Kritikailag csak annyit, hogy szar a Jókai-s cucc, ezért összemosódott nagyon a középtartomány, és sokszor nem hallottam rendesen ki, mi folyik a zongorán...:-(
ÓÓ én nem szeretek így kritizálni, főleg nem saját kompozíciókat.:-)
Jó volt:-)
Én azért használtan keresek majd Gibsont ha találok:-)) (újonan én sem veszek mert 1 mila)
Epiphone Les Paul Standard, a koncert előtt egy nappal cserélte be érte a Les Paul Studio-ját.
Egyébként azt mondta, hogy követi Steve Hackettet, aki inkább vesz noname-ebb gitárt, mint hogy a márkáért pénzt adjon. Nem mintha lenne 400 rugója egy Gibsonra:)
Írhatnál a Trinity fórumra egy kritikát, ha már ott jártál a koncerten:)
Figyejjetek má', mi a helyzet a keleti blokk termékeivel? Azokra az ásatag elektronyos orgonának látszó tárgyakra gondolok, amelyek egyes hangszerboltokban (pl ELdorádó kirakat) vannak 30-40ezerért félig poénból vagy dekorációnak kirakva. Gondoltam egyszer, hogy veszek egyet és lealázom Mekk mestert meg Frédit&Bénit thrashmetálba, de lehet hogy eleve hülyeség, ugyanis nekem a gitár is kemény dió (ami magában nem gáz, de 8 év után igen:). Eddigi legkiválóbb billentyüs teljesítményem az Easy (by Lionel Ritchie) eljátszása volt gitár után kigondolva; igaz, kevésszer ültem eddig klaviatúra mellett, legalábbis olyan mellett, amelyik nem olyan, mint amit most is verek.
Vintage: igen jelent szüretet is, de ha jobban utánanézel, akkor jó évjárat/minőség, régebbi évjárat. (igaz hogy a bortermelésben használják leginkább)
A tegnapelőtti koncerten a gitáros srácnál Gibson vót, vagy Epiphone? Nem merészkedtem közel a színpadhoz, nehogy megegyetek:-)))
Mellotron: Az igazi vintédzs ( :-) ) mellotron szalagos volt. Azaz minden egyes hangmagasságnak megfelelően volt egy kvázi magnószalag amin hegedahangot rögzítettek. Ebből kifolyólag a cucc kb. szobányi méretű volt. Másik hátránya az volt, hogy mivel a szalagok forogtak, meg nagy volt a hő, iszonyatosan meg tudtak nyúlni, és gyorsan elhangolódtak. A mendemondák szerint voltak olyan gépezetek is, melyben volt egy embreke, aki mindíg utánafeszített a szalagoknak:-).
Az "újkori" mellotronok már a hagyományos analóg módon működnek, így normál méreteket öltenek.
Nem is tudtam, hogy kerestetek minket:-)
A vintage hangszerek közül a gitárokat se felejtsük ki:-))
Itt egykét jó kis link:
http://www.provide.net/~cfh/fender.html
http://mywebpages.comcast.net/vrbass/vibratone/ (no ilyenünk is van:-))
Nem tudok, béna vagyok. Segítsetek, valahogy lehet ide képet rakni!
Különben, mi kétszer próbáltuk az echoes zenekarral fölvenni a kapcsolatot, de sose írtatok vissza:(
Hogy lesz így vintage találkozó?:)
Borzas mester, ha van még kérdésed, szívesen kifejtem...:)
Na nézzük csak:
Satöbbi: magyar alter zenekar:)
Vintage: "szüret!": ezt soha senki nem magyarázza meg értelmesen... leginkább a klasszikus (70-es évekbeli) rockzenében használatos hangszerek, erősítők, satöbbiknek a gyűjtőneve. A régi csöves erősítők, vagy a billentyűk közül a Hammond orgona, mellotron, Moog szintetizátor, Fender Rhodes elektromos zongora tartozik ebbe a kategóriába.
Utóbbiak közös jellemzője (a Moogon kívül), hogy próbáltak egy klasszikus hangszerhez hasonlítani, de nem sikerült nekik, hanem új hangszerkategóriákat hoztak létre. (A mellotron leginkább vonószenekar-szimuláció akart lenni; nem tudom, hogy működik - valaki esetleg felhomályosítana?)
Ma már a modern erősítőkön külön vintage-kapcsoló van a régi, enyhén torzított hangokhoz...
Rotor: A Leslie-ben forgó tölcsérek illetve dobok vezetik a hangot a hagyományos esetben fölfele ill. lefele álló hangszórókból a szélrózsa minden irányába. (A hangfal minden irányba szól, kb. úgy működik, mint a rendőrautó tetején a forgótükör).
Próbálok egy képet is mellékelni, hátha sikerül...
Hammond rúlz. Persze akinek az ELP a no. 1, mint én, az nem érezhet máshogy. Viszont a sok szakkifejezést igazán megmagyarázhatnátok, legalább futólag (vintage, rotor, satöbbi).
A Jankai Bélának is van Hammondja:-))
A zenekar: s.y.b.e.r.i.a.
az eddíg Echoes of Pink Floyd néven futott banda keménymagja:-))
Vintage cuccokban csak a billentyűsünk király:-))
Nekem a legrégibb darab egy '94. júniusi Digitech FC, meg egy azután valamikori 2101-es:-)
Koncert majd csak majd lesz:-))
Most még íródik az anyag (már lassan 2 éve:-)).
