Keresés

Részletes keresés

Jani71 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2178
Ja, egyébként ma elkezdte a virágzást a Baku. Ő az első, a többi még "alszik", de már nem sokáig. Ha akarjátok, holnap teszek fel képet, de gondolom láttatok már szőlővirágot... ;-)
Jani71 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2177

Hát, úgy tűnik, hogy az lesz:

Előzmény: szaki_pali (2174)
Jani71 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2176
Mindjárt mutatom.
Előzmény: Akka81 (2175)
Akka81 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2175
Mit értesz rongyos levél alatt?
Előzmény: Jani71 (2173)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2174
Lehet.

De azért nézdd meg Feriq 2094 (3 oldalon van) hozzászlólását és nézd meg a képeket az az. Ha olyan akkor biztosan.
Előzmény: Jani71 (2173)
Jani71 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2173

Sziasztok!

Csak egy gyors kérdés: a rongyos levél az az atka "működésének" a következménye, ugye?

szaki_pali Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2172
A betegségnél ne a naptárt nézd hanem az időjárást, meg a növény fejlettségi állapotát. Most az erkélyen 31 fok celsiust mutat a mérő. Ehhez némi pára azt kész is a baj. A gombák átfogó támadásba kívánnak lendülni. Mi meg ugye nem hagyjuk!
Előzmény: Vork12 (2171)
Vork12 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2171

Köszi a választ erre gondoltam én is. Elbizonytalanodtam, mivel korábban olvastam, hogy a perenosz július augusztus körül várható.

A tünetek egyértelműen a peremesz mellet szólnak.

Ezek szerint a Dithanos kezelés jót tett vele.

Üdv Vork12

OFF: Hogy csináljátok , hogy ráklikkelek a szövegre és odaugrik a linkre.

Tegnap este próbálgattam de az istenért sem sikerült.

Köszi a tanácsot

Előzmény: szaki_pali (2170)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2170
Most erre nem vennék mérget de!

Erősítsen meg vki vagy cáfoljon, mi van akkor, ha a folt - a leírásra gondolva - nem más mint a peronoszpóra. Csak a betegség nem tud kifejlődni mert menet közben permetet kapott, de a levél megőrzi a betegség korai jeleit. Az a baj vele, hogy most nincs előttem az a helyzet amikor egy peronoszpórát (korai fertőzését) időben megfogjuk.

A mozaik nem áll meg a peronosz viszont elszárad. Talán ez a fázis fog következni.
Előzmény: Vork12 (2169)
Vork12 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2169

Somogy megye közepén.

Fehér delavári, Lakihegyi mézes,  Pár tőről van szó kb.15 tő szőlő. lugasnak nevelve.

Úgy kezdődik,:

hogy a levél kb 5 cm átmérőjű,

lessz a színén halványzöld folt a fonákon nem látni semmi.

ahogy nö a levél a zöld folt sötétedik és az is nő

Majd a fonákon is látható  lessz a folt halványzöden

a levél kifejlődik, a folt nagysága Kb  5-10 mm átmérőjű színe halvány zöld

Majd szépen elkezd sárgulni, és kifehéredik.

Jelenleg itt tartok a folt ügyben .

Előzmény: Ferig (2166)
Akka81 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2168

Igen, az egyik gomba valóban a Taphrina pruni. Az általam említett másik betegség pedig az ágsöprűsödés, amit a Taphrina insititiae okoz. Ez is a taphrina nemzetségbe tartozik. Ez tényleg kevéssé ismert, nem gyakori. Általában idősebb fákat támad. A különbség abban van, hogy a pruni-nál főleg a gyümölcsön vannak a tünetek, míg a másiknál a levélen. (+ még az ágsöprűsödés ugye). Ha ilyen fordul elő, az elsöprűsödött vesszőket-ágakat el kell távolítani, mert abban telel a gomba.

