Sok helyen be van tiltva a rakodás, illetve "nyiltvonali kiszolgálásnak" minősül
Adminisztratív okokkal oldották meg.
Bezárták az árupénztárakat, azért, hogy a fuvaroztató véletlenül se tudja kifizetni a fuvardíjat.
Azért, hogy a fuvaroztató menjen 50 km re a feladási helytől.
Követ vagy a fát továbbra is célszerű vasúton szállítani.
A környéken élők is ezt támogatják.
Jó menetrendnél a jelenleginél hosszabb közvetlen vonatok kellenek.
Nem a pusztában kell átszállítani az utasokat be kell vinni a mellékvonali vonatot a forgalmas célpontokba. nem Kisternye, hanem Salgótarján, ilyen egyszerű, + 13 km még.
Én azt látom, hogy a buszoknak sincs jövője túl nagy.
Jelenleg diáklkedvezmények, és a 90% tartja életben őket. Egész árú bérletes és egész jeggyel utazó csupán 48-49%!
Mivel ritkán ellenőrzik ezeket, így sok kedvezményes jegyhez juttaja a VOLÁN a használóit.
Buszoknál sok a betérés, nincs csatlakozás, nem lehet kerékpárt szállítani, nagyobb csomagot se, és kényelmetlen.
Busznak a 2000 busszal nem rendelkező település ellátása és a vasútra ráhordás lenne a feladata.
Szerintem 14 nap alatt simán teljesítheted a teljes - megszüntetendő - vonalak bejárását! Ehhez szükséged lesz egy jó sátorra, és kempingfelszerelésre, pénzre? és jó időjárásra! Sok sikert! Garfield
Ma megnéztem közelebbről a Kunszentmiklós-Tass - Dunapataj vonalat. K-T -ról durván 10 emberrel indultunk, Solttól Dunapatajig már egyedül voltam a vonaton (megjegyezném, hogy az ilyesfajta "ürülés" minden tömegközlekedési eszköz jellemzője, tehát nem jelent szerintem semmit - pl. amikor Biatorbágyra megyek sárga OFF-topikkal, a budaörsi Outlet-centernél szinte kiürül a busz...). Visszafelé azonban már Patajon is szépen szálltak fel, mire megérkeztünk K-T -ra, tele volt a vonat. Mert ugye errefelé nem veszik igénybe a vonatot... erről a jegyvizsgálónak és a vezérnek is más volt a véleménye.
Lehet, hogy Kóka csak Solttól Dunapatajig próbálta ki a Bézét?:-)
Mentem már úgy vonatozni, hogy az volt a cél, hogy hajnaltól késő estig minél több km-t menjek. Szőrnyű volt és unalmas. A harmadik napon a felét végigbóbiskoltam, szóval semmi értelme nem volt.
Ha elmész az ország másik végére egy vonal miatt, akkor lazítsd fel a programot azzal, hogy megnézed a helyi fűtőházat, rendező pu.-t, körbejárod a nagyobb állomásokat, esetleg bemész a városba is sétálni 1-2 órát. Sokkal kellemesebb és maradandóbb élmény lesz, még 10 évvel később visszagondolva is.
Sok? Ezek szerint te nem minimál bérre vagy bejelentve mint a fél ország...
Minden relatív, kis ország, kisfoci...
ON
Egy vonal megmentéséről csak egyetlen szemszögből érdemes beszélni, gazdasági szemszögből. Ez egy ilyen világ, más nem számít már... lehet ezt dicsőíteni, vagy sajnálni, lázadni, és sírni vérmérséklet szerint. Vagy találsz egy szakmai okot ami miatt megmaradhat egy vonal, vagy meg fog szünni. Ezen agyaljatok, szerintem, ha akatok. Pl.: a Vác - Hatvan ötlet, jó... ez lehet egy vonal mentsvára, ha találsz egy megfelelő funkciót. Ha ilyen nincs, semmi ok, hogy megmaradjon bármilyen fájó is. Véleményem szerint a 28 fele menthető, jó tervekkel, összefogással és rengeteg szerencsével.
Amin sokat agyaltam már, és nem tanultam olyan képletet amivel menthető: Kisszénás - Kondoros; Murony - Békés; Kazincbarcika - Rudabánya.
Feltünt valami? Mind szárnyvonal. Ez ok lehet, hogy ne csináljanak szárnyvonalakat, mellékvonalakból ( pl.: Győr - Veszprémvarsány)... az ellehetetlenülés útjára viszi.
Azoknak egy kis adat, számok nélkül az arányok miatt, aki azt mondja, "erre épp futhatja", arra "épp futhatja"... ha jól megnézzük, akkor már a fővonalakra se...
"Ha olyan jó üzlet az üzemeltetése, csinálják meg maguk." Nyugat-Európa tele van maszek és regionális vasúttársaságokkal. Nálunk is van már egy-két teherszállításra szakosodott vállalat, sőt papíron regionális vasút is. Valamiért nekik megéri (nem a hazai regionális vasutakról beszélek). Valóban sok ilyen kellene. De ehhez tartoznia kell egy környezetbarát szemléletnek és azzal harmonizáló szabályzórendszer is.
