Keresés

Részletes keresés

harken Creative Commons License 2006.01.24 0 0 180

Úgy néz ki, ott is az lehet, hogy hajóval egyszerűbb a közlekedés, legalább nem ráz..apropó hullámok voltak, mekkorák?

Ti hol szálltatok meg Palawanon?

Azt sejtettem, hogy 'családi ház' az nem nagyon van, de helyette? Robinsonos bungalók pálmalevél tetővel:))? Jó kis nomád hely lehet, várjuk a képeidet.

Előzmény: R-U-D (179)
R-U-D Creative Commons License 2006.01.24 0 0 179

Lehet ilyenben gondolkozni, kereslet van rá. Legfőképpen Busuangán.

Autót és "házat" is lehet bérelni. Olyan hogy családiház nem nagyon van Észak-palawanon. El lehet azon is gondolkodni, hogy mihez kell az autó és mennyi időre, merthogy bancát már 70.000 pesotól lehet vásárolni (új vagy felújított), triciklit hasonló áron (50.000). Ezek az árak helyi triciklistől, bancatulajdonostól származnak.

Autót nem tudom mennyiért lehet venni, de ha Palawan, akkor jeepben kell gondolkodni.

Előzmény: harken (176)
R-U-D Creative Commons License 2006.01.24 0 0 178

Szia Busog,

hát igen, Palawan mély nyomott hagyott bennünk.

Nem vagyok horgász, de láttam ilyen ajánlatokat El Nidoban, Coronban, bár ha van saját felszerelésed, akkor csak egy bancat kell bérelni.

halak: Marlin, tonhal, snapperek, barracuda, vitorláshal is volt (nem tudom melyeket lehet pecázni, lévén hogy szinte semmilyen ezirányú tapasztalattal sem rendelkezem)

Szigonnyal is lehet horgászni, egyszer elmentem a kapitányunkkal snurclizva szigonyozni. Nem fogott semmit, szerintem béna volt, vagy zavarta a jelenlétem, mert célpont volt dögivel.

Bomba és cianidhalászat továbbra is létezik, sőt. Sangaton nem egyszer hallottunk távoli robbantásokat. A helyiek valahogyan nem érzik át tettük következményeit, többször is beszéltünk helyi halászokkal, akik vigyorogva tagadták, hogy ők így halásznának. Meg meséltek fehér cápákról, amiket pár kilóméterre a parttól fogtak.

Nagy gond az is, hogy a kínai halászhajók lehalásszák a halakat a Fülöp szgken.

Előzmény: Busog (177)
Busog Creative Commons License 2006.01.24 0 0 177

Kedves RUD,

Tetszett a palawan-i beszámolód, ahogy írtam korábban nem búvárkodunk, de lehet-e horgászni és ha igen mik vannak: marlin? vitorlás hal?

Előzmény: R-U-D (175)
harken Creative Commons License 2006.01.23 0 0 176

Kedvenc búvár barátomat rugdosom, csináljunk már ott egy búvár klubot. Sajna elég lusta gyerek...na mindegy az a lényeg, hogy lehet ott mit kezdeni, ha van kedve hozzá az embernek.

Ház-,autóbérlés működik?

Előzmény: R-U-D (174)
R-U-D Creative Commons License 2006.01.23 0 0 175

kaja:

érdekes, de alapvetően hiánycikk néha egy-két fajta tengeri herkentyű a tengerparti falvakban.

Így volt olyan este, hogy mondjuk calamarit nem tudtunk enni, se rákot, volt helyette finom grouper fish.

Nagyon érdekes egyéniségek üzemeltetnek Palawanon éttermeket, szállóhelyeket.

Coronon például volt egy francia antropológus aki 15 évig élt dél Palawan egyik törzsénél, amiről végülis kiderítette, hogy nem többezer éves múltú, így nem finanszírozták tovább kutatását. Felköltözött Coronba, csinált egy francia éttermet, ahol az eredeti francia bagueten kersztűl a coco-vineen át minden finomságot lehetet kapni. nekem mondjuk nem minden jött be.

Amit úgy általánosan tudok mondani, hogy a rizst rendszerint sótlanul főzik (vagy nagyon kevés sóval).

Ugyanazt a filippin kajákat el lehet jól és rosszul is készíteni, bár ez itthon is így van.

Az árak meg ugyanolyanok mint thaiföldön, kivéve cigi, ami sokkal olcsóbb, alma ami drágább mint itthon (lévén hogy import), de általánosan jellemző ugyanaz az olcsóság mint a thaioknál. Manila ettől persze eltér, ott minden drágább.

