Ilyenkor van olcsó karfiol, ami nagyon finom benne. Én is most vettem hozzá, mert az enyémből csak levél lett. A kis unokám imádja, ő már meg is kezdte a savanyusá- got. Ez nálunk jobban megy, mint bármilyen saláta! Minél többféle zöldség van benne, annál jobb!
Főleg azért kérdeztem mert tavaly valamit akartam aszalni, és egyszer csak abbahagytam az egészet, mert úgy láttam hogy sehol nem tart, pedig már egy csomó gáz elment rá. :-)
A szárított paradicsom fel lett kockázva, friss kakukkfűvel rétegesen lerakva és megszórva őrölt borssal, majd extra szűz olíva olajjal fel lett öntve. Főzéshez használjuk, hihetetlen íz koncentrációt tartalmaz.
Igen, folyamatosan, ahogy van valami a kertben. Szombaton tettem az utolsót bele, karfiolt, kis hagymát, zöld paradicsomot, és próba képen apró patisszont. Üres a kert!!!!
Ez egy kipróbált, nagyon finom recept, én csak "Bedobálósnak" nevezem. Ha a levet
elkészítetted, mindent beledobálhatsz: pl zöldparadicsom, kishagyma, cseresznye-paprika, karfiol, brokkoli, citrompaprika, én még szilvát is szoktam. Ami kéznél van
a kertből, boltból.
Az arányokat a kivánt mennyiségbe csökkentheted! Én egy nagy műanyagedénybe
teszem. Belehelyezek egy nagy szemeteszsákot, ahogy belerakod az anyagokat,
Sziasztok! engem az érdekelne, hogy az egészben eltett parikat milyen paradicsomlével öntitek fel? (mert ugye, azt írtátok, hogy a S.M. nem ereszt levet) Köszi a választ!
Mitől van benne sós lé? Mekkora üvegbe pakolod bele a mennyi paradicsomot? Én is tettem el lucullusból, 4 darabot tettem a 7 dl-es üvegbe mert nagyok voltak és úgy töltöttem fel forró par. lével- Maga az egész paradicsom semmi levet nem eresztett.
Én is S.M.-ből csináltam, mégis, mire telepakolásztam vele az üveget, addigra színültig volt lével. Ahogy lehúztam a héját, már tettem is az üvegbe. Így sós lében úszkál.
Az egészben eltett paradicsom általában a S.M. (lucullus) alakkörből kerül ki, mert ezeknek nincs leve, hogy levet eresszen és kellően kemény is, hogy a hőkezelések után se egy elfolyós, féligkész paradicsom ivólé legyen belőle...
Én is idén csináltam ilyet először. Forró vízbe dobtam, lehámoztam, üvegbe raktam, de annyi levet eresztett, hogy nem is kellett felönteni. Picit sóztam a tetejét, lezártam, majd forró vízben hőkezeltem. Remélem nem romlik meg.
Találtam a világhálón egy angol nyelvű - lengyel tapasztalatokon is - alapuló angol nyelvű könyvecskét arról, hogy a legtöbb és legjobb ízű bogyót akkor lehet produkálni, ha szinte nincs is levele a növénynek, azaz HÁROM LEVÉLLEL TÖVENKÉNT. Szívesen elküldöm ezt a zöldséget (?) bárkinek ha kéri.
Én is teszek el télire, de mivel unok paszírozni, a levet úgy csinálom, hogy EGÉSZBEN, azaz héjastul-magostul turmixolom le a bogyókat. Ennek megvan az az előnye is, hogy ami egészséges a paradicsom-ban, az állítólag a héjában van. A lébe csak egy kis sót és cukrot teszek, tartósítót nem. Ha már nagyon unom a töltögetést a kisebb palackokba, 1,7 és 4,4 l-es üvegeket töltök meg – így persze még szaporábban megy.