Kösz, akkor én is hamarosan elvetem az enyémeket. Már alig várom, hogy milyen lesz, még nem próbálkoztam lugas paradicsommal. Ha az ígért termésnek a fele meglenne, már akkor repkedni fogok!
Zsebi, mindig gondolok rád ilyenkor paradicsomvetés idején. Egyszer küldtél nekem egy egész kollekciót, nagyon akkurátusan egyenként kis összetüzött papírokba csomagolva,, részletes leírással meg minden; évekig használtam belöle, és a legtöbböl még mindig van néhány mag, csak a különlegesek fogytak el. Hihertetlen, de még évekkel késöbb is majd 100%-ben keltek a magok .Ezúton is mégegyszer kösz, és gratula a gyönyörü növényeidhez!
Három fajta magot már elvetettem, melyek ki is keltek. Úgy érzem, kicsit korai volt. A többiekkel még várok, majd bő egy hét múlva vetem őket, ahogy Frint javasolta.
Amikor megrendeltem a könyvet, megkérdeztem hogyan fizessek, erre elküldte a könyvet ajánlott levélben, rám bízva a pénz küldését. Nem adott meg számlaszámot így rózsaszín csekken adtam fel. A magokból mikor megkaptam az első szemeket, már ültettem, azok ki is keltek. A többit tegnap vetettem el, jó világos a nappalink, remélem szépek lesznek...
Nálam tavaly hasonló helyen (csak éppen nem új, hanem kipusztult tőke volt a kordonban) fürtös F1 lugasparadicsom volt. Abszolút bevált, jól lehetett kötözni, kb. két méter magasra felnyúlt, és az oldalágait is jól oda tudtam rögzíteni a kordonhoz.
Üdv mindenkinek, vagyok, csak hatalmas munkába kezdtem, a tavalyi magokat zacskózom, tisztítom, és ki kellene találni az idei vetés időpontját, meg a fajtaválasztékot. 30-35 fajtánál többet nem akarnék, lesz ebben Lugas F1 - étkezési célra a család klasszikus ízlésű tagjainak, Brandywine típusok többféle színben, Gigant és Lucullus befőzésre, Koktél fajták fagyasztásra, meg mert imádom...és fajtafenntartás is lesz, hiszen lassan körbeérek, a korábban termesztett fajták csírázási ideje lejár... Szóval unatkozni nem fogok... Az időjárást, a Dávid-naptárat nézve a szabadföldi termesztésben gondolkodók ráérnek bőven Nőnap környékén vetni...én sem fogok korábban. Az idei szezon nem néz ki olyan problémamentesnek mint az előző kettő. László napra ( 06.27.) szoktam először szedni, ehhez idén össze kell szedni minden tudásunkat... Frint
Én is mostanában kaptam magokat, és szeretném a könyvet is megrendelni. Te hogy fizetted? Postai átutalással, Vagy hogy is hívják, amikor a postás kiviszi készpénzben? Te mikor ülteted el a lugasparadicsom magokat?
Nagyon kíváncsian vártam az eredményt; az a paradicsom, amelyből 5 szem mag majd 400 Ft-ba került, ki fog-e kelni? Jelentem minden rendben van! Vasárnap vetettem el, és ma pénteken megmutatta magát. :)
Igen ez így szokott történni..Szerintem, ha azok, akiknek magot küldött, csak 100Ft-ot küldenének neki, az összeg többszöröse összejönne. De sajnos kis hazánkban ez szinte lehetetlen...
Remélem itthon marad a szabadalom. Sajnos nálunk ez általában pénzkérdés szokott lenni. Aztán majd jön valaki, és a bácsi munkásságát mellényzsebből levédeti magának.
1200 Ft a könyv, vékony füzetszerű, sok képpel, még csak beleolvastam, az életéről ír, a paradicsom neveléséhez ad jótanácsokat, lejegyez néhány köszönőlevelet meg pár tanácsot kertészeti szakemberektől. Az ilyen kezdők mint én sokat tanulhatnak belőle...
Végül is a szív paradicsomot keresztezte a folytonnövő lugasparadicsommal, a könyvben van néhány kép róla igazán impozáns, ketteslétráról szüretelnek... Azt írta most küldött száz szem magot a Kutató Intézetnek szabadalmaztatás végett, de nem fogja "kiváltani" ugyanis 300 eFt.
Szia! Most sikerült felvennem a kapcsolatot a bácsival(87 éves), mindenkinek szívesen küld ingyen pár szem lugasparadicsom magot, válaszborítékban. Az új keresztezésű magjaiból viszont csak azok kapnak akik megrendelik a könyvét. A címe:Schott Péter Idősek Otthona Hajdúnánás Fürdő u.1. 4080
ahogy emlékszem talán lugas, de nekem sok ilyen fajtám van és nem biztos, hogy a képről felismerem, nem ültetek csak folyton növő fajtákat, egyedüli determinált az ACE majd keresek arról is fotót, gyönyörű nagy termése van és sok.