Amit írsz igaz, de kell hozzá tudnod két számot kiindulásként, és azt, hogy a regionális vasutak megrendelője a tartomány:
A Német állam közösségi közlekedésre (nem csak vasútra) fordított összege a tartományokon keresztül:
2002: 6,745 millió euró 2007-re tervezett: 7,266 millió euró
Jó, legyen a 11-es hétvégéken nosztalgiavonatokat közlekedtető vonal. Gondoljuk csak el. A pályát tehát karban kell tartani. Ha karbantartjuk, akkor miért is nem mehet végig rajta naponta 2-3 Bz? Mint írtam, a mozdonyvezető sem kerül többe, mint a buszsofőr, a kalauztól talán egyszer sikerül eltekinthetünk, a keresztezés megoldható Veszprémvarsányban, Bz meg csak kerül valahonnan. Tehát mit nyerünk azzal, ha erőszakkal kiirtjuk a forgalmat a vonalon?
Már sokadszor olvasom a mellékvonalak melletti érvként a buszok zsúfoltságát:
"Tényleg busszal elszállítható minden utas? Nekem ugyanis az a tapasztalatom, hogy mint a heringek szoronganak az utasok, főleg amikor az egyetemisták, főiskolások utaznak vissza."
Ma Veszprém - Veszprémvarsány között napi 11-12 buszjárat pár van. Ha ennyi kevés, akkor kell mondjuk 15 járatpár. Péntek-vasárnap akár több is. Amennyi utas ma hering módjára felfér 12 buszra, az kényelmesen elfér mondjuk 20 buszon. Még az is csak alig sűrűbb mint átlagosan óránkénti közlekedés!
Most tényleg, de komolyan, ez már akkora utasmennyiség, hogy ide vonat kell, ez már nem szállítható el busszal? Ugyan már.
Félreértés ne essék, nekem is szívem csücske a 11-es vonal, és szerintem is fenn kellene tartani rajta a forgalmat (nyári hétvégeken akár külön tarifával), de a legkevésbé sem azért, mert az utasforgalom valamennyire is indokolná (*), hanem azért, mert ez a vonal különlegessége, hazánban egyedi hegyvidéki jellege, látványa miatt érték, amit nem szabadna veszni hagyni. Én (kisebb fenntartásokkal, amit a nagytopicban írtam) lényegében elfogadom a vonalbezárásokat, de annyira nem vagyunk szegények, hogy 1-2 igazán szép vonalon azok különlegessége miatt ne tudnánk megengedni a vonatozgatást.
Ha valaki azt mondja, hogy ez nem gazdasági kategória, nem racionális érv, annak azt mondom, hogy ez olyan valami, mint a műemlék épületek. A tulajdonosnak a fenntartásuk, felújításuk anyagilag nem éri meg, de a műemléki védettség miatt mégis meg fenn kell tartaniuk. Ha a Budapest, Erzsébet-téri volt autóbuszpályaudvar mára már érdemi funkcióját vesztett épülete lehet azért műemlék, mert a buszok tetjére a csomagok felrakása céljából a peronok fölé épített csomagszállító járda olyan különleges találmány, akkor ez a vasútvonal is lehetne az. Valószínűleg persze ennek nincs meg a jogi lehetősége, nem is konkréten a jogi védettséget akarom elsősorban (bár az sem lenne rossz), csak a hasonlóság miatt írtam azt.
Siránkozás és szitkozódás helyett nem az lenne most a feladat, hogy összefogjanak a vasútbarátok, lelkes vasutasok az érintett településekkel, megyével, régióval, idegenforgalmi szervezetekkel, turista szervezetekkel, szállásadókkal annak érdekében, hogy megkeressék a vonal turisztikai célú hasznosításának lehetőségeit, mondjuk egy erre a célra létrehozott egyesület, alapítvány formájában. Mondjuk valahogy úgy, ahogy a kemencei kisvasutat üzemeltetik. Persze ami ott megy kicsiben, az itt nagyban azért feltehetőleg nem menne, valami állami költségvállalás valószínüleg kellene, de egy ilyen szervezett akciónak talán lenne esélye.
Erre persze lehet azt mondani, hogy akkor nosza, kezdjek hozzá, de szerintem itt vannak olyanok, akik nálam sokkal-sokkal jobban szívükön viselik e vonal sorsát.
(*): Pár éve július eleji munkanap láttam a 8 óra körül Veszprémből induló vonatot, végigutaztam a 16 óra körül Veszprémből indulóval, látva szembe vonatot két helyen. A 4 vonatban voltak összesen annyian, hogy egyetlen szóló Bz-t félig sem töltöttek volna meg! Tudom, egy mérés nem mérés, de mondjuk tízszer vagy hússzor ennyi biztos nincs máskor sem (esetleg kirándulócsoportokkal), és egy vasútvonalnak még az is kicsi forgalomnak számítana.
Most látom, hogy Zalában marad egy nem nemzetközi vonal is: a Balsztgyörgy-Keszthely közötti - megfeledkeztem róla, pedig elég hosszú, 100 km-es szakasz.
Én ilyen bulvárlapokkal nem foglalkozok. Egy ideig a 25-ös helyett a 22-es bejárati szakaszán mentek a vonatok építés miatt, így addig a hév vonalán buszok mentek. Már akkor is inkább megszüntették volna legszívesebben.
Lapozd át a Vas Népe megfelekő számait. Akkor miért nem ? Tán tesztelték az utasokat hogy jobban tetszik-e a vasuti tarifával működő volánbusz ? Aztán majd jöhet a volános tarifa.