Az általad említett bábaszilva is jó elnevezés a pruni-ra (gyümölcs miatt). Még van egy harmadik neve is, mégpedig a boszorkányszilva. Ez azért jó, mert az insititiae által okozott fertőzést meg boszorkányseprűnek (is) nevezik. Boszorkány - boszorkány; könnyű megjegyezni :)

Egyébként, bár nem ma volt, legjobb emlékeim szerint létezik még a Taphrina minor és a Taphrina cerasi, ezek a cseresznyét és a meggyet szeretik. A cerasi kórképe olyan mint a "szokott" taphrina-tünet (+ seprűsödés), a minor pedig csak egy-egy ágrészt támad.

Üdv:

Attila

Előzmény: szaki_pali (2162)
Ferig Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2167

Képek nem az én szőlőmben készültek, de én is láttam néhány lárvát a leveleken. A katicabogár nálam megbecsült társ, ha észreveszem nagyon vigyázok rá.

Előzmény: szaki_pali (2163)
Ferig Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2166

Melyik megyében van a szőlőd?  A fiatal leveleken is találtál ilyen foltot, vagy csak idősebbeken? Milyen szőlőn jelentkezett? Mit értesz azon, hogy szaporodik? Nagyonnak látod őket, több lett belőlük, más tőkéken is jelentkezett?

Előzmény: Vork12 (2164)
Flanell Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2165
Van két (nem egyforma) csemegeszőlőm, amik tele vannak szép, eleven, erős hajtásokkal, fürt viszont egyiken 1 apró, a másikon vagy 3.
Ez mitől lehet?
Vork12 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2164

Nem használtam gyomírtót kb. 5 éve. A szomszéd szintén nem gyomírtózik. Idősek már.

Az a pláne, hogy ez a szőlőlugas a ház előtt van. Szerencsétlen még a permetezésből is kimarad hébe-hóba annyira szem előtt van. A kertben lévő szőlőn nem találtam ilyen foltokat.

Nem sárgul meg hanem teljesen kifehéredik és úgy marad.

Nem úgy mint más gombánál, hogy beszárad és kilyukad a levél.

Ha gondolod emailben elküldöm a nagy képet.

Szóval itt jelentkezett majd egy hét elteltével már 3-4 helyen mára meg egész sok helyen van. Hát nem tudom, hogy mi lehet. Azért dithanos kezelést adtam neki.

Meg atka ölőt.

Talán ez jobb.
Előzmény: szaki_pali (2153)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2163
Tán tetü van a közelben? Ugye a katica lárva szeresse a tetveket!
Előzmény: Ferig (2161)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2162
Kénytelen vok a tudásom fehér foltjait satírozni ezért megnéztem a tafrina alatt mi található szilvánál. Te említesz kétfélét is. Akkor légyszi oszd meg velünk a másikat is mert egyet ide teszek én is.

A barackot ugye a Taphrina deformans (köznapi értelemben a tafrina) tekeri. Amikor tafrináról beszélünk bevallom az én fejemben eddig ezt jutott eszembe. A szilva táskásodása (bábaszilva) - amikor a termés holyagosodik sztem te is erről beszélsz - betegségét szintén tafrina nemzettségbe tartozó gomba a T. pruni okozza. Tehát tafrina nemzetségbe tartozó gomba "tafrina"okozza. Hát erre korábban nem azt értettem de mostantól megváltozik a véleményem! Az általad említett betegségi elnevezést nem ismertem.
De nem tudom mi az még amire gondoltál vagy említetted? Ilyennel sem olvasmányomban sem tapasztalati úton nem találkoztam.
Előzmény: Akka81 (2158)
Ferig Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2161

Ilyen "bogarakat" láttál a szőlőben?

Vigyázz rájuk, mert ezek a katicabogár bábjai, lárvái! Szintén ragadozók.

Előzmény: Zalancelot (2099)
Akka81 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2160

Bocs, elírtam az előbb, helyesen: lisztharmat ellen csak Karathane-t használok (Dithane-os rész törölve) , mert egyszer sikerült megperzelni kénnel a szőlőt.

Üdv

Előzmény: Akka81 (2159)
Akka81 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2159

Olyan jól sikerült ez a BASF-nek hogy ez lett az általános technológia. Annyit tennék hozzá, hogy a virágzás utáni kontaktra visszatérésnél peronoszpóra ellen mankocebet már nem nagyon használok (inkább a virágzás előtt, mert segíti a lombfejlődést), inkább valamilyen kaptántartalmút, pl. Orthocidot vagy van még pár. Aki hozzáfér tehet rá kontaktként ilyenkor pl. Folpant vagy Bravo 500-at is. Lisztharmat ellen Nálam csak Dithane megy kontaktként, miután egyszer sikerült kissé (...) megperzselni szerencsétlen szőlőt...

