Ezt még pár hónapig szerintem nem lehet megmondani, de az valószínű, hogy valami nagy szemű csemege, én még csak azoknál láttam ilyen formát. Ha jól gondolom, a fürtök magasan, a 7.-8. levél környékén vannak, ez is csemegére utal.
Sajnos a termésről nem tudok beszámolni, mert idén lesz rajta először (ha lett volna már, sokkal könnyebb lenne nekem is a könyveim alapján, és természetesen írtam is volna róla). :-(
Már a fényképek készítésénél gondoltam a fiatal hajtásvégre, mert olvastam én is, hogy az lehet még határozó bélyeg, de végül kihagytam. Ezért is fényképeztem úgy a növény részeit, mert olvasgatva a fajtákat leíró könyveket, nagyjából tudom, hogy melyek a határozó tényezők, részek. Pótolom, ha eláll az eső (éppen esik :-( ).
Én valszeg passzolom majd a kérdést (azért megpróbálom), de lesz itt olyan aki biztosan tud neked segíteni. Előtte azért szükség lenne még egy alapos leírásra, hogy hogy is néz ki pontosan a fürt mert azt nem láttuk (méret, bogyók alakja, érés idő stb amit tudsz)
De még egy képet készíts ez pedig a fiatal hajtásvég legyen!
A réztartalmú szereket nem javasolják virágzás elött,bár nem tudom miért.ilyenkor inkább a dithánt.Virágzáskor én a shavit-f -et szoktam illetve almába is ezt használom.
Ismét köszönöm a kimerítő választ, nem sokára reagálok, addig kérlek ha lehet, segítsetek a következő képek alapján, hogy vajon milyen fajta lehet ez a szőlő! Valami fehér, az biztos, úgy kaptam, hogy csemege, de ki tudja...
Feltűnően hosszú a fürtkocsány (ugye így hívják?)!
Én virágzásig maradnék az olcsó kontakt szereknél, Mint a bordoi por, rézoxiklorid, Champion, Dithane stb. réz vagy rézpótló szereknél. Ezzel együtt szintén alkalmaznám a kontakt kén készítményeket Szera, Thiovit stb.
A szőlőnek két kritikus időszaka van. Az egyik a virágzás körül, a másik érés idején van. Ekkor lehet sőt érdemes felszívódó és "jobb" szereket bevetni. Addig felesleges. A Mikál, a Quadris, a Discus , Sumilex, Rubigán, Ridomil, jó de drága szerek. Akkor vetem be ha itt az ideje vagy az időjárás megkívánja. Csak ilyenekkel permetezni drága huncutság.
Én esküszöm az un. BASF technológiára (azért hívom így mert ők voltak az elsők akik előszőr bevezették és javasolták). Arról van szó, hogy virágzásig kontakt szerek, virágzás lefedve felszívódó szerekkel, utána érésig ismét kontakt szerek. Virágzáskor mindhárom fő kórokozóra menni kell (lisztharmat, peronoszpóra , szürkepenész). Erre kiválóan alkalmasak az un strobilurin hatoanyagok (Discus, Quadris, Cabrió Top). Vagy csinálhatod azt hogy a felszívódók közül Topaz vagy Rubigan mellé raksz Ridomilt Pluszt vagy Ridomil Combit. De ez ne legyen tőbb mint 3 permetezés A virágzás legyen csak lefedve. Aztán visszatérhetsz a kontaktokra. Veszélyes időszakokban (közben amikor az időjárás megkívánja) mehetsz a veszélynek megfelelően lisztharmat ellen (ha baj van) Karahtane-val, peronosz ellen ismételt Ridomillal. A záró permetezésed lehetőleg legyen a szürkepenész elleni szer. Mikál, Buvicid F. Szerintem nem kell a permetezésből akkora faxnit csinálni. Egy kis odafigyelés és minden rendben lesz. Ha nem hanyagolod el és nem vársz pl 2 hetet a perm fordulókkal akkor nem lehet nagy meglepetésed. Arra azért figyelj(ha megteheted) hogy pl eső előtt jobb ha permetezésed megvan. De pl nyáron amikor semmi sem történik ráész 10 napos fordulóban permetezni. Én az időjárás előrejelzést figyelem és ha úgy jön ki akkor inkább permetezek 1 nappal eső előtt.
Mind a két szer jó a Peronoszpóra ellen van de van egy másik nagy ellensége a szőlőnek a lisztharmat ez ellen is kell valami szer nem tudom mi van még otthon?
Köszönöm a válaszokat. Alaposabban utánanéztem, a bordói por dobozán van ez a figyelmeztetés. A Mikálén nincs, pedig abban is van réz. A Kumulus S csomagolásán nincs ilyen (mármint, hogy a kénérzékenységre ügyelni kell). Azzal szórtam a minap. Ugye nem tettem rosszul? Most, hogy jobban megvizsgáltam a szereket, azt hiszem, hogy vagy a Mikál C 64 vagy a Buvicid mellett döntök, azoknál ugyanis egyértelműen írja a virágzás előtti dózisokat. Az általatok írtak közül nekem sajnos egyik sincs meg. Vélemények?
Miután elment ez a ma éjszakai zegernye, mindenképpen megszórom a szőlőt, nehogy baj legyen. Aztán majd meglátjuk.
