Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2007.05.17 0 0 2208
Azért a savasság erősen fajtafüggő. Nagyon brutál ősz kell ahoz, hogy egy olaszrizlingben elégjenek a savak.

Magyarországon nincs divatja a vörös aszunak, de én. pl. nagyon szeretem a görög vörös mazsolabort is. A félédes vörös ami nekem nagyon nem jön be.

Amúgy összességében nem hiszek a savhangsúlyos borokban, amelyek illatosak és savasak, és szépségüket a hossz és magasság harmóniája adja. Aki kóstolt már Kaló bort, tudja miről beszélek - szerintem ez a követendő.
Előzmény: szaki_pali (2195)
Jani71 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2207
A Baku/Bakó hajtása jelenleg 190 cm. A legfelső két rügy lett meghagyva kb. 1.6 m magasan, onnan nőttek ekkora vesszők (még természetesen erőteljes növésben vannak). Nagyjából még ugyanennyit engedem, aztán nyissz... Jövőre a leendő támra vízszintesen lehajtom. Azt még nem tudom, hogy meghagyom-e mindkét vesszőt rövidebbre vágva, vagy az egyiket hosszabbra. Gondolom azért illene figyelembe vennem a terhelhetőséget, hogy kihajtson legalább a rügyek nagy része. A növekedési erélyről még annyit, hogy tavaly kb. az említett magasságban elvágva a növekedésben levő vesszőt, meghagyva a felső hónaljhajtást (-hajtásokat) szépen növekedett tovább és valami olyan is rémlik, mintha az idénre "tervezett" rügy is kihajtott volna (azt hiszem ez akkor következik be, amikor elvágjuk a fő vesszőt és az összes hónaljhajtás eltávolítjuk). A legnagyobb levelének a szélessége kb. 25 cm.
Előzmény: Flanell (2182)
lalá Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2206
-Citromsavat 1g/literig szabad emelni, főképp' fehértörésre hajlamos boroknál.
Előzmény: szaki_pali (2205)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2205
használata:

1 ezrelékkel való növeléshez 150gr borkősav kell/hl. ennek kb 2/3 része érvényesül a borban a többi kicsapódik borkő formában.

sav emelésre szokták még alkalmazni a citromsavat. 10-20 dkg/hl arányban.

ha erre kell akkor csinálj kóstolási próbát. végy 3-4 literes üveget borral adj hozzá 1-2gr /liter savat (fél grammonként 1;1,5;2) rázd föl majd egy két nap után kóstold meg. amelyik tetszik azzal a mennyiséggel növeld a hektó borodat.
Előzmény: taormina1 (2201)
Akka81 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2204

A bor (egyik) legfontosabb sava :) Igazából a benne lévő savak nagy része borkősav meg almasav (nagy almasav-koncentráció - nagy savérzet), meg némi citromsav. A savtartalmat lehet szabályozni, főleg a borkősavat. (S ha jól tudom a citromsavat meg nem lehet kivenni belőle.) Ha mint szerre gondolsz a borkősav alatt, akkor azt a savtartalom növelésére szokták adni. Lehet adni a musthoz is meg a borhoz is (de mindkettőhöz nem).

 

De egyébként szoktak borkősavat adni pl. szörpökhöz vagy befőttekhez is (tartósítás)

 

Üdv:

 

Attila

Előzmény: taormina1 (2201)
pittman Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2203

C2H2(OH)2(COOH)2 Egyszerűen megisszuk alkoholos folyadékban (borban) oldva. :-)

 

Komolyan: A bor egyik legfontosabb és legnagyobb mennyiségben előforduló sava. Ha savszegényre sikeredett a bor, akkor ezzel lehet "savpótolni".

(Amúgy biztos lehet az élelmiszeriparban - főzésben egyéb célokra is, mondjuk savanyú íz produkálására használni.)

 

Üdv

p

Előzmény: taormina1 (2201)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2202
savnövelésre , tartósításra.

mire kell?
taormina1 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2201
Sziasztok, meg tudná valaki gyorsan mondani, hogy mi a borkösav, mire való és hogyan használják? kösz.
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2200
Hidd el normál dolog az ha vki egy szezonban ennyit locsolkodik.

A munkaruházati boltokban, vagy növszert árusítóknál keresd az álarcot. Ott megkérdik mekkora a terület és ahhoz fogják igazítani a védő képességét. 3M jelzésüek mint a floppylemez.
Előzmény: jacsoj (2196)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2199
Pontosan nem tudom de úgy sejtem hogy neked fehérszőlőd van. Abban az esetben még el tudnám képzelni, hogy egy kicsit maradjon rajta a tőkén. De ez is izlés kérdése. Ha a friss üde borokat kedveled akkor nem passzol a dolog. Ha "beszélgetős" borra vágysz tedd azt.

