Helo paradicsom baratok. Iden eloszor akarok szaritott olajban elrakott paradicsomot csinalni, azt olvastam, hogy erre a legjobb tipusok azok, aminek keves a leve, viztartalma. A lucullus paradicsomot ajanlottak sokan. Elmentem a Hermesbe de ilyen nevu nem volt. Az lenne a kerdesem, hogy hol lehet venni ilyen magot? (bp eszaki kornyeke, szentenre kerul)
Esetleg aki tud mast ajanlani amit jo szaritani azt is szivesen fogadom. Koszi.
Szia, bármelyik TÜZÉP-telepen kapható zsákos kiszerelésben, nem is túl drágán. De Baumax-ban, OBI-ban is kapható. Utóbbi helyeken kertészeti perlit néven. Szerintem 1-2 telefon és tudni fogod, hogy hová menj érte! Frint
Ha sikerülne hozzájutnom perlithez szívesen kipróbálnám, a paradicsom, és paprika palántázásánál.
Tudnál akkor esetleg valami egyszerű és kapható dologkból összeállítható tápoldat receptet adni?
Nekem van egy pár vízkulturás szobanövényem amikor ültettem őket lehetett vízkultúrás növény tápot kapni, kb. 2 éve már sehol nem kapható hamarosan elfogy a készletem és akkor ez ügyben is tanácstalan leszek.
Pedig a szobanövényeknél is nagyon jó ez a technológia, hosszú időre magára hagyható a növény, nincs betömörödő, savanyú szagú föld.
Szia, szia :) Itt vagyok, igyekszem lenni, csak nagyon sűrű napjaim vannak... Na, szóval: csávázás
A jó minőségű, garantáltan fajtaazonos zöldség- és virágmagvakat a szárítás után kémiai anyagokkal kezelik, szaknyelven csávázzák. Az eljárás elsődleges célja, hogy a magvak felületén élő, arra tapadó kórokozókat elpusztítsa, így a kelés biztonságosabb lesz. Másodlagos cél az érzékeny, sérülékeny csíranövény föld alatti védelme az ott lévő gombáktól, rovarkártevőktől. Tehát a csávázás olyan kémiai eljárás, amely a vetőmag gomba és/vagy állati kártétel elleni védelmét szolgálja. Ez a művelet a vetési előkészületek egyike, amivel azt érjük el, hogy a magvakra tapadó vagy közvetlenül a felületük alá behatoló kórokozókat megsemmisítjük, anélkül, hogy a magot károsítanánk. Tisztába kell lenni viszont azzal is, hogy a csávázással a későbbi megbetegedések nem akadályozhatók meg teljes mértékben. Tulajdonképpen a csírázáskor és kezdeti növekedéskor védi a növényt. Porcsávázáskor a csávázószert por alakban adják a vetőmaghoz, amely annak felületén megtapad. A nedves csávázás során a csávázószert folyadék formájában (permetezés, merítés, lemosás,...) adják a vetőmaghoz. Fontos tudni, hogy a csávázott vetőmag a felületére felvitt vegyszer miatt veszélyes. Bizonyára már találkoztak lila, zöld vagy piros színű vetőmagvakkal, amikor a tasakból a zöldségmagvakat kiborították. Az élénk szín a figyelem felkeltését szolgálja, és annak a jelzése, hogy a magvakat csávázták, ezért étkezésre, állatok etetésére nem használhatók. A paradicsom csávázását savas kezeléssel kezdik, lemossák, majd a kezelést gombaölő vegyszer felvitelével fejezik be. Előbbi a vírusokat öli meg, utóbbi a kelésvédelmet szolgálja.
Ennyi. Házilag is neki lehet ugrani, legközelebb mesélek róla. Frint apó
Sziasztok, üdvözlök minden ismerős és ismeretlen paradicsombarátot, remélem idén is meg tudjuk ismételni a tavalyi év bőségét és sikerét! Jó korai kertészkedést kívánok mindenkinek - jómagam még a tavaly begyűjtött magok feldolgozásánál, csávázásánál tartok... Frint
Ezt a korai ültetést,a fóliasátorba rakom, szintén perlitbe, csak az már használt perlit(nézd a web oldalamat). Ezeket különben később átültetem 9x9 müanyagba, és aztán a 10 lit. vödörbe. A későbbi ültetés lesz majd kinti palántálásra, jó mélyre rakom őket,és semmi probléma nincs velük. Most a világitás 2x 38w 12óra ,daylight neon, megvan a kb 1100 lux. Kelésig 26-28 C, most már 20-24 C, plusz 1 elektromos levegő jonizátor. Majd lesznek még képek,ahogy fejlödnek. Akartam nyitni új topicot perlit cimmel ,de még kezdő vagyok és nem lehet.
