Kósa a szívembe zárta magát, azt találta nyilatkozni, hogy Leonardo da Vinci, ha élne, SZDSZ-es lenne! Igazán büszke vagyok! (ugyan ő arról beszélt, hogy Leonardo meleg volt, de hát ki az, akinek ez a legfontosabb Leonardonál?)
Hááát igen. Nekem is úgy tűnt, hogy ő kicsit más. De mindúntalan kibújik a szög a zsákból. Igaz, hogy Debrecenben olyan kultikus személyiség, hogy az csuda. Nem csoda, hogy a zűr, a távozása után kezdődött.
Az pedig, hogy idehaza működik e a tényújságírás, azt hiszem nem kell taglalni. Minden közszereplő választott már magának kommunikációs platformot. A többi orgánummal meg nem áll szóba, ha éppen nem támadja. És ez a tájékoztatás rovására megy.
Bocsánat, de lehet nem voltam túl egyértelmű. Én nem a Kósát védtem, csak azt írtam le, hogy a politikai retorika szerint mit is fog mondani, ha megkavarják az ügyet a sajtóban.
Kósa számára az lett volna az extra, ha felgyújtják a sörözőt, szétverik a rádiósok autóit, vér folyik?
Vagy az lett volna extra, ha tisztességesen meghallgatják a másik véleményét, esetleg szóba állnak a meghívóval és élő műsorban kultúrált beszélgetést lehet velük folytatni? Ebben a szellemi közegben ez extra lett volna?
Egy ideig úgy tűnt, ez az ember kicsit normálisabb, kultúráltabb mint szellemi Vezére. A földön él, reálisabban látja a világot.
Kár volt hinni ebben. Csak színészkedés, parasztvakítás volt, az idő bebizonyította.
Azért a szóval való véleménnyilvánításnak is megvannak a törvényi és emberi szabályai.
Ha odamegyek a Nagyvezír sátrához amikor dedikál és szórólapot kezdek osztani a szőlőbányászat összefüggéseiről a lakásüzérkedés és székház ügyek propagálásával, az véleménnyilvánítás. (Gripen dettó)
Ha a vasárnapi mise alatt ordibálok igazságokat a kiírtott indiánok, a keresztesháborúk és papok nemi eltévelyedéseiről az már minőségileg más.
Kósa nem tud semmi erőszakos cselekményről. Miközben állítólag valakit zászlóval (félek, inkább a rúdjával) vertek. Engem leginkább az érdekel, hogy ha bebizonyosodik az erőszakos tett, utána el fogja-e ítélni azt. Mert a vélemény kinyilvánítása szabad. De nem ököllel. Így durva hiba egyenlőségjelet tenni a szóval és a karóval hadakozók közé.
Azt hiszem most tartunk ott, hogy a józanul gondolkodóké a terep? Mindkét oldal olyan mélységekbe jutott, hogy nehezen hiszem van onnan visszaút.
Nem vizsgálom kinek van igaza. Nem tudok már tisztán látni.
-Miért van az, hogy akárki kerül hatalomra, arról rövidesen kiderül, hogy mindenféle vaj van a füle mögött?
-Miért van az, hogy a tanulság leszűrését, és a következmények felvállalását a másik féltől várja mindkét fél?
-Miért van az, hogy mindkét félnek tanulságokat kell levonnia a múltja miatt?
-Miért van az, hogy úgy érzem, mindkét fél múltján esett állítólagos foltok nem túl tiszták, és nem is túl érthetőek?
-Miért van az, hogy nem lát már tisztán senki?
-Miért van az, hogy mindenki tisztán lát?
-Miért lett úgy, hogy most két örök igazság van ebben az országban?
-Miért nem tesz a csendes többség valamit?
-Miért nem megy a fenébe az összes köpönyegforgató, magamutogató, néprontó, feszültségkeltő, acsarkodó, vádaskodó, mentegetőző közszereplő a fenébe végre?
És miért van az, hogy TMA-nak magyarázkodnia kell Csőzik kinevezése miatt? Nem ez a normális? Már az, hogy a város érdekei mindenek felett.
