Én is fogok. Tegnap pl. több útitervet összeállítottam. Borsodi vagyok, így itt Borsodban és környékén fogom majd végigjárni a leállítandó szakaszokat, amiken mellesleg még sosem volt szerencsém utazni. Abaújszántó-Hidasnémeti (98), Kazincbarcika-Rudabánya (95), Putnok-Szilvásvárad (87) (ez kimondottan fáj, mivel a táj gyönyörű arrafelé), Hejőkeresztúr-Mezőcsát (88).
:-) Van ott két jóbarátom...egyikük mv. Kemencén...Ő csak "gumikerekű primitív járműveknek" nevezi a közúti járműveket...ez egy kis túlzás...na persze nála a "kispolák" meg a motor kivételnek számít:-)))) Mostanában lesz valami kisvaúti nap ot, ha jól értesültem..
Rátapintottál a lényegre. Mert beszélünk, beszélünk, dobálózunk a számokkal, de arról még nem ejtettünk szót, hogy a vasútbarátok közül ki használja rendszeresen a mellékvonalakat hobbiból utazásra.
Az elmúlt 9 évben én rendszeresen csináltam ilyen túrákat hobbiból még fizetős utasként, vasútbarátként. Ma már vasutasként nem kell fizetnem érte, de a túrák továbbra is rendszeresek.
Javasolnám a kedves vasútbarátoknak hogy utazzunk minél többen a bezárandó vonalakon. Én ezt hamarosan megteszem. Elmegyek Körmenden át Zalalövőre és Pápáról Csornára. Ennyit tudok tenni értetek.
tudod mit!!! Inkább nem írom le a véleményemet....azt a verziót, amit elsőre írnék most neked...
Sajnos ahhoz, hogy munkába járja, igénybe kell vennem egy volán társaság szolgáltatását is..SAJNOS!!! Náluk a menetrend csak egy elméleti dolog, vagy elöbb jönnek 5 perccel és el is mennek elöbb vagy nem állnak meg..stb.. Másik. KÖSZÖNNI NEM TDUNAK!!!! ANNYIRA PRIMITÍVEK! A múltkor éppen bérletet akartam venni, sürgős lett volna, mert a munkahelyemre kellett róla számlát vinni 14 óráig volt árusítás...1 percet késtemm...bementem az információhoz...nem is köszöntek elküldtek a francba... Másnap egy másik város V.Volán irodájában akartam bérletet venni. Beléptem, jobbra a kis ablaknál nem volt sennki, ezért beljebb mentem, három söfőr nézte a TV-t...kopogtattam köszöntem....SEMMI!!...köszöntem mégegyszer!! Mondtam elnézést bérletet...megint SEMMI! AMikor haramdszor köszöntem, egyik rámnézett, aztán visszafordult és néztre tovább a TV-t .Én meg kikerültem őket és elindultam hátra az irodákhoz..hátha valaki szóba áll velem...Amúgy ez rendes pénztári nyitvatartási időben történt...
SEHOL MÉG CSAK NEM IS KÖSZÖNT VISSZA SENKI!!! ÚGYHOGY BE LEHET FEJEZNI a VASUTASOK; VASÚTBARÁTOK FIKÁZÁSÁT!!!JÓ???? MENJÉL A VOLÁNOS TOPICBA!!! Én nem, megyek ODA, TE nem tudom mit KÉPZELSZ ITT MAGADRÓL, hogy ITT osztod az észt!!! FOGALMAD SINCS KIKET MINŐSÍTESZ!! NÉZZ MAGADBA AZT AJÁNLOM!!! ÉS HÚZZÁL A VOLÁNOS FAJTÁRSAIDHOZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Itt is írta valaki nem oly régen, hogy Svájcban hány vasúttársaság van..... Arra kérnélek tisztelettel, hogy hagyjál fel a topiclakók és a vasutasok sértegetésével.
Most még. Mint ahogy te is tudod, hogy privatizálni fogják őket -nem titok. Megint nagy pénzek fognak gazdát cserélni, s már hallani a sok pénzéhez aljadék lihegését.... Gondolati szinten mondanám csak, hogy mivel még nincsenek régiók, de mire lesznek, már vasút nem lesz, megeshet, hogy ez az egész vasútirtás az EU régiós közlekedési támogatások legalább egy részének a közúti lobbyhoz és "a mi fiunk kölykéhez" (aki az új volántulajdonos lesz) történő átjátszására megy ki....
A kérdést ironikusnak szántam, mert magam is tudom hogy lehetetlen. Ezét elsietettnek, elkapkodottnak tartom a vonalbezárásokat.
A buszos vagyoknak mondanám, hogy van olyan település ahová hétvégén már nem jár a busz se, mert a volánnak sem éri meg. Hát akkor marad a 300 forintos benzinnel működő autó. a nagymamám meg tanuljon meg vezetni ???
