Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 2216

milyen növényből akarsz 50-100 magot egy cserépbe ültetni?

 

Mekkora cserépbe?

Előzmény: Törölt nick (2213)
beetee Creative Commons License 2010.02.06 0 0 2215
Van. Címem publikus.
Előzmény: farkasetus (2214)
farkasetus Creative Commons License 2010.02.06 0 0 2214

Sziasztok!

Nincs véletlenül valakinek fehér paradicsom magja? Valami cserében megegyeznénk.

F.Szilvi Creative Commons License 2010.02.06 0 0 2212

Tavaly elött én is ilyenbe vetettem őket, semmivel sem voltak jobbbak mint ha földbe lettek volna vetve.

kaptam egy nagy dobozzal németből. Itt tuti nem venném meg mert nagyon drága és annyit meg nem ér meg...

Látványos ,de nem jobb...

Előzmény: Kori73 (2211)
Kori73 Creative Commons License 2010.02.06 0 0 2211
Ma megint ültettem ,most Jiffy préselt tápkorongokba.















Viz hatására megduzzad és henger formáju lesz.
BöPö Creative Commons License 2010.02.06 0 0 2210
Sziasztok! A Schott féle lugasparadicsomról van valakinek tapasztalata?
Esetleg hol tudnék magot beszerezni?
covycovy Creative Commons License 2010.02.06 0 0 2209
Valahogy így: Vetési időpontok palántaneveléshez:

Fóliaalagutas és szabadföldi korai termesztéshez Febr. 15., Febr. 20-Márc.15.
Szabadföldi tömegtermesztéshez Márc. 15-20., Ápr. 10.
Támrendszeres termesztéshez Márc.15-20.

Palántanevelési idő: 6-9 hét
Előzmény: Zitka (2207)
Zitka Creative Commons License 2010.02.05 0 0 2207

Hogy felpezsdült itt az élet! :-)

 

Mikor kezditek vetni a magokat?

Én mindig elhatározom, hogy időben nekiállok, aztán mindig márc. vége lesz belőle...

De sejtem, hogy túl hamar se jó...

zsebi41 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 2206

na nekem nem sikerült, se az Obiba, se a Baumxban nincs, mert nem tartanak.

 

Interneten találatam, valahol az M0-ás Szigetszentmiklósi leágazásnál.

 

100l-es kiszerelésben van 2090 Ft és 1500Ft lenne a szállítás, ezért aztán inkább elmegyünk érte.

 

Tisztán perlitben nem merek nevelni, mert a napontai többszöri öntözés nem megoldható, automatizálni meg ilyen mennyiséghez nem érdemes.

 

De szükségem van rá azért, mert a palántanevelő földbe, is akarok keverni, és a nagy edényes évelők földjébe is.

Előzmény: Frint (2190)
il1321 Creative Commons License 2010.02.04 0 0 2205

Természetes, hogy ki fog kelni. A hibrid növényfajta  előállítását valamilyen céllal végzik. Erről a növényről szedett mag nagy része az első évben még megőrízheti az alaptulajdonságait, de nagy a valőszínűsége, hogy nem egyezik meg az eredeti hibrid növény tulajdonságaival, esetleg elveszti egy vírussal, betegséggel szembeni ellenálló képességét.

A Cherollával is vannak tapasztalataim. Mint minden mag, ez is kikelt, termett is sokat, de sosem volt olyan édes ízű, mint az eredeti, és hajlamosabb volt bogyórepedésre, tehát ez nem Cherolla volt már. Nem is ízlett.

Akinek ez megfelel, és nem foglalkozik azzal, hogy pont az a fajta növénye legyen, mint az eredeti, az próbálkozhat. Ekkor mondják azt, hogy elkorcscsosult a mag. Biztosan elporozta más, pedig csak egy törvényszerű folyamat eredménye.

Előzmény: márkó2006 (2204)
márkó2006 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2204
én azt tudom,hogy tavalyelőtt volt hibrid cherolla paradicsomunk és sok lepotyogott a földre.tavaly nem is vetettünk és kikelt magátol a főldből jó pár tő, és szép terméseket hozott szeptemberben.akkor hogy van ez hogy hibridből ne szedjünk magokat??ez az eset csunyán rácáfol nem de?
il1321 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2203
A SM-nak csak néhány fajtája hibrid (ez a csomagoláson jelölve van), a többi az konstans fajta, nyugodtan lehet magot szedni. A determinált fajta belőlük a legkevesebb, a folytonnövő a jellegzetes alakja. 
Előzmény: beetee (2202)
beetee Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2202

Tavaly szereztem egy Jersey Devil típust. Hasonlóan aszalni való, minta SM.

