A burgonyabogár lárvához hoz hasonló élősködőt ferdeztem fel a leveleken. Egyre többen voltak, még mielőtt komoly kárt tudtak volna okozni, leszámoltam velük.
A tegnapi permetezés nyomán eltüntek.
Tényleg ki tudja, miféle állatkák ezek? Akkorák mint egy közepes méretű lárva, de erős rágószervük van, mert szinte lehetetlen lesöpörni őket a levélről, úgy berágja magát.
A másik szempont, hogy kellően büdös, ez elriasztja az őzeket is a levélről, jónéhány korai fajtát meglegeltek a dögök!
Úgy nézem te nem sajnálod, a "kemény drogokkal" mész harcba a betegségekkel szemben!
Quadrist még nem használtam csak Discust meg tavaly a Cabrio Top-t. Az idén is ez van tervben, de szigorúan a virágzás van fedve vele. Előtte utána "könnyű drogok" mennek. (kén+réz vagy rézpotló)
Hát igen, szépek, kívánni sem szabad szebbet. Annyi bizonyos a virágzás nem fogja a júniust megvárni, ezek a szőlők 2 hét múlva virágba borúlnak. Tehát nem csak a permetezéssel vagyunk előre.
Tavaly az első forduló május 4. én volt, pedig az előre volt már hozva, mert a lemosó elmaradt. Én is a következő bevetésre már nyomni fogom a Cabriót, pedig azt a virágzásra időzítem.
A Zweigelt így néz ki Tőled 20 km-re ÉNy-ra. Délelőtt borús volt az idő, délutánra viszont kisütött a Nap, így hát én is megpermeteztem. Az idén peronoszpróra ellen még nem védekeztem, most viszont igen (Ridomil Gold 42,5 WP). Tavaly május 13.-án permeteztem másodszor, most a harmadik permetezésnél tartok.
Nem a szívedet akarom fájdítani, hogy nekünk ekkora mázlink volt.
Az mondható, hogy erre fele eddig a szőlő kívánva sem kaphatott volna kedvezőbb időjárást.
Látszik is rajta.
Ma éppen 16 napja volt az utolsó permetezés, az egyik darabot, amelyikbe bele tudtam menni gyorsan megnyomattam Dithane, Rubigan, Flumite, Bi58 kombinációval. A 650 tőkére 2 puttony (40 l)éppen elég lett.
Lejtős a telkem, az alján van vagy 20 méter sík. Az alatt meg egy bokorsáv, ami megfogta a lefelé folyó hideget. Ezen a részen 100%-os lett a fagykár, néhány 10 méterrel feljebb alig pár hajtás ment el. A szőlő melletti gyümölcsfák ugyanígy jártak. Viszont a talaj fölött kb. 10 centiig nem fagytak el a hajtások, csak fentebb, gondolom, a föld sugárzott egy kis hőt.
A tévében mondta a helyi (mátraalji) hegyközségi akárki, hogy 20-30%-os volt a fagykár, némely táblán 100%-os.
Abban bízom én is,hogy az alvó rugyek beindulnak,és koszonom a bíztatást,rámfér.Sajnos kozelebbi képet nem tudok feltenni,mert nagy formátumuak.Majd beszámolok a fejleményekrol,esetleg képekkel.
Szép helyen van a területed és láthatóan gondosan műveled. Gondolom már túl vagy az első elkeseredésen és feltehetően a teendőket is reálisabban látod.
Mit tudsz tenni? A karok valószínűleg nem fagytak el, a hajtások jó része viszont igen. Mentsd a menthetőt! Ami nem fagyott el, úgy kell tovább kezelned, mintha semmi sem történt volna, tehát folytatsd a tervszerű permetezést.
Ha még nem végeztél hajtásválogatást, akkor most a konkrét helyzetnek megfelelően el is hagyhatod, megtette ezt a fagy.
Ami elfagyott, ott arra számíthatsz, hogy az alvó rügyek még kihajtanak, és kezdődik minden előről, csak 2 hónappal visszaveti az elfagyott tőkék fejlődését, ami nyilván nem jó, de nem tudsz mást tenni. A permetezési programot szerintem tervszerűen tovább kell folytatnod, valamennyi figyelemmel az új hajtásokra.
Ha májusban lesz elég csapadék és hosszú lesz a nyár, számíthatsz még termésre.
Tanulságos az eseted, ha itt leszel a fórumon, s időnként bejelentkezel, hogyan reagált a szőlőd erre a trumára, okosodunk belőle mi is, mert bármelyikünk játhat így.
Nem tudom van-e valaki kecskemétről de amit itt láttam a neten az azoknak katasztrófa lehetett.
Itt is volt "magja" csak elég kicsi. Le akartam fényképezni de mitadj' úristen a fényképező lemerült és beadta az unalmast. Mire javítottam már elolvadt a jég Remélem működik a NEFELA így azért nem volt és nem is lesz komolyabb jégverés.