Azt szeretném tudni, hogy elkezdjem-e a peronoszpóra elleni védekezést, mivel most eléggé csapadékos az idő. Így virágzás előtt mit érdemes használni? A rezeseknél azt írja, hogy figyelembe kell venni a fajták rézérzékenységét. Ezt viszont nem ismerem, a fajta is elég sok már... Virágzás után már nem lesznek ilyen gondjaim, de most ez éppen esedékes, szeretném tudni, aztán permetezni preventíve (mert ugye úgy az igazi... :-) ).
Ja, nálunk nem volt semmilyen fagykár (értsd: az udvarban, mert a környéken itt-ott bizony látni elfagyott dolgokat: dió, szőlő leginkább). Gyönyörűen nő minden. A szőlő is nagyon szép.
Az a gond, hogy kiemelted magát a problémát (1 feltehetően atka szivogatta levél) az egészből. Nem látunk magát a hajtást, amiből ezt kivetted. Ha egyedi a probléma, pl. csak az idősebb leveleken van, akkor a legegyszerűbb, ha egyenként leszeded és kész. Ha a fiatalokon is van és tömeges, akkor meg kell permetezni a szőlőt a fonák oldalon, mert az atkák ott vannak.
Mi a helyzet a szőlőddel? A hajtásokat megválogattad már? Permetezés? Atkák?
Menj lejjebb kicsit Feriq is tett fel néhány hasonló képet, ott szinte ugyan ezt fogod látni. Ha a teljes tőkén elhatalmasodott ez az állapot akkor vegyél atkaölöt (Nissuron Flumite stb) amit kapsz és azzal permetezd meg a szőlődet 2-3 alkalommal addig míg az új leveleken már nem látsz ilyen elváltozást.
Fontos: Jövőre amikor hajtani kezd a szőlő ezzel az atkaőlővel kezd el permetezni. Ha tutira akarsz menni akkor vegyél Omite-t és használd a leírás szerint augusztusban is. Így elpusztítod az áttelelni szándékozó atkákat, meg a tojásokat is.
Rákérdeznék egy-két komolyabb borászboltban (a Fővámtéri még működik?) nem emlékszem hol vettem anno, lehet kaptam a borászati tanszéken. Itt láttam: http://www.boraszatianyag.hu/termekek.pl?ID=A&VALUE=06,40&GUID=0 de emlékeim szerint az nem "gyantaoszlop" volt hanem granulátum...
Nem akarok kötözködni, de amit a fórumtársunk betett kép az tuti levélfonák. Nézd csak meg az ereket! És azok között vannak a nemezes cuccok. De nosza kérdezzük meg topiktársunkat hogy néz ki a levél színe? Lát e rajta gubacsszerű kinövéseket?
A Vasról: mennyi lett? A divergán műgyanta jól kiviszi, abszolút semleges semmit nem csinál negatívat a borral. Akkor érdemes kezelni vele, ha hosszabb palackos tartást tervezel; mert könnyen kiválhat a vas a palackban.
Én a hétévégén palackozom végre a Cirfandlit úgy tűnik letisztult (bár egy szűrés lehet jót tenne még, de az vszinű kimarad) és igen jó formában van, vmi egzotikus ánizsos mentás illattal bír, ami a cefréjére emlékeztet; a savtompítás is megtette a hatását, nagyon kerek, jól iható most.
Hááát nem tudom. A gubacsatka a levél színén buborékokat képez és a fonákján van fehéres szövedék. Ennek a képnek a színén vannak elhalások. Szerintem biztosan nem gubacsatka, esetleg valami más.
Viszont igazad lehet a préssel kapcsolatban: kicsit magas lett a vas a borban. Nem gondoltam volna.
1.) kevés van belőle akkor egyszerűen leszeded a levelet és tűzre vele 2.) több egyed esetén hagyományosan atkaőlő szerekkel vagy 3.) legújabban ragadozó atkát vetsz be (Biocont Kft forgalmazza)
Nagy eséllyel ez a Szőlő nemezes gubacsatka lesz; idén nálunk is eléggé felütötte a fejét gondolkozom a védekezésen, pedig atka ellene nem szoktunk speciális szert használni meg ez nem is okoz olyna kárt mint a levélatka; de most van pár csemege amit nagyon durván elkapott, meg van egy rassza is: http://www.mezohir.hu/2004-03/26.html
A burgonyabogár lárvához hoz hasonló élősködőt ferdeztem fel a leveleken. Egyre többen voltak, még mielőtt komoly kárt tudtak volna okozni, leszámoltam velük.
A tegnapi permetezés nyomán eltüntek.
Tényleg ki tudja, miféle állatkák ezek? Akkorák mint egy közepes méretű lárva, de erős rágószervük van, mert szinte lehetetlen lesöpörni őket a levélről, úgy berágja magát.
A másik szempont, hogy kellően büdös, ez elriasztja az őzeket is a levélről, jónéhány korai fajtát meglegeltek a dögök!
Úgy nézem te nem sajnálod, a "kemény drogokkal" mész harcba a betegségekkel szemben!
Quadrist még nem használtam csak Discust meg tavaly a Cabrio Top-t. Az idén is ez van tervben, de szigorúan a virágzás van fedve vele. Előtte utána "könnyű drogok" mennek. (kén+réz vagy rézpotló)
Hát igen, szépek, kívánni sem szabad szebbet. Annyi bizonyos a virágzás nem fogja a júniust megvárni, ezek a szőlők 2 hét múlva virágba borúlnak. Tehát nem csak a permetezéssel vagyunk előre.
Tavaly az első forduló május 4. én volt, pedig az előre volt már hozva, mert a lemosó elmaradt. Én is a következő bevetésre már nyomni fogom a Cabriót, pedig azt a virágzásra időzítem.
A Zweigelt így néz ki Tőled 20 km-re ÉNy-ra. Délelőtt borús volt az idő, délutánra viszont kisütött a Nap, így hát én is megpermeteztem. Az idén peronoszpróra ellen még nem védekeztem, most viszont igen (Ridomil Gold 42,5 WP). Tavaly május 13.-án permeteztem másodszor, most a harmadik permetezésnél tartok.
Nem a szívedet akarom fájdítani, hogy nekünk ekkora mázlink volt.
Az mondható, hogy erre fele eddig a szőlő kívánva sem kaphatott volna kedvezőbb időjárást.
Látszik is rajta.
Ma éppen 16 napja volt az utolsó permetezés, az egyik darabot, amelyikbe bele tudtam menni gyorsan megnyomattam Dithane, Rubigan, Flumite, Bi58 kombinációval. A 650 tőkére 2 puttony (40 l)éppen elég lett.