Igen érdemes én virágzásig a réz helyett Antracolt vagy Dithanet szoktam használni. A lisztharmat ellen Karathane LC t Most ajánlatos a molyok ellen Basudin 600-al. Van még egy probléma a Botritisz ellen a virágzás előtt kel megkezdeni s védekezést pl Cursate F-el Virágzás után ha Quadris max ot abba minden bent van kivéve a molyok elleni szer azt néha tegyél bele Basudin 600.
Várunk minden érdeklõdõt! A programok egy naposak. A pontos időpontot később rögzítjük. Utazás busszal. Az árban az utiköltség és az étkezés is benne van. Az egyes programokra jelentkezés névvel, mobilszámmal, az info@kertpont.hu címen. Tervezett létszám tíz fõ. Regisztrálás a jelentkezés sorrendjében történik.
Azt szeretném tudni, hogy elkezdjem-e a peronoszpóra elleni védekezést, mivel most eléggé csapadékos az idő. Így virágzás előtt mit érdemes használni? A rezeseknél azt írja, hogy figyelembe kell venni a fajták rézérzékenységét. Ezt viszont nem ismerem, a fajta is elég sok már... Virágzás után már nem lesznek ilyen gondjaim, de most ez éppen esedékes, szeretném tudni, aztán permetezni preventíve (mert ugye úgy az igazi... :-) ).
Ja, nálunk nem volt semmilyen fagykár (értsd: az udvarban, mert a környéken itt-ott bizony látni elfagyott dolgokat: dió, szőlő leginkább). Gyönyörűen nő minden. A szőlő is nagyon szép.
Az a gond, hogy kiemelted magát a problémát (1 feltehetően atka szivogatta levél) az egészből. Nem látunk magát a hajtást, amiből ezt kivetted. Ha egyedi a probléma, pl. csak az idősebb leveleken van, akkor a legegyszerűbb, ha egyenként leszeded és kész. Ha a fiatalokon is van és tömeges, akkor meg kell permetezni a szőlőt a fonák oldalon, mert az atkák ott vannak.
Mi a helyzet a szőlőddel? A hajtásokat megválogattad már? Permetezés? Atkák?
Menj lejjebb kicsit Feriq is tett fel néhány hasonló képet, ott szinte ugyan ezt fogod látni. Ha a teljes tőkén elhatalmasodott ez az állapot akkor vegyél atkaölöt (Nissuron Flumite stb) amit kapsz és azzal permetezd meg a szőlődet 2-3 alkalommal addig míg az új leveleken már nem látsz ilyen elváltozást.
Fontos: Jövőre amikor hajtani kezd a szőlő ezzel az atkaőlővel kezd el permetezni. Ha tutira akarsz menni akkor vegyél Omite-t és használd a leírás szerint augusztusban is. Így elpusztítod az áttelelni szándékozó atkákat, meg a tojásokat is.
Rákérdeznék egy-két komolyabb borászboltban (a Fővámtéri még működik?) nem emlékszem hol vettem anno, lehet kaptam a borászati tanszéken. Itt láttam: http://www.boraszatianyag.hu/termekek.pl?ID=A&VALUE=06,40&GUID=0 de emlékeim szerint az nem "gyantaoszlop" volt hanem granulátum...
Nem akarok kötözködni, de amit a fórumtársunk betett kép az tuti levélfonák. Nézd csak meg az ereket! És azok között vannak a nemezes cuccok. De nosza kérdezzük meg topiktársunkat hogy néz ki a levél színe? Lát e rajta gubacsszerű kinövéseket?
A Vasról: mennyi lett? A divergán műgyanta jól kiviszi, abszolút semleges semmit nem csinál negatívat a borral. Akkor érdemes kezelni vele, ha hosszabb palackos tartást tervezel; mert könnyen kiválhat a vas a palackban.
Én a hétévégén palackozom végre a Cirfandlit úgy tűnik letisztult (bár egy szűrés lehet jót tenne még, de az vszinű kimarad) és igen jó formában van, vmi egzotikus ánizsos mentás illattal bír, ami a cefréjére emlékeztet; a savtompítás is megtette a hatását, nagyon kerek, jól iható most.
Hááát nem tudom. A gubacsatka a levél színén buborékokat képez és a fonákján van fehéres szövedék. Ennek a képnek a színén vannak elhalások. Szerintem biztosan nem gubacsatka, esetleg valami más.
Viszont igazad lehet a préssel kapcsolatban: kicsit magas lett a vas a borban. Nem gondoltam volna.
1.) kevés van belőle akkor egyszerűen leszeded a levelet és tűzre vele 2.) több egyed esetén hagyományosan atkaőlő szerekkel vagy 3.) legújabban ragadozó atkát vetsz be (Biocont Kft forgalmazza)
Nagy eséllyel ez a Szőlő nemezes gubacsatka lesz; idén nálunk is eléggé felütötte a fejét gondolkozom a védekezésen, pedig atka ellene nem szoktunk speciális szert használni meg ez nem is okoz olyna kárt mint a levélatka; de most van pár csemege amit nagyon durván elkapott, meg van egy rassza is: http://www.mezohir.hu/2004-03/26.html