Magam részéről szeretem az édes bort de vörösben nem minden esetben tudom elfogadni. Még iskolás koromban ittam Malagát. Éppen tetszett is csak ha jól belegondolok egy marhapöri vagy kakaspörkölt esetleg egy ragadós csülök- körömpörkölt mellé valahogy nem passzolna.

Ezt úgy hidalom át, hogy fröccsnek a friss bort, beszélgetésekhez pedig 3-5 éves óbort használok.
Előzmény: Zalancelot (2198)
Zalancelot Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2198
A savval van a legkevesebb gondom.
Ezen a kötött talajon markáns savakat termel a szőlő, inkább a savtompítás legtöbbször a feladat, semmint a pótlása.

Hajdanában- danában, amikor itt a szőlőterületek nagysága 4-5x-öse volt a mostaninak,és a fajtaszerkezet is jelentősen eltért a mostanitól, jellemzően pezsgő alapanyagnak vásárolták fel a borokat a nagyobb borászatok.
Előzmény: szaki_pali (2195)
alfi13 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2197
Bocs nem tőlem kérdezted de ha átmégy a NÖVÉNYVÉDELOM topikba és a 3526 hozászólásomba le van irva ilietve azon a környéken kitárgyaltuk a védőmaszkokat.
Előzmény: jacsoj (2196)
jacsoj Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2196
Ha már ilyen sokat permeteztek, azt is írjátok meg, hogy milyen száj-orr-arc védőmaszkot használtok?
Kösz
Előzmény: szaki_pali (2195)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2195
Az utolsó permetezés nálam mindíg Buvicid F. Azért van a minimum 30 nap. Előtte legalább 10 nappal megy utoljára a réz ha azzal megyek az évben. tehát kb. 40napja van a réznek is.

A szüret idejét nem szabad kitolni. És ez nem a cukor miatt célszerű. A sav is legalább olyan fontos. Ha a szőlő savat veszít akkor a tartósságával, izekkel probléma akad. Ezt pótolni macerásabb és nem olyan mint a cukoré. A szőlőnek továbbá nem tesz jót ha töpped illetve túlérik. Persze vannak fajták melyek kivételt képeznek de itt a vörösre mindenképpen igaz.
Előzmény: Zalancelot (2194)
Zalancelot Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2194
Én nem kötném határidőhöz az utolsó permetezést.
A tavalyi gyönyörű őszt ha valaki előre megjósolja akkor én biztosan egy fordulót még beiktattam volna, és így a szüret idejét lehetséges lett volna tovább kitolni.

A rezes szerek lebomlási ideje meglehetősen magas, igy szüret környékén én mindenképp kerülöm.
Főként rothadás ellen védekezem, általában Teldorral, azt is inkább a fürtzónára koncentrálva. A levélbetegségek ellen akkor már megteszi a metszőolló, egyszerűen a friss hajtások csonkolása is elég.
Előzmény: szaki_pali (2192)
Zalancelot Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2193
Ha ésszel permetezel akkor igen.
Minden permetszeren fel van tüntetve az élelmezésegészségügyi határidő.
Ennyi idő alatt az adott vegyszert annyira képes lebontani a szőlő, hogy jelenléte már nem számottevő.
Ezért nem permetezünk a szüret előtt 21-30 napos Éeü. várakozásidejű szerekkel.
Előzmény: csicsa10 (2191)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2192
Sosem méretem. de

1.) ha visszaolvasol megláthatod, hogy gyakorlatilag kontakt szerekkel réz/ kén folyik a permetezés.
2.) a szőlőnek van ideje lebontani felhasználni stb a vegyszereket. Én max augusztus 20-án befejezem a permetezést és a szüretig (1 hó ) slusssz nincs tovább. (Cabernet eggyel többet kap)
Előzmény: csicsa10 (2191)
csicsa10 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2191
És ezt a rengeteg vegyszert, fel tudja dolgozni a szőlő?
Nem marad vegyszer a borban?(mértétek-méretétek)
Előzmény: szaki_pali (2187)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2190
Még volt egy gondolatom csak nem illik regényt írni.

Szóval fajta kérdés is a permetezés. Melyik mennyire érzékeny. Ezt a tapasztalat hozza. Pl.: a blau érzékeny, az alábbiak szerint védem. De észrevettem a másikon (cabernet franc) ha kihagytam volna egy kettőt, lehet, hogy a szőlő észre sem vette volna.
Előzmény: szaki_pali (2187)
Akka81 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2189

Egyáltalán nem túlzás. Én a szőlőben is, de más kultúrában is technológia szerint megyek, s pl. szőlőben a 8-10 permetezés általános. De lehet hogy 12 is kell, volt már olyan.

