Természetes, hogy ki fog kelni. A hibrid növényfajta előállítását valamilyen céllal végzik. Erről a növényről szedett mag nagy része az első évben még megőrízheti az alaptulajdonságait, de nagy a valőszínűsége, hogy nem egyezik meg az eredeti hibrid növény tulajdonságaival, esetleg elveszti egy vírussal, betegséggel szembeni ellenálló képességét.
A Cherollával is vannak tapasztalataim. Mint minden mag, ez is kikelt, termett is sokat, de sosem volt olyan édes ízű, mint az eredeti, és hajlamosabb volt bogyórepedésre, tehát ez nem Cherolla volt már. Nem is ízlett.
Akinek ez megfelel, és nem foglalkozik azzal, hogy pont az a fajta növénye legyen, mint az eredeti, az próbálkozhat. Ekkor mondják azt, hogy elkorcscsosult a mag. Biztosan elporozta más, pedig csak egy törvényszerű folyamat eredménye.
én azt tudom,hogy tavalyelőtt volt hibrid cherolla paradicsomunk és sok lepotyogott a földre.tavaly nem is vetettünk és kikelt magátol a főldből jó pár tő, és szép terméseket hozott szeptemberben.akkor hogy van ez hogy hibridből ne szedjünk magokat??ez az eset csunyán rácáfol nem de?
A SM-nak csak néhány fajtája hibrid (ez a csomagoláson jelölve van), a többi az konstans fajta, nyugodtan lehet magot szedni. A determinált fajta belőlük a legkevesebb, a folytonnövő a jellegzetes alakja.
Tavaly szereztem egy Jersey Devil típust. Hasonlóan aszalni való, minta SM.
...de nem hibrid.
Sajnos az első éves termésem kevés lett, mert csak egyetlen tő maradt meg, az is elég későn indult meg, de ígéretes.
Igaz, a hibrid, determinált növelkedésű SM-n annyi lett, hogy azt biztosan nem tudja túlszárnyalni, de valamiért inkább az ilyen fajták felé húz a szívem...
Idénre lesz vagy húsz különböző fajtám. A zöldtől a feketéig, a koktéltól az óriásig...
Pár itteni topikosnak ígértem is magot. Írjatok még egyszer a mailemre, mert nem tudom vissza tudom-e keresni az akkori leveleteteket.
A csirázásig tiszta vizet használok, utána 0.1% Ferticare startert + Kalciumnitrát, és magnézium-szulfát.5 gr/10 liter, mert most még csak 10 literrel keverek. Hogy érted milyen gyakorisággal, állandóan ezzel öntözöm, naponta, hogy ki ne száradjon az alátét.
Kbn 10 éve aszalok paradicsomot, csak u.n. lukullusz fajtát,ez nem fajta név, ez csak arra utal, hogy ovális alaku, vastag husú kevéssé leveses fajta. A nevek sürün váltakoznak, sajnos a mag fogás nem lehetséges, mert ezek hibrid magok.
Tudom ajánlania San Marzanót, Rio Figót, St, Pierre, RomaVF, Eskort
Most vásároltam egy Sultan F1 elnevezésű magot, ez nam aszalásra való, de számomra igéretes amit írnak róla.
Ha érdekelnek az aszalással kapcsotaos dolgok szívesen segítek
Helo paradicsom baratok. Iden eloszor akarok szaritott olajban elrakott paradicsomot csinalni, azt olvastam, hogy erre a legjobb tipusok azok, aminek keves a leve, viztartalma. A lucullus paradicsomot ajanlottak sokan. Elmentem a Hermesbe de ilyen nevu nem volt. Az lenne a kerdesem, hogy hol lehet venni ilyen magot? (bp eszaki kornyeke, szentenre kerul)
Esetleg aki tud mast ajanlani amit jo szaritani azt is szivesen fogadom. Koszi.
Szia, bármelyik TÜZÉP-telepen kapható zsákos kiszerelésben, nem is túl drágán. De Baumax-ban, OBI-ban is kapható. Utóbbi helyeken kertészeti perlit néven. Szerintem 1-2 telefon és tudni fogod, hogy hová menj érte! Frint
Ha sikerülne hozzájutnom perlithez szívesen kipróbálnám, a paradicsom, és paprika palántázásánál.
Tudnál akkor esetleg valami egyszerű és kapható dologkból összeállítható tápoldat receptet adni?
Nekem van egy pár vízkulturás szobanövényem amikor ültettem őket lehetett vízkultúrás növény tápot kapni, kb. 2 éve már sehol nem kapható hamarosan elfogy a készletem és akkor ez ügyben is tanácstalan leszek.
Pedig a szobanövényeknél is nagyon jó ez a technológia, hosszú időre magára hagyható a növény, nincs betömörödő, savanyú szagú föld.
Szia, szia :) Itt vagyok, igyekszem lenni, csak nagyon sűrű napjaim vannak... Na, szóval: csávázás
A jó minőségű, garantáltan fajtaazonos zöldség- és virágmagvakat a szárítás után kémiai anyagokkal kezelik, szaknyelven csávázzák. Az eljárás elsődleges célja, hogy a magvak felületén élő, arra tapadó kórokozókat elpusztítsa, így a kelés biztonságosabb lesz. Másodlagos cél az érzékeny, sérülékeny csíranövény föld alatti védelme az ott lévő gombáktól, rovarkártevőktől. Tehát a csávázás olyan kémiai eljárás, amely a vetőmag gomba és/vagy állati kártétel elleni védelmét szolgálja. Ez a művelet a vetési előkészületek egyike, amivel azt érjük el, hogy a magvakra tapadó vagy közvetlenül a felületük alá behatoló kórokozókat megsemmisítjük, anélkül, hogy a magot károsítanánk. Tisztába kell lenni viszont azzal is, hogy a csávázással a későbbi megbetegedések nem akadályozhatók meg teljes mértékben. Tulajdonképpen a csírázáskor és kezdeti növekedéskor védi a növényt. Porcsávázáskor a csávázószert por alakban adják a vetőmaghoz, amely annak felületén megtapad. A nedves csávázás során a csávázószert folyadék formájában (permetezés, merítés, lemosás,...) adják a vetőmaghoz. Fontos tudni, hogy a csávázott vetőmag a felületére felvitt vegyszer miatt veszélyes. Bizonyára már találkoztak lila, zöld vagy piros színű vetőmagvakkal, amikor a tasakból a zöldségmagvakat kiborították. Az élénk szín a figyelem felkeltését szolgálja, és annak a jelzése, hogy a magvakat csávázták, ezért étkezésre, állatok etetésére nem használhatók. A paradicsom csávázását savas kezeléssel kezdik, lemossák, majd a kezelést gombaölő vegyszer felvitelével fejezik be. Előbbi a vírusokat öli meg, utóbbi a kelésvédelmet szolgálja.
Ennyi. Házilag is neki lehet ugrani, legközelebb mesélek róla. Frint apó