Vagyis P,Q,R az én olvasatomban azt jelentette,hogy senki nem vizsgált semmit (nevezetesen:lehetne-e utast szerezni) hanem vettek néhány átlag számot és ha az értékek ez alatt voltak akkor "BEZÁRANDÓ" pecsét kerül az aktára.
De itt vizsgálta valaki a lássuk miből milyen áron mit lehet kihozni. lehetőséget
Remélem, igen. Ugyebár azt kellett vizsgálnia, hogy egy valamekkora idő alatt a (személyszállítási) modal split mitől nem romlik egy még elfogadható ütemnél jobban. Azaz, meghatározott időszak alatt nem ülhet autóba több új utas, mint valamilyen meghatározott érték, máskülönben olyan mértékű útbővítés lenne szükséges, ami nem finanszírozható.
Kérdés, hogy a busz és a vonat milyen áron képes fékezni az átülést? A vizsgálat azt hozta ki, hogy a vonat esetében az átülés fékezéséhez minimum 60 km/h, vagy 80 km/h pályasebesség a beugró nagyvárosok környezetén kívül. Ennek költsége valamilyen "Q", amihez még jönnek a járművek, a menetrend és a többi. Továbbá az elővárosi közlekedés felhozásának van egy "P" költsége, és itt a buszos pótlás maximum sokadlagosan merül fel, tehát a "P" mindenképpen "P", és nem kevesebb.
A busz ugyanazt az úthálózatot használja, aminek a további telítése ugyebár rontja valamelyest a helyzetet. De sokkal kevésbé rontja, mint a szgk. De tegyük fel, mégis szükséges bizonyos útfelújítás, útbővítés, plusz járműfelújítás és új beszerzések. Ezek együttesen "R" költséggel járnak.
A vizsgálat ezek szerint úgy zárult, hogy "P" mindenképp befektetendő, ugyanakkor "R" kisebb mint "Q", vagyis a mellékvonalak repülnek.
Az idézetedre minden bizonnyal jó megoldás a haggyuk a fenébe elv.
Nem, hanem a "mi mennyit ér meg" elv. Keressük meg az alternatívákat, és lássuk miből milyen áron mit lehet kihozni. Ha valahol elkezdünk túl nagy árakat fizetni, feküdjünk rá az alternatívák felkutatására. Alternatíva az is, ha nem csinálom, amit eddig csináltam, és az is, ha másképp csinálom.
Biztos, hogy a vasút tudna csak megközelítőleg olyan szolgáltatást nyújtani, mint a szerződéses busz? A gyárkapunál van a vasútállomás? Megy minden faluba, ahol dolgozók laknak, közvetlen járat a gyártól? Pont munkakezdésre és be a vonat? Ezen kérdések többségére általában "nem" a válasz, és nem is nagyon van reális lehetőség az "igen"-re. Szerződéses busszal viszont megoldható (és megoldott) az "igen". Akkor meg érthető a dolog.
Ha nem akarunk tenni semmit akkor nem is lesz megoldás.
Jelen esetben pedig több lehetne az igen mint a nem.
Csak tenni kellene érte valamit.
Jó régen olvastam a VASÚT c.ujságban egy"siker"történetet.
Arról szólt,hogy B.gyarmaton x cég képviselői megkeresték a reg.vasutat,hogy ők szeretnék a dolgozóikat vonattal munkába járatni a buszok helyett.
Megvizsgálták,módosítottak és láss csodát működött a dolog.
A cikk szerzője lelkendezett,hogy nagyszerű mert nem igényelt többlet szemályzetet,járművet,csak a menetrendben néhány perces eltolásokat 1-2 vonatnál.
Hurrá ez ám a sikersztori!CSAKHOGY!!!!!
Miért a cég képviselőjének kell megkeresni egy szolgáltató céget,hogy nem-e lehetne-e............
84-esen emlékszem hogy a Recski táborba gyalogoltam fel, és szinte percenként jöttek a kő/homok (vagy nem tom már mit szállítanak onnan a hegyekről) szállító kamionok. Régen állítólag volt drótkötélpálya az átrakóhoz, és vonattal vitték, de most így is úgy is át kéne tenni a kamionból a vonatra szóval bizti így jobban megérik neki, hogy háztól házig közúton. Csakhát az utakat szétcseszik....jobb lenne visszatérni.
Amúgy nem értem miért nem Salgótarjántól járatják a vonatot, úgy talán még utas is lenne, meg a 83-as is megmaradhatott volna...
