Keresés

Részletes keresés

Barbárka Creative Commons License 2008.04.18 0 0 1518

Elolvastam az útleírásotok, nagyon érdekes volt, köszönöm!

A kajabevitellel kapcsolatos hírek mindenesetre nem bíztatóak. Nem lenne jó mások útleírásában a "Patrolos nászutas pár autóját három óráig vizsgálták" mondatként szerepelni. :) Úgyhogy majd jól eldugdossuk a kaját (húst úgyse vinnénk túl sokat).

Mennyivel előre vettétek meg a kompjegyet?

Előzmény: atco (1515)
oldlady Creative Commons License 2008.04.17 0 0 1517

Hihetetlen dolgokat tapasztaltam ma, miközben tervezgetem az izlandi utam, Reykjavik legnagyobb youthhostelében egész nyárra nincs egyetlen szabad szoba sem, és Akureyriben, az Eddában sem ajánlottak júliusra szállást.

Köszi az útleírásokat, amiket ajánlottatok itt, nagyon hasznosak a tervezgetésnél.

atco Creative Commons License 2008.04.17 0 0 1516
burekecso, hol találom a tied? (üdv debiből:)
Előzmény: burekecso (1510)
atco Creative Commons License 2008.04.17 0 0 1515
a legtöbb mostanság feltett kérdésre (tetőcsomagtartó, kajabevitel, útvonalak) hoz példát az alábbi útleírás:
www.jaszberenyi.hu/izland
Előzmény: tompus (1514)
tompus Creative Commons License 2008.04.16 0 0 1514
Én viszont nem akarok megismerkedni az izlandi kajaárakkal, így vinnék ellátmányt. :-)
Előzmény: xednix (1513)
xednix Creative Commons License 2008.04.16 0 0 1513
Hello,

Én kétszer voltam, egyik alkalommal sem foglalkozott velem senki. Mondjuk nem is igazán volt ilyesmi nálam.

X
Előzmény: tompus (1512)
tompus Creative Commons License 2008.04.16 0 0 1512

Sziasztok!

Mennyire durva a reptéren a csomagok ellenőrzése?

Állítólag semmilyen húskészítményt nem lehet bevinni az országba.

xednix Creative Commons License 2008.04.15 0 0 1511
Hello,

Nem, sajnos nem tudok más utakat Kverkfjöll-be.
Szerintem olyan izlandias időm volt a túrán :) Bár szerencsére esni általában csak akkor kezdett, mikor a napi út végére értem, kivéve a harmadik szakaszt, ahol már a Hrafntinnusker előtti fölleföllefölleföl dimbes-dombos szakaszon rákezdett. Sőt ott később - akkor már a sátorban voltam - esett némi hó is, igaz nem sok.
Igazából nekem az egész túra nagy élmény volt, mert a táj legalább olyan gyönyörű, mint amilyen változatos. Na, meg persze a jó folyó átgázolások:)

X
Előzmény: burekecso (1510)
burekecso Creative Commons License 2008.04.15 0 0 1510

Kedves Xednix,

köszönöm, hogy elolvastad az útleírást, örülök, hogyha tetszett, sajnos belinkelni azért nem tudtam korábban, mert most nemrég készült el... A lundák látványa, illetve annak hiánya annyira nem zavar, inkább az, hogy Kverkfjöll-be (Vatnajökull északi részén) csak rohadt drága, heti egyszer járó - az is három napos túrát jelent - busszal lehet eljutni. Esetleg nem tudsz olcsóbb megoldást? Neten vásárolt jeggyel is majd' 20 ezer korona. Egyirányú jegy meg neten nincs. Milyen időd volt a Thorsmörk-Landmannalaugaron? És itt a legnagyobb élményed? Üdv!

