Felülvizsgálná az egykori kommunista elit nyugdíjait Wittner Mária, 1956-os halálraítélt, fideszes parlamenti képviselő. "Ha megtörtént a rendszerváltás, nem hagyhatjuk, hogy a hóhérok háromszor annyi jövedelemben részesüljenek, mint az áldozatok" - mondta Wittner a Magyar Nemzetnek. A képviselő Biszku Béla egykori belügyminiszter havi 642 ezer forintos nyugdíját említette, amit szerinte harmadolni kellene, vagy az átlagnyugdíj szintjére csökkenteni.
Ha az ami közvetlenül az ő számlájára írható, a hatvanas évek jogrendszerében nem volt bűntett, akkor azért ma sem vonható felelősségre.
Tegnap egy sör mellett pont erről kérdeztem egy jogász barátomat, és végül is arra jutott, hogy Biszku ellen simán össze lehetne dobni egy olyan feljelentést, ami megállna annyira, hogy eljárás induljon belőle. Eljátszottunk a gondolattal, hogy össze is rakjuk.
Egyébként egy 88 éves embertől már mit lehet elvenni? Az életét? Azt már leélte. A pénzét? Tőle már azt sem. Nem hiszem, hogy havi 600 forintot költ, ha 40-re apadna, szerintem észre sem igen venné. Gondolom vannak rokonai. Azoknak esetleg kiesés lenne a nyugdíj elvétele.
Nem tudom, hogy tud elszámolni a lelkiismeretével. Nem tudom, milyen ember, mi motiválta, s mi tartja életben. A bíróság elé állítással két dolog van. Ha az ami közvetlenül az ő számlájára írható, a hatvanas évek jogrendszerében nem volt bűntett, akkor azért ma sem vonható felelősségre. (A nürnbergi perről is ma is folyik a vita, pont azért, mert az adott kor német törvényei szerint a vádlottak nem követtek el bűncselekményt, s a bíróság egyébként sem volt törvényes.)
Ennek ellenére az elmúlt ciklust az MSZP-frakcióban ülte végig, miután az MSZP jelöltjeként megválasztották.
a koalícó nem pártszövetség
Az MSZP és az SZDSZ választási szövetséget kötött, szorosan együttműködve kormányzott 12 éven át, amely szövetség olyan erősnek bizonyult, hogy az SZDSZ pártkatonái még a koalíció (de facto kamu) felbomlása után is megőrizték mindenféle állami pozícióikat.
Az MSZP felvállalta-e valaha is a Kádár-Biszku féle banda eszmei örökségét, mint Thürmerék?
Havas Zsófiával, Hegyi Gyulával, Hornnal? Ádehogy ...
Csak tréfálkozom, valójában úgy gondolom, hogy százszorosan megérdemelné a kötelet, de magam is a halálbüntetés ellenzője vagyok. Mindenesetre a legfőbb ideje lenne bíróság elé állítani.
Szó sincs visszamenőleges hatályról. Holnaptól ne kapjon nyugdíjt. Továbbá páros napokon Kisvárdán, páratlanokon Nagykanizsán kelljen jelentkeznie a rendőrségen.
Azért mert általános jogelv, hogy visszamenőleges hatállyal csak olyan törvényt lehet alkotni, amelyik kedvezőbb az érintette, mint amilyen a korábbi volt.
Azert, jo latni, milyen jol mosolyogsz egy ilyen Biszku fele 600.000 nyugdijan, es mar egy kis zzzorban is belecsuszott, le is zarhatjuk ezt az ugyet...
szerzett jog, a nyugdíjbavonulásakor érvényben lévő jogszabályok szerint állapították meg, az éves emeléseket sem törvénytelenül adták...hát akkor mi a baj?
táppénzt meg lehetett vonni attól, aki fekvőbetegként a földjén kaszált és az ellenőr elkapta, de egy nyugdíjastól nem vonhatod meg az ellátását ha délben kel föl és egész nap a hasát sütteti. Vannak dolgok, amelyeket bíróságilag le lehet tiltani ( pl gyerektartás), de más elvonást nem ismerek.
ha törvény van arra, hogy a múlt rendszer kiszolgálói csak 50 % - os nyögdíjat kaphatnak , akkor nem szóltam egy szót sem.
20 év után 56-ot is helyre kellene tenni és a nyugdíjasait is. Persze volt rendszerváltás ahol 56 megítélése megfordult, de ez 56-ot mint szimbólumot érinti. A szereplők nagytöbbsége köztörvényes bűnöző, huligán, anarchista volt. És ők kapnak 214 ezres nyugdíjat?
Jellemzo rad/ratok ez a hozzaallas.
Bedobsz egy ilyen provokaciot, vitatva, es megalazva az aldozatok "tobbseget"???, es diszkreten atsiklasz egy volt bosevik 600 ezres nyugdijan, aki keveselte a "fizikai megsemmisitesek" szamat, es balrol elozte Kadarekat...
Ezzel magadat minosited, es lerantod a leplet onmagadrol, hoy melyik csapatban focizol.
214 ezer? Nem rossz! 600 ezer? Annyi pénz nincs is:)
nem hiszem, hogy a nyugdíjtörvény megsértésével lett megállapítva B. elvtárs nyugdíja - akkor pedig miről beszélünk? felháborító és igazságtalan dolog, de ez van
ha a mai rendszer fog egyszer megváltozni, akkor visszanyúlnak pl. a mai min.elnök nyugdíjalapjáig?
a nyugdíjjal manipulálni és büntetni nem lehet - másként kellett volna megoldani
( a maximalizálás nagyon tetszetős dolog, de a 200 ezer feletti nyugdíjakban nem tudod, hogy mi van benne - lehet egy 50 éves munkaviszony, veszélyességi pótlék, kitüntetés, anyámkínja...)