Keresés

Részletes keresés

acerola Creative Commons License 2017.06.09 0 1 24862
Előzmény: Édesvíz (24859)
vfsoiv Creative Commons License 2017.06.08 0 0 24861

Cápásodás ellen ez ha jól sejtem beválik (palackozás előtt erjesztővödörbe való átfejtésnél): https://www.youtube.com/watch?v=QJHFxElUSP0

Előzmény: vfsoiv (24860)
vfsoiv Creative Commons License 2017.06.08 0 0 24860

Sziasztok, ma megcsináltam első sörömet egy American IPA-t, ami egyben all grain is. Saját recept. 6,8%-osra terveztem, főzés utáni gravity 1,074 lett szal elég bitang lesz, közel 8%-os. (84% volt a hatékonyságom)
Ez eddig mind szép és jó, de vettem Agrowebshopban egy átfejtőcsövet, és kb használhatatlan, ezért literenként mertem át egy szűrőre ami nem bizonyult elég jónak, tiszta pelenka nem volt itthon sajnos :S
Elég cápás jelenleg a söröm. Van bármi esély arra, hogy ez még letisztul?
Illetve egy pici bogár a már lehűtött leszűrt sörlevem habjára rárepült, rögtön ki is szedtem, mondjátok, hogy nem baszhatom ki emaitt mind a 25-27 liter sörömet.
Előre is köszi.

Édesvíz Creative Commons License 2017.06.08 0 0 24859

Sziasztok!

 

Szerintetek ez a befőzőautomata alkalmas lehet sörfőzésre? A LIDL-ben mától 19e Ft. keverni ugyanúgy kell, mintha fazékban főzne az ember, de a kiemelhető szűrő, csap, időkapcsoló és hőmérséklet szabályzás esetleg megfelelővé teheti sörfőzésre is... Mit gondoltok?

 

Üdv!

DUDSON Creative Commons License 2017.06.07 0 0 24858

"A higiéniai ismeretek hiánya, a nem kellő fertőtlenítés nagyon könnyen vezet olyan fertőzésekhez, amit sokszor csak a teljes főző- és erjesztőberendezés cseréjével lehet megoldani."

Ez hatalmas csapás lenne, mivel ez volt az első söröm ezzel a berendezéssel. Ráadásul extract és tök kevés cuccal érintkezett a sörlé. Viszont lehet a palackozásnál csúszott be valami hiba, esetleg a palackok nem voltak megfelelően fertőtlenítve. Mindenesetre nagyon szomorú lennék ha mindent le kellene cserélni. 

Előzmény: -Toti- (24857)
-Toti- Creative Commons License 2017.06.07 0 1 24857

A fénytől "borzszag" keletkezik.

 

http://www.gaultmillau.hu/kalauz-2015/sorozohelyzet

"A rettegett Brettanomyces fertőzés jele az erősen lópokrócos, istállószagszerű illatkomponens, illetve az izovaleriánsav termelés miatt a lábszagra emlékeztető jelleg."

Előzmény: whiskey98 (24856)
whiskey98 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 24856

Szia, nem vagyok nagy szakértő, de úgy emlékszem valahol olvastam hogy fény hatására a komló aromái átalakulnak ilyen istállószaggá(meg hogy ezért is kell barna üvegbe palackozni), fény esetleg nem érhette? (gondolom jelentősebb mennyiségű)

Előzmény: DUDSON (24853)
ncsandor Creative Commons License 2017.06.07 0 1 24855

Üdv!

Változott a címed? Elküldtem az Excelt hétfőn reggel, de azóta. semmi. 😁

Előzmény: bwing (24847)
c_babbage Creative Commons License 2017.06.07 0 0 24854

hello, nekem is egy stouttal gyűlt meg így a bajom. 24774 hozzászólásban írtam le a tapasztalataimat.

Előzmény: porgolo (24845)
DUDSON Creative Commons License 2017.06.06 0 1 24853

Sziasztok. Valószínűleg elfertőződött a söröm és amire leginkább hajaz az eddig olvasottak között az az "istállószag". Plusz a pohárba töltés után 2 perccel gyakorlatilag elillan az összes aromája. Pedig szép tükrös és a habja is szép és sokáig kitart. Tuti a fertőzés igaz?

