Kb. 4 éve vettem Kumato néven árult paradicsomot, pár szem volt a műanyag dobozban, jó drágán,de nem bántam meg. Magját kiszedtem és évek óta vetem, úgyanúgy, mint a többi paradicsomot. Jól bevált, semmi különös macera nincs vele. Próbálkozz bátran. Sok sikert!
Én 4 éve foglalkozom paradicsomokkal, amióta kertes házban élünk. Kedvenceim a fekete paradicsomok, rendeltem is több fajtát az internetről (black from tula, chocolate cherry, black plum, stb . De azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy valaki próbálkozott-e már kumato-val. Úgy tudom, hogy nem nagyon lehet kapni vetőmagot, bár egy helyen láttam, hogy árulnak. Igazából arra lennék kíváncsi, hogy valamelyikőtök próbálkozott-e már kiszedni a magjukat és azt elvetni, igaz, hogy speci nemesített meg minden (http://www.kumato.com), de mégis vannak-e tapasztalatok. Köszi Üdv: Ica
Szia :) Pár nap múlva küldöm, amit ígértem...amúgy az idővel küzdöttem, mert sos kellett vetnem, és ugye paprikát is...de remélem nem kevertem össze semmit...
Szia Frint apóóó! Reméljük azért a fütött foliasátorban nem volt olyan keserü a küzdelem a tudományos paradicsomvetéssel:-) Nekem sajnos ezúttal nem sikerült eljutnom Magyarországra; aggódom is, hogy elhúzódik (sok minden közt) a paradicsomvetés is.
Péntek délután, harcolva az időhiánnyal és a hőmérséklettel elvetettem az idei szezon szereplőit. A fajtafenntartással együtt 58 fajta paradicsom magjai kerültek földbe...Tálcákban van a mag, a vetést ún. koordináta vetéssel és párhuzamos leképező térképpel oldottam meg. (Olyasmit képzeljetek el, mint egy Excel-táblázat, így lehet a fajták közt később is eligazodni.) Remélem a legjobbakat, a kertész, - ahol a fűtött fóliasátor van - gondjait viseli... Pár hét múlva azért rájuk nézek...Sajnos nálam még mindig nincs kész a saját sátor, a fűtését meg még kevésbé tudnám megoldani...és ma hajnalban is -8 fok volt...brrrr.
Köszi, ennek utánanézek, bár ma vettem "Valentin"-t, 6-12-5. Állítólag guanót is tartalmaz..hát majd meglátjuk. Akár hol kérdeztem, gazdaboltban, mindenhol a Volldüngert ajánlották. Csak hát annak magas a nitrogén tartalma..
Kössz a dicséretet, és örülök, hogy hasznát vetted a magjaimnak, ma már annyi hibrid fajta van aminek a megja nem gyűjthető viszont igen nagy a termés hozamuk.
Tavaly ebben a pici kertben azon kívül amit elfogyasztott a család, /ami nem kevés/ 30kg-t befőztem, 35 kg-t aszaltam.
És van még a kertben ahogy a képeim mutatják más növény is.
Vettem "tápkorongokat" (tudom felesleges volt..), egyet tüzetesebben megnéztem, hát szerintem ez csak préselt tőzeg.. ami ha jól tudom nem sok tápanyagot tartalmaz.. Ha kikelnek a magok, szerintetek mivel öntözzem??
Kösz, akkor én is hamarosan elvetem az enyémeket. Már alig várom, hogy milyen lesz, még nem próbálkoztam lugas paradicsommal. Ha az ígért termésnek a fele meglenne, már akkor repkedni fogok!
Zsebi, mindig gondolok rád ilyenkor paradicsomvetés idején. Egyszer küldtél nekem egy egész kollekciót, nagyon akkurátusan egyenként kis összetüzött papírokba csomagolva,, részletes leírással meg minden; évekig használtam belöle, és a legtöbböl még mindig van néhány mag, csak a különlegesek fogytak el. Hihertetlen, de még évekkel késöbb is majd 100%-ben keltek a magok .Ezúton is mégegyszer kösz, és gratula a gyönyörü növényeidhez!
Három fajta magot már elvetettem, melyek ki is keltek. Úgy érzem, kicsit korai volt. A többiekkel még várok, majd bő egy hét múlva vetem őket, ahogy Frint javasolta.
Amikor megrendeltem a könyvet, megkérdeztem hogyan fizessek, erre elküldte a könyvet ajánlott levélben, rám bízva a pénz küldését. Nem adott meg számlaszámot így rózsaszín csekken adtam fel. A magokból mikor megkaptam az első szemeket, már ültettem, azok ki is keltek. A többit tegnap vetettem el, jó világos a nappalink, remélem szépek lesznek...