Ettünk pl. 1 kg lobstert 800 pesoért elnidoban.

Pénzváltás. Hát én nem tudom, hogy ki hogyan talált nagyon jó váltóhelyet, de én mindenhol ugyanazzal az árfolyammal találkoztam (1 eur - 62 p, 1 usd 52 p). Ettől minimális eltérés volt a különböző váltóhelyeken, pedig többet is lecsekkoltam manilában. Manilán kívűl általában lényegesen rosszabbul is váltanak, de mindenhol lehet normális árfolyamot is találni. El Nido: 1 usd - 50 peso, Coron 1 Usd - 51 peso. De ha nagyobb összeget akarsz váltani, akkor mindig jobb árfolyamot tudsz elérni. Én 500 Usd-t váltottam Manilában úgy, hogy megkérdeztem az árfolyamot, majd elindultam kifelé miután 50 pesot-t akart adni 1 usdért, és úgy "rángattak" vissza miután montam, hogy 53-ért az övék lehet. Végülis 52,5-ért váltottam.

A reptéren egyébként ez volt az árfolyam.

Előzmény: harken (169)
R-U-D Creative Commons License 2006.01.23 0 0 174

Rád és nemutolsósorban magamra is gondolva az ingatlanokat is megnéztem észak Palawanon:

- általánosan elmondható, hogy külföldi személy nem vásárolhat ingatlant a Fszigeteken

-ezt a kinti külföldiek úgy oldják meg, hogy feleségül vesznek egy filipín hölgyet, akire a nevére vásárolják az ingatlant

-céggel is lehet ingatlant venni, de itt is 51% os tolajdonosnak egy filippin személy kell

-sok ingatlant meg sem lehet venni, hanem 25 ill. 50 évre lehet kibérelni

- ingatlanárak: 50-500 peso / nm, általában úgy, hogy semmi közmű nincsen rajta (szárazföld és szigetek egyaránt)

-áram mindenhol generátorokon keresztül, a nagyobb falvakban van központi generátor is (pl. El Nido)

- víz sokszor fúrt kutakból, kicsit sós ízű néhány helyen

Úgy vettem észre, hogy nem túl nehéz resortokat sikeresen működtetni:

El Nidoban és Busuangán is vannak upper class resortok (Miniloc, Lagen Island, Paradise island, Sangat Island) amelyek egyedüli titka, hogy jól reklámozzák őket és simán megfizetnek csomóan 100-300 dolcsit / éjszaka. Mi az utolsó 2 napunkat Sangat islandon töltöttük, amelynek bungalói teljesen ki voltak adva. Tehát kell egy kisebb kezdőtőke egy igényes hely kialakításához, de ilyen árak mellett valószínű elég gyorsan ki lehet gazdálkodni (persze a megfelelő know-how-val). Egy kisebb akadáy ugyan, hogy kizárólag hajóval lehet ezekre a helyekre bármit is elvinni.

Kérdezted, hogy milyen az áruellátottsága a helyeknek. Nos majdnem mindent lehet kapni a nagyobb falvakban (zsebkendő kivételével), de kisebbekben sem okozott problémát a szükséges dolgok beszerzése. Lehet, hogy mondjuk a legújabb számítógépet Palawanon nem tudod megvenni, de minden mást igen.

Előzmény: harken (173)
harken Creative Commons License 2006.01.22 0 0 173
üdv itthon RUD (ok.én is inkább kint lennék) bíztató amiket írsz.
Előzmény: R-U-D (172)
R-U-D Creative Commons License 2006.01.21 0 0 172

Kumusta ho!

Na ma reggel sikeresen leszálltunk Bécsben, sajnos, mármint nem az hogy sikeresen leszálltunk, hanem hogy vissza kellett jönni.

Előzetesen annyit tudok mondani, hogy egy rendkívűl élménydús 3 hét van mögöttünk, amelynek minden pillanatát élveztük.

Az idő kiválló volt, azaz a Batadi kirándulásunk napján 1 csepp eső nem esett, előtte 1 hétig zuhogott, és általánosan elmondhatom, hogy csak azokon a napokon volt egy kicsit borús az ég, amikor közlekedtünk. Esővel 1x találkoztunk.

Az emberek hihetetlenül kedvesek és közvetlenek, barátságosak (amennyiben nem segg részegek), nagyobb szeretetben éreztem itt magamat, mint a thaioknál.