 

Üdv

Előzmény: csicsa10 (2184)
pittman Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2188

"6. Én Guyot metszést alkalmazok, két félszálvessző (6-6 szem)."

 

A rizlinget is így metszed?

Miért részesíted ezt előnyben mondjuk a rövid csappal szemben?

 

Üdv

p

Előzmény: RAMBO (1426)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2187
Még annyit, hogy áprilistól júliusig nő a szőlő. Az új hajtásokat védeni kell, mert mitadj' isten pont a friss hajtásokat kapja el a rossznyavaja először. Nekem van úgy 1 hónapom amikor lazíthatok kicsit, utána az érésben lévő szőlőt figyelnem kell , nehogymár a végére vigye el a botritis.

Ha nem jön valami szélsőséges időjárás én is húzom halasztom a permetezést, de ha időközben 1 hét után esetleg esik , vagy párásabbá válik az idő akkor bizony viszket a tenyerem, megyek permetezni. Ritkán permetezek 14 nap után!

Visszalapoztam az elmúlt időszak permetezési számai a következőképpen alakultak:
2006 9
2005 9
2004 10
2003 7
2002 8
2001 11
2000 9

Ha korán fakad mint az idén akkor az átlagos májusi 10 utáni permetezés helyett előbbre kell venni a permetezéseket is (lehet hogy 1-2 permetezéssel tőbb lesz a szezonban). Gondolj bele a szőlő kint van miint az idén áprilisban is és májusban szokott esni is. ha kihagyod és fertőződik akkor annyi neki. utána az világ pénzét is költheted rá nem biztos hogy rendbe tudod hozni. Én program szerint megyek permetezni és nagy meglepetés nem érhet.
Előzmény: szaki_pali (2186)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2186
Ez átlagban évi 8 permetezést jelent.

Mit szeretnél szőlővel foglakozni vagy szüretelni ? Neked kell eldöntened!
Előzmény: csicsa10 (2184)
RAMBO Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2185
10-14 nap a hagyományos forduló, de ez időjárástól is függ. Tavalyelőtt volt olyan idő, hogy délelőtt 10-től 12-ig esett az eső, délután 30 fok meleg lett, szikrázó napsütéssel. Na akkor bizony zorall védekezésre volt szükség, felszívódó+kontakt, minden, amit épésszel adni lehetett. Ezzel együtt hetente csak nagyon ritkán permetezek. A felszívódó szerek védenek 10 napig a legnagyobb bajban is. Kontakttal vegyítve, kevés eső esetén simán OK a 14 nap.
Előzmény: csicsa10 (2184)
csicsa10 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2184
De pl nyáron amikor semmi sem történik ráész 10 napos fordulóban permetezni.



szaki pali: nem tulzás ennyit permetezni?Én még a 2-hetet is sokallom.
Azt szeretném meg kérdezni,hogy mások is ilyen sokat permeteznek?

üdv:Csaba
Előzmény: szaki_pali (2131)
Akka81 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2183

Igen, ez nagy valószínűséggel atka. Teljes bizonyosságot a fonáki kép adna, ha esetleg az is van beteheted ide. De innen atkának tűnik.

 

Üdv

Előzmény: Jani71 (2177)
Flanell Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2182
Fürt- és bogyóformára talán az olaszrizlingre hasonlít, festőhéjú. De soha nem éri meg a szüretet, hogy hozzá lehetne tenni a többihez, mert a seregély és a darázs akkorra elhordja, korai érésű.

Én Aldebrőről kaptam sima vesszőket vagy 8 éve, Bakó néven. Én is az árnyékolás miatt tartom, csak többet ér, mint valami bozót, 2 tőke úgy befutja egy kb. 4x4-es betonplacc fölött a drótokat, hogy lassan már elemlámpával kell alatta világítani.
Előzmény: Jani71 (2180)
Jani71 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2181
Ja, beugrott: direkt termő.
Előzmény: Jani71 (2180)
Jani71 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2180
A 1260, 1265 és 1266-nál volt róla szó, de itt is leírom röviden: alapvetően vadszőlő (a szakiknak azt hiszem, van erre valamilyen spéci szavuk, csak most nagy hirtelen nem jut eszembe). Eszméletlen növekedési erély (viszonylag mostoha körülmények között is), hatalmas levél, apró, sötétkék, savanyú bogyójú kicsi fürtök, gondolom, elég ellenálló, bár nálam mindent megkap a permetezéskor a többivel. Nagyjából ennyi, ami így hirtelen eszembe jutott. Holnap tudok képet is berakni. Kizárólag az árnyékáért nevelt/tartott lugasnak szerintem az egyik legjobb!
Előzmény: szaki_pali (2179)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2179
Az milyen fajta? nem ismerem.
Előzmény: Jani71 (2178)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!