Remélem, fog írni a világításról. Én viszonylag korán vetem a paradicsomot (most azért még nem), mert mohó vagyok, és minél előbb akarom enni. A félliteres tejfölösben elvan május közepéig, és így valamikor június közepe után már ehetjük. Az a lényeg, hogy minél hosszabb ideig legyen nyersen, de nem akarok eltenni sok levet. Magom van elég sokféle, a helyem korlátozott, úgyhogy köszi, nem kérek. Bővizű fúrt kutunk van, úgyhogy nekünk egyszerű a vízellátás. Ilyen szempontból Il a Te embered, ő oszt be jól keveset. De Gödöllő nincs nagyon messze, úgyhogy ha van kedved, körülnézhetsz. Télen én nem használom semmire az üvegházat. Hosszú téli éjszakákon tényleg alig véd a hideg ellen, és ha marad benne növény, netán kicsit fűtöm is, elszaporodnak tavaszra a tetvek és az atkák. Inkább ősszel kitakarítom, az a lényeg, hogy szép erős palántákat neveljek benne tavasszal, nyáron meg tartok benne padlizsánt és kígyóuborkát. Egy valamire szükségem lenne külföldről, de ezt majd talán egyszer lelevelezzük.
Nem tudjuk, hogy világítja-e öket valamivel. Nekem a paradicsom azon kevés növények közé tartozik, amik jól érzik magukat nálam, és minthogy esetükben úgysem esedékes másodvetés, ami indokolttá tenné a sietséget, úgy döntöttem idén nem sietem el. Talán ök az egyetlenek, akik már kelésnél majdnem 100%-os eredményt mutatnak, (idén már saját magból, szólj ha kérsz!)Úgyhogy szerintem böven ráérek vele febr végén, márc. elején.
Hanem az öntözéssel muszáj valamit kezdenem; a zöldségesben írtam részletesen a gondjaimról (már nem elöször; ott csak ilyenekröl írok...:-( Nagyon csodálom, hogy neked minden sikerül, és nagyon szeretnék egyszer személyesen is tapasztalatot cserélni veled. (Ami persze úgy nézne ki, hogy te megosztod a tapasztalatidat velem:-(, én meg esetleg hozok neked egy pár egzótát a discountunkból:-). Van néhány dolog, ami bár nagyon érdekel, annyira halvány fogalmam sincs róla, hogy bármennyit írtok is róla, mégse elevenedik meg bennem, hogy hogy müködik. Ilyen pl. az utóbbi napokban sokat emlegetett fátyolfólia (nem értem, hogy attól, hogy valamit letakarunk vele, mitöl lesz alatta melegebb. Én pl. télen az üvegházat se tudom használni semmire, mert bent ugyanannyi a hömérséklet, mint kint.) Meg minden, amit az öntözörendszerekröl összehordtok, pedig arra aztán tényleg égetö szükségem lenne.
Más; ma kint voltam az internationale Grüne Wochen, abban a reményben, hogy hátha a Hollandok nem akarják hazacipelni a mérgdrága tavaszi kollekciójukat, de sajnos akarták...Így nem sok mindent vettem, de a végén csak rábeszéltek (nem hollandok!) egy ilyen csodazacsira, amibe tonnaszám szórták az egzotikus tulipánokat meg nárciszokat. Még nem néztem meg, mi van benne, szólj ha van szükséged ilyesmire:-)
Nekem úgy tűnik, nagyon profi cuccai vannak, a hidrokultúra sem szabad földben lesz. Pl. az én palántáim ilyenkor nem így néznének ki két hetesen az ablakban. Dupla ilyen hosszúak és közel vízszintesek lennének.
Szép, de nekem az a tapasztalatom, hogy a túl korán ültetett paradicsom vagy nagyon vontatottan kel (na ettöl neked már nem kell tartanod) vagy nagyon hamar megnö, még azelött, hogy ki lehetne ültetni, és ebböl különféle bajok származhatnak.
Kérem valaki irja meg ,hogy lehet képet ide feltölteni,mert látom nincs kép a hozzászólásomban, pedig feltöltöttem, új kép és feltöltés, de semmi.. Köszi
Üdv. mindenkinek,új vagyok a fórumon,hidrokultúrával foglalkozom és már 2hete elültettem a paradicsom magokat,tiszta perlitben,amik 4 napra már kezdtek kelni, ahogy a képek is mutatják, és a fajtákat is látni. Különben aki többet szeretne tudni e témában,olvashat a web oldalamon is //hidroperlit.extra.hu
Sziasztok, üdv! Tavaly neveltem 2-3 tő "Olasz Paradicsomfát" Nagyon nagy termése van, talán a legnagyobb, nagyon finom, zamatos, szerencsés esetben jó nagyra meg is nő 2m- 10m. Állvány kell a lombjának. Van néhány magom, tél végén kicsíráztatom, ha valakinek kell palánta, postán tudok küldeni.
Viszonylag hideg helyen tartom, olyan 10c- fok körül.
Igen, kényelmi szempont mindenképpen, hogy akkor veszel ki belőle, mikor kell, nem kell visszazárni, mégsem romlik meg. Volt olyan, hogy tavasszal ami megmaradt, sajnáltam kiönteni, beletettem a mara- dékot befőttes üvegbe, gondolván hogy még elfogy, ősszel még gyönyörű volt, mégis kiöntésre került, mert ott volt a következő évi!
Arra kell vigyázni, hogy le legyen nyomva a lé alá. Én 15l-es műanyag edénybe teszem el, és jobb híján üres befőttesüveget teszek rá, míg magába szívja az íz- anyagokat, ez az utolsó bedobált anyag után kb 2-3 hét. Kb ennyi idő után fogyasztható is. Utána már nem kell nehezék!