Nemes ménünk alattunk habzik, farka felvágva rohanunk a hatalomba! Két dolgot felejtvén csupán a sutban. Morált rontván Nagy Nemzetünk romján, lovunk döglött, program híjján!
Ez is dakota.
Öregecske nemzetünk gombocskája elgurult, így a tablettánk mellett kötött ki a pad alatt, ahol a két ló közé huppanván a politika tart.
Mi már csak ilyenek vagyunk. Így szocializálódtunk. Tüntetünk, meg mindenféle lobogókat tűzünk mindenhová. És azzal, hogy kint van egy csomó zászló, várjuk, hogy lemondjon a kormány.
Én csak egyet nem értek. De zat nagyon nem. Az boldal szimpatizánsai miért nem mentek tüntetni/zavarogni/randalírozni a joldali éra alatt?
Lehet, hogy ők inkább a választásokra készültek, amit aztán 2 x meg is nyertek? Igaz, hogy sokan nem értünk egyet azzal, ami azóta történt.
Bár én azt sem értem, hogy miért kell azt elhitetni a néppel, hogy most majd népszavazunk. Nem az lesz! Mert ez sem számít. Ha meg lesz a szavazás - cirka 3 - 5 milliárd árán - majd jön a: "Nép szavazott, így inlegitim a kormány, ...inlegitim mindenki, ...inlegitim a hatalom, ...és most előrehozott választást követelünk, ...irány a hatalom, ...minnenki monnyon le!"
És akkor mi lesz? Mi fog itten megint történni?
Mikola, Orbán, Rogán, Deutch-Für, stb. habzó szájjal boszorkányüldöznek? Legitim módon lehet "komcsit" akasztani? Zavarogni?
Aztán meg majd Ferencék jönnek elő a zászlóikkal és támadják a legitim hatalmat? Megalakul a munkás őrség ismét? És mi jöhet még?
Hová tart ez az ország?
Meg vagyok döbbenve!
Nincs már semmi erkölcsi alap amin a hazai politikai elit nyugszik?
annyira kíváncsi lennék mi lenne ha Csintalan tartana ilyen élő adást és a komcsik odamennének balhézni. Szerintem már Brüsszel is tudná, hogy elnyomják őket és a rendőrség nem tesz semmit. Borzasztó.
Tavaly nem a konfliktusgeneráló politika bukott meg, hanem a látszatintézkedésekkel operáló. Ha a konfliktusgenerálás olyan egyértelmű bukás lenne, akkor az országos politikában az ellenzék nem azt követné... Annak a jeleit viszont valóban lehet látni, hogy Érden az együttműködés kezd előtérbe kerülni, remélem, marad az irány, különben a városnak hosszú távon annyi.
Ugye nem gondolod, hogy én nem örülök, ha a két oldal együttműködik a város érdekében? De egyet árulj el! A város hivatalos lapja miért nem ennyire tájékozott a dolgokról, és miért úgy írja meg a történéseket, ahogy? Hogyan gondolkodhat az a polgár, aki elsősorban onnan tájékozódik a város dolgairól?
Úgy gondolom, hogy tavaly ősszel Érden a várospolitikában az állandó konfliktusgeneráló és ebből táplálkozó politika megbukott. Sajnos vannak, akik nem vonták le ennek tanulságát.
Sokkal könnyebb feszültséget generálni, mint együttműködést keresni és kompromisszumokat kötni közös célok érdekében, én mégis az utóbbit tartom jobbnak és célravezetőbbnek.
A kistérségi lehatárolás országosan egy törvény mellékletében van szabályozva. Ennek megváltoztatását a törvény szerint a választásokat követő 6 hónapon belül lehet kezdeményezni és egyáltalán nem automatizmus, komoly szakmai alátámasztás és politikai lobby is szükséges. Az érdi esetében szakmailag és politikailag is alátámasztott volt az igény, az új kistérséget alkotó települések mindannyian támogatták a kezdeményezést. Ha jól értettem, más kistérségek esetében ez nem mindig így volt, akaratuk ellenére soroltak be településeket más kistérségekhez.
