Visszavágtad, egészséges, akkor most már nyomja a levet rendesen. Ha szerencséd lesz akkor a vágás alatt ki fog szépen hajtani, majd abból nevelsz magadnak új termőkart.
A legcsúnyább ez az árnyékos sarokban lévő muskotályos, de a napos helyen lévő két zalagyöngyén is jelentkezett. A fa egy kajszi, rendben van, bár az előző tulaj csúnyán megcsonkázta, azóta évente 10 szemet terem, de egészséges.
Köszönöm, hogy foglalkoztok velem! A kerítés kb. 15 éve készült el, azóta a közelben ilyen jellegű munka nem volt. Makrózva lett fényképezve, ezért a háttér nem éles! Csak kora tavasszal volt egy lemosópermetezés még, egyébként csak bordóilé+kénnel szoktam permetezni, mert zalagyöngye, és egy muskotályos fajta van a kertben, még az elődöm ültette. Gyomirtónak a csirkéket szoktam kiengedni, 2 nap alatt gyommentes az udvar (Bio gyomírtó)! Ha ezt az izét letörlöm, lejön, de halványan ott marad a nyoma, mintha "kiszívta volna". Elkezdem fűrészelgetni, ahogy tanácsoltátok, ennek a tőkének már amúgy is befellegzett (a szomszéd a 3m magas garázst délről ide építette, már tavaly sem igazán ért be ez a tőke -lehet ez a baj?-, de akkor a tőle 20m-re lévő tőkén miért jelent meg). Mindjárt jövök a fűrészes képekkel!
Említetted, hogy már volt ilyen tüneted (nem hajtott ki a félkar). Elképzelhető, hogy arról vitted át a másik tőkékre, a metszésnél?! Esetleg egy beteg fáról?
Ha visszametszed az ép részig, előtte mindenképpen fertőtelenítsd le a metszőollódat és miután visszavágtad azután is. Ez fontos, mert továbbcipelheted a kórt!!! Egyik után fertőzöd a másikat.
Vágd vissza a tőkédet az egészségesnek godolt részig és a bélrészről adj be egy néhány képet. Ha az első vágási felületen látsz fekete v. sötét elszineződést akkor vágd lejjebb is el. Addig ismételd míg egészséges részhez nem érsz (amikor a bél szép világos teljesen körben) ha leértél volna az oltási helyhely és ott is foltos lenne a metszlap akkor kénytelen leszel cserélni a tőkét nincs más megoldás.
Szakik ehhez mit szóltok. A most ismert elv szerint a leromrást egyszerre több kórokozó is kiváltja ezért nem lehet pontosan meghatározni. Egyszer hallottam egy előadást erről és valami sommás véleményt ott is így fogalmazódott meg. A lényeg az , hogy amennyiben fertőzőtt a növény a leromlással akkor a tökében megjelenik és elszineződést okoz. Addig kell visszamenni míg a tőke egészséges része elő nem kerül, ha előjön akkor a tőke még megmenekül, ha nem akkor úgyis annyi neki.
Ugy nézem nem igen van aki ebbe a témába belenyúlna. Én találtam egy könyvemben ehez hasonló tünetet az Sárga mozaik virusnak irja a betegséget . Ha tömegssen jelentkezik a leveleken mindenképpen vidd be egy növényvédő állomásra ott a szőlőhöz elég jól értenek.
A csomagolást arra értettem, hogy netán fagytól akartad védeni a szőlőt és pl fóliával becsomagoltad volna. Ha befülled alatta akor is ilyen lehet. Nekem olyan érzésem van mintha a levegőtlenség, tulzott pára lenne az oka.
Ha egy vesszőt a pincébe raksz le ott is mutatkozik egy idő után hasonló dolog.
Én 1.) visszavágnám egészséges részig a tőkét. A tőkén ezt úgy nézném, hogy addig mennék viszza a karon amig a vágási felület tiszta nem lesz belül.
2.) ortocidot és rezet tartalmazó permetszerrel egyszerre kezelném a tőkét.
Sztem a gombát (én annak nézem) ezzel meg lehetne fogni.
Mikor és milyen szerkkel permeteztél? Gyomirtóztál e a közelben ? Az a fehér valami a veszőről letörölhető? Ezek a foltok a vesszőn mintha szürkepenész lenne. A metszéskor is már ilyen beteg volt a vessző?
Március elején metszettem, és ezt a csomagolás kérdést nem értem. Régi ültetésű a szőlő, a tőkék jórészt 20 év körüliek. Azokon ilyen csúnya a "fertőzés?", amelyik közelébe fa van, illetve árnyékosabb a helye! Tavaly is volt az egyik tőke fél karán, az a kar az idén ki sem rügyezett.
Szerintem kihajt még idén az alvórügyekből, mert korán van, és a másodvirágzásból lehet termés - ha nem lesz rövid nyár. Azért sajnálom, baromi rossz lehet.
Őszintén szólva némileg tanácstalan vagyok. Először én is atkának gondoltam, de hazavittem a leveleket és megnéztem őket mikroszkóp alatt és még 100-szoros nagyítás alatt sem láttam atkákat. Nálam döntően az idősebb leveleken jelentkezett, főleg rizlingszilvánin és zweigelten. Figyeltem azóta is a szőlőt, úgy látom nem szaporodott. Miután már túl vagyok egy hajtásválogatáson, ahol tudtam lecsíptem a kérdéses leveleket, sőt életemben először az összes kitört hajtást összegyűjtöttem egy vödörbe és kihordtam a szőlőből. Alfi szerint gubacsatka, de nem vagyok benne biztos, mert a levél színén is jól látszik a kifehéredés. No, de vannak itt még tudorok, hátha ők jobban tudják.
A szőlőlevél fonákján levő penész szerü szürkeség és a levél elülső részén levő kidudorodás nem gombabetegség Ez a szőlő gubacsatka. Védekezés ellene Lenosó permetezés: Agrol Plusz 5% Vegetációs időben Magus 200 Ec De más atkaölők is hatásossak.