A szúnyogok olyan ritkák voltak mint a túristák, azaz 1kezemen meg tudom számolni, hogy naponta hányat láttam (kicsit túlzok, mármint a túristák tekintetében, de annyiban nem, hogy észak luzonban ha 10-el találkoztunk a 4 nap alatt akkor sokat mondok). A lényeg, hogy minket csak párszor csípett meg szúnyog Palawanon, ezeknek a csípése is olyan kellemes trópusi párperces volt (maláriát és egyéb betegséget megúsztuk, a náthát amit egy fülledt éjszakán szereztem egy fantől sajnos hazahoztam magammal)

Rizsteraszok gyönyörűek (9 órát túráztunk), mountain province highway szintén szép és érdekes, egyben veszélyes is. Nem bántam volna, hogy ha egy térkép jelzi, hogy Baguio és Bontoc közötti 190 km-es szakasz 1/3-án nincsen betonút, némi éjszakai vezetést, egy defektet és pár izgatott órát is megspóroltam volna magamnak, amit így utólag ugyan egyáltalán nem bánok.

Palawan gyönyörű, Sabang tengerpartja lélegzetelállító, épp annyira mint El Nido paradicsomi archipelagója, és Busuanga nyerssége és valahogyan ősi hangulata (annak ellenére, hogy itt láttam a legtöbb túristát) élménnyé teszik a roncsmerülést, amelyeket azóta már meghódított a tengeri élet.

Korallok, víz alatti élet:

El Nido archipelago - korallok 30-70%a még él (változó a szigeteken), nagyon érdekes környezeteben, snorclizni jól lehet, érdekes halakkal stb

Busuanga -  na itt találkoztam olyan reeffel, ahol a korallok 100%-a intakt volt, ilyen gyönyörű látványt ritkán látni szerintem. Összeismerkedtünk egy belga párral, akik 7. hónapja utaznak Ázsiában és egyébként a világ legtöbb részét bejárták már, snorcliztak, búvárkodtak. Na ők azt állították, hogy az összes merülésük, snorclizásuk alatt nem láttak ilyen gyönyörű reefet.

Úgyhogy ilyen szempontból mindenképpen Busuanga a nyertes.

No de írok majd mindenről később, fotókkal illusztrálva. 

Törölt nick Creative Commons License 2006.01.20 0 0 171
Puerto Princesa megjárja, a többit nem ismerem. Van ott egy áruháznak nevezhető hely, az NCCC (asszem ez a neve). Valahol írtam korábban, hogy egy utolsó lepattant koszfészek, 10 000 durrogó szar triciklivel, amiktől alig lehet átmenni az utcán.
Busog Creative Commons License 2006.01.20 0 0 170
Szerintem a szúnyog miatt en aggódj, már a múlt héten is volt böven, de nem több mint otthon szokott lenni nyáron (a lázbetegségek pedig egyáltalán nem olyan gyakoriak), a hintöpor kell.
harken Creative Commons License 2006.01.19 0 0 169

basszus ez a szúnyog kérdés picit aggaszt...

meleg meg a pára nem nagyon, azt rohadtul bírom.

Palawanon milyen az ellátottság? Alap élelmiszerek gondolom vannak (mondjuk én elvagyok tengeri kaján, sőt) olyan cuccokra gondolok inkább, mint amilyenek itthon egy barkács-, vagy gazdaboltban kaphatóak.

Előzmény: Törölt nick (168)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.18 0 0 168

Szerintem vigyél kp-t. Váltani a money changerekben érdemes, jól váltanak. Ha több van egymás mellett, és az elsőben jónak találod az árfolyamot, ne teketóriázz, válts. Egyrészt feltűnhetsz a sok mászkálással, másrészt ha a többiben rosszabb az árfolyam, és visszamész az elsőbe, már ott is feljebb fogják adni. Legjobb egy helyivel váltatni. Sokat egyszerre ne válts, nagyon szar a gazdasági helyzet mostanság.

Legbiztonságosabb a reptéren, kifelé menet, árfolyam sem rossz.

Márciusban már nagyon meleg és párás idő van, mindenből szuper vékonyat vigyél. És persze hintőpor, szúnyogriasztó krém (Off! - ez a neve).

Előzmény: harken (167)
harken Creative Commons License 2006.01.18 0 0 167

hááát, nem sokan járnak erre...

kisbudes, pénzt hogyan érdemes kivinni, legyen a bankszámlámon, vagy vigyek kp-t? Márcsak azért kérdem, mert némely helyeken feketén jobban váltják a helyi pénzt, itt hogyan működik?

Lehet, hogy csak március körül jutok ki, akkor már fos idő van?

Törölt nick Creative Commons License 2006.01.07 0 0 166

Palawannak kerülendő részei asszem nincsenek. Nekem eddig talán Bohol jött be a legjobban, kár, hogy a nejem ilocano...

