Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
nemrég kaptam valami istenített damilból egy gurigával... hát nagy rakás szar! javasolták, hogy áztassam be éjszakára... megtettem! ugyan olyan szar :) szálasodik, törik, szakad...
egy-egy márka legalább leírja, hogy áztatni kell, de ezen semmi utalás sincs!
továbbá az a véleményem, hogy ha már áztatni kell, régen rossz. érdekes, egyes gyártók tudnak áztatásos éjszakát nem igénylő damilt gyártani, amit csak letekersz, feltekersz és simán dolgozol...
Nekem volt egy láncfűrészem ami így csinált - nagyon falsot szívott, megszakadt a hengertalp csavarja. De sokhelyen szívhat falsot, szimmering, szívótorok, blokk, karburátor, benzincső, primerpumpa stb. Ezeket nyomáspróbázni kell, ha valahol falsot szív, az megmutatja. A szimmeringet vákuumra is tesztelni kell -0,3 bárral, a nyomás a forgattyúsházban 0,5-0,6bár legyen.
Kétütemű stihl fűkasza, fs240, gázadásra fullad, ha már melegszik akkor jó, vagy ha felpörög akkor már tartja a fordulatot, de viszont gázelvételre sem reagál, olyan mintha szorulna a bovden, de nem szorul meg.
Persze, nálam is van olyan, hogy összesül a damil, de nem a szöghajtás hője miatt, inkább az egymáson csúszó, megszoruló szálak melegszenek fel hirtelen, a súrlódástól.
Nekem szakadáskor mindig meg van olvadva a damil, összeragad a dobban van is nálam egy vékony fejű fogó emiatt. Majd ha legközelebb így járok, és eszembe jut, akkor csinálok róla képet.
Fél hektárhoz azért erős gép kell. Hiába a megbízható márkás gyenge gépek, ha ritkán van vágva, nagy gazban szart se érnek.
Ha csak fű meg max derékig érő lágyszárú gaz van, akkor elég a 2,4-es damil. Ha nagyobb, erős a gaz, meg van benne vadrózsa, ecetfa, bodza, stb. akkor kell a 3-as szögletes.
Én meg azt vettem észre, hogy helyzet függő a dolog. Nekem FS-410c van, ugyan azt a damilt használom mindig.
Hétvégén olyan helyen kaszáltam vele, ahol még nem volt idén, így jó kis sűrű 70-80 centis volt a magasság, amikor megláttam, még gondolkoztam is, hogy inkább hazamegyek késért. Aztán legnagyobb meglepetésemre egyszer sem szakadt el a damil, 2 órát kaszáltam, 3 tank benzin el is ment.
Itthon nincs így elengedve a dolog, 15-20 centi a max, összetétel kb ugyan az, és rendszeres a szakadás.
Arra gondoltam már, hogy a nagy fűben és még kicsit vizes is volt, hűti a fejet valamilyen szinten, ezért nem melegszik annyira fel, hogy meg tudjon olvadni a damil.
Hát, hogy őszinte legyek gyanúba keveredett már a fej is, főként a vezető szem miatt. Meglehetősen silány amit adtak vele. Rögtön vettem rá egy jót, de megvárom míg ez megzakkan. Bár ha így eszi a damilt lehet, hogy felmondok neki.
Nekem a 2,7-es csavart négyszögletes kék Dolmar damil volt kritikán aluli, elajándékoztam egy ismerősnek, miután félpercenként szaggatta, kb 10-15 centinként. Neki (másik géppel), jó volt.
Nem tudom mitől van a szaggatás, most egyfolytában helikopterezek, hogy utolérjem magam, de érdekes módon egyáltalán nem szakad a damil, de még olyan nagyon nem is kopik. Lassan kirojtosodik a vége, de tényleg lassan, egy tankot is kibír egy beállítás, pedig dolgozik rendesen. 2,7-es szögletes, alus kínai damilról van szó.
A kis Makita fűkaszához (1 Le) 2,4-es szögletes Makita damilt használtam és nagyon jó volt. A legjobban az vált be. Viszont az új Hecht, ami papíron 2,2 Le eszi, mint az íz. Át kellene térnem vastagabb damilra? 2,7-es? Netán elbírná a 3-ast is?
Szia! Ha én most vennék fűkaszát és nem ipari célra kellene, hanem csak otthoni használatra, ezt a 2 típust venném: STIGASBC252D-kb 2 lóerős, 90.000 Ft körül van vagy pedig Oleo-MacBCH 400 T szintén 2 lovas és kb 100.000 Ft az ára.
Van egy régi fuxtec ms152-esem 2014 vagy 2015-ben vehettem.
A helyzet az hogy nem mindig én használtam.1:50-el lett használva az előírt 1:40 helyett és 2-3 év gyilok használat mellett megadta magát,a gyűrű besült a dugóba,fűbe belassult ugye ez miatt,aztán most szétszedésnél derült ki,fekete kokszosodás látszik rajta szinte mindenhol a dugattyún,tetején is,hő miatti elszineződés is látszik kicsit,bár nem lett megtakarítva,hajtókaron is látszódik kicsit lilás elszíneződés.
Mivel a heveder a damilfej és a hozzá tartozó alátétek a szöghajtásnál hiányoznak,kés,szűrő,kiszállítás stb...rögtön 30 ezer,így azon gondolkozom hogy hengerfej szett és a hiányzó dolgok helyett mi lenne ha 75 ezerért vennék egy fx-ps162-est,itthoni csak saját használatra,évi 4-5 alkalom fél hektáros területre?
Vagy mi lenne a jó szerintetek?
Oleo mac 755 master is van csak ugye én nem könyörgök azért hogy mikor használhatom én,hiába felesbe lett véve,elég volt.
Amúgy a master nagyon jó gép,az ára is jó volt,de még akkor is megéri.
Gondolkoztam magamnak egy Mitsubishi-n is,de otthonra 200 ezres gép?Aztán eljutottam fejben az olcsó straus-okogig is,kis összegekért alkatrészek,15 ezerért csomag sérült új komplett motor is akár.
Amikor viszont belegondolok milyen jó érzés a megbízhatóság,az viszont mégjobban megéri.
Szerintem a 3-as damil legalább kell nekem,de állítólag van 4-es is.
Fuxtec-nél 3 alatt vannak,bár lehet van más damilfej is hozzá.
Az enyémen állítható, cserében sosem kell hozzányúlni, minden faszán működik, hosszú éveken keresztül. Mivel bevált, inkább ilyet vennék megint, szürke importból, ha úgy hozná a szükség.
Ezen már nem állítható a karbi, lyukak sincsenek a burkolaton hozzá, mint pl. az FS 210-esen, amivel melóban dolgozok. (viszont ég és föld a két gép, nagyon nem bánom, hogy itthonra 410-est vettem)
gyertya úgy van ahogy a gyárban belerakták :) tapasztalat alapján ha gyertya baj van, azt azonnal észrevenni, melós gépnél már kellett cserélni, egyik pillanatról a másikra úgy elkezdett dadogni, hogy csak na. Karbi nem állítható ezen már.