Előzmény: xednix (1505)
xednix Creative Commons License 2008.04.14 0 0 1509
Hát, ha így nézzük, a fő kérdésre a fő válasz az, hogy nem lehetetlen:)
De én mellékkérdésnek azért feltenném, hogy érdemes-e?
Irtad, hogy másnapra gondolkodsz egy snaefellsness-i kiránduláson is. Lehet, hogy érdemesebb lenne az egy-egy nap helyett a két nap valamelyik irányba. De ez persze csak az én véleményem, nem akarlak összezavarni, vagy ilyesmi:)

X
Előzmény: Beebite (1508)
Beebite Creative Commons License 2008.04.14 0 0 1508
Hát épp ez az, hogy nincs idő.
Vagyishát nyilván lehetne kétszer-ötször-tízszer annyi időt eltölteni ezzel, most itt az volt a fő kérdés, hogy nem lehetetlen-e megjárni:)

Azért mertem betervezni, mert van 1 napos kirándulás, ami 14 órásra időzíti ezt a programot (hoteltől hotelig kétéltűzéssel és jégsétával), csakhát az egy helyi busz, én meg csak egy turista vagyok egy törpicsek bérautóval:-)
Előzmény: xednix (1506)
Jeon Ji Hyun Creative Commons License 2008.04.14 0 0 1507
A Baraka programját érdemes elolvasni mert pont erre a szakaszra vonatkozik az egész 5 napos program jórésze. Jökulsárlón mellett én láttam fókát, viharos időben a tengerről beúsznak pont oda ahol a jéghegyek feltorlódnak. Dyrhólaey lundás helynek tűnik, de szezonban nem voltam még ott.
Előzmény: Beebite (1504)
xednix Creative Commons License 2008.04.14 0 0 1506
Hello,

Hát, elméletileg megjárható Reykjavík-Jökulsárlón-Reykjavík szakasz egy nap alatt is, de szerintem nem érdemes. Csak egy nagy rohanás lenne az egész. Ha abba az irányba szeretnétek nézelődni (érdemes!), és belefér az időbe, akkor tervezzetek be egy Skaftafellben alvást. Onnan közel van Jökulsárlón, és magában a nemzeti parkban is vannak látnivalók bőven (gleccser, vízesés).
Lundákra, fókákra ezen a szakaszon én nem emlékszem.

X
Előzmény: Beebite (1504)
xednix Creative Commons License 2008.04.14 0 0 1505
Hello,

Elolvastam a tavalyi útleírásodat, és szerintem nagyon jó, ajánlom minden kiutazni szándékozó figyelmébe. Előbb is belinkelhetted volna - vagy csak én nem vettem korábban észre?
Látom a Skógar - Thorsmörk szakasz elég izgalmasra sikerült:) Én is gondolkodtam rajta tavaly, de végül a térkép és a könyv alapján úgy döntöttem, maradok inkább a thorsmörki indulásnál Landmannalaugar felé.
A lundákhoz annyit, hogy ha már úgyis voltál északon, akkor Akureyriből el lehet látogatni Grímsey szigetére, ami tele van velük (meg ugye van egy sarkkörük is). Persze így most maradt program a következő alkalomra is :)

X

Előzmény: burekecso (1496)
Beebite Creative Commons License 2008.04.13 0 0 1504
Alakul az útitervünk. Úgy tűnik télleg csak Thorsmörk miatt kellene 4WD, ráadásul az sem biztos, hogy menne, ugyebár útállapottól függ, szóval maradunk a rendes utakon.
A kérdésem az, hogy szerintetek egy nap alatt megjárható-e Reykjavík-Jökulsárlón-Reykjavík etap, azt is beleszámolva, hogy közben is vannak látnivalók, amiket nem lenne jó kihagyni:)

A koránkeléssel nincs gond, és az éjszakai vezetéssel sem.
De mégis vajon hogy tervezzük?:)
Ha jól méricskélem a térképen, (routeplannert még webeset se találtam, ami rendesen működne, nemhogy pda-ba valót:-)), akkor kb 700-750 km lehet összesen.
De jobb lenne, ha minden szállás egy helyen lenne (csillagtúra), mert igy kényelmesebb, meg egyszerűbb.