...de nem hibrid.

Sajnos az első éves termésem kevés lett, mert csak egyetlen tő maradt meg, az is elég későn indult meg, de ígéretes.

Igaz, a hibrid, determinált növelkedésű SM-n annyi lett, hogy azt biztosan nem tudja túlszárnyalni, de valamiért inkább az ilyen fajták felé húz a szívem...

 

Idénre lesz vagy húsz különböző fajtám. A zöldtől a feketéig, a koktéltól az óriásig...

 

Pár itteni topikosnak ígértem is magot. Írjatok még egyszer a mailemre, mert nem tudom vissza tudom-e keresni az akkori leveleteteket.

Persze megvárnám a fagyok elmúltát...

Előzmény: zsebi41 (2197)
covycovy Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2201
Néztem a lapodat, tetszik. A témával kapcsolatban lenne pár kérdésem. Majd privit írok.
Előzmény: Kori73 (2200)
Kori73 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2200
A csirázásig tiszta vizet használok, utána 0.1% Ferticare startert + Kalciumnitrát, és magnézium-szulfát.5 gr/10 liter, mert most még csak 10 literrel keverek. Hogy érted milyen gyakorisággal, állandóan ezzel öntözöm, naponta, hogy ki ne száradjon az alátét.
Előzmény: zsebi41 (2199)
zsebi41 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2199
Köszönöm a segítséget, de jó lenne ha megírnád hogy milyen töménységű oldatot használsz, és milyen gyakorisággal
Előzmény: Kori73 (2189)
zsebi41 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2198
Köszi a segítséget, próbálkozom újra.
Előzmény: Frint (2190)
zsebi41 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2197

Szia!

 

Kbn 10 éve aszalok paradicsomot, csak u.n. lukullusz fajtát,ez nem fajta név, ez csak arra utal, hogy ovális alaku, vastag husú kevéssé leveses fajta. A nevek sürün váltakoznak, sajnos a mag fogás nem lehetséges, mert ezek hibrid magok.

 

Tudom ajánlania San Marzanót, Rio Figót, St, Pierre, RomaVF, Eskort

 

 

Most vásároltam egy Sultan F1 elnevezésű magot, ez nam aszalásra való, de számomra igéretes amit írnak róla.

 

Ha érdekelnek az aszalással kapcsotaos dolgok szívesen segítek

aszalásra előkészítveszárítókész árúkész árúüvegben
Előzmény: -sajatvektor- (2191)
il1321 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2196
A rendes neve a fajtának San Marzano. Ilyet keress, sok helyen kapható. Praktikerben biztosan.
Előzmény: -sajatvektor- (2191)
covycovy Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2195
A magok Angliából vannak.
Előzmény: -sajatvektor- (2192)
-sajatvektor- Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2194
Kozben talaltam a vateran millio paradicsommagot. :D
-sajatvektor- Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2193
Ezek is csodaszepek, hol tudnek ilyen magokat venni?
Előzmény: beetee (2046)
-sajatvektor- Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2192
Ilyet hol lehet venni? (magot vagy palantat?)
Előzmény: covycovy (2148)
-sajatvektor- Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2191
Helo paradicsom baratok. Iden eloszor akarok szaritott olajban elrakott paradicsomot csinalni, azt olvastam, hogy erre a legjobb tipusok azok, aminek keves a leve, viztartalma. A lucullus paradicsomot ajanlottak sokan. Elmentem a Hermesbe de ilyen nevu nem volt. Az lenne a kerdesem, hogy hol lehet venni ilyen magot? (bp eszaki kornyeke, szentenre kerul)

Esetleg aki tud mast ajanlani amit jo szaritani azt is szivesen fogadom. Koszi.
Frint Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2190
Szia, bármelyik TÜZÉP-telepen kapható zsákos kiszerelésben, nem is túl drágán. De Baumax-ban, OBI-ban is kapható. Utóbbi helyeken kertészeti perlit néven. Szerintem 1-2 telefon és tudni fogod, hogy hová menj érte! Frint
Előzmény: zsebi41 (2188)
Kori73 Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2189
Különben Vajdaságból vagyok, itt minden kertészeti üzletben lehet kapni perlitet, de itt egy cim és érdeklödj.

