Szia, elég érdekes kínálatod van, én szivesen beneveznék egy mixre belölük. Cserébe paradicsomból ökörszivet tudnék küldeni. Ami talán még érdekes lehet saját termésböl: Datura lila, fehér, sárga mix dupla egynyári, Ricinus, Leander, Mirabilis jalapa, valamint egy egykor teljes kollekcio Garafarm virágmag, de ezt inkább ajándékba ajánlanám, mert decemberben lejártak. Tavaly még tökéletesen müködtek, de olyan sok volt, hogy ennyit nem tudtam se elhasználni, se elajándékozni.
Általában nem keverednek. Nálunk eddig egy fajta volt, egy nagyon nagy termésű, eléggé osztatlan levelű, ami más fajtával keveredett. Ebből kétféle is sikeredett az eredetin kívül. A többi kb. 10 fajta eddig megtartotta a tulajdonságait. Ja, meg piros körteparadicsom magjából lett sárga is.
Szerintetek a paradicsomok mennyire porozzák át egymást? Van egy jónéhány fajtám, de olyan is van amit külföldről rendelek. Nem igazán szeretném ezt amacerát minden évben ismételgetni, jó lenne magot szedni. Nem hibridek, heirloom fajták. Viszont akert kicsi, gyakorlatilag az összes paradicsom egymás mellett van. Érdemes lesz magot szedni, vagy marad arendelés az USA-ból? Van piros, sárga, fekete, kicsi és óriás. Lehetne nevesíteni is őket, de igazából mindegy. Képesek ezek össze gubancolódni?
Tény, hogy az alul kifolyó fölös öntözővíz mind a paradicsom "nyakába" csurog. Ez bizony kellemetlen. Éppen ezért jobb reggel öntözni, mint este. Valószínüleg ez a nevelési módszer a csüngő balkon fajtáknak való. Szerencsére ilyenek már nálunk is kaphatóak. A napokban vettem a Tumbling Tom Red, és a sárga, körte alakú "Perun" fajtákat.
Igen de locsoláskor hova folyik a viz, lefelé a száron? Szerintem evvel a módszerrel, nem lehet akármilyen paradicsomot, mert azok törekszenek felfelé hajtani.
Nem tudom volt-e már erről szó. Én is új vagyok itt. Nagyon érdekes! Egy módszer a paradicsomvész (fitoftora) ellen? Mindenesetre az előnyök között ezt említik elsőként. Az tény, a lombozat nem érintkezik a talajjal, a levegő is jobban átjárja, és ez már fél siker a betegség leküzdésére. A városi embereknek is ajánlható. Az akárhányadik emeleten, az erkélyen lógatva termeszthetnek így paradicsomot.
A képek nézegetése közben találtam egy érdekes paradicsom-termesztési módszert. (Lehet, hogy már korábban volt róla szó, nem olvastam még végig az egész topikot.)
Sziasztok! Még nem jártam itt, de a paradicsom nálunk is az egyik kedvenc. Ma megláttunk egy paradicsom magot, és ismeretlenül is megvettük. A neve: Tumbling Tom Red. Azt írják róla, hogy különlegesség, és dísznövényként is funkcionál. Itt találtam róla képeket. Esetleg, közületek valaki már nevelt ilyet? Mi a tapasztalat?
Vannak, akik állítják, hogy a bolygatás kimondottan jót tesz a növénynek (bocsánat nem mindegyiknek, de a paradicsomnak igen).
Amivel magyarázzák az az, hogy a megtört gyökérzet később dúsabban fog elágazni, többfelé növeszt hajszálgyökereket és a kezdeti lemaradása a tápkockás palántával szemben csak látszat, mert ezt később behozza a fentiek miatt, sőt le is hagyja az agyon babusgatottat.
Nem végeztem ez irányú kisérleteket, de tavaly azt hittem nem fognak semmire menni a töveim, mert a palántázásom nem sikerült látszólag... 4-5-6-osával kis (tejfölös) mértű cserépbe vetett növények egyszerűen nem akartak 4-6 levélnél többet hozni, megtorpantak a növekedésben... Mikor kiültettem szét kellett fejtenem a gyökereket, sokon semmi föld nem maradt a palántázáskoriból.
Kicsit sűrűre is ültettem, mert már lemondtam róluk.... gondoltam, úgy sem erednek meg.
Pár hétig vegetáltak csak, aztán majdnem kivétel nélkül olyan erővel kezdtek el nőni, hogy nem bírtam csodálkozni rajtuk...
A szomszéd gyönyörű tápkockás palántát ültetett.. alig lett rajtuk termés...
Szóval én nem aggódnék. Dédapáink is elvoltak a "kezdetleges" módszereikkel.
Ahogy olvashattad lentebb, ezért kell legalább egyesével ültetni ,hogy aztán ne kelljen gubancolni mert azt megsinyli a növény és ezért lemarad a fejlődésben.A saját földjével kell átültetni.