Az árak sajna tényleg magasak, A Discus legutóbb 3000 Ft. felett volt 50 g. De mondjuk a Shavit nincs 200 Ft. se...

A rézzel alapvetően az a probléma, hogy közel van egymáshoz az az érték ami hatásos a gomba ellen, s az az érték, ami már károsítja a növényt. Meg amúgy "univerzális" méreg, az élővilág majd minden képviselőjére mérgező hatással van (kifejtem ha valakit érdekel). Viszont az, hogy mégis a gombákra a legmérgezőbb (fungicid-dominancia) annak köszönhető, hogy a gomba spórája felhalmozza a környezetéből a réziont - vagyis ha a környezetben (ez esetben a növényen, levélen) lévő rézion-koncentráció kicsi is, a gomba akkor is pusztul a felhalmozás miatt. (A koncentrációt alacsonyan kell tartani, mert a réz a növényt is mérgezi!) Ezért van az is, hogy pl. a rézoxiklorid nem oldódik vízben. Ez azért kell, mert így mindig keletkezik annyi oldató réz, hogy az a spórák a már toxikus szintig emeljék ennek koncentrációját.

Üdv:

Attila

Előzmény: szaki_pali (2131)
Akka81 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2158

Dede, van a szilvának tafrinája, méghozzá kétféle is. Nem tudom, hogy ismerős-e a népnyelvből a "birtyókás" szilva. Na ezt tafrina okozza. Nagy sárgás-zöldes kiemelkedések a gyümölcsön, aztán ezek összefolynak. Nem szép látvány... Onnan is meg lehet ismerni, hogy ha kettévágod, belül nincs csonthéj, csak egy picike mag, a magház nagy része meg üres. Kökényen láttam egy nagyon látványosat, de több más növényt is "szeret"...

A másik az a "klasszikus"-tünetű tafrina a csavarodott levelekkel. Bár nem gyakori, de azért előfordul.

Üdv:

Attila

Előzmény: szaki_pali (2126)
Ferig Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2157
Nemcsak az enyém ilyen, a környezetemben mindenkié. Az áprilisi szárazságot leszámítva nagyon kedvező idő volt. Február végén kapott egy kis műtrágyát (kálium, foszfor, nitrogén) a szőlő, ~10% nitrogén tartalommal, miután 15-15-15 -ös keveréket felhígítottam. Csapadék kellene még, csak úgy csendesen, esténként. Mindezek mellett jól alakulnak a dolgaink, bár de ezen a vidéken mindig "benne van a pakliban" egy jégverés, amit persze egy cseppet sem hiányolok.
Előzmény: szaki_pali (2155)
Derekhegy Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2156
Hát csak sajnos az nem úgy működik...
Előzmény: szaki_pali (2150)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2155
Eszméletlen nagy a szőlőd!

Én le vagyok maradva?!
Előzmény: Ferig (2151)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2154
illetve még egy kérdés esetleg nem permeteztél itt a meleg napokban valamikor?

perzselésre gondolok
Előzmény: szaki_pali (2153)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2153
Jó pici kép.

gyomírtót nem használtál vagy a szomszéd?
Előzmény: Vork12 (2152)
Vork12 Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2152

Tisztelt topictársak!

Mi lehet ez? Több levélen találtam ilyen pöttyöket. Vajon mi lehet ez?

Az a gond, hogy szaporodik. Több levélen is jelentkezett már.

Ferig Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2151

Itt tartunk most. Nagyon szépen fejlődik a szőlő, virág még nincs, de szerintem nem kell sokat várni.

szaki_pali Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2150
Éljen és virágozzék a globális felmelegedés!!!

legalább mi is kétszer szüretelhetünk egy évben mint dél amerikában..........
Előzmény: szaki_pali (2149)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2149
Készülsz a kettős szüretre évente?
Előzmény: Zalancelot (2145)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!