-Toti- Creative Commons License 2017.06.06 0 0 24852

Függ sok mindentől: cefrézővíz, máslóvíz mennyisége, mennyire kavarod, gondolom a cefrézés hosszától is, vagyis kb a recepttől... (Nekem elsőre 77%-os kihozatalt sikerült elérnem (70-nel számoltam), ezt kb folyamatos kavarással, 3-szoros cefréző és 3,5-szeres máslóvízzel sikerült elérnem (becefrézés 35°C, 52°C 10 perc, 62°C 60 perc, 72°C 30 perc, kicefrézés 78°C-on)).

 

Ha egy adott recept szerint dolgozol, ahol kihozatal is van írva, akkor szerintem nem érdemes sokkal alálőni, max egy kevéssel. Ha meg saját recepted van, akkor ahhoz hasonlóakat keresni.

Előzmény: Kristof84 (24849)
insane666 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 24851

Sziasztok. A witbierem a 24815, 24811, 24806, 24798, 24795, 24769, 24760 hozzászólásokból így néz ki.

Nem állt még le teljesen az erjedés, még mindig buggyant időnként.

Szerintetek kipalackozhatom már?

 

 

 

novakszab Creative Commons License 2017.06.06 0 0 24850

Üdv! Szerintem az elején 65-70%-kal tervezel az jó.Nekem több lépcsős cefrézéssel 70-75 között szokott kijönni.

Előzmény: Kristof84 (24849)
Kristof84 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 24849

Sziasztok! 
Mivel még csak most tervezgetem, hogy a közeljövőben főzök saját sört, van egy-két dolog ami nem teljesen tiszta. Ahogy látom, a legtöbb sörtervező alkalmatosságnál(én a Brewers Friendét próbálgatom jelenleg) meg kell adni a kihozatalt százalékos értékben. Ide én jobb ötlet hiányában 65%-ot szoktam beírni, mivel egyelőre nincs gyakorlati tapasztalatom. Van esetleg erre is valami számítási mód?  

porgolo Creative Commons License 2017.06.06 0 0 24848

Szénsav nulla, 4 gamm-nál többet többet nem mernék belerakni, 3-3.5g megpróbálom, köszi. 

Előzmény: bwing (24846)
bwing Creative Commons License 2017.06.06 0 1 24847

De, már kaptál! :)

 

Előzmény: wins001 (24844)
bwing Creative Commons License 2017.06.06 0 0 24846

Ezalatt kiment a szénsav a sörléből gondolom. Ha semennyire sem tűnik bubisnak, akkor nyugodtan menj feljebb, legalábbis, ha élvezni akarod.

 

Előzmény: porgolo (24845)
porgolo Creative Commons License 2017.06.06 0 0 24845

Sziasztok!
1 éves malátából főztem karácsonykor egy stout-ot, az OG rendben volt, de nem akar leerjedni megállt 1,020-on. Melegebbre vittem, felkavartam, adtam hozzá cukrot, újraélesztőztem, de semmi, meg se mozdul, gyakorlatilag 5 hónapja változatlan. Mivel kell az erjesztőedény ezért le fogom palackozni, kérdés mennyi cukorral? Műanyagba akarom, h követhessem ha megnövekszik a nyomás, 2g/fél literre gondoltam.

wins001 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 24844

Kitöltöttem pár napja azt a jelentkezési lapot, de semmi emailt nem kaptam még. :D

Előzmény: bwing (24842)
gyapot vfr800 Creative Commons License 2017.06.04 -1 0 24843

 

Szatócsbolti mákdaráló...

 

bwing Creative Commons License 2017.06.02 0 0 24842

Sziasztok! Twoj rendelés leszen. 5-éig küldhetitek. Aki már rendelt velünk, az küldje rögtön a táblázatot!

Aki nem tudja mi-merre-mennyi, az itt jelentkezzen a tudásért:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

Előzmény: wins001 (24823)
vfsoiv Creative Commons License 2017.06.02 0 2 24841

A magyar fordítás elég semmit mondó, de ha jól tudom akkor ez a forralás utáni, az erjesztővödörbe kerülő mennyiség (komlószűrés után, erjedés előtt, tehát ebből még veszítesz picit az erjedési üledékkel)

Előzmény: Kristof84 (24840)
Kristof84 Creative Commons License 2017.06.01 0 0 24840

Hello!
Most ismerkedek a témával és tervezem , hogy a közeljövőben én is belevágok a témába valami egyszerű ale-lel. Ha a http://sortervezo.hu/-n probálgatom a receptek összeállítását, a "Kész sörlé mennyisége (L)" mezőbe, azt a mennyiséget kell beírni amit még forralni fogok?