http://www.kerinfo.hu/hu/perlit.htm



FERTICARE 15-30-15 S starter .Ezt használom kedzőtápként, mert ez kapható nálunk, messzebre meg nem megyek,

http://www.yara.hu/Products/Ferticare/
Előzmény: zsebi41 (2188)
zsebi41 Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2188

Ha sikerülne hozzájutnom perlithez szívesen kipróbálnám, a paradicsom, és paprika palántázásánál.

Tudnál akkor esetleg valami egyszerű és kapható dologkból összeállítható tápoldat receptet adni?

 

Nekem van egy pár vízkulturás szobanövényem amikor ültettem őket lehetett vízkultúrás növény tápot kapni, kb. 2 éve már sehol nem kapható hamarosan elfogy a készletem és akkor ez ügyben is tanácstalan leszek.

 

Pedig a szobanövényeknél is nagyon jó ez a technológia, hosszú időre magára hagyható a növény, nincs betömörödő, savanyú szagú föld.

Előzmény: Kori73 (2175)
zsebi41 Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2187

Szia!

 

  Évek óta szeretnék különféle üzletekben perlitet vásárolni, de ez idáig még nem sikerült.

Ha tudod mond meg nekem hol juthatnék hozzá, nincs nagy mennyiségre szükségem,  virágföldhöz szeretném adni.

 

Ha vásárolok cserepes virágot a legtöbbnek a földjében látom a perlitet, de nekem nem sikerült még fellelni.

Előzmény: Kori73 (2170)
Frint Creative Commons License 2010.01.31 0 0 2186
Szia, szia :) Itt vagyok, igyekszem lenni, csak nagyon sűrű napjaim vannak...
Na, szóval: csávázás

A jó minőségű, garantáltan fajtaazonos zöldség- és virágmagvakat a szárítás után kémiai anyagokkal kezelik, szaknyelven csávázzák. Az eljárás elsődleges célja, hogy a magvak felületén élő, arra tapadó kórokozókat elpusztítsa, így a kelés biztonságosabb lesz. Másodlagos cél az érzékeny, sérülékeny csíranövény föld alatti védelme az ott lévő gombáktól, rovarkártevőktől.
Tehát a csávázás olyan kémiai eljárás, amely a vetőmag gomba és/vagy állati kártétel elleni védelmét szolgálja. Ez a művelet a vetési előkészületek egyike, amivel azt érjük el, hogy a magvakra tapadó vagy közvetlenül a felületük alá behatoló kórokozókat megsemmisítjük, anélkül, hogy a magot károsítanánk.
Tisztába kell lenni viszont azzal is, hogy a csávázással a későbbi megbetegedések nem akadályozhatók meg teljes mértékben.
Tulajdonképpen a csírázáskor és kezdeti növekedéskor védi a növényt.
Porcsávázáskor a csávázószert por alakban adják a vetőmaghoz, amely annak felületén megtapad. A nedves csávázás során a csávázószert folyadék formájában (permetezés, merítés, lemosás,...) adják a vetőmaghoz.
Fontos tudni, hogy a csávázott vetőmag a felületére felvitt vegyszer miatt veszélyes. Bizonyára már találkoztak lila, zöld vagy piros színű vetőmagvakkal, amikor a tasakból a zöldségmagvakat kiborították. Az élénk szín a figyelem felkeltését szolgálja, és annak a jelzése, hogy a magvakat csávázták, ezért étkezésre, állatok etetésére nem használhatók.
A paradicsom csávázását savas kezeléssel kezdik, lemossák, majd a kezelést gombaölő vegyszer felvitelével fejezik be. Előbbi a vírusokat öli meg, utóbbi a kelésvédelmet szolgálja.

Ennyi. Házilag is neki lehet ugrani, legközelebb mesélek róla. Frint apó
Előzmény: taormina1 (2184)
taormina1 Creative Commons License 2010.01.30 0 0 2184
Hejj hejj hejj, Frint apó!!!

(De mi az a csávázás?)
Előzmény: Frint (2183)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!