G.G., melyik zenekar vagytok?
Feltétlenül értesíts, ha van megmozdulásotok!
Mellesleg, csinálhatnánk egy Vintage Hangszereken Nyomuló Zenekarok Fesztiválját:)
Gyerekek, nagyon gagyi.
Az egész egy 15*7 cm-es nyák, pár IC-vel, +egy lcd, +egy pár kapcsoló, +a billentyűzet.
Brühühü...
Ahhoz képest egész jól szól!
Egyébként a koncertkezdés előtt öt perccel a szinti bemondta az unalmast (egy kapcsoló átkapcsolódott benne, és nem volt hajlandó megszólalni... a zenekarral körbeálltuk némileg megszeppenten, aztán sikerült rájönni a titok nyitjára). Ettől szeretem jobban a régi dolgokat: van bennük anyag és nincs bennük computer, ezért nem olyan kiszámíthatatlanok.
Szerintetek Mo-on hány embernek van Hammondja?
Pressernek tuti van, meg az Eddás Gömének is, meg a Gidófalvynak... és még?
MIKOR MIKOR MIKOR????
Első sorban fogok csápolni:)))))
Egyébként nekem is van tervben némi billentyűügyi frissítés...
Most éppen az XP-10est szedtem szét apró darabokra, de nem találom a csöveket, meg a rugós zengetőt:)
Uriah Heep: Salisbury - állat!
Ami még nagyonjó: Look at Yourself, meg a Very 'Eavy Very 'Umble.
Trinity: Láttuk:-)) faszán szólt, főleg az utolsó elborulásban:-)))
Egyébként a billentyűsünk vett nemrég egy Solton leslie-t (2 rotor 2 seb., tranyós), abban is szépen látni az érdekességet. Meg van neki 2 Fender Vibratone-ja is, amiket mostanában rámruház, ugyanis azok gitárra készültek kb 30 éve...
Van néki egy Farfisa orgonája is (sajna nem mechanikus), meg egy újdonsült, 20 éves, Korg Cx3-asa...na AZ leviszi az ember fejét:-))))
Ja és a kis mocsoknak még van egy Wersi mellotronja is:-)))
Valamikor ez az egész látható is lesz koncerten, csak nem tudni mikor:-)))
Örömmel tudatom, hogy a tegnapi koncerten a Leslie (csak egyet vittünk végül) úgy szólt, mint az állat!!! Főleg a Kotta nélkül, ami "standard" ráadásdalunk, nagyon ütött vele!
Egervári Gábor szerint azért volt hangos a soundcheck, mert a Leslie mindenkinek levitte a fejét... Egyébként nem azért volt hangos.
Meg is nézték többen, hogy ez mi a túró, ami forog? Ebben ugyanis látszik a rotor:)
Más.
Sajnos én ezt az egy Uriah Heepet ismerem, ezek szerint jó albummal kezdtem? Milyen más albumukat tudnátok ajánlani, amiben sok Hammond van, és a zene is élvezetes?
A Rhoda Scott tényleg nagyon jó, csak "sajna" bakeliten van meg és nagyon rossz a lemezjátszóm...
Egy kötelező alapmű: Sam Brown: Stop!
A szóló miatt minden Hammondos honlapon ott van:)
Re: Uriah Heep - Salisbury. Igen, ennek a sok albumot és korszakot (és sajnos sok gyenge albumot) megért zenekarnak talán az egyetlen igazi prog. lemeze. Nekem CD-n van meg, valamikor 90 körül a Metro áruházban vettem 700 Ft.-ért :-)
Re: Hammond királyok- én mint prog ember, első helyekre ezen műfaj képviselőit helyezem, persze kezdve az öreg Keith mesterrel. De mivel az egyik kedvencem a YES, és Rick Wakemann a világ egyik legjobb rock billentyűse, róla sem feledkezhetünk meg, bár nála a Hammond mellett nagyon sokat szól a Moog és Mellotron meg a zongora (és egyebek is).
Re: Mellotron - eBay USA-n hihetetlen mennyiségű hangszer van, billentyű is, persze a szállítás majdnem megoldhatatlan és drága nagyobb hangszerek esetén.
_rhoda scott_ (remélem jól írom a nevét), afro-merikai billentyűs, gyönyörű szép keze van, amivel nagyon játszik hammondon, jobbára egy szál dob kíséretében. még szüleim lemezei között találtam egy albumát, érdeklődéssképp belehallgattam, valami gyönyörű, klasszikus darabok jazz-feldolgozásai, azóta találtam tőle egy hasonlót, ahol meg mjúzikelek feldolgozásai vannak. ajánlom bárki szíves figyelmébe.
azután meg a mostani nagy kedvencem a _modeski, martin and wood_ nevű jazz-trió, szintén hammond az alaphangszer. sajnos róluk nem tudok sokat, egyetlen album van meg tőlük: last chance to dance trance (perhaps) - best of, tehát valószínűleg jelent meg tőlük más is. ha valaki ismerné őket, vagy tudna róluk valmit, például érdekelne:)
Várom továbbá lelkes Hammond tulajdonosok jelentkezését. Lehetne csinálni egy magyar Tonewheel Clubot is, esetleg egyéb régi billentyűkkel kiegészítve...
Vagy először is egy honlapot!!!
(egyszer találtam már a neten egy ilyesmi felhívást, de az emailt lefelejtették a honlapról:()