Előzmény: harken (158)
harken Creative Commons License 2006.01.01 0 0 164

Ismerős búvár srác másfél évet húzott le Vörös tengeren. Nemrég átköltözött fülöpre, aszongya nincsenek olyan nagy dögök mint vörösön, viszont a reefek szebbek...

Na majd R-U-D megmondja, jó utat!

R-U-D Creative Commons License 2005.12.29 0 0 163

Hájdihó Minimal,

Kösz a jókivánságokat, remélem csilivili utunk lesz.

"Ja igen, menj a ...-ba -4 napjaiddal. "

..megyek, megyek, ne is lássál!

Előzmény: minimal (162)
minimal Creative Commons License 2005.12.28 0 0 162
Höló R-U-D,

nem akármi ez a sztori, folytatásos teleregény. :o)

Ha nem beszélnénk addig, akkor hiperjó utat, napsütést és pöpec merüléseket kívánok!

Ja igen, menj a ...-ba -4 napjaiddal. :oP

:o)
Előzmény: R-U-D (161)
R-U-D Creative Commons License 2005.12.28 0 0 161

Meteo nem érdekel annyira, párszor rácáfolt már nálam is a valóság. Meg aztán 28-30 fokban az eső is elvislhetőbb mint nálunk most 3 fokban.

Egy sztem tök jó oldal szatelitképekre https://afweather.afwa.af.mil/satellite.htm

Előzmény: harken (160)
harken Creative Commons License 2005.12.28 0 0 160

Meteoval ne nagyon törődj, emlékszem én is nézegettem mielőtt elutaztam, totál szar időt jósolt 3 webhely is, aztán a helyszín rácáfolt.

Jó lesz, hidd el:)))

Előzmény: R-U-D (159)
R-U-D Creative Commons License 2005.12.28 0 0 159

Aki követte az utóbbi 2 hónapban történt fizetési kálváriámat a Seairrel, annak mondhatom, hogy koránt sincsen vége a dolognak.

Ugye kértem egy follow-uppot a bankomnál, ami annyit jelent, hogy direktbe felveszik a kapcsolatot az ottani bankszlavezető intézettel és nyilatkozatot kérnek tőle, hogy jóváírták a küldött pénzt a szlara.

Ma hívott egy kedves hölgy a magyar bankomtól, hogy már 10 üzenetet küldtek a Rizal Banknak, ami persze baszott reagálni, így nem tudják teljes bizonyossággal megmondani, hogy hol a pénzem. Ők sajnos nem tudnak mit tenni ilyen esetben, mert a pénz már elhagyta a bankukat és kommunikáció hiányában csak hivatalos úton szerezhetek be információkat, azaz rendőrség, nagykövetség stb.

A jó a dologban, hogy visszaadják a 2 * 4000 forintomat, amit a followupra levontak.

Az is jó, hogy a Seair végülis elfogadta a deposit slipemet és jóváírtnak tekinti a pénzt (ugyan máig nem tudom, hogy ott is van-e náluk).

A rossz viszont az esetleges nemvárt meglepetés lehet a manilai reptéren, amikor ki akarom váltani a jegyemet, amire azt mondják majd mégis, hogy sorry but we dont know where your money is.

Az biztos, hogy az eddigi tapasztalatok alapján egy igen negatív képet kaptam az üzleti magatartásukról nemtörődömségük miatt.

Az is biztos, hogy ha ilyen nehéz repjegyet venni a szigeteken, akkor el sem tudom képzelni, hogy egy ingatlanvásárlás mivel járhat.

Néztem az időjáráselőrejelzést. Nem túl bíztató a 10 napos előrejelzésben kizárólag scattered, vagy isolated T-storm szerepel (28 fok mellett). Remélem az idő nem csesz ki velünk.

Mindegy, a lényeg hogy -4 nap!

harken Creative Commons License 2005.12.27 0 0 158

Estefelé csak szkafanderben lehet a szabadba menni. Nappal a denge szúnyogok veszélyeztetnek, estefelé a maláriát terjesztők. Az összes szigetre jellemző ez? Az elég nagy gáz lenne... azért minimal egy kicsit megnyugtatott, száraz évszakban csak nincsenek.

kisbudes, Palawan-nak is vannak kerülendő részei?

Egyáltalán, ti, akik már voltatok/laktatok ott, melyik szigetet választanátok?

Rémlik,valahol azt olvastam, úgy lehet állampolgárságot szerezni, hogy 50 ezer dolcsit letétbe kell helyezni fél évre egy meghatározott bankszámlára.

minimal Creative Commons License 2005.12.26 0 0 157
Nem hülyék ám odát, ami helyi viszonylatban sok, az egy európainak mogyoró...