Nem értem továbbá, hogy (bár nem vici a 29-es,) de mondjuk Bp - Balatonfüred között a teljes áru jegy: 1.420 Ft
kb 10 kocsis vonatok szoktak erre járni, ha kocsinként tele van, akkor egy kocsiban utazik kb 50 ember...10 kocsi= 500 ember.
500*1420 Ft=710.000 Ft. (teljesárúval számoltam, hisz a MÁV megkapja az árkiegészítést) Namost ez csak egy vonat...ha kiszámoljuk hogy napi kb 6 vonat megy mindkét irányban akkor igencsak 3 millió fölötti bevétel van naponta erre.
Hogy lehet hogy mégis veszteséges a vasút? Ez nem fér a fejembe...
ha valami nem működik be kell zárni,megszüntetni,eltörölni. Nem arról elmélkedni,hogyan tegyük gazdaságossá,működőképessé.
Olvastam egy könyvet Zsukov marsall viselt dolgairól. Többek között azt veti a szemére a könyv írója, hogy a II. Világháború során egy Szicsevka nevű hely közelében vagy hússzor megrohamozta akárhány hadosztálynyi erővel a német állásokat, és mindannyiszor sikertelenül. A könyv szerint ez az erőforrásokkal való hazardírozás iskolapéldája (az egyes próbálkozások során képződött hullahegyektől már-már lehetetlen volt a következő alkalommal előretörni).
A nagy hadvezérről alkotott mítoszba simán belefér, hogy márpedig amit a fejébe vett, az rossz nem lehet, tehát valahogy megoldható. Nos, ez követhető addig, amíg az ember a saját erőforrásai felett rendelkezik, vagy a mások által önként adottak felett, amíg azok el nem fogytak.
Valóban érdekes játék a működésképtelent működőképessé tenni. Kihívás, és ha sikerül, az ezt levezető ember komoly karrier elé néz. Ám ahol előzetesen mások már hússzor megrohamozták azokat az állásokat, és egy métert sem haladtak, ugyanakkor a katonák nagyrészt elfogytak, ott bizony egyre inkább vakmerőségbe hajló dolog felfogadni egy új tábornokot, hátha majd ő zseniális tervvel áll elő, ami sikeresen meg is valósul. Ennél megfontoltabbnak tűnik feladni a helyet, és a maradék hadsereggel másutt próbálkozni. (A Zsukovos könyv szerint az a bizonyos "máshol próbálkozás" adott esetben Sztálingrád volt. Mint tudjuk, nagyobb sikerrel.)
A mai fejlett világban, amikor mobiltelefonja van mindenkinek és e-mailezni is lehet, meg honlapja van minden cégnek, akkor a MÁV Cargo azzal áll az ügyfelek rendelkezésére, hogy személyesen lehet csak kocsit megrendelni, személyesen lehet a fuvarlevelet kiváltani, átutalással pedig csak úgy lehet fizetni, ha a fuvarozás megkezdése előtt átutalod a pénzt a MÁV belső "bankjában" vezetett "folyószámládra". Teljesen a kőkorszakban élnek.
Több tippem, nincs, tudom pénzbe kerülne, merész tervek, de a Volán részben vagy egészben lefed pár viszonylatot, ha a MÁV tőle tanulna, akkor a megmenthető vonalakon sűrűbben, közlekedne és a városokig, nem pedig értelmetlen csatlakozó állomásokig.
Összes helyen a rugalmasabb ügyintézés esetleg mobil ÁFU-s dolgozó gépkocsival felkeresi az ügyfeleket, akik szállítani akarnak pl Gysev talán így csinálja.
Minden rakodóhellyel iparvágánnyal rendelkező cég rugalmas kiszolgálása.
Biztos, hogy a vasút tudna csak megközelítőleg olyan szolgáltatást nyújtani, mint a szerződéses busz? A gyárkapunál van a vasútállomás? Megy minden faluba, ahol dolgozók laknak, közvetlen járat a gyártól? Pont munkakezdésre és be a vonat? Ezen kérdések többségére általában "nem" a válasz, és nem is nagyon van reális lehetőség az "igen"-re. Szerződéses busszal viszont megoldható (és megoldott) az "igen". Akkor meg érthető a dolog.
Én csak egy vasútkedvelő vagyok, aki azért megérti hogy 4-5 fővel nem lehet vonalat üzemeltetni.
Nekem az előzmény fáj jobban. Az, hogy a karbantartás és beruházás hiányával ELLEHETETLENÍTIK a vonalat, és ez után már könnyen lehet hivatkozni a 4 főre a bezáráshoz.
