Sziasztok LÁnyok! Ezer éve nem voltam, szégyen, hogy most is kérdéssel, elnézést érte...
Giardinát hol tudnék szerintetek Mo.-on beszerezni? Sieberz lehetne, de ismerősöm szerint gyalázatos töveket küldtek, volt, ami totál kiszáradva, és én konténereset keresnék.
Ez az ismerősöm egy 15 m hosszú pergola 2 oldalát ültetné be futórózsákkal.
, színesen, vegyesen, próbálok neki segíteni.
Ezt raktam neki eddig össze, ha van vkinek ideje, érdekelne a véleménye. (Én nem ilyet tarkán csinálnám, de az az én dolgom). :)
Előre is köszönöm, ha tanácsot adtok, de javasolhattok még bármit, csak konténeres és Mo-on beszerezhető legyen. Én Elfe-t és Giardinát tennék még bele, kb. 30-34 tőre lesz majd szüksége.
Magdinál gyönyörű még a CPM, de azt végképp nem tudm, van-e Mo-on.
Szakember azt javasolta, ramblerekkel ne vegyítsem, mert káosz lesz és elnyomják a climbeeket. Szerintetek?
:-) Köszönöm! Vettem ma egy 250 ml-es üveggel, aminek kb 1/3-át töltöttem 1l vízbe. Ezzel lepermeteztem az ősszel vásárolt töveket, alatta a földet meg a mellette levőket. Valahol ma azt olvastam, hogy egy evőkanál kolloid+ 1/2 l víz. A maradékot ráfújom a betegekre, max veszek még. Nagyon kíváncsi vagyok mi fog történni. ( gondolkodom egy ilyen masinán, mert a forgalomban lévő kiszerelések vásárlása nem túl gazdaságos.)
A nagykönyv szerint 1:7 arányban kell hígítani. Hát én nem hígítom...csak úgy töményen használom, ahogy elkészítem. Permetezem és locsolom a beteg tövet (csak azt, meg a mellette levőket) Én is kortyolgatom influenza járvány idején....még mindenki él: én is, a növények is.
Szeretném megkérdezni, hogy ti megelőző jelleggel mi ellen és mivel permeteztek? Leandernél már kitanultam, de rózsákban nem vagyok járatos. Most még nagyon szépek, szeretném, ha ez így is maradna. Eddig hosszúhatású tápot kaptak, ennyi.
Köszi, hogy te is utána néztél! Elolvastam, de bevallom, még mindig nem tudom felmérni, hogy mekkora a veszély, de azt igen, hogy a rovarok elleni permetezésre most jobban kell figyelni.
Ezzel én is így vagyok. Kicsit nézegetem még őket, aztán eldöntöm. A józan ész azt diktálná, hogy tegyem őket a kukába, mert még mindig könnyebb 5 rózsát pótolni, mint 75-öt. Ugyanakkor nem csak ezt az ötöt rendeltem innen, és elképzelhető, hogy a többi is hordozza a fertőzést, csak esetleg nem mutatkozik rajtuk. Mindet pedig nem fogom kiszedni, tehát ez már így is, úgy is rizikós.
Még én sem tudom mi legyen velük. Amin egyáltalán nem fejlődött eddig levél, azt visszavágtam, az ép leveles részeket békén hagytam. Figyelem őket, hogyan fejlődnek, majd eldöntöm mi legyen, mennek vagy maradnak.
Gondoltam rá én is, de jó nagy zsákot húztam rájuk, és a tetejét egy kicsit megnyitottam. Egyenlőre jól érzik magukat benne, de azt még nem tudom, mit fogok kezdeni velük.
Én beszéltem már valakivel. Ő azt tanácsolta, hagyjam ott és úgy ahol/ahogy van. Fokozottan figyeljek a levéltetűre ami átviheti a fertőzést. Ő korábban, a fotók alapján gyomirtó vagy egyéb növekedést serkentő hormon nagyobb dózisú használatára gyanakodott.
Akkor talán tényleg az lesz a legjobb, ha még időben kiszedjük őket. Bár nagyon-nagyon sajnálom a gyönyörű rózsáimat! :((( Nem is nagyon tudom olyan helyre száműzni őket, ahol nincsen másik rózsa.
Ez bizony elég rosszul hangzik. Nálam nem igazán van változás. Van olyan tő amin minden hajtás ilyen "göndör", azok szinte stagnálnak, de azokon a töveken amiken van ép hajtás, ép levél, az ép rész rendesen fejlődik.
Az ima az utolsó, ami itt segíthet. Mivel eddig még nem volt levéltetű, atka vagy bármi egyéb, ami átvitte volna egyik tőről a másikra- nem voltak még metszve sem- ezért kevés az esély, hogy más is fertőzött, mint ami jött.
A fehér az kb. 14 éve lett ültetve, és van egy rózsaszín (mellesleg tegnap már arról is csináltam képet, azt majd a legköezelebbi írásban), az 3. éves, és idén virágzik először.
Nekem még nem válaszoltak. Gondolom jó néhány mailt kell írniuk. A legrosszabb az, hogy ők sem tudják, mivel állunk szemben, és hogy mit kell tenni. Ez a visszavágás engem nem nagyon nyugtat meg, mert ettől még ugyanúgy átadhatja a többi rózsának is a kórt. Gondolom, elég fertőző lehet, ha megrendelt tövek harmada már betegen érkezett.
Ugyanakkor azt veszem észre, hogy a lefóliázott rózsáim határozottan kezdenek jobban kinézni! Az "üvegház" jó hatással van rájuk. Nálad hogyan változnak?