Keresés

Részletes keresés

kiwancsi Creative Commons License 2009.10.14 0 0 2162

Köszi, a karfiolt mi is szeretjük.

Ebben az a jó, hogy ahogy belement apránként, úgy lehet kiszedni is. Nem?

Vagyis nincs az hogy felbontottam, meg kell enni...

 

Előzmény: dihacs (2161)
dihacs Creative Commons License 2009.10.13 0 0 2161
Ilyenkor van olcsó karfiol, ami nagyon finom benne. Én is most vettem hozzá, mert
az enyémből csak levél lett. A kis unokám imádja, ő már meg is kezdte a savanyusá-
got. Ez nálunk jobban megy, mint bármilyen saláta! Minél többféle zöldség van
benne, annál jobb!

Sok sikert hozzá!
Előzmény: kiwancsi (2158)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.13 0 0 2160

Köszönöm.

Főleg azért kérdeztem mert tavaly valamit akartam aszalni, és egyszer csak abbahagytam az egészet, mert úgy láttam hogy sehol nem tart, pedig már egy csomó gáz elment rá. :-)

Előzmény: covycovy (2159)
covycovy Creative Commons License 2009.10.13 0 0 2159
Sütőben légkeveréssel 50C-on lett szárítva. Talán 3 napig napi pár órát, majd szobahőmérsékleten 2 napot.
Előzmény: kiwancsi (2157)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.13 0 0 2158

Ezt még idén kipróbálom egy 4l-es befőttesüvegben.

Bár nincs már a kertben csak pár satnya kis paprika, veszek bele ezt-azt.

 

Jövőre meg kezdem korán. Azt hiszem szeretni fogják.

 

Régen mikor otthon voltam a gyerekekkel piros-fehér-zöld savanyút csináltam, nagyon szerették. :-)

 

Rétegekbe szín szerint csak úgy mint mást, az eltevésban nem volt semmi extra.

A poén a szín volt és az hogy sokféle zöldség volt benne.

 

Most érik a fügeborom, remélem nem ecet lesz...

Bár a gyümölcsecet is majdnem elfogyott már. :-)

Előzmény: dihacs (2155)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.13 0 0 2157

Köszönöm.:-)

Nagyon tetszik. Még csak annyit hogy hány óra alatt szárad meg?

Előzmény: covycovy (2156)
covycovy Creative Commons License 2009.10.12 0 0 2156
A szárított paradicsom fel lett kockázva, friss kakukkfűvel rétegesen lerakva és megszórva őrölt borssal, majd extra szűz olíva olajjal fel lett öntve. Főzéshez használjuk, hihetetlen íz koncentrációt tartalmaz.
Előzmény: kiwancsi (2153)
dihacs Creative Commons License 2009.10.12 0 0 2155
Igen, folyamatosan, ahogy van valami a kertben. Szombaton tettem az utolsót
bele, karfiolt, kis hagymát, zöld paradicsomot, és próba képen apró patisszont.
Üres a kert!!!!
Előzmény: kiwancsi (2154)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.12 0 0 2154
Úgy érted hogy folyamatosan(ahogy kezedbe kerülnek a dolgok) pakolsz bele míg megtelik?
Előzmény: dihacs (2147)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.12 0 0 2153

Észrevettem már, köszönöm. :-)

 

Akartam is kérdezni:

Csak úgy bedobálod és lezárod?

Nem penészedik?

És főzéshez használjátok? Vagy jó úgy magában is.

Előzmény: covycovy (2152)
covycovy Creative Commons License 2009.10.11 0 0 2152
Itt már az üvegben.
Előzmény: covycovy (2148)
covycovy Creative Commons License 2009.10.08 0 0 2151
Sütőben 50C légkeverés.
Előzmény: kiwancsi (2149)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.08 0 0 2150
Ezt én most elmentettem magamnak, részemről:Köszönet!
Előzmény: dihacs (2147)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.08 0 0 2149

Sütőben szárítod? Hány fokon? Légkeveréssel?

 

És aztán hogyan használjátok fel?

Előzmény: covycovy (2148)
covycovy Creative Commons License 2009.10.06 0 0 2148
Polish Linguisa, szárításra vár.

dihacs Creative Commons License 2009.09.17 0 0 2147

Ez egy kipróbált, nagyon finom recept, én csak "Bedobálósnak" nevezem. Ha a levet

elkészítetted, mindent beledobálhatsz: pl zöldparadicsom, kishagyma, cseresznye-paprika, karfiol, brokkoli, citrompaprika, én még szilvát is szoktam. Ami kéznél van

a kertből, boltból.

Az arányokat a kivánt mennyiségbe csökkentheted! Én egy nagy műanyagedénybe

teszem. Belehelyezek egy nagy szemeteszsákot, ahogy belerakod az anyagokat,

mindig lekötöm a zsák száját.

 

 

30liter savanyusághoz!

