Bárcsak úgy lenne, hogy előrébb járok. A sikeres oltást a zöldbe fásra értettem. A kézben oltásról sokat olvastam, sőt videót is találtam, de most teljesen el vagyok bizonytalanodva. A videón ugyanis gyökeres alanyba oltották a nemest, nekem viszont csak sima vadvesszőm van. Nem tudom van-e értelme most vadvesszőbe nemest oltani és letenni a pincébe abban a reményben, hogy majd gyökeresedik?
A nyugalmi állapotról meg annyit, hogy a most szedett vadvesszők kb. 10 perccel a levágásuk után könnyeznek a tőke felőli végükön. A vonatkozó irodalom szerint pedig most mélynyugalmi állapotban vannak, bár ez nem zárja ki a könnyezést.
Én még csak a tavalyin okulva és felbuzdulva akarok kézben oltani. Tavaly az egyik szobai dugvány kalluszosodott. Idén januárba metszek és oltok is. Aztán ha feláll az idő, akkor fóliában gyökereztetek.
Én csak arra gondoltam, hogy a nemest eldobott és tavaly sikertelen zöldbe fás oltás után idén saját vesszőket nevelt vadalany vesszőit tenném le a pincébe gyökeresedni. Csupán arra gondoltam, hogy a vadvesszők így talán hamarabb gyökeresednének és még a jövő nyáron beolthatnám őket abban a reményben, hogy -siker esetén- a nemes beérne őszig.
A mély nyugalmi állapot október közepétől január elejéig tart! Ha volt fagy, ha nem, akkor is tart! Akármit tehetsz, nem fog kihajtani! A termékenységi mutatót is januárban állítják fel. (egy rügyes csapok hajtatása.)
Ezt a szakirodalmon kívül én is igazolni tudom, mert a szobámba lévő szőlők január 9-e előtt meg se moccantak. Utána pedig napról napra fotóztam a fejlődést.
Nem tudom milyen fajta szőlővel dolgozol, hogy nincs mély nyugalmi állapota, de én a sima európai fajtákra gondolok.
Én még mindig kételkedem, hogy mélynyugalmi állapotban fog-e kalluszosodni a növény, vagy sem. Ha kalluszosodik, akkor is csak januárba fog hajtani! Ha nem kalluszosodik, akkor lehet kiszárad még korábban a nemes.
Ami a gyökér oltást illeti, szőlőnél totál defekt, mert a nemes is gyökeret ver és nem csináltál semmit! Egyéb gyümölcsöknél talán van esély, de szerintem max hobbinak jó, komolyabb fánál(ültetvénynél stb) jobb egy rendes saját gyökeret hajtott alanyt használni!
A most--még nincs fagy-- leszedett szőlőveszők még nincsenek mély nyugalmi állapotban, a pincében sem lesznek-szerintem, de hogy kalluszosodnak, s netán gyökeret engednek... megér egy próbát.
A nemes szőlők délről származnak, nincs szükségük mély nyugalmi állapotra a szőlőnél kényszer nyugalmi állapot. Én igy tudom, s igy is olvastam. Szóval akár sikerülhet is, csak a kérdés, hogy nem fogynak el a tartalékai a veszőnek, mire ki lehet ültetni, pláne ha hűvös esős tavasz lesz?
A kérdés az, hogy a mély nyugalmi állapotban képes-e gyökeresedni, vagy kalluszosodni. Ha igen, akkor nyugodtan gyökereztethetel! Ha nem, akkor várni kell januárig.
Én ma oltottam pár vesszőt, mert kíváncsi vagyok, hogy fog-e kalluszosodni, vagy sem.
Engedjetek meg egy amatőr kérdést: Van-e értelme vadalany vesszőket gyökereztetnem most a pincében abban a reményben, hogy még jövő nyáron beolthatom nemessel?
A zacskot mindaddig rajta hagyom, mig nem lesz legalább 3, 4 cm. hajtása.
A megfigeléseim szerint elöbb kaluszosodik és csak utánna kezd gyökerezni. Mivel amig nincs gyökér saját tartalékaiból fejlődik igy előbb összeforik az oltvány.
Több olyan oltványom is volt, hogy szépen fejlödött növesztett 3, 4 cm. hajtást ezután lelasult a fejlődés, majd kezdett elszáradni a többi meg mellette szépen fejlödött. összel mikor kiszedtem ezen nem indult gyökérzet csak a tobbieken. Tehát amig tartott saját erejéből addig fejlödött. A kaluszosodás viszont létrejött vagyis osszefort csak valamitöl nem kezdett gyökerezni.