 

Katyvasztó Creative Commons License 2017.06.01 0 1 24839

Akkor tapasztalatok a búzasörömről:

Kipalackozásnál ketté vettem, az egyik feléhez a 10 literhez adtam 2 liter forralt vízben 120 g cukit, ez lett a natúr.

A másik 10 literhez adtam 2 liter vízben kb 7-8 percig forralt 50 g gyömbér, 15 curacao 7 g koriander forralva, leszűrve szintén 120 g cukorral.

Bevallom türelmetlen voltam, és 22-23 C-on tartva olyan 4 nap múlva már megkóstoltam.

Isteni finom! :-) Tök jó bubis lett!

A natúr nagyon jó lett, az ízesített inkább "érdekes", de ég tőle egy kicsit a gyomrom, szerintem sok bele a gyömbér stb.

Összességében: baromi hamar leerjedt a főzet (6-7), és nagyon hamar meg is bubisodott (3-4 nap) a kipalackozás után.

Asszem holnap újra bevásárolok egy adaghoz való cuccot! :-)

 

Előzmény: Katyvasztó (24814)
c_babbage Creative Commons License 2017.06.01 0 0 24838

Nekem 25-50mBar-os reduktorom van, de forralásnál is 25-re van véve. Én kevesebbet, csak 32 litert forralok, de szerintem elég a kisebb. Amúgy írja is h max. 30mBar-ral használd.

Előzmény: vfsoiv (24837)
vfsoiv Creative Commons License 2017.06.01 0 0 24837

Szerintetek 40-45 literes forraláshoz kell az 50-170es reduktor, vagy elég a 20-60-as?
(Ehhez lenne: http://szerelvenyuzlet.eu/GAZZSAMOLY_LANGRREL_30MBAR_BIZTONSAGI_SZELEPPELELZ )

c_babbage Creative Commons License 2017.05.31 0 0 24836

Mostanában nektársör t készítek a maradék sörléből, ami a máslás után visszamarad. Gondoltam megosztom az eddigi tapasztalaimat, aminek amúgy az itteni hozzászólások alapján futottam neki.

Szóval amíg a gázzsámolyon forraltam a sörnekvalót, addig ezt a gáztűzhelyen főztem, de komló nélkül. A rendes sörből leszűrt komlón öntöttem át egyszer, ami elég is lett neki. Liofilizált sütőélesztőt kapott. A többit úgy csináltam ahogy ajánlottátok.

1.024 OG-s nektársör vízízű lett, 1.055-s egy kicsit édes lett, 1.040 lett nálam a befutó. Viszont a 0.004 extrakt csökkentés nem hozott elegendő szénsavat. A legutolsót 0.006-tal hagytam leerjedni, kb. 15 óra után pasztörizáltam, és így már elegendő lett a szénsav. Viszont egy üveg felrobbant a pasztörizálás végén, mikor kivettem a vízből. Lehet h az volt a gond, h nem hagytam elég helyet palackban. Amúgy csatosüvegekbe töltöttem, mivel épp nem volt kupakom. Az egész konyhát beterítette az üvegszilánk, de talán jobb lett volna a helyzet a koronazáras palackba töltöttem volna. Majd megírom h ha olyan is robban :)

Szerintem megéri kipróbálni, de csak óvatosan ;)

 

whiskey98 Creative Commons License 2017.05.31 0 0 24835

Mostmár értem, hasznos oldal.

Előzmény: HA-KHJ (24834)
HA-KHJ Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24834

Én inkább a starterből megmaradtra gondoltam.

 

http://sorforum.blog.hu/2014/08/26/kis_mennyisegu_soreleszto_felszaporitasa

 

 

Előzmény: whiskey98 (24833)
whiskey98 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24833

Ja értem köszönöm, tehát a szárított granulált élesztő tárolására.

Előzmény: HA-KHJ (24832)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!