lac78!
Te villámolvasol!! :-))
milyen volt Corrino-ház?? álljak neki záros határidőn belül? :o)
én majdnem mindent olvasok, ami Szukits vagy Valhalla..:-)
jelenleg: EG 2, Lovecraft összes (ezt nagggyon ajánlom!) ill. újra kézbe vettem a Messiást, mert olyan gyönyörű ez az új kiadás és csúcs, hogy illik az utóbb megjelent példányokhoz! Melegség tölti el szívem, ha a gyűjteményemre pillantok, olyan szépen sorakoznak, majdnem mind ugyanakkora méretű keményfedeles könyv! Gyönyörűség! :-)
Ja és újra nekiestem a Két toronynak! Közel január!! ( Ünnep!!!)
:-)) igaz...tavaly nekem is két ünnep között "volt meg" a Harkonnen-ház...
addig kivégzem Encyclopedia 2-t :-)) (nem bírok túljutni Robotok és Birodalmon..:-( Baley-t szerettem!! :-)
amilyen marha nagy keményborítós izé, inkább könnyű letenni... de az előző 2 is 2 ünnep közt lett kivégezve, ezt is akkor fogom... addig is Encyclopedia Galactica 3 :) (talán...)
Ja bocs, azt hittem a Dűne+ kötetekről, különösen a GodEmperor, Heretics...
Érdekes dolgok amiket ornicus leír, de valahogy ez nekem nem jön át, érdektelen, zavaros, kuszaság lesz az egészből. A motivációkat nem nagyon sikerül elkapni, a szereplők mélysége sem olyan hogy lekösse az olvasót, valahogy életidegen, steril a világ.
Na eleget szidalmaztam mára. ;-)
Bocs, de mennyire vagy otthon a ciklusban? A Dűne Istencsászára (GEoD) a negyedik kötet, kétezer évvel a Fremen Dzsihad után Leto Békéje idején játszódik. Én erről beszéltem, meg a két következőről, a Szétszóródás ideje utáni időkből.
Nem tudom; az iszlám miszticizmus, szufizmus, a iszlám teokratikus államelmélet szerintem önmagában is értékessé teszi pl. az Istencsászárt (GEoD). Nem is beszélve a kormányzás vs. hatalom kérdéskörről vagy a hadseregről írottakról.
Rendkívüli finomságok vannak a későbbi részekben is: ahogy folyamatosan áthelyezi a fókuszt az egyik hatalmi csoportosulásról a másikra (amelyek egyúttal hatalomgyakorlási archetípusok is), ahogy leírja, hogy egy intézményesült hatalmi csoport hogyan veszti el rugalmasságát: a múlt adta tapasztalati előny hogyan fordul rigid korlátoltságba. Érdemes egyébként összevetni Teg hadi-startégiai eszmefuttatásait a kínai hadifilozófusok gondolataival. Szóval van benne munka rendesen.
Sajnos nekem azt jelentette. Sőt, az is megfogalmazódot bennem, hogy ezeket a könyveket senki nem olvasná ha nem lenne az eredeti Dűne. És ha ezeket valaki más írta volna, akkor az eredeti meggyalázásanak tartaná az olvasók jórésze..
No igen, en peldaul eleg nehezen ragtam at magam a 2. koteten. Nem a filozofalgatas miatt, hanem annak onmagaba fordulo mivolta miatt. Tudom, iroi eszkoz, hogy ugyanazt a gondolatmenetet 3 oldalankent megismetli, de engem ez nagyon farasztott.
(Ami nem jelenti persze azt, hogy nem tetszett :))
Most mepróbálok linkelni egyet... mármint ezt remélhetőleg sikerül... szóval nem akarok csúnyán beszélni de mintha II. Letót egy nyálas b*zi játszaná majd... csak ennyi
Bocsi, a menza csak egy példa volt arra, hogy Herbert mester egész egyszerűen figyelmen kívül hagyja a gyorsítás-lassítás szabályait az utolsó néhány kötetben. Ami nem lenne baj, ha cserébe kapnánk valami rettentő eredetit vagy rettentő szellemeset... Na remélem, most már érthetőbb a menzafóbiám :)
Amúgy lehet, hogy csak az első könyv fényében tűnnek gyengébbnek a többiek. Kellett neki olyan jól megírni??? :)
Nekem a véleményem: szerintem a DM a legjobb, átmenet az akciós D és CoD illetve a gondolkozós 2. tri között...
ebben megegyezik a véleményünk, mert szerintem is az uccsó 2 az ami inkább action(persze nem csak akció) a GEoD pedig inkább filós, de azért az se teljesen...
Viszont ami teljesen más kategória(és akkor most kanyarodjunk vissza) az a bhkja(fúj) valahol olvastam(tán usul.net) hogy kja kijelentette, miszerint nem akarnak FH stílusban írni, hanem bhkja stílusba... sikerült is... :((( az ő könyveik az abszólút akcióscifik, semmi másra nem (nagyon) törekedtek... :( bár mondjuk akkor jobban szidtuk volna őket, ha elkezdenek FH-t majmolni...
hihetetlen miken akadtok fel: menza, szék-kutyus...
egyébként vicces, hogy a 2. 3 könyvet van aki akciódúsnak bélyegzi, más meg filozofálgatósnak. utóbbi szvsz az istencsászárra igaz csak, a másik 2 inkább dosadi jellegű, akciósabb. én amúgy a 6ból pont a messiást szeretem a legkevésbé (és az istencsászárt a legjobban).
amúgy a stílusbeli különbségek nem csak az ötlethiánynak tudhatók be talán, hanem a megírattatásuk közötti évtizedeknek is. ezek nyílván az öreget is megváltoztatták kissé.
ja, a kisváros dölux kifejezés öléggé teccett 8)))
Te szentséges anyaisten! Azt hiszem, újra köll olvasnom magunkat... de legalább is magamba kell néznem :-))
Csak fejezzem be ezt a nyavalyás munkát, amin cicózom, oszt kukk.
Hát én a menzás részekre haragudtam. Odakinn tombol a világegyetem, mindenféle érdekes dolgok történnek, FH pedig minden időzítési szabályt félrerúgva száz meg száz oldalakon át azon filozofál, hogy a nővérek milyen levest esznek. Ja, és közben minden prímszámú oldalon előjön a szék-kutya "ötletével" :)))
????? Mé' pont a menzáról???? :-o Szerintem vannak ott jóravaló ottletek, izé, ötletek. De ezen minutában rá ne kérdezz egyre se, mert nem vagyok egyáltalán könyvközelben.
üdv,
Ghanima
Na ja, Lynch azért mégis csak művészember, még ha nem is igen értette meg a történetet, míg ezek a mindenféle sorozatok csak a külsődleges izgalmakat és látványosságokat igyekeztek megragadni. Írom ezt úgy, hogy nem láttam őket, és leginkább arra alapozom véleményemet, amit itt tőletek olvastam. Tehát lehet, hogy többek számára ez csak előítélet részemről.
üdv,
Ghanima