Azt szeretnem kerdezni hogy mikor a kezbenoltas megtortent ez utan zacskozza iletve parasitja es a kaluszosodas megkezdodik az oltvany kihajtasaval .Mikor hagya abba a parasitasat iletve szedi le rolla a zacskot?Mikor a kaluszosodas teljesen vegbenent?A 10 centis hajtasnal mitol mar fog neki gyokert ereszteni akkor mar a kaluszosodas teljesen vegbement?Es hogy csak a kaluszosodas vegbemenese utan ereszt gyokeret?
A rizling nekem is gyökeresedik szépen, de mint írtam vannak fajták amelyek nem ennyire akarnak gyökeret verni. Én is próbáltam első évben a földbe dugom, és pet palakkal lefedem módszert. 0% siker volt. A rizlinget meg jelölőnek tettem le és a végén már fordítva dugtam a földbe, mert már annyira hajtott, hogy féltem nagyon rossz helyen fog gyökeret verni.
Nézd Laci, én már több éve oltogatok szőlőt több kevesebb sikerrel. Az utobbi két évben már egészen meg voltam elégedve az eredményeimmel. A tavasszal oltottam 50 tő alatt. Elfogyott a tárolt oltocsapom, ezért gondoltam eggyet és a megmaradt tizennéhány vadalany veszőt kivittem a szőlősbe és ahol hiány volt szurtam egy lyukat a kötött talajba és a kivakított veszőket a felsö szemet meghagyva elszürtam és jól beöntöztem és letakartam egy elvágott PET palackkal. Öszire 90 % felett kihajtott és nevelt 10 cm nél nagyobb hajtásokat, ami azt jelenti , hogy gyökér is kezdett fejlödni.
Amiket kézben oltottam azok is a vizben kezdtek gyökerezni igy kiültettem homkba és szép 10 15 cm hajtások lettek.
Videot én is sokat néztem és ugy itéltem meg , hogy nem tudnék mindent pon úgy tenni ezért megprobáltam az ott látottakat értelmezni és saját eképzelésem szerint megvalosítani.
Még annyit, hogy a vesszöket legyen oltvány vagy csak leszurt alany gombaölő permetlébe mártottam először.
Itt is van egy video a kezbenoltasrol Pépinières Viticoles Morin - Plantation de plants de vigne, taille, greffage par Vinimédia 6 49-nel teszik ra a vizet nem olyan sokat. Milyen magassagba kellene vizbe aljon?Meg meg azt vettem eszre hogy mar nemigen hasznalnak fureszport.Ez sem az a video amit en emlitettem volna .
Figyelmesen visszaolvastam vagy húsz oldalt ,megnéztem pár videót azt hiszem rájöttem , hogy több éves szőlő oltási kísérleteim miért fulladtak kudarcba.
Van a portán egy öreg kb, 20 éves tujasor , erre futott fel sok -sok helyen
az elvadult magonc szőlő.
Feltehetően az árvíz hozta , de lehetséges, hogy a madarak, mert kedvenc
fészkelőhely.
Ősszel , tavasszal irtom , tépem le. Pár éve arra gondoltam , hogy kicsit ráncba szedve akár maradhat is.
A zöld hajtásokba próbáltam oltani ,hasonló zöld hajtást.
Teljesen sikertelenül, sohasem maradt meg egyik oltásom sem.
Ómega ollóval is készítettem oltásokat.
A szőlő szárai földközelben , már olyan két-három centi vastagságúak , a visszavágás után is ragyogóan hajtanak.
Célszerűbb lenne itt oltani ?
Persze csak olyan szőlőt szeretnék, ami teljesen permetezésmentes .
A közelükben káki , kivi meg ilyesmi növények vannak , amik nem igazán
viselik el a permetezést , azonkívül gondolom a tuják sem igen örülnének neki.
Van itthon piros szőlő / nem tudom milyen márkájú, típusú , arra gondoltam
abból oltanék ,eddig is azzal kísérleteztem.
Jó ízű ,de igen vastag héjú.
Miért is maradhatna a tujákon a szőlő ?, vagy hat -hét éve a szőrös kivi felfutott a tujákra. annyira jó támaszték volt, hogy egy évben szüreteltünk róla több mint 1500 darabot.
Ha jó a kivinek , miért ne lenne jó a szőlőnek , csak gondolom nem engedem fel olyan magasra.
Itt egy video Pépinières Viticoles Richter, bois et plants de vigne itt a 4 03 -nal latszik hogy le van szedve a lapu a hajtasokrol ez nem az a video amirol en beszeltem de itt is latszanak a dolgok,csak nem latszik hogy hogy nyirjak le az oltvanyok lapuit.Erdekes hogy a para miatt letakarjak pokroccal mig kaluszosodik.