Amúgy van megbízható kontaktszemély erre az esetre. :o)
Előzmény: mud (151)
minimal Creative Commons License 2005.12.26 0 0 156
Lásd Kisbudes válaszát, bár én nem tapasztaltam moszkítókat, holott az esős évszak végén jártam ott (sajnos, mert esett is eléggé keservesen). Nem voltam beoltva semmi ellen. :o)
Előzmény: harken (150)
minimal Creative Commons License 2005.12.26 0 0 155
Meg is lennénk lőve, ha 40-50 év múlva a magyar nyugdíjrendszeren múlna a megélhetésünk. :o)
Előzmény: Törölt nick (154)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.26 0 0 154

"Egyébként Fülöpre mennyire jellemzőek az olyan szarságok mint szúnyogok, malária,stb?"

Nagyon is. Estefelé csak szkafanderben lehet a szabadba menni. Nappal a denge szúnyogok veszélyeztetnek, estefelé a maláriát terjesztők. Volt is a szomszédságunkban denge haláleset - nem ismerték fel idejében. Minden reggel azzal kezdtem a napom, hogy kezem-lábam bekentem egy Off!-nevű szúnyogriasztóval, és ezt a nap folyamán rendszeresen megismételtem.

Mindanao: jól nézd meg, melyik részén veszed azt a házat - lehet, hogy nem véletlenül kedvező az árfekvése. Kerüld a következő tartományokat: Lanao del Sur/del Norte, Cotabato, Maguindanao, Zamboanga del Sur/del Norte, Sultan Kudarat, South Cotabato, Basilan, Sulu és Tawi-tawi (30 éves iszlám polgárháború). Plusz: rengeteg az amerikai típusú "con artist" (csaló); 20-szor járjatok körbe valamit, mielőtt bármit aláírtok, pláne kifizettek!! Tőlünk egyszer fedezet nélküli csekkel csaltak ki egy VHS-lejátszót...

A nyugdíjasok betelepülését valóban bátorítják (szándékosan nem írom, hogy támogatják, ez azért túlzás). Részleteket nem tudok, nézzetek utána a kormány honlapján, vagy valamelyik kinti nagykövetségén; elég részletes a stockholmban levő követség honlapja - keressétek meg, nem tudom fejből a címét. A kérdés itt inkább az lesz, hogy hajlandó lesz-e Magyarország külföldre az EU-n kívülre nyugdíjat utalni, mert az ilyesmi korántsem kézenfekvő. Svájc és a Fülöp-szigetek pl. évek - évtizedek! - óta "harcol", mert Svájc erre nem hajlandó.

Az ingatlanügyeket (cég, házasság) illetően ti jobban tudjátok...

Előzmény: harken (150)
mud Creative Commons License 2005.12.25 0 0 153

Ez nem éppen a legjobb site, de sok hasznos info van itt:

http://www.livinginthephilippines.com/visa.html 

mud Creative Commons License 2005.12.25 0 0 152
Egyik kollegám barátnõje tegnap hívta fel, hogy talalt egy hazat, persze filippino a csaj. Ket szintes, a 2.-on 3 haloszoba, az also szinten uzlethelyseg, garazs. $10 000 Mindanao-n, ami szvsz sokkal jobb hely, mint az eszaki resz.
Előzmény: minimal (149)
mud Creative Commons License 2005.12.25 0 0 151
Támogatja persze, ha megnézed a feltételeket, meglátod, miért. Pénzért, sõt jó pénzért. Nem olcsó dolog bejutni. Ingatlant venni pedig külföldinek két módon lehet, vagy alapit egy ceget helyi erdekeltseggel, alkalmazottal, vagy házasodik egy helybélivel, ennek a kockázata, hogy esetleg lenyúlnak. Van még a hosszú lejáratú bérlés, ennek hátránya, hogy a befektetett pénz elvész, hacsak nem jól profitáló uzletbe fektetsz, ami igy megterul. Szorol szora ugyanugy, mint Thaifoldon vagy Kambodzsaban. Kulfoldi ott sem vehet ingatlant, egyetlen kivetel az un. condominium, ami ugye majdnem lakás.
Előzmény: minimal (148)
harken Creative Commons License 2005.12.25 0 0 150

Állati sok jó hely lehet még amiről nem tudunk semmit...

Egyébként Fülöpre mennyire jellemzőek az olyan szarságok mint szúnyogok, malária,stb?

Előzmény: minimal (148)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!