Még egy kérdés: vannak állatok (lundák, fókák, stb.) a fenti útszakaszon? Érdemes még másnapra a Reykjavík-Snaefellsness-Reykjavík kört betenni?
Előzmény: Jeon Ji Hyun (1494)
lexus81 Creative Commons License 2008.04.11 0 0 1503
találtam egy sorban állós fotót,minket a lakóautók,tj-ók közé soroltak,egyértelműen látszik a másik sor a személyautóké, de nem tom melyik helyből van több, csak azt hogy több volt a hozzánk hasonló kocsi....

Előzmény: Barbárka (1502)
Barbárka Creative Commons License 2008.04.11 0 0 1502

Ó, látom a tetőboxra már válaszoltál. Ezekszerint minket is oda fognak küldeni.  

Vajon magas hely van több a kompon vagy személyautós?

Előzmény: lexus81 (1500)
Barbárka Creative Commons License 2008.04.11 0 0 1501

A tetőboxos kérdés részemről is áll.

Mi a júni 19-i komppal megyünk és a júli 17-ivel jövünk. Remélem. Ugyanis még nincs meg a foglalás... Jajaj.

Előzmény: bakkka (1497)
lexus81 Creative Commons License 2008.04.10 0 0 1500
Szia!

Mi egy G-vel mentünk + tetőcsomagtartó = 2,3m így minket lakóautók illetve hasonlóan felszerelt terepjárók közé irányítottak, sehol sem volt személyautó a környéken.
Szerintem ezért érdemes figyelembe venni a magasságot.
A személyautók (többsége) más szinten voltak.

üdv.
Előzmény: bakkka (1497)
mitcsenkov Creative Commons License 2008.04.10 0 0 1499
Nagyon köszönöm. :)

Végignézem az általad írtakat - a hátizsákos, buszos, túrázós megoldás szimpatikusabb is az autónál, ha pedig még olcsóbb is... :)
Előzmény: burekecso (1496)
oldlady Creative Commons License 2008.04.09 0 0 1498

Sziasztok!

Most már biztos, hogy július 11-től két hétig Izlandon leszek én is.Sajnos a fiam, akit látogatok hét közben nem ér rá, de azért szeretnék minél többet látni az országból. Szívesen látnám mindenki ötletét mit tudnék középkorú nőként egyedül megnézni. A főhadiszállásom Akureyriben lesz.

bakkka Creative Commons License 2008.04.08 0 0 1497

Sziasztok!

Tapasztaltaktól kérdezem, az autó magasságába beszámítják-e (és mérik-e egyáltalán a magasságot?) a tetőboxot? Azért kérdem, mert azzal már 20-25 cm-el meghaladjuk a max magasságot.

Egyébként a július 5-én Hanstholmból startoló komppal megyünk, és 24-én Seydhissfjordurból indulóval jövünk. Megy még ezen időpontokban esetleg valaki?

burekecso Creative Commons License 2008.04.08 0 0 1496

Kedves mitcsenkov,

ha teljes három napotok van, a következőt javaslom:

felesleges autót bérelni, mert ebből a pénzből (a bérléshez számold még hozzá a rohadt drága benzint + kauciót is szoktak kérni) kijön az alábbi útvonal:

1. nap Arany körút normál busszal Rreykjavik-Thingvellír-Geysír-Gulfoss és vissza) 2550 IKR (retúr a duplája)

2. nap Reykjavik-Landmannalaugar (egy út 4800 IKR) 8.30-kor indulsz, 12.30-kor ott vagy terepjáró busszal; fürdesz egyet aztán elgyalogolsz Hrafntinnusker-ig, ott sátrazol egyet, közben ízelítőt kapsz a Felföldből: geotermikus mezők, jégbarlang, gleccserek, obszidián mezők stb.

