Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
....nekem azt mondta Blaszlo hogy altalaban a negyedik otodik level utan kell az uj hajtast visszacsipni, vagyis nem megvarni mig jo nagyot nő ,hanem szinte maris es akkor meg is mutatta egy masikon .csak kicsippenteni a kovetkezo levelket .
Van foto a tiedrol ?? jo lenne megnezni .)))
En azert vettem ezt a nagyot, hogy kellőkeppen megvigasztaljam magamat , mert nekem mar volt egy kerek kumkvat szinte azonnal tonkrement , es egy ovalis amit visszavagtam es most BeneLacinal gyogyul )))) egyebkent mind a kettő OBI.s volt .((( ez most a szememfenye , es persze a datolyaszilva .
HELYESBITES! 11 napja van nalam a kumkvat ,,, nem ket es felhete !!! Most neztem meg az autopalyamatrican a datumot .))))) Egy hetet elszamoltam . Koszonjuk szepen dicseretet . Lehetne egy kicsit surubb is koronaja de majd kialakitom .))))))meg a fujo szeltol is ovom pedig tudom nem szabad kenyeztetni .
Harom vagy negy kozul valasztottam .
Hajtani ugyan csak harom helyen hajt, az egyiket vissza is csiptem most a bimbok erdekes modon , egy ágon van 9 , es a tobbi szetszorva van olyan is amelyik, csak ugy a csupasz száron jott elo .
A foldet en kevertem B tipusut, kerteszboltban vettem , ebbe jol belemorzsoltam tobbéves marhatragyat--tehéntarto gazdatol--aztan ket éve vettem a Szszentmiklosi kiallitason kokuszrostot az egyik adagot a tobbi citrusom foldjehez kevertem, ---a többinek nagyon tetszik -- a masik adagot ehhez .Ennyi,,, meg tapanyagot nem adtam --pl speci citrus tapot, csak esovizet , kap.
KERDES! a szakertokhoz !!!
MIKOR? tehetek citrustapot a kumkvat locsolovizehez ? pontosan 10 napja lett atultetve .ugy tudom mas noveny atultetesekor sem lehet azonnal tapozni
Az a fontos hogy töretlenul fejlodik a tied, es egészseges.
Szai Taormina .Most kimentem es megszamoltam már!!! 15 db BIMBO ))) van a BeneLaszlonal vett kumkvatomon .
Ezek meg nem viragok csak bimbok, de naprol napra jobban kifejlodnek .mar locsolni is csak nagyon ovatosan locsolom nehogy lehulljon meg a tapanyagot sem adom neki , csak esovizet .Mihelyt mutathato lesz avagy kinyiltak, akkor azonnal megmutatom .
Egyebkent megelepesekent ert engem is, ugyanis ahogy megvettem ket es fel hete , masnap at is ultetem es feltem nem csinalok e nagy bajt vele . Most a csereppel egyutt 1.60 m magas . Azt hiszem mar mutattam .Mondanom sem kell hogy az örömom leirhatatlan ))))
Nem szoktam, nekem nem mondta Laci Bácsi, hogy kell, különben is még csak néhány hete van nálam, de nagyon szép formája van, nem tudom mit csíphetnék vissza rajta. 1 azaz egy db zöld kumquat van rajta, különben se kép, se hang.
csodálkozom, hogy Ragusaé már virágzik, pedig lehet, hogy ugyanabból az "alomból" valók.
Nektek mennyi idő, míg beérik a citrom? Meddig szoktátok a fán hagyni?Már vagy 1 hónapja várom, hogy beérjen egy pár db, de valahogy nem akar, pedig reggel 10től-18-19 óráig napon van. Kis sárgasága van, de nem az igazi
Én is arra gondolok, hogy megégett a napon, mikor idén kiültettem az enyémet az összes bent hozott levele leégett, de nő félemetes ütemben, heti 1 levél a tempó, mind a négy sarjon.
Ki lehetne ülteni, most az utolső pillanat, sok víz és táp kell neki.
Mi az, hülyén fogalmaztam? :) A lényeg az, hogy amikor kiültettem (jó 2 hónappal ezelőtt) a szára/törzse volt kb. 80 cm magas. Azóta nőtt már vagy 5 jókora levele, de mind ugyanazon a magasságon. Vagyis a szár még mindig 80 centiméteres. A ti képeiteken pedig az látszik hogy: levél - 10-20 cm szár - megint egy levél - ismét 10-20 cm szár... Egy képpel egyszerűbb lenne szemléltetni, de azzal csak egy hét múlva tudok szolgálni.