Eleve elmebegeteg ötlet volt a közlekedési helyett a gazdasági minisztere bízni a koncepciót. Ráadásul pont közvetlenül az ütemes menetrend bevezetése előtt. És főleg azonnali hatállyal bezárni, ahelyett, hogy ezt 2-3 éven belül tették volna, ott ahol nem jön be az ütemes menetrend és a tarifaközösség meg az összehangolt menetrend.
"Ha valaki vasutat akar, építsen." A versenysemlegesség jegyében -amit az EU is támogat- ugyanezt az elvet kell érvényesíteni az autópálya és az útépítésekre is. Ezenkívül a valóságos ráfordításokkal arányos úthasználati díjat fizessen minden 2t-nál nagyobb járművet üzemeltető, km arányosan. Ha ez meglesz, akkor rendben van. Viszont ami vasút már ma is megvan, azt ne pusztítsák el! Ha szélsőséges anarchista lennék, azt mondanám, hogy megyek és felrobbantom például a települések bekötő utait, mert a vágányfelszedésnek ez a párja.:-) "Ha olyan jó üzlet az üzemeltetése, csinálják meg maguk." Nyugat-Európa tele van maszek és regionális vasúttársaságokkal. Nálunk is van már egy-két teherszállításra szakosodott vállalat, sőt papíron regionális vasút is. Valamiért nekik megéri (nem a hazai regionális vasutakról beszélek). Valóban sok ilyen kellene. De ehhez tartoznia kell egy környezetbarát szemléletnek és azzal harmonizáló szabályzórendszer is. Amúgy pedig a regionalítás megcsúfolása, hogy a Coca dönti el a balassagyarmati regionális vasút vezetése helyett, hogy mi legyen a Ballassagyarmat-Ipolytarnóc és a Diójenő-Romhány vasútvonalakkal. Mint a régi "szép" időkben: az állam mindent jobban tud -helyetted is....
Nem vágom, hogy hol vagy buszos, de például nem csak vonaton utaznak romák, sőt... Csak 3 településnevet Szolnok megyében: Tiszabura, Tiszabő vagy Jászladány, de írhatnék többet is. Oda busszal közlekednek az emberek és az említett településeken eléggé nagy a kisebbség aránya. A múltkor busszal utaztam és az utazók 20%-a jó, ha magyar volt. Arról nem beszélve, hogy a cignyasszony a gyerekét előttem szoptatta, valamint büdös is volt... Nekem nincs bajom a volánnal, mert jó, ha van, de ferdítesz. Jah, és nem mindegyik buszon van kétbetűs, a vonaton legalább van, még ha koszos is és büdös is... Csak ennyit akartam leírni, nem a volán lehordásából, hanem csupán azért, hogy tisztán lássuk a dolgokat. Nem mondom, hogy a vonat tökéletes.
És megint ilyen töltelékhozászólásokkal tereled el a szót a témáról.
Az, hogy ki mennyivel száll be az autópálya építésekbe, ami a közúti közlekedés, átvitt értelemben a volán társaságok bújtatott fejlesztése (értsd: gyorsabb eljutás, amit a vasút is nyújtani tudna, ha nem 30-40-nel kellene zötyögnie bizonyos helyeken) egy szóval sem reagáltál.
Amit írsz az nincs összefüggésben a tervezett vonalakon a személyszállítás felfüggesztésével.
Buszokon is utazhatsz együtt romákkal, de ott még arra sincs esélyed, hogy esetleg áthúzz egy másik kocsiba. A buszon még koszos WC sincs! Az, hogy koszos-e vagy sem, az a takarításon és az utasok kultúráltságán múlik és ez sincs összefüggésben a témával.
A Bz-ken egyébként se műbőr ülés van.
A hagyományos Bhv kocsikat pedig kifejezetten kedvelem, úgyhogy ezzel nem tudsz visszariasztani a vonattal történő utazástól.
Az orrba-szájba építiket lehet idézőjelben is írni, mert közben írtózatos mennyiségű pénzek tűnnek el különféle zsebekben, amit nyugodtan lehetne költeni a vasútra is például, de hogy ne tűnjek elfogultnak (bár az vagyok), akár az egészségügyre, oktatásra stb. Ez nem zavar?
Én meg azt tekintem lenyúlásnak, hogy orrba-szájba építik az autópályákat, ami bújtatottan, de a buszos és kamionos közlekedés fejlesztése. A Volán társaságok és a közúti szállítmányozó cégek mennyivel szállnak be az autópálya építésekbe. Gyűlölöm a Volán társaságok arroganciáját, ahogy minden áron elhappolják a vasútról az utasokat!
Ha valaki vasutat akar, építsen. Ha olyan jó üzlet az üzemeltetése, csinálják meg maguk. Hidd le, erre senki nem fog (ott sem) vállalkozni, mert taxxx helyesen írta, ez állami pénzek lenyúlása saját beruházás értéknövelése miatt.