 

11liter víz

1 liter 20%-os ecet

1 cs. egész bors

babérlevél, koriander, mustármag, gyömbér,/ valamennyi/

60 dkg só

 2 kg cukor

1 cs szalicil, / én nátrium benzolátot használok/

7 dkg borkén

 

Ezeket hidegen összekeverni, beleönteni az edénybe, és idény szerint bele a zöld-

ségeket, uborka kivételével, az megpuhul.

 

Jó étvágyat hozzá!!!

Előzmény: Törölt nick (2144)
beetee Creative Commons License 2009.09.17 0 0 2146

Van otthon egy jó receptem, de most csak ennyit tudok segíteni:

 

:))

Előzmény: Törölt nick (2144)
beetee Creative Commons License 2009.09.17 0 0 2145
Magától nem ereszt. Ha lepasszírozod, akkor igen. :)
Előzmény: Baba888 (2141)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.17 0 0 2144

Sziasztok!

Zöld paradicsomot hogyan kell eltenni savanyúságnak?

Előre is köszi

 

kiseg Creative Commons License 2009.09.17 0 0 2143
Literes üvegekbe rakom és a tetejére szórok sót. Ha az idén nem romlik meg, akkor maradok ennél a módszernél.
Előzmény: Anikó48 (2140)
Anikó48 Creative Commons License 2009.09.16 0 0 2142
Forró, lobogó paradicsom lével, utána száraz dunszt.
Előzmény: Baba888 (2141)
Baba888 Creative Commons License 2009.09.16 0 0 2141
Sziasztok!
engem az érdekelne, hogy az egészben eltett parikat milyen paradicsomlével öntitek fel? (mert ugye, azt írtátok, hogy a S.M. nem ereszt levet)
Köszi a választ!
Anikó48 Creative Commons License 2009.09.15 0 0 2140
Mitől van benne sós lé? Mekkora üvegbe pakolod bele a mennyi paradicsomot? Én is tettem el lucullusból, 4 darabot tettem a 7 dl-es üvegbe mert nagyok voltak és úgy töltöttem fel forró par. lével- Maga az egész paradicsom semmi levet nem eresztett.
Előzmény: kiseg (2139)
kiseg Creative Commons License 2009.09.15 0 0 2139
Én is S.M.-ből csináltam, mégis, mire telepakolásztam vele az üveget, addigra színültig volt lével. Ahogy lehúztam a héját, már tettem is az üvegbe. Így sós lében úszkál.
Előzmény: beetee (2138)
beetee Creative Commons License 2009.09.14 0 0 2138
Az egészben eltett paradicsom általában a S.M. (lucullus) alakkörből kerül ki, mert ezeknek nincs leve, hogy levet eresszen és kellően kemény is, hogy a hőkezelések után se egy elfolyós, féligkész paradicsom ivólé legyen belőle...
Előzmény: kiseg (2136)
dihacs Creative Commons License 2009.09.14 0 0 2137

Én is így tettem el, csak forró paradicsomlét öntöttem rá. Nem eresztett semmi levet,

a hosszu húsos San marzanot tettem el. A lekötés előtt még a mikróba tettem 5 percre.Végül szárazgőz.

 

Előzmény: kiseg (2136)
kiseg Creative Commons License 2009.09.14 0 0 2136

Hogyan tetted el a hámozott parikat?

Én is idén csináltam ilyet először. Forró vízbe dobtam, lehámoztam, üvegbe raktam, de annyi levet eresztett, hogy nem is kellett felönteni. Picit sóztam a tetejét, lezártam, majd forró vízben hőkezeltem. Remélem nem romlik meg.

Előzmény: dihacs (2131)
hoffmann eta Creative Commons License 2009.09.14 0 0 2135

Találtam a világhálón egy angol nyelvű - lengyel tapasztalatokon is - alapuló angol nyelvű könyvecskét  arról, hogy a legtöbb és legjobb ízű bogyót akkor lehet produkálni, ha szinte nincs is levele a növénynek, azaz HÁROM LEVÉLLEL TÖVENKÉNT. Szívesen elküldöm ezt a zöldséget (?) bárkinek ha kéri. 

dihacs Creative Commons License 2009.09.14 0 0 2134
Valamikor én is nagy üvegekbe tettem el, de kétszemélyessé csökkent a háztartásom,
ahhoz épp ez a mennyiség dukál.

Én még nagymamás módszerrel teszem el, és mindig kevesebbet!
Előzmény: hoffmann eta (2133)
hoffmann eta Creative Commons License 2009.09.13 0 0 2133
Én is teszek el télire, de mivel unok paszírozni, a levet úgy csinálom, hogy EGÉSZBEN, azaz héjastul-magostul turmixolom le a bogyókat. Ennek megvan az az előnye is, hogy ami egészséges a paradicsom-ban, az állítólag a héjában van. A lébe csak egy kis sót és cukrot teszek, tartósítót nem. Ha már nagyon unom a töltögetést a kisebb palackokba, 1,7 és 4,4 l-es üvegeket töltök meg – így persze még szaporábban megy.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!