Ez a gond mindenhol, most már érthető a bezárás a 10-15km/h val közlekedő, széteső kocsis, hepehupás-feláztatott pályát miért kell bevégezni.
ez a baj, mint a villamosvonalakkal is.
ha 40percenkánt járatják, akkor a nép fia más után néz a városban.
Vidéken csak volánbusz után tud nézni, de kérdem én, milyenek a vidéki bekötő utak? sok hozzászóló biztos nem mind budapesti, biztosan tudjátok - hisz én pestiként is - megfordulok Nógrádban, Borsodban, a szádat elharapod öcsém a mellékutakon!
A busz mennyivgel fog menni?
Milyen vonalon, lehet hogy több km-rel hosszabb útvonalon, ami plusz idő és pénz.
Muszájmegoldás a busz is.
Nem a vasutasokat sajnálom, hanem a tényt hogy kiépítettek egy vasúthálózatot 150éve, és a felét azóta nem tartják karban, és szétesett, elpazarolt, elhanyagolt infrastruktúra, elkótyavetyélt értékek.
most, amikor az EUban vasútfejlesztés van, most építjük le és nyomjuk az autópályákat, ami 20éve volt gazdaságos.
ez is azt sugallja: vegyél autót, oszt fizestd a milliókat benzinre !
Arra próbáltam rávilágítani,hogy vasutasok,volt vasutasok heteken keresztül járták az országot,hogy kimutassák melyik vonalat, zárjuk be ,ahelyett inkább a cégeket kellett volna járni hogyan tudnánk őket kiszolgálni.
Az a sok miliárd forint amit az évek során nem költöttek pályaépítésre,karbantartásra,járműbeszerzésre,bizberbe,olyan károkat okozott,ami bepótolhatatlan.
Olyan beruházások kellenének ezeken a területeken,amelyeket ez a gazdaság akkor sem tudna kitermelni ha csak a vasútnak dolgozna.
Nagyon jó cikk. Jól jellemzi a gazdasági vezetés szemléletét;ha valami nem működik be kell zárni,megszüntetni,eltörölni.
Nem arról elmélkedni,hogyan tegyük gazdaságossá,működőképessé.
Ezeken a vonalakon valóban kevesen utaznak,de vizsgálja-e valaki azt,hogy miért?
Ha valaki be tudná ide tenni a 4-es vonal személyvonatainak grafikus közlekedését akkor láthatóvá válna mekkora szélsőségek vannak benne!!!
Van amikor 20 percenként jönnek a vonatok és van amikor órákon át semmi sem közlekedik.
A 4-es vonallal párhuzamosan olyan cégek bérautóbuszai közlekednek,amelyek több száz,ezer embert foglalkoztatnak,utaztatnak.A győri Audi buszát láttam Lábatlanon,a komáromi NOKIA Nyergesujfalun,A Suzuki Környe,Kisbér,Tata,
a dorogi Sanyó Süttőről, a Suzuki most jelentette be,hogy újabb összeszerelő üzemcsarnokot épít további 1000 munkahelyel,hamarosan kezdik építeni Nyergesujfalun az új cementgyárat.
Megkereste-e valaki ezeket a cégeket,hogy felkiálja a szolgáltatásokat?
Amelyeknek igazi szolgáltatásnak kellene,hogy legyen.Nem ácsorgó,zötykölődő,soha oda nem érő alibivasútnak!
Amúgy miért kell pénztárba menni? Nem lehet átutalással fizetni??? Vagy havonta egyszer bemenni?
A mai fejlett világban, amikor mobiltelefonja van mindenkinek és e-mailezni is lehet, meg honlapja van minden cégnek, akkor a MÁV Cargo azzal áll az ügyfelek rendelkezésére, hogy személyesen lehet csak kocsit megrendelni, személyesen lehet a fuvarlevelet kiváltani, átutalással pedig csak úgy lehet fizetni, ha a fuvarozás megkezdése előtt átutalod a pénzt a MÁV belső "bankjában" vezetett "folyószámládra". Teljesen a kőkorszakban élnek.
"a buszoknak sincs jövője túl nagy. Jelenleg diáklkedvezmények, és a 90% tartja életben őket. Egész árú bérletes és egész jeggyel utazó csupán 48-49%!"
Khmmm. Magyarul az utasok fele nem kedvezményfüggő, tehát marad, bármi is lesz a kedvezményekkel. Ilyen esetben lenne fair ideírnod, mi a helyzet e téren vasúton. Kezdem azzal, hogy a vasúti utasok negyede ingyen utazik. A százalékok csak a többiről szólnak...