Itt a youtubon van egy video a szolo hajtatasarol,persze ezek nagyban csinaljak.A hajtatoladaban mikor a hajtas elerte a 10 centit valami hajvagogepszeru geppel leteptek a laput a hajtasokrol parafinoztak es eldugvanyoztak feketefolian keresztul hogy gyokeresedjen.Nekunk mukodne ugy?A feketefolia alatt azoknak biztos van csepegteto ontozocso,azt hogy lehetne kivaltani?Belocsolnok alatta es utanna atdugnok a feketefoliann az oltvanyokat?Vagy hogy?Meg valahol hallotam hogy mikor a kezbenoltas megtortent vizbemartjak es ugy parafinozzak hogy ne menjen be az oltashoz a parafin,azt telleg ugy ken vizbemartani parafinozzas elott?
igazad van a tulkomplikalassal altalaban szimpla vesszot a termeszetes korulmenyetol megfosztani nem szabad ezen ezt erteni amalyik vesszo gyokeresedesre hajlamoos mert nem mindegyikk az berakni marcius elejen lehetoleg esovizbe es tovabbi fagyastol ovni gyokeresedik, mozgatni lehetoleg nem kell mert termeszetellenes hohatasnak lessz kiteve pusztul, forgatni mozgatni a nap utan a novenyek nem legyek hogy szaladgaljanak a napfeny utan sokan elkovettuk ezt a hibat
Még annyit fontos és jó tudni a gyökereztetésröl, hogy csak miután az oltvány már nevelt legalább tiz centis hajtást saját tartalékaiból, csak utánna kezd fejlödni gyökérzete tehát nem kell türelmetlenek lenni.
Nem kell tulkomplikálni a vízet. Jeszenszky könyvében olvastam volt, hogy a szőlőt lehet folyóvízben is gyökereztetni. A többszeri vízcsere ezt utánozná. Itt valamelyik fórumon valaki irta volt, hogy a szőlő mellé a vízbe rakott fűzfa ágat ami hamar gyökeret eresztett és gyökérképző homonokat bocsájtott a vízbe, melyek serkentik a más (szőlő) gyökerezését is. Én probáltam mind a két modszert és mindkettő müködött.
Ami az alsó szemet illeti én nem hagytam meg igy is képzödött gyökérzet, meg lehet probálni.
"fekete rizling"-nek nevezett apánk egy apró igen festő levő--nő mint a bolond--
amit itt Szlovák szőlőnek neveznek (máskor talján szőlőnek) de ha ugyanaz, akkor én többször próbáltam alanynak haználni, de sikertekenül.
Ha tavaszi fás oltás sikerült is hamar kipusztult. Zöldoltással is többször sikerült is. Szépen fejlődött a nemes, csakhogy az alany még zöld volt--éretlen--késő ősszel a ráoltott nemesnek viszont beérett a vesszője.
Igaz ez-mint máshol irtam--száraz meszes agyagos oldal... Oltottam a laposon is, de ugyanaz.
Ha egyféle szőlőről van szó, akkor nekem teljes kudarc... ki is vágtam az összeset.
Én csak lekentem a végét fagéllel, a képen talán látszik is, tavasszal Ali-bá írta, hogy az még több is, mint ami kell, és mivel Ő elég tapaszalt, szerintem betekerni nem kell, a vége akár szabadon is hagyható, de a fagél hasznos lehet.
Azt mondjuk meg kell hagyni, hogy egyik-másik nemes a betekerés után pár perccel elkezdett könnyezni - gondolom az alany tolta a vizet át rajta - és alig birtam a fagéllel a nedves véget lekenni.
Kosz a valaszt.Valami orosz videon lattam hogy egy ember a kotozesnel frissentarto foliabol vagott szikszasllagszeru tekercsekkel kot.Na ezt most en azert mondom mert az csak a rugyet hagyta ki es meg az oltocsap tetejere is ratekergette hogy vedje a kiszaradastol.Teszerinted szukseges ennyire vedeni?Rontani szerintem nem ront az eredesi szazalekban.
Igen, áztattam egy napot, illetve talán kettőt is. Sima csapvíz hőmérsékleten, közvetlenül a hűtőből tettem bele. És csak a vágás volt megejtve, a kérget nem szedtem le a másik oldalon, de ha a vágás végénél nagyon lógott a kéreg, akkor azt ott lenyisszantottam. hogy a becsúszó nemes hegye alá nehogy beforduljon.