobb ötlet hiányában 65%-ot szoktam beírni, mivel egyelőre nincs gyakorlati tapasztalatom. Van esetleg erre is valami számítási mód?
Sziasztok! 1 éves malátából főztem karácsonykor egy stout-ot, az OG rendben volt, de nem akar leerjedni megállt 1,020-on. Melegebbre vittem, felkavartam, adtam hozzá cukrot, újraélesztőztem, de semmi, meg se mozdul, gyakorlatilag 5 hónapja változatlan. Mivel kell az erjesztőedény ezért le fogom palackozni, kérdés mennyi cukorral? Műanyagba akarom, h követhessem ha megnövekszik a nyomás, 2g/fél literre gondoltam.
A magyar fordítás elég semmit mondó, de ha jól tudom akkor ez a forralás utáni, az erjesztővödörbe kerülő mennyiség (komlószűrés után, erjedés előtt, tehát ebből még veszítesz picit az erjedési üledékkel)
Hello! Most ismerkedek a témával és tervezem , hogy a közeljövőben én is belevágok a témába valami egyszerű ale-lel. Ha a http://sortervezo.hu/-n probálgatom a receptek összeállítását, a "Kész sörlé mennyisége (L)" mezőbe, azt a mennyiséget kell beírni amit még forralni fogok?
Nekem 25-50mBar-os reduktorom van, de forralásnál is 25-re van véve. Én kevesebbet, csak 32 litert forralok, de szerintem elég a kisebb. Amúgy írja is h max. 30mBar-ral használd.
Mostanában nektársör t készítek a maradék sörléből, ami a máslás után visszamarad. Gondoltam megosztom az eddigi tapasztalaimat, aminek amúgy az itteni hozzászólások alapján futottam neki.
Szóval amíg a gázzsámolyon forraltam a sörnekvalót, addig ezt a gáztűzhelyen főztem, de komló nélkül. A rendes sörből leszűrt komlón öntöttem át egyszer, ami elég is lett neki. Liofilizált sütőélesztőt kapott. A többit úgy csináltam ahogy ajánlottátok.
1.024 OG-s nektársör vízízű lett, 1.055-s egy kicsit édes lett, 1.040 lett nálam a befutó. Viszont a 0.004 extrakt csökkentés nem hozott elegendő szénsavat. A legutolsót 0.006-tal hagytam leerjedni, kb. 15 óra után pasztörizáltam, és így már elegendő lett a szénsav. Viszont egy üveg felrobbant a pasztörizálás végén, mikor kivettem a vízből. Lehet h az volt a gond, h nem hagytam elég helyet palackban. Amúgy csatosüvegekbe töltöttem, mivel épp nem volt kupakom. Az egész konyhát beterítette az üvegszilánk, de talán jobb lett volna a helyzet a koronazáras palackba töltöttem volna. Majd megírom h ha olyan is robban :)