3. nap visszagyalogolsz Landmannalaugarba, a busz indul 14.30-kor, érkezik 18.55-kor a fővárosba.

Hát ennyi, rengeteg más lehetőség is adódik, pl. 2. nap elbuszozhattok Skaftafellen (idáig 5700 IKR) keresztül Jökulsarlónig, ami számomra a legnagyobb élmény volt Izlandon (gleccserlagúna), ott sátrazhattok, és másnap irány vissza (itt sokat kell ülni a buszban, de menet közben is lehet látni egész sokat). Mindenképp javaslom a www.nat.is lap áttekintését (menetrendek), sokat segít a tervezésben! Ha van kedved, a www.ajtp.hu lapon keresd a nevem (Budai Rezső), ha rákattintasz, olvashatod a két utam beszámolóját.

Kicsit hosszú lett, üdv és jó tervezgetést!

Előzmény: mitcsenkov (1495)
mitcsenkov Creative Commons License 2008.04.08 0 0 1495
Üdv!

Úgy néz ki, hogy július közepén pár napra kijutok Izlandra is... igencsak várom már. :)
Lesz 3 napunk jönni-menni, előtte Reykjavíkban leszünk egy konferencián.

Kicsit kérdezősködtem már, keresztapámék jártak ott pár éve, volt néhány javaslatuk, mit nézzünk meg - de persze minden ötletre nyitott vagyok. :)

Ami viszont fontos "infrastruktúra"-jellegű kérdés: az autóbérlés.
Pénzünk nincs (magyar ösztöndíjból nem sokra futja), úgyhogy a terepjáró kiesett.
3 napra talán lesz elég látnivaló úgy is, hogy a nehezebb részeken majd gyalogolunk - a hátizsák nem lesz egészen szokatlan élmény azért... :)

Viszont: kérdés még mindig, hogy milyen cégtől próbáljunk autót keríteni.
Beszéltem az Alamo, Hertz és Europcar itthoni irodájával, ők 3 napra kb. 100e Ft-ért tudnának adni egy VW Polo méretű autót.

És van még ez a WWTE nevű, számomra ismeretlen cég, ők 75e Ft-ért adnák ugyanazt az autót, ugyanattól a kölcsönző cégtől. Ez hogy megy?

Van valakinek a WWTE-vel tapasztalata?

Előre is köszi minden választ! :)
Jeon Ji Hyun Creative Commons License 2008.04.06 0 0 1494
Az első tényleg nem, de a második közvetlenül a főút mellett van.
Előzmény: Beebite (1490)
Beebite Creative Commons License 2008.04.06 0 0 1493
igen
Előzmény: tompus (1491)
Beebite Creative Commons License 2008.04.06 0 0 1492
Persze retur. Sőt az egyikben ülőhely foglalás is van, a másikban meg csomag felár. :-)
Előzmény: Beebite (1489)
tompus Creative Commons License 2008.04.06 0 0 1491
Fejenként ennyi?
Előzmény: Beebite (1489)
Beebite Creative Commons License 2008.04.06 0 0 1490
Thorsmörk és Jökulsárlón glacial lagoon gyanús, hogy nem érhető el 4WD nélkül.
Most oda jutottam, hogy ezekre a helyekre szervezett buszos úttal kellene elmenni.
Még sakkozom:-)
Előzmény: Jeon Ji Hyun (1488)
Beebite Creative Commons License 2008.04.06 0 0 1489
150 € körül a BUD-CPH és 310 € a CPH-KEF.
Ez utóbbi lehetett volna olcsóbb, de sajnos az időben nem tudtam eléggé rugalmas lenni. De augusztusra még vannak olcsóbbak :-)
Drágítja a jegyet, hogy hazafelé kell egy éjszakát tölteni CPH-ban is. (Odafelé nem.)
Előzmény: tompus (1487)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!