A törvényjavaslat arról szólt, hogy országosan melyik kistérséget hogyan kellene átszabni. Bizonyos kistérségek átalakítása esetében az ellenzéknek -éppen a fent említett okok miatt- komoly fenntartásai voltak. Csak szólok, hogy pl. Debrecen esetében is voltak változások, amelyet a debreceni önkormányzati lobby kezdeményezett. Ugye nem gondolja senki komolyan, hogy Kósa a saját városának érdekei ellen szavazna?
A Keller-indítvány szavazati arányaiból egyértelműen kiderül, hogy az érdi kistérség létrehozását támogatták, ugyanis amikor csak ez az egyetlen egy kérdés volt feltéve, akkor az érdi kistérség létrehozatala mellett szavaztak (pontosabban nem szavazták meg a kistérség-létrehozási kezdeményezés elutasítását).
Azért zavar a dolog ilyen egysíkú átpolitizálása, mert tudom, mennyi munka van mögötte minden "oldal" részéről és kár volna így nyakonönteni, amikor végre sikerült is valamit letenni az asztalra.
Érden tavaly novemberben elkezdődött a szakmai munka ennek előkészítésére (tanulmányok, szakvélemények elkészítése, stb, amelyek alátámasztják egy új kistérség létjogosultságát és azt is, hogy a javasolt forma az természetes egységet alkothat). Ezek után jöttek a különböző véleménynyilvánító fórumok (képviselő-testületek, Területfejlesztési Tanácsok, minisztérium, stb.), ahol bizony volt egy-két akadály. De nem hánytorgatja senki, hogy az MSZP részéről milyen fórumon ki, hol fordult szembe, mert az a lényeg, hogy megvan és most már ki kellene használni az előnyeit.
Az alap amúgy egy törvény módosítására vonatkozó indítvány volt, és ezt akarta módosíttatni Keller. A szavazati arány pedig az eredeti "módosító indítvány" nevű előterjesztésről szólt. Valóban sok mással együtt, de az újságban attól még úgy jött le, ahogy. Ezek után tessék megmagyarázni mindenkinek, aki ezt olvasta (és érti is a leírtakat), hogy ááááááááá, nem is úgy volt az...
Amúgy amit a "új típusú várospolitizálás"-ról írtál, azzal nem csak egyetértek, hanem örömmel fogadom, és nagyon remélem, hogy ez hosszútávon is működni fog.
Ha figyeltél, én sem az érdi várospolitikáról írtam, hanem az országgyűlési ellenzékről, és az ottani politikai pártok szemléletéről. Az újságcikk viszont elég egyértelműen fogalmaz, ha ez nem igaz, akkor javaslom helyreigazítani.
A képhez az is hozzá tartozik, hogy - mint azt Jánosi elmondta - az érdi kistérség megalakulása sérti a budaörsi kistérség érdekeit, melynek Keller az egyéni képviselője, így teljesen természetes, hogy ő nem akarta. De Jánosi azt is elmondta, hogy megegyeztek vele, nem fejt ki nagy ellenállást. Simán le lett szavazva és kész. Ő megtette, amit meg kellett tennie.
Én még arra is emlékszem, milyen epés megjegyzések kísérték a "polgári" oldalról a megyei jogú várossá válás folyamatát. Mert "azok" akarták. Aztán most milyen jó nekünk. Most aztán jöhetnek az új lehetőségek, új tervek, de miénk a dicsőség!
Egy icipici tárgyilagosságot sem lehet várni? Ez a sajátos kommentár arról, ki mindenki értett egyet a kistérségek átalakításáról - önmagáért beszél.
Nem volt külön szavazás a kistérségről, hanem egy salátatörvényt fogadtak el, aminek ez is része volt. A jobboldaliak az egészre mondtak nemet, ez nem jelenti azt, hogy bizonyos részeivel nem értettek egyet. Sajnos ez a sorsuk a törvénycsomagoknak.